TÉMA

Úplatek

Brněnský soud exřediteli finančního úřadu Kubovi udělil za přijetí úplatku podmínku

Krajský soud v Brně opět uložil podmíněný a také peněžitý trest bývalému řediteli brněnského finančního úřadu Miroslavu Kubovi, a to za přijetí úplatků a pokusu o zneužití pravomoci úřední osoby. Soud ve věci potrestal i další dva lidi. Jde o část původního případu, jehož základem byly podvody týkající se daňových odpočtů. Je to opětovné vyhlášení rozhodnutí, věc totiž už dvakrát vrátil krajskému soudu Vrchní soud v Olomouci. Muž vinu odmítl. Rozhodnutí není pravomocné, strany si ponechaly lhůtu pro možné odvolání.
včera|

Liberecká koalice bude kvůli obvinění Židka bez ODS

Petr Židek, který je obviněný v korupční kauze, rezignoval na funkce náměstka primátora Liberce, radního města a předsedy dozorčí rady libereckého dopravního podniku. V prohlášení to zdůvodnil tím, že nechce narušovat práci radniční koalice. Do vedení pátého největšího města v zemi byl Židek zvolený za ODS, členství ve straně mu výkonná rada ODS zrušila v pátek. V reakci na kauzu vypověděly ostatní strany liberecké koalice koaliční smlouvu a pokračovat budou bez ODS. Nadále mají většinu.
15. 4. 2024Aktualizováno15. 4. 2024, 21:13|

Reportéři ČT: Za zakázku na opravu silnic auto nebo dovolená. Policie rozkryla korupční kauzu ze sklípku

Policie v průběhu několika let detailně sledovala skupinu politiků, úředníků a podnikatelů v Olomouckém kraji. Kompletně prý ovládli tamní silniční zakázky, a tak mohli při opravách cest podvádět a nelegálně získat desítky milionů korun. Na Hané se podle detektivů neopravovaly ty nejvíc rozbité silnice, ale ty, při jejichž opravách se dalo nejlépe krást. O tématu natáčeli pro Reportéry ČT Jana Neumannová a Ondřej Golis.
9. 4. 2024|

Soud zahájil druhé kolo korupční kauzy soudce Elischera, žalobce pro něj opět navrhuje 11 let vězení

Pražský městský soud v pondělí zahájil nové hlavní líčení v korupční kauze soudce Ivana Elischera. Státní zástupce musel v jeho úvodu znovu přednést celou rozsáhlou obžalobu. Elischer a jeden ze spoluobžalovaných totiž po změně složení soudního senátu nedali souhlas k tomu, aby se již provedené úkony nemusely provádět znovu. Soud chtěl původně jednat už počátkem února, tehdy se mu ale nepodařilo sehnat dva ze šesti obžalovaných. Obžaloba navrhla pro všechny tresty vězení. Pro Elischera chce znovu jedenáct let za mřížemi, milionový peněžitý trest a zabavení dalšího milionu z účtu.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 13:58|

Za korupci v dopravním podniku uložil soud bývalému libereckému zastupiteli Šulcovi podmínku

Podmíněný a peněžitý trest uložil soud v Liberci bývalému libereckému zastupiteli Pavlu Šulcovi (tehdy ANO) za přijetí úplatku přes dva miliony korun v době, kdy působil v představenstvu Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ). Soud schválil návrh dohody o vině a trestu, kterou pětačtyřicetiletý muž uzavřel s žalobcem. Šulc dostal tříletý podmíněný trest se zkušební dobou tři roky a peněžitý trest 2,21 milionu korun. Jeho obžalovaná firma Smartkonstrukt musí zaplatit sto tisíc korun, i u té soud schválil dohodu o vině a trestu.
8. 2. 2024Aktualizováno8. 2. 2024, 14:48|

