TÉMA

Odvolací soud

Soud potvrdil Rittigovi odškodné za kauzu Oleo Chemical

Odvolací pražský městský soud ve čtvrtek potvrdil lobbistovi Ivo Rittigovi odškodnění 649 tisíc korun za stíhání v kauze tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical. Částku přiznal jako náhradu nákladů za obhájce. Podnikatel původně žádal o 29 tisíc korun více, některé porady s advokáty ale byly podle soudu zbytečné. Rozhodnutí je pravomocné.
4. 4. 2024|

Odvolací soud uložil podmíněné tresty v případu pádu mostu ve Vilémově na Vysočině

Odvolací soud v Pardubicích znovu uložil podmíněné tresty pro čtyři muže obžalované kvůli tragickému pádu mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku. Všichni byli odsouzeni na 1,5 roku vězení s podmíněným odkladem na dva roky. Soud se případem zabýval poté, co Nejvyšší soud rozsudek zrušil. V případu jde o Michala Hejkala, Milana Macuru, Juraje Noska a Františka Lízala. Na stavbě působili v různých rolích, jako dozor či stavbyvedoucí. Podle soudu zavinili obecné ohrožení z nedbalosti.
19. 3. 2024|

Soud potvrdil Nečasovi podmínku a peněžitý trest, rozhodnutí je pravomocné

Odvolací soud potvrdil bývalému premiérovi Petru Nečasovi (ODS) v kauze takzvaných trafik pro poslance ODS podmíněný trest 2,5 roku se zkušební dobou na čtyři roky a také peněžitý trest milion korun. Jeho spoluobžalovaný, bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček, dostal dvouletý podmíněný trest a musí zaplatit 300 tisíc korun. Rozsudek, podle kterého se muži dopustili trestného činu podplacení, je tak pravomocný. Nečas se ještě může obrátit na Nejvyšší soud.
20. 12. 2023|

Lichtenštejnům se majetek na jihu Moravy nevrátí, potvrdil odvolací soud

Majetek na Břeclavsku, mimo jiné zámky v Lednici a ve Valticích, stát a další instituce nemusí rodu Lichtenštejnů vracet. Krajský soud v Brně ve čtvrtek potvrdil rozhodnutí soudu v Břeclavi, který zamítl žalobu Nadace knížete z Lichtenštejna požadující vydání majetku od státu, jenž podle ní užívá neoprávněně. Lichtenštejnové přišli o tento majetek v roce 1945 na základě Benešových dekretů. Právní zástupce nadace Aleš Linhart novinářům po jednání řekl, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu.
19. 10. 2023Aktualizováno19. 10. 2023, 13:45|

Nafta dříve uložená ve skladu Viktoriagruppe patří Česku, nemusí ji vracet, potvrdil soud

Téměř 75 milionů litrů motorové nafty dříve uložené ve skladu společnosti Viktoriagruppe v bavorském Kraillingu patří Česku. Nemusí ji vracet insolvenčnímu správci zkrachovalé firmy, potvrdil ve čtvrtek odvolací pražský městský soud. Veškeré nároky insolvenčního správce Mirka Möllena zamítl. Podle předsedkyně senátu Ivany Kotrčové nebyla rozhodnutím nijak poškozena majetková podstata společnosti, protože Česko veškeré palivo zaplatilo.
19. 10. 2023Aktualizováno19. 10. 2023, 12:55|

Soudkyně chtěla uplatit jinou ženu, aby za ni šla na PCR test. Odvolací soud jí potvrdil pokutu

Plzeňská soudkyně Eva Sofia Vodičková chtěla v době koronavirové pandemie podplatit jinou ženu, aby za ni podstoupila PCR test. Vinu i uložený peněžitý trest ve výši 200 tisíc korun pravomocně potvrdila odvolací instance. Zákon o soudech a soudcích stanoví, že po pravomocném odsouzení soudce za úmyslný trestný čin funkce tohoto soudce zaniká.
10. 10. 2023|

Odvolací soud zrušil osvobozující rozsudek nad Babišem a Nagyovou v kauze Čapí hnízdo

Pražský vrchní soud zrušil osvobozující rozsudek v kauze padesátimilionové dotace na farmu Čapí hnízdo. Vyplývá to z informací v justiční databázi, které jsou bez dalších podrobností. Soud rozhodl ve čtvrtek v neveřejném zasedání, výsledek ale oficiálně sdělí až po doručení procesním stranám. V případu jsou stíháni bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. V lednu si oba vyslechli zprošťující rozsudek, proti tomu se ale odvolal státní zástupce Jaroslav Šaroch. Odvolací soud mu nyní vyhověl, případ tak znovu projedná prvoinstanční pražský městský soud.
15. 9. 2023|

