TÉMA

Developer

Obce chtějí víc nájemního bydlení, scházejí jim ale pozemky. Stát už vytipoval některé lokality

Ceny bytů rostou a v Praze podle developerů za poslední dekádu zdražil metr čtvereční nového bydlení skoro třikrát na 142 tisíc korun. V celém Česku je násobek podobný, ale průměr činí méně – 85 tisíc korun. Obce chtějí situaci řešit pomocí nájemního bydlení, ale nemají dostatek pozemků. Stát proto už určil některé lokality, kde by mohly obce začít stavět.
včera|

V Hradci Králové vyrostl úsporný bytový dům se zelenou střechou a fotovoltaikou

Soukromý investor z Pardubic vystavěl v Hradci Králové pětašedesát nových bytů. V projektu domu se zelenou střechou a fotovoltaickou elektrárnou sledoval především splnění přísných energetických parametrů a úspory.
28. 3. 2024|

Radnice kritizuje vznik bytů na Barrandovských terasách. Jde o apartmánový hotel, tvrdí investor

Rekonstrukce Barrandovských teras v Praze se stala předmětem sporu. Radnice městské části Praha 5 nesouhlasí se záměrem developera v těsné blízkosti památkově chráněné restaurace z doby první republiky. Podle radnice investor porušil územní plán výstavbou nových bytových domů, ten se ale hájí, že jde o apartmány. Městská část uvedla, že připravuje právní kroky.
1. 3. 2024|

Desítkám rodin v obci Hory hrozí ztráta domovů. Developer je ve sporu s původním vlastníkem pozemků

V kauze kolem prodeje pozemků v obci Hory u Karlových Varů poprvé promluvil právní zástupce developerské firmy VCSP. Pozemky ruského majitele podle něj společnost prodávala s jeho souhlasem, na základě platné plné moci. Podle advokáta dědice byly smlouvy uzavřené až rok po jeho smrti. Šesti desítkám rodin hrozí, že přijdou o své domovy.
1. 2. 2024|

Obří čínský developer s bilionovými dluhy míří do likvidace

Soud v Hongkongu poslal do likvidace čínskou realitní společnost China Evergrande, která je se závazky v objemu 328 miliard dolarů (7,5 bilionu korun) nejzadluženějším developerem na světě. Podle agentury Reuters bude mít rozhodnutí pravděpodobně výrazné dopady na čínské finanční trhy. Evergrande se stala nejvýznamnějším symbolem krize na čínském trhu s nemovitostmi, která vedla ke zpomalení hospodářského růstu a k mnoha bankrotům.
29. 1. 2024Aktualizováno29. 1. 2024, 22:27|

V Říčanech začala stavba nové základní školy pro 540 dětí. Bude energeticky pasivní

V Říčanech u Prahy začíná výstavba nové základní školy pro 540 dětí. Práce si vyžádají 701 milionů korun, většinu nákladů pokryje dotace. Hotovo by mělo být do listopadu 2025. Školu budou vytápět tepelná čerpadla, na zelených střechách budou fotovoltaické panely na výrobu elektřiny.
24. 11. 2023|

České stavebnictví je v útlumu. Developeři spíš projekty dokončují, než zahajují

České stavebnictví podle firem i statistiků vykazuje pokles. Podle dat teď mají lidé nižší zájem o nové byty i domy, klesl také počet stavebních povolení, které úřady vydaly. Developeři v současné době tak projekty spíše dokončují, než aby zahajovali nové. Podle nich jsou na vině i vyšší ceny stavebních prací.
2. 10. 2023|

Potíže realitních gigantů v Číně se přelévají do obav o tamní ekonomiku. Peking povzbuzuje k nákupům

Naděje na restrukturalizaci zadluženého čínského developera Evergrande se rozplývají. Realitní společnost má závazky ve výši 300 miliard dolarů, burza v Hongkongu zastavila obchodování s jejími akciemi. Spoluzakladatel a předseda představenstva společnosti je navíc pod policejním dohledem. Rostou tak obavy o kondici celé čínské ekonomiky, v níž má realitní odvětví až čtvrtinový podíl.
29. 9. 2023|

S akciemi čínského developera Evergrande se nedá obchodovat, šéfa údajně sleduje policie

