TÉMA

Kostel

Josef Nuzík se ujal úřadu olomouckého arcibiskupa

Olomoucký arcibiskup Josef Nuzík se v katedrále svatého Václava v Olomouci před zraky několika tisíc věřících ujal svého úřadu, do kterého jej při bohoslužbě uvedl apoštolský nuncius v Česku Jude Thaddeus Okolo. Nuzík se stal 15. arcibiskupem olomouckým a metropolitou moravským. Inauguraci nového olomouckého arcibiskupa zažili věřící na Moravě naposledy v roce 1992 s Nuzíkovým předchůdcem Janem Graubnerem, který se v roce 2022 stal arcibiskupem pražským.
13. 4. 2024Aktualizováno13. 4. 2024, 13:49|

Škoda po požáru kostela v Chlumu přesáhne patnáct milionů korun. Příčinou byla zřejmě technická závada

Zničené varhany, střecha i okna, takový je výsledek nočního požáru barokního kostela v Chlumu u Třeboně. Škoda přesáhne původně odhadovaných patnáct milionů korun. Hořet začalo pravděpodobně na kůru. Příčinou byl zřejmě technický problém.
26. 3. 2024|

Vyhořelý dřevěný kostel na pražském Petříně čeká na rekonstrukci. Jeho zbytky zatím chrání kamery

Požárem zničený dřevěný kostel svatého Michaela na Petříně nově hlídají kamery. Mají pomoci k lepšímu zabezpečení poškozené památky, kterou čeká oprava. K debatě o ní se chystají odborníci. V první polovině března by měli rozhodnout o některých důležitých detailech rekonstrukce – třeba odkud vzít dřevo.
2. 3. 2024|

Policie v Texasu odvrátila masovou střelbu v kostele. Zůstali dva ranění

Pohotová reakce dvou policistů mimo službu zabránila v americkém Texasu masové střelbě. Ti v kostele v Houstonu zneškodnili ženu s dlouhou zbraní, která v doprovodu malého dítěte začala střílet. Incident si nakonec vyžádal dva zraněné.
12. 2. 2024|

Křesťané v Gaze roky balancovali mezi Hamásem a izraelskou blokádou. Odchod z válečné zóny nechystají

Válka na Blízkém východě dopadla na dva miliony obyvatel Pásma Gazy, kde žije i malá křesťanská komunita čítající mezi osmi sty a tisícem lidí. Jejich počet se však už několik let zmenšuje, pokles nabral rychlejší tempo zejména po volbách roku 2006, kdy kontrolu nad Gazou převzalo islamistické a teroristické hnutí Hamás. Následně museli křesťané, stejně jako jejich muslimští sousedé, čelit následkům izraelské a egyptské blokády, kterou sousední státy reagovaly na politické změny. Nyní jsou navíc tamní křesťanské památky a domovy vystavené raketám izraelské armády.
7. 12. 2023|

Reportéři ČT: Obce se bojí o budoucnost hřbitovů, kde je vlastníkem pozemků soukromník. Nelze je zrušit, zní z ministerstva

I hřbitov může skončit v insolvenci nebo restitučním řízení, což pak může přinášet nečekané komplikace pro pozůstalé, kteří tam mají své blízké. Své o tom vědí lidé v severočeských Roudníkách, kde se bojí, co bude s místním hřbitovem. Původně církevní pohřebiště i s kostelem skončilo před dvanácti lety v insolvenci, nyní je na prodej za 4,5 milionu korun. V jihomoravských Křídlůvkách se zase před časem spolumajitel hřbitova pokusil svou část získanou od restituentů prodat. Pro Reportéry ČT natáčel Karel Vrána.
7. 11. 2023|

Američané přestávají věřit v Boha. Církvi se vyhýbá hlavně mladá generace

Každý třetí Američan je podle nového průzkumu agentury AP bez vyznání. Mezi mladými jejich podíl sahá dokonce až k 45 procentům. Ještě před padesáti lety přitom náležitost k jakékoliv církvi odmítlo jen pět procent obyvatel Spojených států. Řada Američanů nicméně ze svých životů spiritualitu nevylučuje a touží po setkávání se stejně smýšlejícími.
7. 10. 2023|

V Mexiku se během bohoslužby zřítila střecha kostela. Zemřelo devět lidí, zraněných jsou desítky

Nejméně devět lidí zemřelo při nedělní mši v severomexickém státě Tamaulipas, když se zřítila střecha kostela. S odkazem na mexické úřady a média to napsala agentura Reuters. Zraněných je podle agentury AP dalších padesát. Záchranáři v sutinách pátrají po přeživších.
2. 10. 2023Aktualizováno2. 10. 2023, 06:42|

Archeologové zkoumají, proč stál pod vrchem Krudum kostel. Žádnou osadu zatím neobjevili