Soud ve Vrabelově případě musí rozhodnout o námitce podjatosti

Případ Ladislava Vrabela obviněného z šíření poplašné zprávy se částečně vrací od odvolacího soudu k první instanci. Nebude ale rozhodovat o samotné obžalobě, musí se podle rozhodnutí pražského městského soudu vypořádat s námitkou Vrabelova obhájce Radka Suchého proti soudci Lukáši Svrčkovi. Advokát tvrdí, že je podjatý.
12. 9. 2023|

Odvolací soud odmítl žalobu majitelů vozů Volkswagen kvůli aféře dieselgate

Středočeský krajský soud ve středu definitivně odmítl žalobu společnosti Safe Diesel o odškodnění kvůli takzvané aféře dieselgate. Soudy se tak nároky českých majitelů vozů Volkswagen vybavených naftovými motory se softwarem, jenž manipuloval s emisemi, zabývat nebudou. Odvolací senát potvrdil rozhodnutí soudu v Mladé Boleslavi, podle kterého české právo společnou žalobu prostřednictvím společnosti Safe Diesel nedovoluje.
26. 7. 2023|

Soud musí znovu rozhodnout o trestu v kauze Bečvářova statku

Nejvyšší soud zrušil tříletý podmíněný trest pro Evu Benešovou, bývalou ředitelku pražského pozemkového úřadu, která je obviněná v případu restituce Bečvářova statku. Soud vyhověl dovolání nejvyššího státního zástupce, který nesouhlasil s takto nízkým trestem. Odvolací soud tak bude muset o trestu znovu rozhodnout.
11. 7. 2023|

Britský plán na deportace migrantů do Rwandy je nezákonný, rozhodl odvolací soud

Plán britské vlády deportovat žadatele o azyl do Rwandy je nezákonný, rozhodl odvolací soud v Londýně. Rwandu není možné považovat za bezpečnou třetí zemi, prohlásili soudci. O verdiktu informovala agentura Reuters. Soud nižší instance v prosinci kontroverzní iniciativu označil za legální. Dokud otázka prochází soudním systémem, nemohou deportační lety do africké země začít, uvedla BBC.
29. 6. 2023|

Spor Babiše s Piráty kvůli výroku o migrantech bude řešit Nejvyšší soud. Expremiér podal dovolání

Předloňský výrok předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, že Piráti chtějí nastěhovat lidem do domácnosti migranty, bude řešit Nejvyšší soud. Bývalý premiér podal dovolání proti verdiktu odvolacího soudu, který mu nařídil příspěvek s výrokem smazat z twitterového účtu. České televizi to potvrdila Hana Černá z Krajského soudu v Praze, který žalobě Pirátů původně nevyhověl.
26. 6. 2023|

Soud potvrdil exposlanci Volnému dvouletou podmínku za poplašnou zprávu

Odvolací senát potvrdil exposlanci Lubomíru Volnému dvouletou podmínku za šíření poplašné zprávy o tom, že se kvůli ivermektinu plánují vraždy pacientů. Rozhodnutí, které Volnému stanovilo zkušební dobu v délce 2,5 roku, je pravomocné. Jednání u pražského městského soudu doprovázela po úterním incidentu v téže budově zvýšená bezpečnostní opatření, justiční stráž ani policisté ale zasahovat nemuseli. K zasedání nedorazil ani Volný, ani žádný jeho podporovatel.
31. 5. 2023Aktualizováno31. 5. 2023, 12:14|

Příznivci Peterkové vylomili dveře do soudní síně, policie dva lidi zadržela

Podporovatelé bývalé novinářky Jany Peterkové na pražském městském soudu vylomili dveře do jednací síně. Policisté při zásahu zadrželi dvě osoby. Jednoho z příznivců Peterkové odvezli záchranáři. Soudní senát jednání přerušil, později se ale znovu sešel a vynesl pravomocný rozsudek, v němž Peterkové potvrdil podmínku za šíření poplašné zprávy. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) po incidentu uvedl, že chce, aby Vězeňská služba a vedení soudu zajistily, že se nic takového nebude již opakovat.
30. 5. 2023Aktualizováno30. 5. 2023, 19:12|

Údajné mučení vězňů ve Světlé nad Sázavou projedná soud. Už potřetí

Odvolací soud vrátil k novému projednání případ šesti dozorců a dozorkyň věznice ve Světlé nad Sázavou obžalovaných z údajného mučení odsouzené. Sedmého z obžalovaných osvobodil. Věc bude už potřetí projednávat Okresní soud v Havlíčkově Brodě.
30. 5. 2023Aktualizováno30. 5. 2023, 14:51|

Vrchní soud potvrdil tresty v kauze stamilionových podvodů s dotacemi, jeden zpřísnil

Vrchní soud v Praze ve středu potvrdil tresty v kauze podvodů s dotacemi na zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Zpřísnil trest pro jednoho odsouzeného na nepodmíněný trest v délce pěti let. Zbylým čtyřem odsouzeným soud potvrdil tresty od 9,5 do 12 let vězení. Rozsudek soudu je pravomocný. Podle obžaloby způsobili státu škodu téměř 600 milionů korun.
24. 5. 2023|

