Hradec Králové chystá nové kontribuční smlouvy. Investoři by mohli platit miliony a protestují

Události: Kontribuční smlouvy v Hradci Králové (zdroj: ČT24)

Primátorce Hradce Králové a zastupitelům píší investoři a stavaři. Nelíbí se jim podoba nových kontribučních smluv, které radnice přichystala. Developeři budou muset městu platit až miliony korun za každý nový projekt, což považují za vydírání. Radnice uvádí, že se mají podílet na zátěži, kterou stavby představují.

Petr Kulda postavil v Hradci Králové pětipatrový hotel za čtvrt miliardy korun. Nová pravidla pro investory se ho ještě netýkala. „Pokud by navrhovaná pravidla platila, investiční náklady by se zvedly o dvanáct milionů,“ řekl východočeský developer.

Město chce takovými pravidly investory zavázat – přispějí z každé stavby částkou podle předem určeného klíče, od statisíců po miliony korun podle velikosti.

„Každá investice ve městě, kromě toho, že vytváří příležitosti, také vytváří nějakou zátěž pro město, právě s ohledem na veřejnou infrastrukturu. My se chceme korektně, předvídatelně dohodnout s investory, aby se na tom společně s námi podíleli,“ zdůvodnil krok náměstek primátorky Hradce Králové Lukáš Řádek (TOP 09).

Žádost o revizi od developerů

Developeři protestují. Poslali dopis primátorce a zastupitelům a žádají revizi. „Pravidla jsou asociální, protože zvednou cenu bydlení v řádu o stovky tisíc korun na bytovou jednotku. Mnoho investorů to odradí od plánované výstavby jakýmsi systémovým vydíráním. Ten proces je netransparentní, a tak se tam otevírá prostor pro korupci. Je to výpalné,“ tvrdí Kulda. „Pokud někoho transparentní a předvídatelné prostředí odrazuje, tak to možná o něčem svědčí,“ kontroval Řádek.

Novinka podle developerů zabrzdí rozvoj města. Dosud přispívali dobrovolně – stavěli chodníky, silnice, parky. „Kontribuční smlouvy nemají v českých právních předpisech jasnou oporu. Jde tedy jen o dobrovolný závazek, v praxi takzvaně dobrovolně povinný, může představovat i určitý nátlak na investory,“ uvedl odborník na veřejnou správu Jan Šťastný.

První tři smlouvy se závazkem zaplatit městu už podepsali třeba investoři tří hotelů ve Špindlerově Mlýně. „Berou to jako přirozenou součást podpory infrastruktury v území,“ řekla radní města Jitka Hronešová (nestr.).

V Hradci Králové projednají zastupitelé návrh na zpoplatnění projektů zřejmě v listopadu.