TÉMA

Seznam

Po střelbě v centru Bruselu zemřeli dva švédští fanoušci, útočník je na útěku

Po střelbě v centrální části Bruselu zemřeli večer nejméně dva lidé a další utrpěl zranění. Útočník, který po nich pálil na ulici, vykřikoval islamistická hesla a večer byl stále na útěku. Informují o tom belgická média s tím, že oběťmi jsou dva švédští fotbaloví fanoušci. Podle premiéra Alexandra De Crooa je čin spojený s terorismem, úřady zvýšily stupeň varování. Zároveň byl kvůli útoku předčasně ukončen večerní fotbalový zápas Belgie se Švédskem.
16. 10. 2023Aktualizováno16. 10. 2023, 23:54|

Holašovičtí vzpomínají na 25 let v UNESCO. Slaví, ale upozorňují i na negativa

Holašovice si připomínají čtvrtstoletí od zapsání na seznam světového dědictví UNESCO. Vesnice proslulá selským barokem je díky tomu světově proslulá a je doslova magnetem pro turisty. Místní obyvatelé ale poukazují nejen na výhody, ale i nevýhody členství v UNESCO.
7. 7. 2023|

Seznam smí koupit vydavatele deníku Právo, transakci potvrdil antimonopolní úřad

Společnost Seznam média může koupit firmu Silky, která je většinovým vlastníkem ve vydavatelství deníku Právo. Transakci ohlášenou koncem loňského roku nyní odsouhlasil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Podle něj si Seznam.cz a Silky, respektive jím vlastněné vydavatelství Borgis, přímo nekonkurují, naopak dlouhodobě spolupracují.
30. 6. 2023Aktualizováno30. 6. 2023, 16:24|

Peníze z veřejných zakázek v EU stále dostávají firmy napojené na Putina

Peníze z veřejných zakázek v Evropě dál proudí i k subjektům napojeným na režim Vladimira Putina. Výzkum agentury Datlab tvrdí, že jejich objem od loňského února prakticky neklesl – experti dopočítali pro firmy s vazbami na Rusko zakázky v Evropské unii za dvě a půl miliardy eur. I kvůli tomu chce tuzemské Ministerstvo pro místní rozvoj pomáhat zadavatelům zakázek s prověřováním uchazečů.
20. 4. 2023|

Majitelé datových schránek z řad nepodnikajících fyzických osob zmizí z veřejných seznamů

Jména nepodnikajících fyzických osob budou odstraněna z veřejných seznamů držitelů datových schránek. Nyní jsou tyto údaje volně dostupné na webu Datových schránek a v Národním katalogu otevřených dat. Na změně se dohodli představitelé Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) a Digitální a informační agentury (DIA).
14. 4. 2023|

Obří rypadlo z dolu ČSA zanikne. Podle ministerstva kultury je důležitější rekultivace než jeho záchrana

Obří rypadlo, které stojí na okraji hnědouhelného dolu ČSA na Mostecku, nebude technickou památkou. Čeká ho tedy likvidace, byť je jediné svého druhu na světě. Ministerstvo kultury ale zápis zastavilo, protože unikátní stroj není možné dostat z dolu pryč. Úřad považuje za důležitější jeho zdárnou rekultivaci. Na jaře si ho budou moci naposledy prohlédnout turisté.
9. 11. 2022|
Doporučujeme

Finsko stále nevyřešilo jednu z temných kapitol svých dějin. Spolupráce se sovětskými agenty zůstává tabu

Finsko během studené války balancovalo mezi Západem a Východem. Politickým špičkám v tom kromě diplomatického umu pomáhalo i to, o čem se v severské zemi dodnes mlčí – spolupráce se sovětskými tajnými službami. Díky nim finští politici věděli, co se děje v Moskvě, a dokázali to využít ve svůj prospěch. Informace ale proudily i druhým směrem, KGB měla síť informátorů nejen mezi politickými špičkami, ale i běžnými občany. O napojení sovětských agentů se ale ve Finsku dodnes nemluví. Neexistují ani lustrace, což vrhá stín podezření i na některé politiky, kteří úřady zastávali i po rozpadu Sovětského svazu.
11. 8. 2022Aktualizováno13. 8. 2022, 20:23|