V kauze Bečvářova statku uložil soud bývalému referentovi pravomocně pět let vězení

V kauze restituce Bečvářova statku ve středu odvolací Vrchní soud v Praze uložil bývalému referentovi pražského pozemkového úřadu Janu Horákovi pět let vězení. Rozhodnutí je pravomocné. Horák se aktuálního jednání nezúčastnil. V minulosti se k chybám přiznal, tvrdil ale, že svými rozhodnutími nechtěl způsobit škodu a rozhodně se jimi neobohatil. Odmítl také, že by jednal úmyslně.
17. 5. 2023|

Odvolací soud potvrdil francouzskému exprezidentovi Sarkozymu tříletý trest

Francouzský odvolací soud potvrdil tříletý trest pro bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho za korupci a obchod s vlivem. Ze tří let je jeden rok nepodmíněný, ten si má bývalý státník odpykat pod dohledem elektronického náramku. Sarkozy se proti verdiktu ještě hodlá odvolat ke kasačnímu soudu, informovala francouzská média.
17. 5. 2023|

Soud potvrdil vinu Metrostavu v kauze kladrubského hřebčína, trest mu ale neuložil

Odvolací soud potvrdil vinu společností Metrostav, Metrostav Infrastructure a Cettus a bývalého oblastního šéfa Metrostavu Jiřího Mottla v případu machinací se zakázkami na opravu Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem. Stejně jako již dříve prvoinstanční soud jim neuložil další tresty, protože již byli dostatečně potrestáni v jiných kauzách.
26. 4. 2023|

Soud zmírnil čtyřem mužům podmínky za pád mostu ve Vilémově, pátého zprostil

Odvolací soud v Pardubicích v úterý zmírnil tresty čtyřem z pěti mužů obžalovaným kvůli pádu mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku v roce 2014. Pátého obžaloby z obecného ohrožení z nedbalosti zprostil. Okresní soud v Havlíčkově Brodě odsoudil loni v srpnu pět mužů ke dvěma letům vězení s dvouletým podmíněným odkladem, odvolací soud tresty zmírnil na 1,5 roku vězení s odkladem na dva roky. Při neštěstí zemřeli čtyři dělníci, další dva utrpěli zranění.
21. 3. 2023Aktualizováno21. 3. 2023, 15:01|

Soud potvrdil patnáct měsíců vězení pro Tušla. Vydíral názorovou odpůrkyni a vyhrožoval strážníkovi

V souhrnu patnáct měsíců si ve vězení odpyká Patrik Tušl, potvrdil to odvolací soud. Tušl podle rozsudku telefonicky vydíral ženu, která spravovala facebookovou skupinu namířenou proti dezinformátorům, pak také vyhrožoval strážníkovi, který po něm v autobuse vyžadoval nošení respirátoru. V trestu je zahrnuté i mužovo předchozí odsouzení za nenávistné výroky o Ukrajincích.
21. 3. 2023|

Odvolací soud rozhodl o vydání části mobiliáře zámku Opočno rodu Colloredo-Mansfeldů

Odvolací soud v Pardubicích v pondělí rozhodl, že vydá část mobiliáře zámku Opočno rodu Colloredo-Mansfeldů. Potvrdil tak rozsudek okresního soudu z roku 2006. V souboru předmětů je cenný kočár, sbírka obrazů a několik tisíc dalších předmětů, například historické zbraně či nádobí. Hodnota je ve stovkách milionů korun. Rozsudek je pravomocný.
27. 2. 2023Aktualizováno27. 2. 2023, 15:51|

Vězni, který na útěku úmyslně naboural policejní vůz, potvrdil soud trest 17,5 roku

Vrchní soud v Praze potvrdil 17,5 roku vězení Tiboru Semanovi, který podle rozsudku v létě 2020 při svém útěku z vězení naboural v kradeném autě úmyslně policejní vůz. Oznámila to mluvčí soudu Kateřina Kolářová. Za pokus o vraždu policistů v autě muži hrozil až výjimečný trest.
1. 2. 2023|

Za smrt řidiče na Českolipsku může ŘSD, rozhodl soud. Peněžitý trest ale snížil

Krajský odvolací soud v Liberci ve středu uznal vinným Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) z přečinu usmrcení z nedbalosti. Důvodem je smrt řidiče cisterny, na kterou na jaře 2017 spadl na silnici první třídy u Jestřebí na Českolipsku topol. Stejně jako první instance i odvolací soud dospěl k závěru, že ŘSD zanedbalo údržbu, když neodstranilo stromy, které byly určené znalci k pokácení; o špatném stavu topolu vědělo čtyři roky před nehodou. Částku, kterou musí ŘSD zaplatit pozůstalým, ale odvolací soud oproti tomu okresnímu snížil skoro o polovinu. Verdikt je pravomocný, lze ale proti němu podat dovolání.
25. 1. 2023Aktualizováno25. 1. 2023, 18:35|