Kontrola advokátních úschov by mohla být přísnější. Ze strany bank i komory

Události: Kontrola advokátních úschov (zdroj: ČT24)

Vede se diskuse o nových pravidlech pro advokátní úschovy. K silnější kontrole vyzývá část politiků v reakci na kauzu advokátky Hany Sukové, která podle policie zpronevěřila víc než 150 milionů korun. Příslušný návrh už předložila opozice. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) chce o věci ještě jednat.

K advokátce Haně Sukové se dostala na doporučení realitní kanceláře, když chtěla předloni prodat dům. „Kupující našeho baráčku složili částku. A do týdne mi volal realitní makléř, že peníze nejsou, že došlo ke zpronevěře,“ popsala Kristýna v Reportérech ČT.

Zmizelo dva a půl milionu. Peníze měly jednou patřit synovi paní Kristýny. Nemovitost mu odkázal jeho otec. „Jde o peníze mého nezletilého syna, kterému v době úmrtí tatínka byly tři roky,“ říká žena. Situaci zvládli díky pomoci jejích rodičů.

Podobně měla stíhaná advokátka podle policie postupovat v dalších 43 případech. Škoda přesahuje 153 milionů korun.

Zpronevěrám má pomoci předejít pozměňovací návrh k novele advokátního zákona, který předložily opoziční poslankyně. Zpřísňuje kontrolu advokátních úschov.

Současná pravidla prý nestačí

„Přesně stanovit, jaké jsou povinnosti advokáta, že musí upozornit klienta. Banka musí upozornit, pokud by to šlo na jiný účet – a proč. On (klient, pozn. red.) musí dát souhlas. Je to něco, co si možná myslíte, že tam je, ale ono to tam zatím není,“ říká předkladatelka pozměňovacího návrhu a členka ústavně-právního výboru Helena Válková (ANO).

Návrh počítá s posílením dohledu a kontroly ze strany bank i České advokátní komory. Podle kritiků současného systému aktuální pravidla pro advokátní úschovy nestačí.

„Způsobovala, že advokáti, kteří se dopouštěli zpronevěr jako advokátka Suková, tak třeba z úschovních účtů vybrali přes sto milionů v hotovosti a nikdo si toho ani nevšiml. V tomto už nejde pokračovat,“ sděluje zmocněnkyně poškozených a místopředsedkyně ústavně-právního výboru Senátu Hana Marvanová (nestr.).

Blažek: Cesta je správná

O změnách jedná ministerstvo spravedlnosti s dalšími aktéry už několik měsíců. Cesta, kterou jde opoziční pozměňovací návrh, je podle ministra Blažka správná, druhé čtení zmíněné novely chce ale odložit na září.

„Než budu s tímto souhlasit bez nějakých výhrad, tak musím zjistit, jestli nemáme lepší návrh, lepší řešení, které nazvu praktičtější. Ale s tímto směrem souhlasím, tam není problém. I advokátní komora,“ prohlásil Blažek v Otázkách Václava Moravce.

„Když to nebude teď v rámci této novely, tak už to nebude v tomto volebním období nikdy. Za rok volební období končí,“ míní Válková. Pokud by návrh prošel, rodiny by se o zmizení svých peněz dozvěděly dříve, než by bylo pozdě.