TÉMA

Zuzana Čaputová

„Přála bych si, aby se nám dařilo nahradit nenávist respektem.“ Slovenská prezidentka uctila památku obětí prosincové střelby
Na pozvání Knihovny Václava Havla přicestovala do Prahy slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Setkala se jak se svým českým protějškem Petrem Pavlem, tak i s premiérem Petrem Fialou (ODS). Ve večerních hodinách pak měla na programu premiéru filmu o Václavu Havlovi. Návštěva začala na Palachově náměstí před hlavní budovou Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, kam slovenská prezidentka přišla uctít památku obětí prosincové střelby. V projevu také uvedla, že rozumí důvodům, proč tuzemská vláda neuspořádala mezivládní konzultace se slovenským kabinetem.
včeraAktualizovánopřed 11 h hodinami|ČT24, ČTK
Čaputové mandát se blíží ke konci. Vetovala zákony, podpořila Ukrajinu a jmenovala čtyři premiéry
Zuzana Čaputová přijíždí do Česka. Letos v červnu skončí jako prezidentka Slovenska, o další mandát se již neuchází. V čele země stála v turbulentním období, které poznamenala pandemie covidu-19 i plnohodnotná ruská invaze na Ukrajinu. I vnitropolitická situace na Slovensku byla bouřlivá. Prezidentka provedla zemi dvěma parlamentními volbami a jmenovala čtyři premiéry.
před 21 h hodinami|ČTK
V Bratislavě a Košicích pokračovaly protivládní demonstrace, s proslovem vystoupila i Vášáryová
Ve dvou největších slovenských městech, v Bratislavě a v Košicích, pokračovaly demonstrace proti vládě premiéra Roberta Fica. Zástupci opozice kritizovali nejen ministerského předsedu, ale i ministryni kultury Martinu Šimkovičovou za návrh jejího úřadu posílit vliv státu ve veřejnoprávním rozhlasu a televizi (RTVS).
15. 3. 2024|ČTK, ČT24
Slovenští novináři kritizují vládní plány s veřejnoprávními médii. „Fico chce vládnout bez jakékoli kontroly veřejnosti,“ varují
Zhruba dvě stovky slovenských novinářů podepsaly prohlášení na podporu nezávislosti veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS), který podle nich chce ovládnout vláda premiéra Roberta Fica a změnit ho na vládní propagandistický kanál. Návrh nového zákona o slovenské televizi a rozhlasu, jejž připravilo ministerstvo kultury, čelí kritice na Slovensku i v zahraničí. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová zdůraznila, že předloha zákona je v rozporu s novým evropským aktem o svobodě médií.
15. 3. 2024|ČTK, ČT24
Slováci vyhledávají alternativní média, obhajovala Šimkovičová změny veřejnoprávního rozhlasu a televize
Slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová ve čtvrtek obhajovala chystané změny ve fungování veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) tím, že stanice podle ní cenzuruje názory. Kritizovala také práci slovenských novinářů a tvrdila, že lidé stále více spoléhají na alternativní média, protože v těch z hlavního proudu se prý dozvědí informace jen „jediného spektra a jedné jediné pravdy“. Návrhy na změny v RTVS vyvolaly kritiku opozice s tím, že se vláda chystá médium ovládnout.
14. 3. 2024Aktualizováno14. 3. 2024, 22:16|ČTK, ČT24
Rok Petra Pavla na Hradě
U sousedů vojenské pocty, v Kyjevě do krytu. Pavel v cizině tradičně oroduje za Ukrajinu a varuje před Čínou
Prezident Petr Pavel byl během prvního roku ve funkci poměrně aktivní za hranicemi. Absolvoval celkem dvacet návštěv cizích zemí. Se sousedními státy se snažil posilovat tradičně vřelé vztahy, na Ukrajině pak podpořit národ, který už přes dva roky čelí plnohodnotné ruské invazi. Pomoc Kyjevu se stala hlavním tématem prezidenta v řadě klíčových projevů ve světě, ať už byl zrovna v Německu nebo hovořil na Valném shromáždění OSN v New Yorku. Pavel za hranicemi také opakovaně varoval před mocenskými ambicemi Ruska a Číny.