Obchodování s akciemi zadlužené čínské realitní společnosti China Evergrande bylo znovu pozastaveno po zprávách, že její šéf Chuej Kcha-jen je pod dozorem policie. Firma později uvedla, že její šéf čelí vyšetřování kvůli podezření „z nezákonných trestných činů“. Informovala o tom agentura Reuters. Už na začátku týdne přitom vyšlo najevo, že byli zadrženi i další současní a bývalí vedoucí pracovníci společnosti.
28. 9. 2023Aktualizováno28. 9. 2023, 16:40|

České dráhy přišly při prodeji pozemků na Smíchově o více než miliardu. Obchodem se zabývají soudy

Ztráta přes půl druhé miliardy je podle expertů výsledkem nevýhodného prodeje státních pozemků developerovi Luďku Sekyrovi. České dráhy s ním uzavřely smlouvu na prodej lukrativních pozemků na pražském Smíchově. Bývalé vedení Českých drah první část území prodalo výrazně pod cenou, nové vedení státní firmy se pokusilo navzdory platné smlouvě vyjednat lepší ceny. Přesto na prodeji tratilo stamiliony. Případem se zabývá policie a soudy. Pro Reportéry ČT natáčeli Jana Neumannová a Michael Fiala.
26. 9. 2023|

Dráhy prodávají zbylé pozemky na Smíchově za dvě miliardy. Dostanou víc, než stanovila stará smlouva

Sekyra Group koupí poslední část pozemků na smíchovském nádraží, kterých se zbavují České dráhy za 1,97 miliardy korun. Podle Českých drah byla cena výsledkem dohody a je o 300 milionů vyšší, než jakou stanovily znalecké posudky v minulosti. Podle developera se díky dohodě strany vyhnuly soudnímu sporu.
22. 9. 2023|

Po zásahu policie ztrácejí akcie čínského developera Evergrande, momentálně o čtvrtinu

Akcie problémového čínského developera China Evergrande Group ztrácejí k pondělku 25 procent. Reagují tím na zprávu, že policie zadržela některé zaměstnance firemní jednotky pro správu majetku. To by podle agentury Reuters mohlo znamenat nové vyšetřování, které by mohlo prohloubit potíže této realitní společnosti. Evergrande je nejzadluženější developerská firma na světě, nachází se navíc v centru krize čínského realitního sektoru.
18. 9. 2023|

Měl tam stát sklad oceli, místo toho by se Březhradské písčiny mohly stát chráněným územím

Královéhradecký kraj se zabývá návrhem ekologů na prohlášení lokality Březhradské písčiny v Hradci Králové zvlášť chráněným územím, nebo-li přírodní památkou. Ještě nedávno tam přitom německý investor chtěl postavit sklad oceli. Aktuální územní plán to stále povoluje. Březhradské písčiny jsou mimo jiné domovem vzácného hmyzu.
15. 8. 2023|

Zájem o nájemní bydlení v Česku trvá, část developerů se k němu tak více přiklání

Zájem o nájmy v Česku neupadá – naopak. Makléři čekají v některých lokalitách na jednu nabídku i desítky zájemců. Pro mnoho lidí je totiž nedosažitelné byt nebo dům koupit. Ceny výrazně vzrostly a vysoké úrokové sazby prodražují hypotéky. Stoupají ale i ceny samotných nájmů. Nejvyšší jsou tradičně ve velkých městech.
10. 8. 2023|

Developerům už nejen zisky, ale i náklady. Obce v Pobeskydí po nich chtějí příspěvek na infrastrukturu

Zastupitelstvo Ostravice schválilo takzvané zásady pro spolupráci s investory. Developeři, kteří tam chtějí stavět, budou nově přispívat do Programu veřejné infrastruktury obce. K podobným krokům přistupují i další obce.
12. 7. 2023|

Radní a zastupitelka v Hradci Králové hlasovali pro stavbu soukromého projektu, na němž se podílejí. Střet zájmů odmítli

Královéhradecký radní Arnošt Urban (HDK) a zastupitelka Romana Dürrerová (HDK) ze svých funkcí pomohli prosadit soukromý projekt developera. Oba pro něj při přípravě stavby pracují. Střet zájmů ale odmítají a to přesto, že ho na schůzi zastupitelstva ohlásili.
5. 6. 2023|

Discoland Sylvie se stane místem pro bydlení. Za dva roky tam vznikne 21 bytů

V Praze začala rekonstrukce Discolandu Sylvie. Místo, které v roce 1992 otevřel podnikatel Ivan Jonák, bylo symbolem devadesátých let. Scházeli se v něm celebrity i členové pražského podsvětí. Provoz skončil v roce 1994, kdy byl Jonák odsouzen za objednávku vraždy své manželky, která podnik spoluvlastnila. Developer tam během následujících dvou let postaví desítky bytů.
26. 5. 2023|