Okolí zříceniny kostela svatého Mikuláše pod vrchem Krudum na Sokolovsku obsadili archeologové. Pátrají po tom, jaké zde bylo původní osídlení a proč zde kostel vůbec vznikl. Dosud se totiž archeologům nepodařilo objevit žádnou osadu. Osídlení zde zřejmě souviselo s těžbou železné rudy a polodrahokamů, řekl archeolog karlovarského muzea Jiří Klsák.
23. 8. 2023Aktualizováno23. 8. 2023, 19:21|

Dav muslimů zapálil několik kostelů v Pákistánu, ničil i domy křesťanů. Rozlítilo je údajné hanobení koránu

Pákistánská policie zatkla více než sto muslimů v reakci na středeční útoky na křesťanskou menšinu. Tisícihlavý dav muslimů v provincii Paňdžáb na severovýchodě země podpálil nejméně čtyři kostely, poničil křesťanský hřbitov a zaútočil na domy křesťanů, kteří jsou v této převážně muslimské zemi dvouprocentní menšinou. Místní křesťané se už vracejí do svých domovů a střeží je vojáci, píše agentura AP.
17. 8. 2023Aktualizováno17. 8. 2023, 21:50|

V Heřmánkovicích odstranili část německého hřbitova. Podle starostky jde o nedorozumění

Obec Heřmánkovice na Broumovsku odstranila na pokyn starostky Jany Králové (nestr.) hřbitov německých starousedlíků. Bagr zboural ve vsi v pohraničí v okrese Náchod přes padesát hrobů, což vyvolalo kritiku. Starostka to ale označila za nedorozumění, hřbitov prý chtěla pouze upravit. V Heřmánkovicích žili před druhou světovou válkou téměř výhradně Němci, kteří byli po válce odsunuti. Na případ upozornil redaktor ČT Vlastimil Weiner.
28. 7. 2023Aktualizováno28. 7. 2023, 18:51|

Několikrát vyhořel, armádě sloužil jako sklad. Dnes je kostel ve vojenském újezdu pod památkovou ochranou

Kostel Povýšení svatého Kříže pocházející z druhé poloviny 17. století je od června do konce září přístupný věřejnosti. Návštěvníci si jej mohou prohlédnout každý druhý víkend v měsíci. Kostel několikrát vyhořel a v roce 1817 se dokonce zřítila část klenby. Město Libavá, kde se stavba nachází, bylo v roce 1950 úředně zrušeno, kostel tak přestal sloužit církevním účelům a přešel do vlastnictví armády. Ta v něm zřídila sklad. V roce 1997 se propadla nosná konstrukce střechy a armáda uvažovala o kompletní demolici. Díky občanské iniciativě se podařilo pro obnovu kostela získat peníze. Dnes je budova pod památkovou ochranou.
27. 6. 2023|

Stovky lidí si v Praze připomněly památku československých parašutistů

Památku československých parašutistů, kteří za druhé světové války provedli úspěšný atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha, si v neděli v Praze připomněly stovky lidí. U pravoslavného chrámu svatých Cyrila a Metoděje v Resslově ulici se pietního aktu zúčastnili příslušníci armády, vojenští veteráni, příbuzní zemřelých parašutistů, politici i veřejnost. V chrámu se uskutečnila pravoslavná bohoslužba (panychida) za parašutisty zemřelé v kryptě kostela a všechny oběti následných represí.
18. 6. 2023|

V českém Výsluní se pět týdnů bojovalo o židovské zlato. Je z toho nejsledovanější film na Netflixu

Nejsledovanějším filmem na Netflixu je nyní celosvětově podle webu Flixpatrol německý snímek Krev a zlato, který se loni točil v Česku. Akční podívaná, v níž v zapadlé vesničce hledají nacisté zlato, vznikala skoro celá ve městě Výsluní v Ústeckém kraji. Štáb plný místních profesionálů v Česku utratil 170 milionů korun.
3. 6. 2023|

Během Noci kostelů se jich otevře 1800. K návštěvě vybízejí ty běžně nepřístupné i rekonstruované

Více než 1800 kostelů, modliteben, chrámů a kaplí se v pátek odpoledne, večer a v noci otevře věřícím i ostatní zájemcům, kteří na tato místa rádi zavítají. Tématem letošního ročníku akce Noc kostelů je křest a organizátoři chtějí reflektovat nejen jeho rituál, ale také místa, předměty, texty či tradice se křtem spojené. Jen na území Prahy bude možné vstoupit do 155 prostor a v Praze také arcibiskup Jan Graubner letošní Noc kostelů zahájí.
2. 6. 2023|

Princ Edward na závěr návštěvy Česka uctil památku československých parašutistů

Britský princ Edward, bratr krále Karla III., ve čtvrtek spolu s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) navštívil pravoslavný chrám svatých Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici. Uctil tam památku sedmi československých parašutistů vycvičených ve Skotsku, kteří se v kostele za druhé světové války po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha skrývali a po boji padli. Návštěva památníku heydrichády byla posledním bodem třídenního programu vévody z Edinburghu v Česku.
25. 5. 2023|