Ve sbírce ukrajinské ambasády na nákup zbraní se sešla už téměř miliarda korun

Na sbírkovém účtu ukrajinského velvyslanectví v Praze, které za vybrané peníze pořizuje zbraně, se od dárců sešla už téměř miliarda korun. Ukrajinská ambasáda o tom v neděli informovala na Twitteru. Do sbírky přispělo 115 tisíc dárců, kteří poslali 977 milionů korun. S nákupem a dopravou výzbroje pomáhá ukrajinskému velvyslanectví české ministerstvo obrany. V pátek se na velvyslanectví uskutečnila schůzka zástupců Ukrajiny, ministerstva obrany a několika významných dárců, uvedlo v neděli velvyslanectví na svém webu.
10. 4. 2022|

Český úřad řeší obcházení protiruských sankcí, ministři zase postoj ke stavební firmě spojené s oligarchou

Finanční analytický úřad (FAÚ) řeší několik případů obcházení sankcí, které byly uvaleny na ruské firmy a občany v souvislosti s válkou na Ukrajině. Některé firmy se snažily přesunout několik desítek milionů korun. Vláda pro změnu zjišťuje, jak se postavit k fungování stavební společnosti Strabag v Česku. Mateřskou firmu totiž spoluvlastní oligarcha blízký Vladimiru Putinovi Oleg Děripaska. V některých zemích už figuruje na sankčním seznamu.
23. 3. 2022Aktualizováno23. 3. 2022, 20:23|

Spustila se registrace k očkování pro děti od pěti let

Rodiče mohou svoje děti ve věku pět až jedenáct let registrovat k očkování proti covidu-19 ve vakcinačních centrech už od nedělního večera. Oficiálně se měl systém na očkovacím webu ministerstva zdravotnictví otevřít až v pondělí, stejně jako u jiných věkových kategoriích bylo ale možné se do něj přihlásit o několik hodin dříve před stanoveným termínem.
12. 12. 2021Aktualizováno12. 12. 2021, 22:42|

Minsk zakáže dovoz potravin ze zemí, které uvalily na Bělorusko sankce. Patří mezi ně i Česko

Běloruská vláda se rozhodla zavést od 1. ledna embargo na dovoz potravin ze zemí, které uvalily na Bělorusko sankce. Napsala to běloruská státní agentura BelTA s odvoláním na informaci poskytnutou tiskovou službou vlády. Sankce minulý týden oznámily Evropská unie, Spojené státy, Británie a Kanada, k nimž se přidaly i některé další země. Opatření se bude týkat i Česka.
7. 12. 2021|

Babiš navrhuje odložit udělování vyznamenání k 28. říjnu, sám je předávat nechce

Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhl, aby se letošní udělování vyznamenání u příležitosti svátku 28. října odložilo. Ceremoniál by podle něj měl počkat, než je bude schopen osobně předat prezident Miloš Zeman. Předseda vlády uvedl, že je v zastoupení předávat nechce.
20. 10. 2021Aktualizováno20. 10. 2021, 13:40|

Odchod spojenců z Afghánistánu byla katastrofa, přiznává bývalý americký velvyslanec při NATO

Odchod spojeneckých vojsk z Afghánistánu nemusel skončit chaosem a krveprolitím u bran kábulského letiště. Podle bývalého amerického velvyslance při NATO Kurta Volkera stačilo lépe koordinovat postup mezi členy koalice a donutit Taliban splnit požadavky, ke kterým se sám zavázal. Finální výsledek tak podle něj může působit jako projev slabosti a neochoty použít sílu. O afghánské lekci Západu, situaci na Ukrajině nebo vztazích s Ruskem hovořil s Kurtem Volkerem člen zahraniční redakce ČT24 Jan Šilhan.
16. 9. 2021|

