TÉMA

Vězeňská služba

Za násilí na vězních udělil soud bývalým valdickým dozorcům podmínky

Okresní soud v Jičíně v pátek potrestal podmínkou dva z osmi dozorců z věznice Valdice na Jičínsku, které obžaloba viní ze zneužití pravomoci úřední osoby a dalších činů. Zbývajících šest obžalovaných se podle soudu nedopustilo trestného činu, ale mohlo by jít o kárný přestupek, řekl předseda senátu okresního soudu Aleš Výmola. Ve dvou případech podle obžaloby dva z obžalovaných fyzicky napadli v celách vězně a další tomu přihlíželi. Obžalovaní vinu odmítli, někteří označili obvinění ze strany vězňů za pomstu. Rozsudek není pravomocný.
22. 3. 2024|

Od léta budou v tuzemsku opět dostupné náramky pro odsouzené v domácím vězení

Snižování recidivy a vysokého počtu vězňů je jedno z doporučení Národní ekonomické rady vlády (NERV). Podle ní je potřeba investovat mimo jiné do digitalizace, jako jsou elektronické náramky. Ty by v Česku měly být znovu dostupné od léta. Využívat se budou pro odsouzené v domácím vězení. Loni soudy tento typ alternativního trestu uložily ve čtyřiašedesáti případech.
10. 3. 2024|

Soud projednává případ pašeráků. V libereckém překladišti měli tuny drog za miliardy korun, tvrdí policie

V Liberci v úterý za zvýšených bezpečnostních opatření začal soud v mezinárodní kauze pašování kokainu a hašiše za několik miliard korun. Jednání začalo pod dohledem více než dvacítky příslušníků vězeňské služby, většina z nich je plně ozbrojena. Před soudem stanulo deset z jedenácti obžalovaných lidí a jedna firma. Hlavní obžalovaný liberecké větve, devětačtyřicetiletý Vilém Kováč, je na útěku a policie po něm pátrá. Je na seznamu osob hledaných Interpolem. Soudu zaslal prohlášení, ve kterém odmítá páchání trestné činnosti.
13. 2. 2024Aktualizováno13. 2. 2024, 15:06|

Rakušan chce zvýšit platy policistů, hasičů a dozorců od října o deset procent. Bude o tom jednat v koalici

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) by chtěl prosadit zvýšení platů policistů, hasičů či pracovníků vězeňské služby – konkrétně by to mohlo být od října, a to o deset procent. Záměr potvrdil České televizi. Chce tak zatraktivnit práci v bezpečnostních sborech, nabrat nové lidi a zpomalit odchody těch zkušených. Podporu zatím dojednanou nemá, koaliční partneři ale o návrhu mluvit chtějí.
29. 1. 2024|

Chybí dozorci i strážní, vězni na to reagují zvýšenou agresivitou

Věznicím napříč Českem chybí tisícovka zaměstnanců, z toho tři čtvrtiny strážných a dozorců. Ti, kdo zůstávají, slouží i stovky hodin přesčasů ročně. A vězni na to reagují, zvyšuje se jejich agresivita. Nábor nových lidí se přitom věznicím nedaří. Nástupní mzda dozorce bez praxe je necelých 32 tisíc hrubého.
6. 1. 2024|

Děti vězňů často zůstávají samy na těžké emoce a traumata. V Česku je jich 40 tisíc

O dětech, které mají rodiče ve vězení, se někdy mluví jako o neviditelných obětech trestných činů. Právě jim se věnuje unikátní výzkum Masarykovy univerzity. Ten mimo jiné ukázal, že často zůstávají samy na těžké emoce a traumata, které jim uvěznění matky nebo otce přineslo.
16. 12. 2023|

Úřady chystají jednotná pravidla pro dětské návštěvy vězněných rodičů

V Česku žije čtyřicet tisíc dětí, které mají jednoho nebo oba rodiče ve vězení. Vídat je mohou tři hodiny v měsíci. Podmínky návštěv se ale liší. Úřady teď připravují jednotná pravidla.
15. 10. 2023|

Soud potrestal dva muže za vzpouru za mřížemi. Mají také zaplatit škody vězeňské službě

Čtyři a půl roku za mřížemi vyměřil prvoinstanční soud Tomáši Opeltovi a dva roky Josefu Lukáčovi za to, že se podíleli na vzpouře vězňů v severočeských Bělušicích. Oba mají také zaplatit stovky tisíc jako náhradu škod vězeňské službě a policejnímu ředitelství Ústeckého kraje. U vynesení rozsudku nebyl ani jeden z obžalované dvojice, v minulosti odmítali vinu. Rozsudek není pravomocný.
22. 9. 2023|

Blažek podal na vnitro kompetenční žalobu, chce vyjasnit spor mezi policií a vězeňskou službou

