Ministerstvo chce pomoci lidem, jejichž peníze zpronevěřila advokátka Suková

Události: Zpronevěra peněz pražskou advokátkou (zdroj: ČT24)

Ministerstvo spravedlnosti chce pomoct lidem, kterým pražská advokátka Hana Suková podle policie zpronevěřila svěřených více než 150 milionů. To je závěr schůzky poškozených s vedením úřadu. Ten zároveň chystá změny, které by takovým podvodům měly napříště zabránit.

Lidé při koupi nebo prodeji bytu svěřili peníze do advokátní úschovy Hany Sukové. Více než 150 milionů ale zmizelo a na čtyři desítky poškozených se ocitlo ze dne na den zcela bez prostředků.

„Dotklo se nás to tak, že já pravidelně docházím na psychoterapii, teď když jsou dceři dva roky, mám tři zaměstnání,“ uvedla jedna z poškozených. „Je to těžké zvládat, ze dne na den se nám rozplynuly veškeré naše sny,“ dodal další z poškozených.

Ministerstvo spravedlnosti chce prosadit úpravu pravidel advokátních úschov. Nově by banky mohly poslat peníze z těchto kont pouze na předem schválené účty. Advokát by tak s penězi nemohl jinak disponovat. Vznikne i účet pro odškodňování.

„To je zavedení garančního fondu v rámci České advokátní komory a i povinného pojištění těch úschov,“ vysvětluje náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav (ODS). Odškodněni by mohli být i současní klienti advokátky Sukové. „Přislíbil jsem, že se budeme zabývat tím podáním z hlediska odpovědnosti státu za škodu,“ uvedl náměstek.

Klienti viní advokátní komoru

Klienti obviňují také Českou advokátní komoru. Tu totiž na podezřelé transakce upozornil Finanční analytický úřad. Následná kontrola komory ale nic vážného nezjistila. „Je tady nečinnost orgánů, které mají dozírat na činnost advokátů,“ dodává také senátorka a zástupkyně poškozených Hana Kordová Marvanová (nestr.).

Komora se ale hájí, že neměla při kontrole dostatečné nástroje, jak zpronevěru odhalit. „Výpisy z bankovních účtů, respektive transakční historie s digitálním podpisem banky byly pravděpodobně zfalšovány,“ vysvětluje předseda České advokátní komory Robert Němec.

Policie obvinila ze zpronevěry kromě advokátky Sukové i její dceru, která s ní spolupracovala. Většinu peněz dosud kriminalisté nedohledali. „Jakkoli cítím morální odpovědnost, tak Česká advokátní komora momentálně není v situaci, že by mohla poškozeným klientům nabídnout odškodnění,“ podotýká Němec.

Poté, co byly Hana Suková i její dcera propuštěny z vazby, jsou nyní stíhány na svobodě. Na dotazy novinářů týkající se celé kauzy nereagují.