TÉMA

Valdis Dombrovskis

Evropská komise navrhla vyšší cla na obiloviny z Ruska a Běloruska

Obiloviny, olejnatá semena a další odvozené produkty z Ruska a Běloruska, včetně pšenice, kukuřice a slunečnicového šrotu, by měla postihnout vyšší cla. Navrhla to Evropská komise, zvýšení ještě musejí kvalifikovanou většinou schválit členské státy prostřednictvím Rady EU. Patrně k tomu dojde brzy.
22. 3. 2024Aktualizováno22. 3. 2024, 15:25|

EU nechce přerušit vztahy s Čínou, i když se snaží snížit závislost, řekl v Pekingu Dombrovskis

Evropská unie nemá v úmyslu přerušit vztahy s Čínou, i když podniká kroky ke snížení ekonomické závislosti a rizik. Uvedl to eurokomisař pro obchod Valdis Dombrovskis. Po setkání s čínským vicepremiérem Che Li-fengem rovněž oznámil, že Peking a Brusel obnoví pravidelnou výměnu názorů na makroekonomické otázky. Sedmadvacítka bude podle něj důraznější při prosazování spravedlivé hospodářské soutěže a hájení svých zájmů. Brusel zvažuje opatření proti čínským výrobcům elektromobilů, kteří využívají státní dotace a zaplavují trh levnými vozy na úkor evropských automobilek. Peking hrozí protiopatřením.
25. 9. 2023|

Evropská unie a Nový Zéland podepsaly dohodu o volném obchodu

Evropská unie a Nový Zéland podepsaly dohodu o volném obchodu. Informovala o tom Evropská komise. Smlouva, která má vést k posílení vzájemného obchodu, by měla vstoupit v platnost v první polovině příštího roku, napsala agentura Reuters. V loňském roce obě strany podle údajů novozélandské vlády směnily zboží a služby za 20,2 miliardy novozélandských dolarů (zhruba 270 miliard korun).
10. 7. 2023Aktualizováno10. 7. 2023, 09:18|

Evropské řízení s Polskem zahájeno. Komise je proti zákonu o ruském vlivu

Evropská komise (EK) zahájila s Polskem řízení kvůli novému zákonu, který zřizuje komisi posuzující ruský vliv v zemi. Po středečním zasedání kolegia komisařů to řekl místopředseda unijní exekutivy Valdis Dombrovskis. Komise podle něj odešle do Varšavy dopis požadující bližší vysvětlení možných dopadů normy, Brusel má totiž obavy z oslabení demokratických principů v zemi. Zákon by podle kritiků mohl bez soudu zabránit politickým oponentům vládnoucí strany ve výkonu veřejných úřadů.
7. 6. 2023Aktualizováno7. 6. 2023, 14:43|

Evropská komise chystá kvůli ukrajinskému obilí kompenzace pro zemědělce za sto milionů eur

Evropská komise (EK) připravuje kompenzace v celkové hodnotě sto milionů eur (2,34 miliardy korun) pro zemědělce ze zemí, které sousedí s Ukrajinou. Plánuje také opatření, která by omezila dovoz ukrajinského obilí na unijní trh, uvedl ve středu podle agentury Reuters mluvčí EK. Komise přitom restrikce dovozu obilí dosud kritizovala a jednostranné kroky některých členských zemí označila za nepřijatelné. Kyjev v současné době vyváží asi o třicet procent méně obilí i dalších potravin než před ruskou invazí, vyplývá ze statistik ukrajinského resortu zemědělství.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 22:33|

EK navrhuje zvýšit produkci lithia a dalších strategických surovin i zelených technologií

Evropská unie by měla na svém území do konce desetiletí vyrábět nejméně čtyřicet procent technologií klíčových k produkci obnovitelné energie. Plánuje také začít těžit, zpracovávat a recyklovat více strategických surovin, aby omezila svou závislost na Číně a dalších mimoevropských dodavatelích. Počítají s tím nově zveřejněné návrhy Evropské komise (EK), které mají zajistit větší soběstačnost EU a posílit její konkurenceschopnost v reakci na masivní zelené subvence USA.
16. 3. 2023|

Ukrajina se potýká s nedostatkem elektřiny a je čím dál závislejší na humanitární pomoci

Rusko zesiluje vzdušné útoky za pomoci raket, dronů a bezpilotních letounů íránské výroby na ukrajinskou energetiku a další civilní cíle, a tak ukrajinských obyvatel bez dodávek elektřiny přibývá. Kyjev očekává od Evropské unie finanční pomoc.
18. 11. 2022Aktualizováno18. 11. 2022, 19:36|

Unijní ekonomika se podle předpovědi Evropské komise dostane do recese

Evropská ekonomika se na přelomu roku zejména kvůli dopadům ruské invaze na Ukrajinu dostane do recese a hospodářský růst v příštím roce proti původním odhadům výrazně zpomalí, uvedla v podzimní makroekonomické prognóze Evropská komise (EK). Hrubý domácí produkt (HDP) sedmadvacítky členských zemí podle ní vzroste o 0,3 procenta místo 1,5 procenta, jak předpokládala předpověď z léta. Unijní exekutiva zároveň výrazně zvýšila odhadovanou míru inflace, kterou letos v průměru očekává na rekordních 9,3 procenta. Předchozí odhad byl o procentní bod nižší.
11. 11. 2022Aktualizováno11. 11. 2022, 12:23|