Odsvěcený Červený kostel v centru Olomouce už není skladem knih, proměnil se v kulturní centrum

V Olomouci se poprvé v novodobé historii otevřel veřejnosti Červený kostel na třídě Svobody v centru města. Bývalý depozitář knih Vědecké knihovny v Olomouci (VKOL) se po dva a půl roku trvající rekonstrukci proměnil v moderní kulturní centrum se sálem pro dvě stě lidí. Bude hostit nejen výstavy, přednášky, ale i projekty Moravské filharmonie či místních divadel. Náklady na opravu byly 172 milionů korun, z dotací se Olomouckému kraji vrátilo 133 milionů korun, řekl hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN). Otevření kostela bude doprovázet pětidenní festival.
17. 5. 2023|

Areál rychnovského zámku nabídne i kostel od Santiniho-Aichla, obnova stála přes 100 milionů

V Rychnově nad Kněžnou bude od června po třech letech oprav opět přístupný kostel Nejsvětější Trojice v areálu nedávno zrekonstruovaného zámku, sídla rodu Kolowratů. Zámek zahájil návštěvnickou sezonu na konci dubna, součástí jednoho ze dvou prohlídkových okruhů bude také opravená spojovací chodba zámku a kostela. Novinářům to ve středu řekl majitel zámku, hrabě Jan Kolowrat Krakowský, a jeho zástupci. Obnova areálu vyšla na víc než 104 milionů korun. S financováním pomohla Evropská unie, stát i Královéhradecký kraj.
10. 5. 2023|

Do kostela ve Staré Vodě v někdejším vojenském prostoru se vrátily ostatky tří kněží

Do poutního kostela ve Staré Vodě nedaleko Libavé na Olomoucku se v pondělí vrátily ostatky kněží z řádu piaristů. Členové řádu byli v kryptě pohřbíváni od roku 1691. Ostatky tří kněží byly ale v devadesátých letech převezeny do Moravského zemského muzea v Brně. Díky snaze místního varhaníka se nyní vrací zpět do krypty.
8. 5. 2023|

Posvátný obřad i divadlo. Westminster představuje dějiště korunovací už téměř tisíc let

Svačina během mše, zákaz vstupu pro manželku, ceremonie za halíř nebo ikonické živé vysílání. Korunovační obřad pro panovníky Anglie, Skotska, Velké Británie a Spojeného království je starý více než tisíc let. Dříve šlo o nezbytnou etapu na cestě stát se králem či královnou. Nyní panovník podle zákona nastupuje ihned po smrti svého předchůdce. Obřad ale zůstává důležitou událostí. Král Karel III. bude čtyřicátým vládnoucím panovníkem korunovaným ve Westminsterském opatství. To je místem pro tento rituál od roku 1066.
5. 5. 2023Aktualizováno5. 5. 2023, 09:10|

Výzkumníci našli pod podlahou baziliky na Starém Brně dosud neznámý hrob

Pod podlahou baziliky Nanebevzetí Panny Marie na Mendlově náměstí v Brně objevili odborníci dosud neznámý hrob. Další výzkum by měl odhalit, komu patří. Na hrobku narazili, když georadarem mapovali prostor pod chrámem. Hlavním cílem jejich výzkumu přitom bylo upřesnění polohy hrobu zakladatelky kláštera na Starém Brně Elišky Rejčky a jejího druha Jindřicha z Lipé.
12. 4. 2023|

Je Květná neděle, papež František požehnal věřícím na Svatopetrském náměstí

Je Květná neděle, začíná velikonoční pašijový týden. Papež František se po sobotním propuštění z nemocnice zúčastnil mše na zaplněném vatikánském Svatopetrském náměstí.  Věřícím poděkoval za účast i za modlitby za jeho uzdravení.
2. 4. 2023Aktualizováno2. 4. 2023, 13:44|

V Česku ubývá věřících. Farnosti se slučují, někteří kněží se chystají pracovat i v důchodu

V Česku ubývá věřících i farností, například na jihu Čech se počet farností za poslední roky snížil zhruba o třetinu. Farnosti se tam sloučily s ostatními, což znamená, že kněží musejí více dojíždět –⁠ nově například do Opařan na Táborsku, kde kněz odchází do penze. Navzdory pokročilému věku chce ale Josef Charypar pomáhat věřícím dál, už ale na jiném místě.
16. 3. 2023|

Ostatky nalezené v Budějovicích patří převoru Librariovi, potvrdili archeologové

Ostatky nalezené v kostele na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích patří prvnímu převorovi českobudějovického kláštera dominikánů Jindřichu Librariovi. Potvrdil to výzkum, jehož závěry v pátek, v den 758. výročí založení města, představili zástupci tamního biskupství, magistrátu a archeologové. Převor byl podle dochovaných legend zpovědníkem a důvěrníkem krále Přemysla Otakara II., který byl zakladatelem města.
10. 3. 2023|