Vyjasnění zákona o služebním poměru v případech, kdy příslušníci bezpečnostních složek přecházejí mezi jednotlivými bezpečnostními sbory, má přinést kompetenční žaloba ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) na ministerstvo vnitra vedené Vítem Rakušanem (STAN). Nesoulad ve výkladu zákona mezi ministerstvy se týká rozhodovací pravomoci o nárocích příslušníka za dobu jeho služby u původního sboru, které nemají žádnou souvislost s výkonem služby u nového sboru, reagoval mluvčí resortu vnitra Ondřej Krátoška. Žalobu, o jejímž podání informoval server Česká justice, posoudí zvláštní kompetenční senát při Nejvyšším správním soudu (NSS).
6. 9. 2023Aktualizováno6. 9. 2023, 15:00|

Soud odmítl znovu otevřít kauzu Maslákova gangu. Původní proces provázely konflikty v soudní síni

Deset let starý případ obávaného vyděračského gangu kolem Slováka Miroslava Masláka zlínský soud znovu neotevře. O obnovu řízení v úterý neúspěšně žádal jeden z pravomocně odsouzených. Soud s pětičlennou skupinou v roce 2013 byl v mnoha ohledech výjimečný. Kvůli bezpečnostním opatřením a také množství konfliktů přímo v soudní síni.
11. 7. 2023|

Účast advokáta Naxery v incidentu před soudem s Peterkovou bude řešit profesní komora

Česká advokátní komora (ČAK) předložila své kontrolní radě podnět k prověření účasti advokáta Norberta Naxery na úterním incidentu u pražského městského soudu. Před projednáváním případu Jany Peterkové, odsouzené za šíření poplašné zprávy, její příznivci vyrazili dveře do soudní síně. Předseda stavovského sdružení Robert Němec na Twitteru vyzval veřejnost k poskytnutí bližších informací a svědectví. Podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) byl zásah policie a justiční stráže na místě profesionální.
31. 5. 2023Aktualizováno31. 5. 2023, 17:09|

Za šíření poplašné zprávy v době pandemie soud potvrdil Peterkové dvouletou podmínku

Městský soud v Praze pravomocně uložil bývalé novinářce Janě Peterkové dvouletou podmínku s tříletou zkušební dobou za šíření poplašné zprávy v období pandemie covidu-19. Ženě stanovil tříletou zkušební dobu, ve které se musí chovat řádně. Ještě předtím odvolací líčení narušili její podporovatelé, kteří zaútočili na justiční stráž a vylomili dveře do jednací síně. Kvůli tomu rozhodl odvolací soud s vyloučením veřejnosti. Peterková později řekla, že proti rozsudku podá dovolání k Nejvyššímu soudu.
30. 5. 2023Aktualizováno30. 5. 2023, 21:42|

Příznivci Peterkové vylomili dveře do soudní síně, policie dva lidi zadržela

Podporovatelé bývalé novinářky Jany Peterkové na pražském městském soudu vylomili dveře do jednací síně. Policisté při zásahu zadrželi dvě osoby. Jednoho z příznivců Peterkové odvezli záchranáři. Soudní senát jednání přerušil, později se ale znovu sešel a vynesl pravomocný rozsudek, v němž Peterkové potvrdil podmínku za šíření poplašné zprávy. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) po incidentu uvedl, že chce, aby Vězeňská služba a vedení soudu zajistily, že se nic takového nebude již opakovat.
30. 5. 2023Aktualizováno30. 5. 2023, 19:12|

České věznice jsou na hraně kapacit, vláda uvažuje o revizi trestních sazeb

Česko má čtvrtý nejvyšší podíl vězňů na počet obyvatel v Evropské unii a věznice by se od příštího roku mohly dostat na hranu svých kapacit. Ministerstvo spravedlnosti proto chce přistoupit k revizi trestních sazeb. Jeden odsouzený totiž denně stojí stát v průměru 1900 korun, celý systém pak ročně třináct miliard korun.
25. 4. 2023|

Soud potrestal čtyři lidi za pašování drog do příbramské věznice. Dva poslal za mříže

Okresní soud v Příbrami potrestal čtyři lidi v případu pašování drog do věznice Bytíz. Dva z obžalovaných poslal soud za mříže, dvěma udělil podmíněné tresty. České televizi to sdělil mluvčí příbramského soudu Bohuslav Viták. Rozsudek je zatím nepravomocný. Obžalobě čelili celkem dva vězni a tři civilisté, jednoho člověka nakonec soud zprostil viny.
16. 2. 2023|

Soud opět osvobodil dozorce litoměřické věznice obžalované z napadení cizince

Okresní soud v Litoměřicích znovu zprostil viny dva dozorce vazební věznice, kteří podle obžaloby bezdůvodně napadli a zranili cizince. České televizi informaci potvrdila předsedkyně soudu Halka Lacinová. V roce 2018 dozorci fyzicky napadli vězněného aktivistu z Lotyšska. Podle nich šlo ale povolený zákrok. Rozsudek soudu je nepravomocný. Státní zástupce se na místě odvolal.
12. 1. 2023|