Evropská komise chce zavést pravidelné půjčky Ukrajině. Příští rok by mohlo jít o 18 miliard eur

Evropská komise ve středu představila plán pravidelné finanční pomoci Ukrajině, podle kterého by Evropská unie v příštím roce půjčila válkou zasažené zemi až 18 miliard eur (438 miliard korun) na podporu základních funkcí státu. Očekávaný balík unijní exekutiva spojila se závazky Kyjeva ohledně protikorupčních a jiných reforem. Osud dříve slíbených tří miliard zůstává nejasný. Členské země EU by mohly plán odsouhlasit na začátku prosince.
9. 11. 2022Aktualizováno9. 11. 2022, 15:53|

Unijní ministři obchodu jednali o energetické krizi. Síkela varoval před závody v subvencích

Evropští ministři obchodu se v pondělí sešli na neformálním jednání v Praze. Podle českého zástupce Jozefa Síkely (za STAN) se debatovalo zejména o diverzifikaci unijních obchodních vztahů. EU podle něj situaci podcenila zejména při nákupu fosilních paliv, když se ve velké míře spolehla na dodávky z Ruska. Dalším důležitým bodem jednání byly evropsko-americké obchodní vztahy.
31. 10. 2022Aktualizováno31. 10. 2022, 15:14|

Podpořme energetickou nezávislost na Rusku 20 miliardami eur, shodli se ministři financí EU

Státy Evropské unie se v úterý shodly na rozdělení přibližně 20 miliard eur (490 miliard korun) určených k podpoře energetické nezávislosti na Rusku. Ministři financí podpořili návrh připravený českým předsednictvím, na jehož základě budou moci unijní země využít při přechodu k novým zdrojům energií část peněz z unijních fondů či prodeje emisních povolenek.
4. 10. 2022Aktualizováno4. 10. 2022, 13:55|

Fiskální disciplína je navzdory pandemii a válce na Ukrajině nutná, řekl Stanjura

Přes dva roky covidové pandemie a dopady ruské invaze na Ukrajinu nelze opomenout fiskální disciplínu, řekl po závěrečném dni zasedání ministrů financí zemí EU a guvernérů centrálních bank ministr Zbyněk Stanjura (ODS). Místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis doplnil, že pravidla musí být jasná, přehledná a realistická. V příštím roce je podle něj potřeba krotit inflaci, ale zároveň pomáhat lidem a podnikům zasaženým krizí.
10. 9. 2022Aktualizováno10. 9. 2022, 15:59|

Evropská unie viní Čínu z obchodní diskriminace Litvy. Zahájila řízení u WTO

Evropská unie zahájila u Světové obchodní organizace (WTO) řízení proti Číně kvůli tomu, že ji viní z diskriminačních praktik vůči Litvě. Oznámila to Evropská komise. Podle unijní exekutivy bylo proti Číně zahájeno řízení poté, co další pokusy o vyřešení sporu selhaly.
27. 1. 2022|

EU a USA začnou jednat o globální dohodě o udržitelné oceli a hliníku

Evropská unie a Spojené státy po vyřešení sporu o cla na hliník a ocel začnou jednat o globální dohodě o udržitelné oceli a hliníku. Ta má být novým milníkem v transatlantických vztazích a v úsilí EU a USA o dekarbonizaci odvětví výroby oceli a hliníku v rámci boje proti změnám klimatu. Oznámili to ve společném prohlášení prezident Spojených států Joe Biden a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.
31. 10. 2021|

EU odloží zvýšení cel na dovoz z USA, obě strany začaly jednat o řešení sporu

Evropská unie ustoupí od plánovaného rozšíření a zvýšení cel na dovoz zboží ze Spojených států, k němuž chtěla sáhnout od června. Evropská komise (EK) oznámila, že zahájila s americkou vládou jednání o vyřešení sporu kolem obchodování s ocelí a hliníkem. Obě strany by k dohodě chtěly dospět do konce roku, dosud zavedená cla přitom ponechávají v platnosti. Spor začal, když cla zavedla administrativa předchozího prezidenta Donalda Trumpa.
17. 5. 2021|

Česká ekonomika letos poroste víc, než se očekávalo. Příští rok ale zaostane za odhady, uvedla EK

Růst české ekonomiky bude po loňském rekordním propadu v letošním roce mírně lepší, než se očekávalo. Počítá s tím prognóza Evropské komise (EK), podle které hrubý domácí produkt (HDP) vykáže růst o 3,4 procenta. Únorová předpověď uváděla vzestup o 3,2 procenta. Naopak výrazně pomalejší růst se očekává příští rok, kdy původně EK předpovídala pět procent, nově odhaduje růst o 4,4 procenta. Loni česká ekonomika kvůli restrikcím klesla podle údajů EK o rekordních 5,6 procenta.
12. 5. 2021Aktualizováno12. 5. 2021, 12:42|