8. 3. 2024|Tamara Kejlová
Favoritem na slovenského prezidenta je Pellegrini. Kampaň zastínil boj o justici a Ficovy výroky k Ukrajině
Celkem jedenáct kandidátů se utká v sobotu 23. března v boji o prezidentský post na Slovensku. Největší šance mají exministr zahraničí Ivan Korčok a šéf vládní strany Hlas–SD a předseda parlamentu Peter Pellegrini. Ten podle průzkumů nejspíš ovládne případné druhé kolo, které by se konalo 6. dubna. Hlavním tématem kampaně je osud slovenské demokracie a právního státu. Pellegriniho podporuje vládní Smer a sám předseda parlamentu podpořil spornou legislativu o změnách v justici, proti níž opakovaně demonstrovaly tisíce Slováků. Kampaň zastínily kromě novely trestního zákona i kritické výroky představitelů vlády na adresu Ukrajiny, která už přes dva roky čelí plnohodnotné ruské invazi.
8. 3. 2024|ČTK, ČT24
Ostuda, ztráta přátel i slova o dětském hřišti. Roztržka mezi Českem a Slovenskem vyvolala emoce na obou stranách hranic
Tradice společných jednání vlád Česka a Slovenska nyní nebude pokračovat, oznámil ve středu tuzemský kabinet. Premiér Petr Fiala (ODS) rozhodnutí zdůvodnil rozdílnými postoji k tématům zahraniční politiky, zejména k ruské agresi na Ukrajině. Jedná se o vzácnou roztržku mezi oběma zeměmi, které od rozdělení pojí nadstandardní vztahy. Vyvolala tak reakci politiků a objevila se na stránkách médií.
7. 3. 2024Aktualizováno7. 3. 2024, 12:49|ČTK, ČT24
Krize mezi Prahou a Bratislavou. Česko-slovenské mezivládní konzultace se nyní neuskuteční
Premiér Petr Fiala (ODS) po jednání vlády oznámil, že se česko-slovenské mezivládní konzultace v příštích týdnech či měsících neuskuteční, český kabinet to nepovažuje za vhodné. Podle Fialova vyjádření se země liší v názorech na klíčová zahraničně-politická témata, zejména příčiny ruské agrese na Ukrajině. Rozhodnutí podpořil například šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti). Slovenský premiér Robert Fico (SMER) tento krok zkritizoval a řekl, že ohrožuje hluboké česko-slovenské vztahy. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová uvedla, že se chce ze své pozice nadále snažit vztahy obou zemí upevňovat.
6. 3. 2024|ČTK, ČT24
Fico se dostal do konfliktu s britským velvyslancem. Ten kritizoval slovenský postoj k Ukrajině
Britský velvyslanec na Slovensku Nigel Baker ostře kritizoval postoj Bratislavy k ruské válce proti Ukrajině. Nepřímo se ohradil především proti vyjádřením premiéra Roberta Fica. Uvedl, že ho překvapily výroky o tom, že Západ nepodporuje mír na Ukrajině. Fico v reakci na to na svém profilu na Facebooku napsal, že ho šokuje, jak se o politice slovenské vlády britský velvyslanec vyjadřuje.
3. 3. 2024|ČTK
Slovenský ústavní soud potvrdil pozastavení novely trestního zákona
Slovenský ústavní soud ve čtvrtek potvrdil, že ve středu pozastavil platnost novely trestního zákoníku i několika dalších změn v trestním právu, nikoliv ovšem rozhodnutí sněmovny o zrušení Úřadu speciální prokuratury (ÚSP), informovala mluvčí soudu Martina Ferencová. O verdiktu už ve středu psala některá slovenská média. Vládní návrh změn zákonů ohledně trestního práva dříve kritizovaly instituce Evropské unie a například i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Ta podobně jako poslanci opozičních stran nechala novelu přezkoumat ústavnímu soudu.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 15:56|ČTK
Slovenský ústavní soud pozastavil některé změny v trestním právu, tvrdí tamní média
Slovenský ústavní soud pozastavil platnost části změn v trestním právu, které kritizovaly instituce Evropské unie, slovenská opozice i prezidentka Zuzana Čaputová. Informovala o tom slovenská televize Markíza. Podle Denníku N se rozhodnutí ústavních soudců týká plánovaného snížení trestních sazeb a zkrácení promlčecích dob trestných činů, což patří ke klíčovým částem novely. List dodal, že soud naopak nezmrazil ustanovení o zrušení elitního útvaru prokuratury, který by měl zaniknout 20. března.
