TÉMA

Ředitel

Státní zastupitelství obžalovalo ředitele ústavu ve Vejprtech, kde při požáru zemřeli klienti

Ředitel Městské správy sociálních služeb ve Vejprtech na Chomutovsku Viktor Koláček půjde před soud. O podání obžaloby informovala ČT Eva Seifertová z Okresního státního zastupitelství v Chomutově. Policie muže viní z obecného ohrožení z nedbalosti v souvislosti s požárem v domově pro klienty s mentálním handicapem v roce 2020. Požár patří mezi nejtragičtější v Česku, vyžádal si celkem devět obětí.
29. 2. 2024|

Praha na začátku března vypíše tendr na rekonstrukci vinohradského divadla

Praha vypíše na začátku března tendr na opravu Divadla na Vinohradech. Důvodem je špatný technický stav budovy i jejího vybavení, včetně divadelní techniky, a rozšíření divadelních prostor. Cena zakázky je maximálně 2,76 miliardy korun. Vypsání tendru ve čtvrtek schválili zastupitelé hlavního města. Kromě opravy zahrnuje rekonstrukce také vybudování nové podzemní komorní scény. Práce mají být dokončeny v roce 2027.
22. 2. 2024|

Soud přijal kauci milion korun za podnikatele Knoblocha, který je ve vazbě kvůli ovlivňování veřejných zakázek

Městský soud v Brně přijal kauci milion korun za podnikatele Roberta Knoblocha, kterého minulý týden poslal do vazby. Skončil tam jako jediný ze třinácti obviněných v kauze ovlivňování zakázek na dopravní stavby v Olomouckém kraji. Dalšího obviněného Davida Štěpánka krajští radní odvolali z funkce ředitele Správy silnic Olomouckého kraje.
20. 11. 2023Aktualizováno20. 11. 2023, 15:57|

V kauze otravy Bečvy navrhl žalobce pokutu firmě Energoaqua, řediteli podmínku

Státní zástupce navrhl ve středu u vsetínského soudu uložit firmě Energoaqua obžalované v případu otravy řeky Bečvy z 20. září 2020 peněžitý trest 21 milionů korun. Pro ředitele firmy Oldřicha Havelku, který je v kauze také obžalovaný, žádá podmíněný trest a pokutu milion korun. Havelka i zmocněnec podniku Vladimír Kurka vinu opakovaně odmítli. Podle obžaloby řeku otrávily kyanidy a šestimocný chrom.
18. 10. 2023Aktualizováno18. 10. 2023, 12:00|

Novým ředitelem odboru komunikace Hradu bude Vít Kolář

Novým ředitelem odboru komunikace Hradu bude od listopadu manažer, bývalý novinář a diplomat Vít Kolář. Naposled působil v České televizi. V tiskové zprávě to oznámil odbor komunikace Hradu. Kolář, jenž uspěl ve výběrovém řízení mezi pěti uchazeči, nahradí Markétu Řehákovou, která nedávno skončila i jako mluvčí prezidenta Petra Pavla.
16. 10. 2023Aktualizováno16. 10. 2023, 16:31|

Přišel jsem s Petrem Dvořákem a odcházím s ním, říká končící ředitel zpravodajství ČT Zdeněk Šámal

Ruská agrese vůči Ukrajině je podle končícího ředitele zpravodajství a sportu ČT Zdeňka Šámala situace, kdy bylo správné, aby Česká televize zaujala postoj. V Interview ČT24 Šámal také řekl, že si nevzpomíná na žádný okamžik, kdy by měl pocit, že něco takříkajíc zvoral, i když připustil, že s odstupem lze některé momenty hodnotit kriticky. Rozhovor se Zdeňkem Šámalem vedla Tereza Kručinská.
19. 9. 2023|

Ředitel cizinecké policie Majer končí, odejde na Slovensko. Na nástupce vypíše prezidium výběrové řízení

Končí ředitel cizinecké policie Milan Majer. Není zatím jasné, kdo ho nahradí, policie vypíše na pozici výběrové řízení, mezitím cizineckou policii dočasně povede Aleš Benedikt z pražského obvodního ředitelství. Majer u policejního sboru zůstane, ale odejde na Slovensko, kde se stane styčným důstojníkem.
30. 6. 2023|

Radní ČT vyzvali Dvořáka, aby předložil všechny chystané smlouvy nad milion korun

Radní České televize (ČT) vyzvali končícího šéfa Petra Dvořáka k předložení chystaných smluv nad jeden milion korun dozorčí komisi. Ta má zároveň monitorovat předání funkce nově zvolenému generálnímu řediteli Janu Součkovi. Vyplývá to z aktuálního jednání rady. Podle Dvořáka je její rozhodnutí nezákonné. Ve funkci končí 30. září.
21. 6. 2023Aktualizováno21. 6. 2023, 17:22|