Odsouzený polský exministr vyhlásil hladovku. Pokládá se za politického vězně

Bývalý polský ministr vnitra Mariusz Kamiński odsouzený za zneužití pravomocí, kterého v úterý zadržela policie, oznámil zahájení hladovky. Informovala o tom ve středu agentura Reuters a polská média s odvoláním na prohlášení politika. Policie zatkla Kamińského společně s dalším poslancem opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS) Maciejem Wąsikem v prezidentském paláci a podle polských médií jsou nyní ve vazební věznici.
10. 1. 2024Aktualizováno10. 1. 2024, 22:18|

Dopravu v Olomouckém kraji přebírá po Záchovi hejtman Suchánek

Dopravu v Olomouckém kraji, která spadala pod bývalého hejtmanova náměstka Michala Záchu (dříve ODS) obviněného v kauze nezákonného ovlivňování dopravních staveb, bude mít na starost hejtman Josef Suchánek (STAN). Dohodli se na tom zástupci krajské koalice, kterou tvoří Piráti, STAN, Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj a ODS. O tom, kdo z ODS nahradí Záchu v krajské radě, by mělo být rozhodnuto do poloviny příštího týdne.
24. 11. 2023|

Knobloch z olomoucké kauzy dopravních zakázek jde do vazby, se Záchou rezignovali na funkci i členství v ODS

Městský soud v Brně poslal do vazby podnikatele a člena regionální rady ODS v Olomouckém kraji Roberta Knoblocha v kauze nezákonného ovlivňování veřejných zakázek pro dopravní stavby v Olomouckém kraji. Po vazebním zasedání to řekl státní zástupce Robert Henzel. Žalobci navrhli vazbu kvůli obavě z útěku, Knobloch ale může složit kauci jeden milion korun. Náměstek olomouckého hejtmana Michal Zácha, který je jedním z třinácti obviněných, rezignoval na svoji funkci i členství v ODS. Ke stejnému kroku přistoupil ve středu večer i Knobloch.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 21:48|

Soud uložil v kauze podvodů s řidičskými průkazy provozovatelům autoškol podmínky

Okresní soud v Jablonci nad Nisou uložil dvěma provozovatelům autoškol z Jablonecka v kauze neoprávněně vydaných řidičských průkazů podmínky a peněžité tresty. U obou schválil dohodu o vině a trestu, kterou uzavřeli se státním zástupcem. Rozhodnutí soudu je pravomocné.
12. 10. 2023Aktualizováno12. 10. 2023, 15:56|

Soudkyně chtěla uplatit jinou ženu, aby za ni šla na PCR test. Odvolací soud jí potvrdil pokutu

Plzeňská soudkyně Eva Sofia Vodičková chtěla v době koronavirové pandemie podplatit jinou ženu, aby za ni podstoupila PCR test. Vinu i uložený peněžitý trest ve výši 200 tisíc korun pravomocně potvrdila odvolací instance. Zákon o soudech a soudcích stanoví, že po pravomocném odsouzení soudce za úmyslný trestný čin funkce tohoto soudce zaniká.
10. 10. 2023|

Státní zástupkyně obžalovala dvanáct lidí v kauze veřejných zakázek agentury CzechTourism

Případ údajného podplácení kvůli veřejným zakázkám agentury CzechTourism v hodnotě téměř třiceti milionů korun míří před soud. Státní zástupkyně k němu podala obžalobu na dvanáct lidí. Informoval o tom mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Hlavní postavou případu je bývalý manažer agentury Aleš Pangrác, který podle policie manipuloval zakázky a přijímal úplatky za jejich rozdělování. Zbývající lidé včetně karlovarského radního Petra Bursíka (ODS) čelí obvinění z podplácení. Policie kvůli zakázkám prověřovala i exministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (ANO), její případ ale odložila.
19. 9. 2023Aktualizováno20. 9. 2023, 20:49|

Bývalí rozhodčí Grímm a Janoch dostali v kauze fotbalové korupce podmínku, pokutu a zákaz činnosti