28. 2. 2024|ČTK
EU posílí dodávky munice Ukrajině a navýší výrobu zbraní, shodl se pařížský summit
Představitelé některých států EU se na summitu v Paříži domluvili na posílení dodávek munice na Ukrajinu, řekl po jednání premiér Petr Fiala (ODS). Pokusí se také co nejrychleji zvýšit výrobní kapacity munice a zbraní. Shodli se rovněž na nutnosti posílit kybernetickou bezpečnost a podpořit ohrožené země, jako například Moldavsko. Podle Fialy vyvolala velkou pozornost česká iniciativa na nákup munice pro Ukrajinu ve třetích zemích, na které chce podle něj participovat až patnáct států. Nizozemský premiér Mark Rutte oznámil, že jeho země do projektu přispěje 100 miliony eur.
26. 2. 2024Aktualizováno27. 2. 2024, 00:02|ČT24, ČTK
„Je nejvyšší čas na mír.“ Guterres a padesátka států vyzvali Rusko k ukončení války proti Ukrajině
Generální tajemník OSN António Guterres a více než padesát států vyzvali Rusko, aby ukončilo válku na Ukrajině a okamžitě se stáhlo z jejího území. Je nejvyšší čas na mír, prohlásil Guterres. V sobotu to jsou přesně dva roky ode dne, kdy Rusko na Ukrajině zahájilo plnohodnotnou invazi. Francouzský prezident Emmanuel Macron a britský ministerský předseda Rishi Sunak slíbili u příležitosti výročí další podporu Ruskem napadené zemi. Německý kancléř Olaf Scholz zase vyzval k posílení evropské obranyschopnosti. Podporu Ukrajině vyjádřili v sobotu také polský prezident Andrzej Duda, slovenská hlava státu Zuzana Čaputová či britský král Karel III. V evropských městech se na podporu napadené země sešly tisíce lidí.
24. 2. 2024Aktualizováno24. 2. 2024, 21:13|ČTK
Slovensko vzpomíná na Kuciaka a Kušnírovou, šest let od vraždy připomínají desítky akcí
Slovensko si připomíná šest let od vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. K výročí zločinu se v zemi koná řada akcí, v centru hlavního města se sešlo několik tisíc lidí. Soud se dvěma obžalovanými stále není u konce, státní zástupce se proti poslednímu květnovému verdiktu odvolal. Při letošním vzpomínkovém shromáždění řečníci upozornili na rostoucí počet slovních útoků na novináře na Slovensku.
21. 2. 2024Aktualizováno21. 2. 2024, 19:44|ČT24, ČTK
Rusko se proměnilo v násilnický stát, zodpovědný je Putin, reaguje svět na Navalného smrt
Rusko se chová ke svým občanům stejně jako ve své zahraniční politice, proměnilo se v násilnický stát, který zabíjí lidi snící o lepší budoucnosti, okomentoval ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) zprávu o smrti ruského opozičního politika Alexeje Navalného ve vězeňském táboře. Kritické reakce na adresu režimu ruského diktátora Vladimira Putina přicházejí i ze světa. Za smrt Navalného je zodpovědný Putin, prohlásil například americký prezident Joe Biden.
16. 2. 2024Aktualizováno16. 2. 2024, 20:31|ČT24, ČTK
Čaputová podepsala trestní novelu. Pošle ji ale na ústavní soud a požádá o pozastavení účinnosti
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová podepsala zákon o změnách v trestním právu, jehož předlohu podobně jako instituce Evropské unie v minulosti sama kritizovala. Hlava slovenského státu současně řekla, že vládní novelu trestního zákoníku a souvisejících zákonů nechá přezkoumat ústavním soudem a požádá ho o pozastavení jejich platnosti. Postup hlavy státu kritizovala vládní strana Hlas–SD, opozice ho naopak uvítala.
16. 2. 2024Aktualizováno16. 2. 2024, 12:36|ČTK, ČT24
Změny v trestním právu vracejí Slovensko ze středověku do moderní Evropy, řekl ministr Susko
Podle slovenského ministra spravedlnosti Borise Suska vracejí změny v trestním právu včetně zrušení Úřadu speciální prokuratury (ÚSP), které ve čtvrtek schválil tamější parlament, Slovensko ze středověku do moderní Evropy. Předlohu, jež kromě jiného zpravidla snižuje trestní sazby za korupci a hospodářskou kriminalitu a zkracuje promlčecí lhůty u některých závažných trestných činů, kritizovaly opoziční strany, prezidentka Zuzana Čaputová a také evropské instituce.