Lékaři z psychiatrie v Kroměříži stáhnou výpovědi. Dle Válka došlo k nedorozumění

Nespokojení lékaři z Psychiatrické nemocnice v Kroměříži (PNKM) stáhnou výpovědi. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) vznikla v Psychiatrické nemocnici v Kroměříži (PNKM) patová situace, různá nedorozumění a nepochopení. Při návštěvě zařízení se se všemi zaměstnanci shodnul na tom, že všem jde o péči o pacienty. Vedení PNKM včetně Poláka před týdnem rezignovalo na své funkce, odejde ke konci června.
19. 6. 2023Aktualizováno19. 6. 2023, 20:10|

Mladí lékaři Psychiatrické nemocnice v Kroměříži se přidali ke kritice ředitele, žádají jeho odvolání

Mladí lékaři Psychiatrické nemocnice v Kroměříži se přidali ke kritice ředitele nemocnice Pavla Poláka. V otevřeném dopise ministrovi zdravotnictví Vlastimilu Válkovi (TOP 09) a řediteli nemocnice napsali, že v Poláka nemají důvěru a za jedinou reálnou možnost považují jeho odvolání.
8. 6. 2023|

Novým generálním ředitelem České televize byl zvolen ředitel brněnského studia Jan Souček

Novým generálním ředitelem České televize byl ve třetím kole zvolen ředitel brněnského studia ČT Jan Souček. S jedenácti získanými hlasy porazil dosavadního šéfa ČT Petra Dvořáka. Výsledky vyhlásil předseda volební komise Ladislav Mrklas. Souček se funkce ujme 1. října, kdy Dvořákovi vyprší druhé funkční období. Mandát je šestiletý. Veřejnoprávní televize hospodaří zhruba se sedmimiliardovým rozpočtem.
7. 6. 2023Aktualizováno7. 6. 2023, 19:52|

V kroměřížské psychiatrické nemocnici podala po sporech s ředitelem většina lékařů výpověď

Z Psychiatrické nemocnice Kroměříž chce odejít kvůli sporu s ředitelem část lékařů – ve středu podali výpovědi. Ředitele Pavla Poláka viní, že neodborně zasahuje do léčebného procesu, jeho přístup k psychiatrii označili za přímé ohrožení péče o pacienty. Ministerstvo zdravotnictví se chce situací v Kroměříži zabývat a vyřešit ji v horizontu několika dnů.
31. 5. 2023Aktualizováno31. 5. 2023, 18:51|

Do užšího výběru na ředitele ČT postoupili Dvořák, Souček, Konrád, Štern a Hřídel

Do užšího výběru kandidátů na místo generálního ředitele České televize postoupil její stávající šéf Petr Dvořák, ředitel brněnského studia ČT Jan Souček a bývalý šéf televize Prima Martin Konrád. Ve druhém kole pak radní ČT mezi pětici uchazečů zvolili ještě kreativního producenta v ČT Jana Šterna a krizového manažera Pavla Hřídela. Vyplývá to ze středečního jednání rady.
17. 5. 2023|

V Ostravě-Jihu chtějí sloučit dvě základní školy. Jedna souhlasí, druhá je proti

Nejlidnatější ostravský městský obvod Jih plánuje sloučit dvě základní školy, které stojí v těsném sousedství. Dohromady by tak měly téměř tisíc žáků. Vedení obvodu věří, že provoz školy by byl díky tomu ekonomičtější a také efektivnější. Jenže se záměrem radnice nesouhlasí část rodičů, kteří momentálně připravují petici. Školy jsou hned vedle sebe, navíc propojené chodbou a tělocvičnami, sdílí i sportovní hřiště. Radnice ujišťuje, že jde jenom o administrativní změnu.
13. 5. 2023|

Česká televize spouští rozšířené regionální vysílání

Česká televize v pondělí spouští další dvě verze regionálního zpravodajství. Půjde o vysílání pro jihozápadní část Čech a severovýchod Čech. Podle ředitele ČT Petra Dvořáka si lidé budou moci sami určit, na zprávy z jakého regionu se chtějí dívat.
3. 4. 2023|

Generální ředitel České televize Petr Dvořák bude usilovat o znovuzvolení

Současný generální ředitel České televize (ČT) Petr Dvořák bude obhajovat funkci. Serveru Seznam Zprávy sdělil, že před veřejnoprávní televizí jsou nové výzvy, kterých se chce účastnit. Dvořák stojí v čele televize druhé volební období, které mu vyprší na konci září. Rada České televize vyhlásila výběrové řízení na šéfa ČT v polovině února. Uzávěrka přihlášek je 17. dubna, vybírat ředitele s mandátem do roku 2029 budou radní v červnu.
24. 3. 2023|

Budoucnost nemocnice v Sušici je stále nejistá. Město jedná s krajem o podmínkách převzetí