Evropská unie začne od úterý vybírat cla na zboží z USA. Jde o odvetu za pomoc Boeingu

Evropská unie ještě v pondělí zavede cla na dovoz zboží ze Spojených států v odvetě za podporu, kterou Washington poskytoval výrobci letadel Boeing. Po videokonferenci ministrů obchodu to oznámil místopředseda Evropské komise (EK) Valdis Dombrovskis. Cla v celkovém ročním objemu čtyř miliard dolarů (téměř 90 miliard korun) začne evropský blok vybírat od úterý.
9. 11. 2020Aktualizováno9. 11. 2020, 16:19|

Evropská unie může uvalit cla na zboží z USA jako odvetu za pomoc Boeingu, uvedla WTO

Světová obchodní organizace (WTO) v pondělí oficiálně povolila Evropské unii uvalit cla na dovoz zboží ze Spojených států v hodnotě čtyř miliard dolarů (zhruba 92 miliard korun) ročně. Má jít o odvetu za subvence, které Washington poskytoval americkému výrobci letadel Boeing. Podle agentury Bloomberg se však neočekává, že tato cla budou zavedena ještě před prezidentskými volbami, které jsou v USA plánovány na 3. listopadu. Spojené státy už dříve uvalily cla na evropské zboží kvůli subvencování evropského výrobce letadel Airbus.
26. 10. 2020|

Bavorsko chce povinné testy pro pendlery. Slovensko zřejmě bude testovat přijíždějící na hranicích

Bavorsko chce zavést povinné testování lidí, kteří do země přijíždějí za prací z rizikových oblastí v zahraničí. Opatření se zřejmě dotkne především pendlerů z Česka a Rakouska. Kdy začne platit, zatím není jasné. Přísnější režim na hranicích chystá i Slovensko, od 2. listopadu zřejmě začne na hranicích se sousedními zeměmi testovat cestující na koronavirus.
21. 10. 2020Aktualizováno21. 10. 2020, 20:31|

Evropský parlament schválil McGuinnessovou jako eurokomisařku pro finanční služby

Novou eurokomisařkou pro finanční služby se stane dlouholetá irská europoslankyně Mairead McGuinnessová. Návrh šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové schválilo plénum Evropského parlamentu. Poslanci rovněž souhlasili s tím, že místopředseda Komise Valdis Dombrovskis dostane nově na starosti vlivné obchodní portfolio.
7. 10. 2020|

Hogana má v Evropské komisi nahradit McGuinnessová. Má se starat o finanční služby

Irská europoslankyně Mairead McGuinnessová má nahradit v Evropské komisi (EK) svého krajana Phila Hogana, který odstoupil koncem srpna kvůli porušení koronavirových opatření. Oznámila to šéfka exekutivy Evropské unie Ursula von der Leyenová, která nové člence svého týmu svěřila na starosti oblast finančních služeb, finanční stability a unie kapitálových trhů. Vlivné obchodní portfolio, které zastával Hogan, získá lotyšský místopředseda EK Valdis Dombrovskis.
8. 9. 2020Aktualizováno8. 9. 2020, 12:56|

Česká ekonomika se letos propadne o rekordních 7,8 procenta, zhoršila odhad Komise

Ekonomiku Evropské unie těžce zasaženou koronavirovými omezeními čeká letos propad o rekordních 8,3 procenta, což výrazně překonává dřívější negativní očekávání. Ve své letní makroekonomické předpovědi to uvedla Evropská komise, která o dalších devět desetin procentního bodu zhoršila jarní odhad, při němž již Komise počítala se zásadním výpadkem ekonomické aktivity. Pro země používající euro předpovídá unijní exekutiva pokles o 8,7 procenta.
7. 7. 2020Aktualizováno7. 7. 2020, 14:18|

Dlouhodobé vyhlídky veřejných financí Česka se zhoršují, varuje Evropská komise

Dlouhodobé vyhlídky veřejných financí v České republice se v důsledku stárnutí populace zhoršují, v pravidelné analýze hospodářské a sociální situace Česka to ve středu uvedla Evropská komise. Zároveň poukázala na nedostatečné kroky k zajištění dlouhodobé rozpočtové udržitelnosti penzijního a zdravotního systému.
26. 2. 2020|

Růst české ekonomiky příští rok zpomalí, shodly se ministerstvo financí, ČNB i Evropská komise

Ve svých nových prognózách zhoršily odhad vývoje české ekonomiky v příštím roce jak tuzemské instituce, tak i zahraniční. Ministerstvo financí snížilo očekávání růstu pro příští rok na dvě procenta. Letos pak počítá s 2,5 procenta, čímž se vrátilo k červencovému odhadu. Stejný růst pro letošní rok předvídá i Evropská komise, pro příští rok snížila odhad na 2,2 procenta. Nejoptimističtěji vyznívá výhled ČNB, která ho ponechala v případě letošního růstu na původních 2,6 procenta, nicméně pro příští rok odhad snížila na 2,4 procenta.
7. 11. 2019Aktualizováno7. 11. 2019, 19:38|