Poslance je možné volit i ze zahraničí. Kdo se nezapsal na seznam, může ještě získat voličský průkaz

O složení nové Poslanecké sněmovny rozhodnou voliči 8. a 9. října. Hlasovat se bude v České republice, ale i v zahraničí na zastupitelských úřadech. Aby mohl volič hlasovat v zahraničí, musí být buď zapsán na zvláštním seznamu voličů – k čemuž již uplynula lhůta – nebo mít voličský průkaz.
9. 9. 2021Aktualizováno11. 9. 2021, 12:11|

Spojené státy zruší seznam zakázaných obchodních transakcí s oblíbenými čínskými aplikacemi

Vláda Spojených států odstoupí od seznamu zakázaných obchodních transakcí s čínskými aplikacemi TikTok a WeChat. Informaci zveřejnilo americké ministerstvo obchodu. Podle agentury Reuters vydala seznam s cílem uvalit na zmíněné aplikace tvrdé restrikce administrativa bývalého prezidenta Donalda Trumpa v září loňského roku.
21. 6. 2021|

Seznam zvýšil požadavek na náhradu škody. Od Googlu chce deset miliard

Tuzemská internetová firma Seznam zvýšila svůj požadavek na náhradu škody vůči americkému konkurentovi Google o jednu miliardu na deset miliard korun. Google podle Seznamu zneužívá své dominantní postavení na trhu s licencovanými operačními systémy pro chytrá mobilní zařízení a aplikacemi pro platformu Android.
17. 6. 2021Aktualizováno17. 6. 2021, 13:47|

Do Slovinska buď s negativním testem, nebo karanténou. Vstup Čechů omezují i Lotyšsko a Estonsko

Slovinsko změnilo epidemiologické hodnocení Česka, Chorvatska a Francie a vyjmulo je ze zeleného seznamu bezpečných zemí. Občané těchto států tak budou muset prokázat zaplacené ubytování společně s negativním testem, nebo jít do dvoutýdenní karantény. Tranzitu se opatření netýká. Vstup Čechů na své území odpoledne omezilo také Lotyšsko, později se přidalo i Estonsko. Pro občany Česka se komplikuje také cestování na Kypr, budou se muset prokázat negativním testem.
3. 7. 2020Aktualizováno3. 7. 2020, 23:07|

Člověk v tísni má podporu ministra zahraničí i premiéra. Je již 19. organizací, kterou Rusko vypovědělo

Čeští vládní politici se zastali humanitární organizace Člověk tísni, kterou v úterý zařadilo Rusko na seznam nežádoucích organizací. Kromě ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), který vzápětí avizoval, že si kvůli kroku Moskvy předvolá ruského velvyslance, vyjádřil organizaci podporu také premiér Andrej Babiš (ANO). Člověk v tísni ovšem zdaleka není první nevládní organizací, které Rusko zakázalo působit na svém území. Od anexe Krymu je již devatenáctá.
13. 11. 2019|
Newsroom ČT24

Kolik lidí přišlo na demonstraci? Novináři počítají účastníky fixou i s pomocí počítače

Dobrat se počtu lidí na veřejných demonstracích představuje obtížnou novinářskou disciplínu, při které některé z redakcí volí fixu a křížkování účastníků, jiné spoléhají na moderní sčítací aplikace. Tématu, které v Česku otevřely i kontroverze spojené s protesty proti nové ministryni spravedlnosti Marii Benešové, se věnoval nedělní Newsroom ČT24.
12. 5. 2019|

Z představenstva Seznamu odchází jeho majitel Ivo Lukačovič

Majitel tuzemské internetové jedničky Seznam.cz Ivo Lukačovič opouští pozici předsedy představenstva společnosti a nadále nebude ani jeho členem. Lukačovič ale zůstává majitelem a bude se věnovat svým globálním projektům, zejména Windy.com. Firma to uvedla na svém blogu.
19. 2. 2019Aktualizováno19. 2. 2019, 11:24|