Nemocnice v Sušici, kterou zřizuje město, se dlouhodobě potýká s problémy, především s nedostatkem lékařů. Kvůli tomu už před dvěma roky uzavřelo chirurgické oddělení a letos v lednu také internu. Novým jednatelem je od března místostarosta Karel Požárek (Sušická veřejnost). Nikdo jiný o funkci neměl zájem. Vedení Sušice teď jedná s krajem o tom, jestli by nemocnici nepřevzal.
12. 3. 2023|

Šéf Úřadu práce Najmon se proti svému konci ve funkci brání, odvolal se

Odvolaný šéf úřadu práce Viktor Najmon se proti rozhodnutí o svém odchodu z funkce brání. Prostřednictvím státní tajemnice se odvolal. Své odvolání z postu považuje za svévolné a nezákonné. Najmon své důvody shrnul ve více než třicetistránkovém podkladu. Šéfa Úřadu práce odvolal po nepříznivém služebním hodnocení ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) v polovině února. Opakovaně uváděl, že nebyl dlouhodobě spokojen s jeho řízením úřadu.
1. 3. 2023Aktualizováno1. 3. 2023, 14:39|

Ředitelem agentury pro IT bude Ďoubal. Dosavadní pověřený ředitel uspěl ve výběrovém řízení

Pověřený ředitel Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) Jan Ďoubal se od začátku března ujme funkce naplno, oznámilo ministerstvo vnitra. Agenturu předtím vedl Vladimír Dzurilla a po jeho rezignaci chtěl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) pověřit řízením Vladimíra Chrásteckého. Poté, co vyšla najevo jeho trestní minulost, nahradil Dzurillu nejprve dočasně a nyní i natrvalo Ďoubal.
20. 2. 2023|

Škola řeší nebezpečnou internetovou výzvu ke škrcení. „Jde o lidský život,“ upozorňuje ředitel

Základní škola v Týništi nad Orlicí řeší nebezpečnou výzvu, která se mezi žáky dostala ze sociálních sítí. Vyzývá je, aby se navzájem škrtili. Jednoho žáka dokonce spolužáci museli oživovat. Všechno si natáčeli na mobilní telefon a následně zveřejnili. Vedení základní školy reagovalo tím, že svolalo rodiče a posiluje prevenci.
2. 2. 2023|

Českou poštu povede dočasně Štěpán, vláda chystá velkou transformaci podniku

Českou poštu od března dočasně povede dosavadní ředitel poštovní služby podniku Miroslav Štěpán. Šéf pošty Roman Knap z funkce na konci února odejde. Stát zároveň letos zahájí rozsáhlou transformaci České pošty. Jejím cílem bude redukce nákladů a zmodernizování jejích služeb. Řešit se bude i možné rozdělení státního podniku a služeb. Stálého generálního ředitele firmy ministerstvo vnitra vybere v novém výběrovém řízení teprve v době, až bude vytvořený konkrétní návrh transformace, oznámil na středeční tiskové konferenci ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).
1. 2. 2023|

Výběr nového ředitele ČT začne v polovině února, volit se bude 7. června

Výběrové řízení na nového generálního ředitele České televize (ČT) začne 15. února, volba by se měla uskutečnit 7. června. Ve středu o tom rozhodla Rada ČT. Současnému generálnímu řediteli Petru Dvořákovi vyprší mandát letos na konci září. Rada projednala také zprávu o nařčení Marka Wollnera z obtěžování.
11. 1. 2023|

Rakušan chtěl jmenovat šéfem agentury pro IT Chrásteckého, o jeho dřívějším odsouzení nevěděl

Pověření Vladimíra Chrásteckého řízením Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) je podle ministerstva vnitra třeba ještě schválit. Šéf resortu Vít Rakušan (STAN) nakonec bude ve středu místo podpisu pověření řešit s náměstky situaci ohledně Chrásteckého trestní minulosti. Na ni upozornil web Neovlivni.cz. Úředník byl v minulosti odsouzen za nadržování zlodějům. Rakušan připustil, že o trestní minulosti budoucího pověřeného ředitele agentury nevěděl. Politickou zodpovědnost za tento krok ovšem přičítá Pirátům. Ani jejich předseda Ivan Bartoš se však k Chrásteckému nijak nehlásí.
27. 12. 2022Aktualizováno27. 12. 2022, 14:38|

Musk chce odstoupit z pozice šéfa Twitteru, jakmile za sebe najde náhradu

Majitel a šéf americké internetové společnosti Twitter Elon Musk se nechal slyšet, že odstoupí z pozice šéfa firmy, jakmile za sebe najde náhradu. Uživatelé sociální sítě se v pondělí vyslovili pro Muskův odchod z čela podniku. Musk, který anketu inicioval, slíbil, že se jejímu výsledku podřídí.
21. 12. 2022|