David Rath znovu nastoupil do vězení

Bývalý středočeský hejtman David Rath v pondělí nastoupil k výkonu trestu, který mu soud uložil v takzvané druhé větvi jeho korupční kauzy. Dostavil se do brněnské věznice, kterou zhruba před rokem opustil, potvrdila mluvčí vězeňské služby Markéta Prunerová. Ratha uznal soud v druhé části případu vinným loni v červnu, trest mu prodloužil o rok.
9. 1. 2023Aktualizováno9. 1. 2023, 17:45|

Ve věznicích chybí pracovní příležitosti. Zájem firem ale po pandemii mírně stoupá

České věznice hlásí téměř plný stav. V pětatřiceti zařízeních je skoro dvacet tisíc lidí. Chybí naopak dozorci a v poslední době třeba také práce pro vězněné. Covid, dopady války a energetická krize přiměly řadu firem k omezení výroby. Aktuálně pracuje osmapadesát procent vězňů a vězenkyň.
19. 12. 2022|

Za tragickou srážku s vězeňským autobusem uložil soud řidiči tahače s tanky podmínku

Za obecné ohrožení z nedbalosti kvůli srážce tahače s vězeňským autobusem z května 2019 potrestal soud řidiče tahače Miroslava Koloce tříletou podmínkou s odkladem na pět let. Na sedm let mu také zakázal řízení, uložil mu i peněžitý trest 84 600 korun. Aktuální rozhodnutí ale není pravomocné. Při nehodě zemřel třiadvacetiletý dozorce a 14 lidí utrpělo zranění. Koloc vinu odmítá.
30. 11. 2022|

Dozorci obžalovaní z mučení odsouzené ženy půjdou znovu před soud

Krajský soud v Hradci Králové vyhověl odvolání státního zástupce v případu mučení odsouzené ženy sedmi dozorci ve věznici ve Světlé nad Sázavou. Rozsudek, který na konci června osvobodil pět pracovníků a dvě pracovnice vězeňské služby, krajský soud zrušil. Okresní soud v Havlíčkově Brodě tak bude v případu rozhodovat podruhé. České televizi informaci potvrdila mluvčí okresního soudu Jana Panská. Dozorci měli podle obžaloby 8. ledna 2020 připoutat odsouzenou ženu k mřížím okna cely na několik hodin.
6. 10. 2022|

Státní zástupce obžaloval sedm dozorců kvůli údajnému mučení vězeňkyně

Státní zástupce obžaloval sedm dozorců z ženské věznice Světlá nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Loni v lednu údajně několik hodin fyzicky i psychicky týrali odsouzenou ženu. Na webu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) o tom informovala její mluvčí Ivana Nguyenová. Dozorci, kteří obvinění odmítají, jsou podle mluvčí Vězeňské služby Markéty Prunerové zproštěni výkonu služby. V případě odsouzení jim hrozí až osm let vězení.
28. 12. 2021Aktualizováno28. 12. 2021, 22:11|

Odhadem šest stovek domů ve dvou obcích musí k zemi, řekl Grolich. Extrémní bouře nepřežilo pět lidí

Následkem čtvrtečních silných bouřek a vzniklého tornáda, které poničilo některé obce na jižní Moravě, zemřelo dle policie pět lidí. Probíhají záchranné práce, po kterých bude následovat rekonstrukce. Úřady naléhají na lidi, aby do postižených oblastí nejezdili, komplikují tím záchranné práce. Ministerstvo pro místní rozvoj uvolní na pomoc obcím s obnovou majetku 420 milionů korun, prostředky pošlou i další kraje.
25. 6. 2021Aktualizováno25. 6. 2021, 22:34|

Navalnyj označil Putina za patologického lháře. O opozičníkovi mluvil i Biden

Za patologického lháře označil vězněný Alexej Navalnyj ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten prohlásil, že kritik Kremlu vědomě porušil zákon, když se během své léčby v Německu neohlásil kvůli podmíněnému trestu ruským úřadům. V Berlíně se Navalnyj léčil z otravy novičokem, ze které obvinil přímo Putina a tajnou službu FSB. Kreml to popřel, incident ale odmítl vyšetřit.
18. 6. 2021|

Ruská vězeňská správa chce obnovit práci vězňů. Podobnost s gulagem vyloučila

V Rusku vyvolal rozruch návrh ředitele vězeňské služby Alexandra Kalašnikova, aby se nedostatek pracovních sil v zemi nahrazoval prací vězňů, nikoliv migrací. Kalašnikov zároveň slíbil, že příští pracovní tábory nebudou mít nic společného s nechvalně známým systémem gulagů. Kreml se k návrhu zatím nevyjádřil.
21. 5. 2021|