Developer zřejmě podcenil ochranu před zatopením. U nových domů v Dobřanech má být víc poldrů

Pravděpodobně kvůli nedostatečné protipovodňové ochraně deště nedávno téměř vytopily novostavby rodinných domů v Dobřanech na Plzeňsku. Voda se tam stahuje z okolních polí. Developer už slíbil nápravu, pomoc nabízí i obecní úřad a Plzeňský kraj. Nově by místo jednoho poldru měly být u novostaveb hned tři.
2. 5. 2023|

Objem hypoték v březnu stoupl o šedesát procent. Sazby potřetí v řadě mírně klesly

Banky a stavební spořitelny poskytly v březnu hypoteční úvěry za 12,6 miliardy korun, což je proti únoru nárůst o šedesát procent. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování třetí měsíc za sebou klesla, a to z únorových 5,9 na 5,86 procenta. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu. Oživení zájmu o hypotéky pozorují také developeři.
14. 4. 2023Aktualizováno14. 4. 2023, 18:50|

Drásov chce po developerech příspěvek do obecní kasy. Bez něj nebude možné stavět

Developeři, kteří budou chtít stavět v Drásově na Brněnsku, budou muset městysu zaplatit příspěvek na vybudování veřejné infrastruktury. Tamní zastupitelé totiž přijali nové zásady pro výstavbu, které odstraňují individuální sjednávání podobných příspěvků. Městys už několik let čelí nárůstu obyvatel a developerských počinů nejrůznějšího rozsahu. Například tamní čistírna odpadních vod je už na hraně své kapacity. Její rozšíření bude pro obec finančně náročné.
6. 4. 2023|

Referendum o průmyslové hale se může Opatovicím prodražit. Developer požaduje 158 milionů

Referendum, ve kterém obyvatelé Opatovic nad Labem odmítli stavbu nové průmyslové haly, může přijít obec velmi draho. Developerská společnost, která halu chtěla postavit, od svého záměru ustoupit nehodlá, navíc pro něj získala územní rozhodnutí. Zastupitelé Opatovic se nyní obávají toho, že budou muset developerovi zaplatit náhradu škody, jde až o 158 milionů korun. Referendum proběhlo souběžně s prezidentskými volbami.
28. 2. 2023|

Poptávka po nemovitostech je kvůli drahým hypotékám nízká. Firmy přicházejí s nabídkou dotovaných úvěrů

Ceny nemovitostí by podle některých analytiků letos nemusely výrazně stoupat, někteří věří i v jejich pokles. Souvisí to s úpadkem poptávky kvůli drahým hypotékám. Zároveň se loni na podzim ve srovnání s předchozím rokem stavělo o něco méně. Řadu projektů se však podařilo dokončit, zejména rodinné domy, ale také byty. Některé stavební firmy a developeři také přicházejí s nabídkou dotovaných úvěrů na bydlení.
7. 1. 2023|

Průmysl v červenci zpomalil, automobilkám se dál dařilo

Průmysl v Česku v červenci zpomalil meziroční růst na 0,8 procenta z červnových 2,7 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V meziměsíčním srovnání byla průmyslová produkce nižší o 0,3 procenta, což bylo mimo jiné ovlivněné i čerpáním celozávodních dovolených. Červencové výsledky ukazují podle analytiků na blížící se recesi. Ke zhoršení situace podle nich dále přispěje energetická krize.
6. 9. 2022Aktualizováno6. 9. 2022, 17:08|

Ceny bytů podle developera srazí rychlá výstavba. V Česku jich jsou už dnes tisíce prázdných, upozornila reportérka

V Česku se musí více stavět a povolat, myslí si předseda představenstva Central Group Dušan Kunovský. Podle něj díky rychlejší výstavbě půjdou ceny nemovitostí na trhu dolů. S tím nesouhlasí reportérka Deníku Referendum Gaby Khazalová, která získala i Evropskou novinářskou cenu za projekt Města v pronájmu. Ptá se, proč stavět další byty, když jen v Praze jich je zhruba devadesát tisíc neobydlených. O bytové politice v Česku debatovali přední český developer a reportérka v Událostech, komentářích.
9. 8. 2022|