Za přijetí úplatku udělil Okresní soud v Plzni bývalému fotbalovému rozhodčímu Marku Janochovi osmnáctiměsíční podmíněný trest se zkušební lhůtou na dva roky. Kromě toho musí zaplatit i 350 tisíc korun v 35 splátkách v hodnotě deset tisíc korun. Dostal také zákaz činnosti rozhodčího a podobných funkcí na čtyři roky. Janoch uzavřel se státním zástupcem dohodu o vině a trestu. Stejně tomu bylo i v případě rozhodčího Tomáše Grímma, soud mu ve středu vyměřil půlroční podmínku se zkušební lhůtou na 14 měsíců, peněžitý trest 198 tisíc korun a pětiletý zákaz činnosti rozhodčího, asistenta rozhodčího či delegáta fotbalových utkání.
6. 9. 2023Aktualizováno6. 9. 2023, 15:15|

Karlovarská policie rozšířila obvinění ohledně podvodů s řidičskými průkazy, stíhá 17 lidí

Policie v Karlovarském kraji obvinila v souvislosti s podvody s vydáváním řidičských průkazů dalších dvanáct lidí. Podle ní se dopouštěli trestného činu podplácení, za což jim hrozí až šestileté vězení. Pět osob včetně zkušebního komisaře kriminalisté stíhají už od loňského října, ČT to řekl policejní mluvčí Jakub Kopřiva.
27. 7. 2023|

Většina aktérů kauzy úplatků v autoškolách na Jablonecku se dohodla na výši trestu, píší SZ

Po roce končí vyšetřování kauzy úplatků v autoškolách na Jablonecku, většina aktérů případu se dohodla se státní zástupkyní na výši trestu, napsal web Seznam Zprávy. V souvislosti s případem zadržela loni v květnu policie pět lidí, konkrétně zkušební komisaře a provozovatele autoškoly Čičmanec. Policisté také tajně nahráli důkazy, že více než padesát řidičů nezískalo řidičský průkaz legálním způsobem.
10. 6. 2023|

Generální inspekce bezpečnostních sborů viní brněnského policistu z podplacení

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) na konci letošního května zahájila trestní stíhání policisty z Brna pro podplacení. Potvrdila to mluvčí GIBS Ivana Nguyenová. Na případ upozornil Ekonomický deník, podle jeho informací jde o policejního důstojníka, šéfa jihomoravského útvaru policejního sledování.
7. 6. 2023|

Ukrajina tvrdě zasáhla proti korupčníkům v justici. Potřebuje do EU a udržet si miliardy od spojenců

Ukrajina rozplétá historicky největší korupční kauzu v oblasti justice. Ve vazbě skončil předseda nejvyššího soudu Vsevolod Kňazev, který byl dopaden při přebírání mnohamilionového úplatku. Podle expertů by podobné rázné kroky proti vlivným činitelům mohly pomoci přesvědčit západní spojence k poskytnutí další finanční a vojenské pomoci. Kyjev potřebuje omezit úplatkářství také kvůli snahám o členství v Evropské unii. I přes větší transparentnost zakázek či databáze týkající se vlastníků a majetku se ale nedaří kořeny úplatkářství dostatečně přesekat. V současné době tak kromě blížící se vojenské protiofenzivy probíhá intenzivní protikorupční kampaň. Jedna bez druhé se totiž obejde jen těžko.
22. 5. 2023|

Bývalý fotbalový rozhodčí Grímm se u soudu přiznal k přijetí úplatků

Bývalý rozhodčí Tomáš Grímm, který spolu s někdejším místopředsedou Fotbalové asociace ČR (FAČR) Romanem Berbrem a dalšími lidmi čelí obžalobě za korupci, se u soudu v Plzni přiznal k přijetí úplatků za ovlivnění několika zápasů v letech 2019 a 2020.
18. 5. 2023|