9. 2. 2024Aktualizováno9. 2. 2024, 20:12|ČTK
Slováci opět protestovali proti změnám v justici. Kontroverzní novelu parlament projedná zrychleně
Na Slovensku pokračovaly opoziční a občanské protesty proti vládním návrhům na změny v trestním právu. Ve čtvrtek se demonstrace konaly ve dvacítce slovenských měst, Slováci ale demonstrovali například i v Brně, Praze, Paříži nebo Krakově. Demonstrantům vadí především snaha kabinetu premiéra Roberta Fica zrušit Úřad speciální prokuratury. Obávají se, že Ficova reforma soudnictví ztíží potírání korupce v zemi. Slovenská sněmovna přitom hlasy vládní většiny rozhodla, že navrhované změny projedná ve zrychleném hlasování.
25. 1. 2024|ČTK, ČT24
Slovensko by mohlo přijít o část evropských peněz. Jourová kritizuje Ficovu snahu oslabit prokuraturu
Slovensko musí zaručit nezávislost státních zástupců na politice a jejich schopnost vést stíhání i v kauzách, ve kterých figurují vysocí politici. Agentuře AFP to řekla eurokomisařka Věra Jourová, která kritizovala navrhované zrušení slovenského Úřadu speciální prokuratury (ÚSP). Krok je součástí změn trestního práva, které prosazuje vláda premiéra Roberta Fica. V souvislosti s těmito úpravami by Bratislava mohla přijít o čerpání peněz z unijních fondů, varovala Jourová.
22. 1. 2024|ČTK
Pellegrini oznámil kandidaturu na slovenského prezidenta. Je favoritem spolu s Korčokem
Dva měsíce zbývají na Slovensku do prvního kola prezidentské volby. Místní média zatím zmiňují dvanáct kandidátů, včetně současného předsedy slovenského parlamentu Petera Pellegriniho (Hlas-sociálna demokracia), který svou kandidaturu oficiálně oznámil v pátek odpoledne. Pellegrini je také zatím podle průzkumů největším favoritem, ale jeho náskok před diplomatem a bývalým ministrem zahraničí za Slobodu a Solidaritu (SaS) Ivanem Korčokem se za poslední měsíc snížil. Současná prezidentka Zuzana Čaputová se už o druhý mandát ucházet nechce.
19. 1. 2024Aktualizováno19. 1. 2024, 23:08|ČT24, ČTK
Hrozí, že stát rezignuje na ochranu občanů, varovala Čaputová. V řadě slovenských měst se protestovalo
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v parlamentním projevu ostře kritizovala současnou vládní koalici za její pokusy o změny v justici včetně zrušení elitního Úřadu speciální prokuratury (ÚSP). Navrhované změny v trestním právu umožní ukládat podmíněné tresty i za nejzávažnější případy ekonomické kriminality, varovala zákonodárce Čaputová. Argumenty vlády na jednání sněmovny o změnách ve zrychleném řízení podle ní neobstojí. Podle premiéra Roberta Fica Čaputová nevystoupila v parlamentu jako hlava státu, ale jako mluvčí opozice. V řadě slovenských měst se navečer konaly další protivládní protesty.
18. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 22:09|Tamara Kejlová, ČTK
Střelba v Praze šokovala a zarmoutila evropské lídry i Bílý dům. Slovensko nabízí pomoc
Politici z celého světa vyjadřují soustrast rodinám obětí čtvrteční střelby v Praze. „Mé srdce je s těmi, kteří přišli o život při nesmyslné střelbě v Praze, se zraněnými a s lidmi v Česku,“ uvedl americký prezident Joe Biden a nabídl Česku pomoc. Tu je podle premiéra Roberta Fica a prezidentky Zuzany Čaputové připravenou poskytnout i Slovensko. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová oznámila, že je šokována nesmyslným násilím, které si vyžádalo několik lidských životů.
21. 12. 2023Aktualizováno22. 12. 2023, 06:00|ČTK
„Této zemi bude chybět.“ S Karlem Schwarzenbergem se ve svatovítské katedrále rozloučila šlechta, diplomaté i politici
Se státními poctami se uskutečnilo poslední rozloučení s bývalým ministrem zahraničí, politikem a příslušníkem jednoho z nejstarších evropských šlechtických rodů. Zádušní mše za Karla Schwarzenberga se konala v Chrámu svatého Víta na Pražském hradě. Ceremoniálu se účastnili pozvaní hosté z řad evropské šlechty, diplomatů a politiky. Prezident Petr Pavel ve své smuteční řeči uvedl, že ve Schwarzenbergovi odchází velká osobnost moderních dějin, která bude Česku chybět.
9. 12. 2023Aktualizováno9. 12. 2023, 21:43|Petr Musil, ČTK, ČT 24