Osm tisíc „na oběd“ úplatek nebyl, odmítl u soudu vinu rozhodčí

Dva sudí a delegát zápasu, kteří čelí spolu s bývalým místopředsedou Fotbalové asociace ČR Romanem Berbrem a dalšími lidmi obžalobě za korupci při ovlivňování fotbalových zápasů, v pátek u plzeňského soudu přijetí úplatku popřeli. Jejich výslechem tak skončil první týden soudního jednání, v němž je vedle Berbra obžalováno dalších dvacet lidí a klub Slavoj Vyšehrad z ovlivňování zápasů druhé a třetí ligy v letech 2019 a 2020, převážně ve prospěch Vyšehradu, nebo kvůli sázkám přijatým na zápasy.
21. 4. 2023|

Berbr stanul před soudem. Vinu odmítl, rozporuje obžalobu z korupce

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr, který s dalšími dvaceti lidmi čelí obžalobě za korupci při ovlivňování fotbalových zápasů v letech 2019 a 2020, se necítí vinen. Prohlásil to v pondělí u plzeňského okresního soudu. Berbr nemá podle svého obhájce zájem o uzavření dohody o vině a trestu a rozporuje obžalobu, podle níž mimo jiné svým vlivem ve fotbalovém prostředí ovlivňoval výběr rozhodčích pro utkání druhé a třetí ligy. Berbr bude před soudem vypovídat v úterý ráno.
17. 4. 2023Aktualizováno17. 4. 2023, 15:16|

Vrchní soud zrušil rozhodnutí v korupční kauze soudce Elischera

Vrchní soud v Olomouci zrušil rozhodnutí v korupční kauze soudce pražského vrchního soudu Ivana Elischera. Případ se vrací na pražský městský soud, který v listopadu 2021 potrestal soudce za zneužití pravomoci, přijímání úplatků, neoprávněný přístup do počítačového systému a nadržování devíti lety vězení. Informoval o tom server Česká justice s odkazem na justiční databázi Infosoud.
16. 4. 2023|

Zakladatel kryptoměnové burzy FTX čelí obvinění z uplácení čínských úředníků

Americká prokuratura v úterý vznesla nové obvinění vůči zakladateli zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX. Sam Bankman-Fried podle ní uplácením čínských úředníků porušil americký zákon proti korupčním praktikám v zahraničí (FCPA). Informovala o tom agentura Reuters.
28. 3. 2023|

Podnikatel Janiga přijal milionový trest za podplácení exšéfa pražské nemocnice Dbalého

Podnikatel Ladislav Janiga se dohodl se státním zástupcem na milionovém peněžitém trestu a podmínce v délce osmnácti měsíců za to, že podplácel bývalého ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého. Dohodu ve středu pravomocně schválil soud, a uzavřel tak třetí větev korupční kauzy nemocnice. Součástí Janigova trestu je i rok a půl zákazu působení ve vedení firem. Podnikatel dlouhodobě žádal o zastavení stíhání s ohledem na svůj zdravotní stav, podle soudu ale simuloval.
22. 3. 2023Aktualizováno22. 3. 2023, 10:55|

Nejvyšší soud potvrdil trest bývalému policistovi. Nabízel 850 tisíc za zničení důkazu

Nejvyšší soud nevyhověl dovolání bývalého kriminalisty Jozefa Balinta. Potvrdil tak rozhodnutí odvolacího soudu, který muže potrestal dvouletou podmínkou. ČT to sdělila Nina Václavková z Okresního soudu v Benešově. Balint se pokoušel za úplatek 850 tisíc nechat poškodit mobilní telefon, který kriminalisté zabavili jako důkaz.
21. 3. 2023|

Trump uvedl, že bude možná zatčen. Své stoupence vyzval k protestům

Bývalý americký prezident Donald Trump přišel s tvrzením, že v úterý by mohl být zatčen. Nasvědčují tomu podle něj informace unikající z prokuratury na Manhattanu, která exprezidenta vyšetřuje pro podezření z finanční trestné činnosti. Trump ve vyjádření na své sociální síti Truth Social vyzval své stoupence, aby vyšli do ulic. Státní zastupitelství se k věci odmítlo vyjádřit.
18. 3. 2023Aktualizováno18. 3. 2023, 18:13|