TÉMA

Městské státní zastupitelství v Praze

Policie znovu odložila reklamní větev kauzy Čapí hnízdo

Policisté podruhé odložili reklamní větev kauzy Čapí hnízdo, ve které zkoumali podezření na daňové úniky. Zabývali se platbami od firem z holdingu Agrofert za reklamu Čapímu hnízdu. O odložení případu řekl České televizi mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Rozhodnutím se podle něj nyní bude zabývat dozorový státní zástupce. Policie kauzu již jednou odložila, pražské vrchní státní zastupitelství ji ale pak opět otevřelo.
4. 3. 2024|

Před rokem padl osvobozující verdikt k Čapímu hnízdu. Nyní se blíží nové řízení

Přesně před rokem padl nepravomocný osvobozující verdikt v dotační kauze Čapí hnízdo. Andrej Babiš (ANO) i jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (ANO) byli zproštěni obžaloby z údajného padesátimilionového dotačního podvodu. To už ale neplatí, odvolací soud verdikt zrušil a žalobci chtějí v novém řízení prokázat, že podnik byl účelově vyvedený z holdingu Agrofert.
9. 1. 2024|

Klánovický les kvůli případu vraždy prohledávaly stovky policistů

Klánovický les byl v úterý dopoledne kvůli případu páteční dvojnásobné vraždy uzavřen, do úterních 16:00 ho prohledávalo 250 policistů. Podle mluvčího pražské policie Jana Rybanského pátrali po jakékoliv stopě, která by napomohla objasnění případu. Výsledky pátrací akce z taktického hlediska nelze podle policie zveřejnit. Dle redaktorky ČT Kristýny Posekané se policisté na místo pravděpodobně vrátí ve středu ráno, Rybanský to však nepotvrdil.
19. 12. 2023Aktualizováno19. 12. 2023, 17:19|

Žalobci odmítli znovuotevřít takzvaný případ Olšanských hřbitovů, nemají prý nové informace

Státní zástupci odmítli znovu otevřít takzvaný případ Olšanských hřbitovů, ve kterém místopředseda pražského vrchního soudu Robert Fremr odsoudil v osmdesátých letech na základě vyšetřování StB tři mladíky kvůli vandalismu a dalším trestným činům. O tom, že by byly výpovědi vynucené nebo došlo k mučení, policie důkazy nemá. Kauza byla jedním z důvodů, proč se Fremr vzdal nominace na Ústavní soud.
3. 11. 2023|

Policie znovu obvinila demonstranta kvůli nášivce s logem wagnerovců

Policisté opět obvinili demonstranta Jakuba Jaška z veřejného schvalování válečných zločinů. ČT to řekla dozorující státní zástupkyně Katarína Kandová. Jašek měl na březnovém protivládním protestu na sobě nášivky s písmenem Z a logem ruské Wagnerovy skupiny. Obvodní soud pro Prahu 1 mu uložil půlroční podmínku, peněžitý trest a roční zákaz pobytu v Praze. Odvolací instance ale kauzu vrátila k došetření. Muž vinu odmítá.
27. 10. 2023|

Lupič, který zavinil smrtelný pád zaměstnance Národního divadla, si odpyká dvanáct let

Lupič, který způsobil smrtelný pád zaměstnance Národního divadla z ochozu Nové scény, se dohodl se státním zástupcem na dvanáctiletém trestu vězení. Dohodu schválil počátkem října soud. V úterý to uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Doplnil, že součástí trestu je pětileté vyhoštění z Česka. Z této skutečnosti vyplývá, že pachatel byl cizinec.
24. 10. 2023|

Policie navrhla obžalovat muže ze založení požáru, při kterém uhořelo osm koní

Pražští kriminalisté podali návrh na obžalobu třicetiletého muže, který podle nich v dubnu založil požár stájí na Císařském ostrově v Praze. V ohni zahynulo šest velkých koní a dva poníci. Policie o tom informovala na sociální síti X. Za spáchání trestných činů obecné ohrožení, poškození cizí věci a týrání zvířat hrozí muži v případě odsouzení až patnáctileté vězení. Koně patřili jezdecké škole, předběžná škoda byla vyčíslena na 3,5 milionu korun.
24. 10. 2023|

168 hodin: Neexistující kryptoměna i podivný fén. Zítko zkouší, jak navzdory exekucím prožít „americký sen“

Když policie minulé úterý u Postoloprt zastavila černé BMW za rychlou jízdu, netušila, že za volantem sedí známý konspirátor Pavel Zítko, který je v hledáčku vyšetřovatelů kvůli kryptoměnám. Skončil v poutech. Zítko je rovněž v hledáčku exekutorů, v celkem třech exekucích na něm vymáhají přes šest milionů. Konspirátor se jim vyhýbá a za každou cenu zkouší, jak prožít svůj „americký sen“. Pro pořad 168 hodin natáčel David Sebíň.
16. 10. 2023|

Policisté zasahovali na ministerstvu průmyslu, zadrželi několik lidí

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu v úterý zasahovali na ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO). Informaci zveřejnil server Novinky.cz. Zásah potvrdil i sám resort – s tím, že se řízení zřejmě týká dotačních výzev z let 2016 až 2018. Policie dle mluvčího dozorujícího Městského státního zastupitelství v Praze Aleše Cimbaly zadržela několik lidí, zatím nikoho neobvinila.
26. 9. 2023Aktualizováno26. 9. 2023, 16:28|

Státní zástupkyně obžalovala dvanáct lidí v kauze veřejných zakázek agentury CzechTourism

Případ údajného podplácení kvůli veřejným zakázkám agentury CzechTourism v hodnotě téměř třiceti milionů korun míří před soud. Státní zástupkyně k němu podala obžalobu na dvanáct lidí. Informoval o tom mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Hlavní postavou případu je bývalý manažer agentury Aleš Pangrác, který podle policie manipuloval zakázky a přijímal úplatky za jejich rozdělování. Zbývající lidé včetně karlovarského radního Petra Bursíka (ODS) čelí obvinění z podplácení. Policie kvůli zakázkám prověřovala i exministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (ANO), její případ ale odložila.
19. 9. 2023Aktualizováno20. 9. 2023, 20:49|

Kvůli projektu Technologického parku v Písku chce policie obžalovat tři lidi

Policie navrhla obžalovat tři lidi z dotačního podvodu v souvislosti s projektem Technologického parku v Písku. Podle kriminalistů trojice vylákala z příslušného operačního programu pro podnikání a inovace 226 milionů korun a pokusila se získat dalších šest milionů, přičemž 85 procent těchto částek pocházelo z prostředků Evropské unie. Informoval o tom mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.
12. 7. 2023|

Policie navrhla obžalovat dvanáct lidí kvůli veřejným zakázkám agentury CzechTourism

Policisté navrhli obžalovat dvanáct lidí kvůli podplácení v kauze veřejných zakázek agentury CzechTourism. České televizi to řekl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Hlavní postavou případu je bývalý manažer agentury Aleš Pangrác, který podle policie manipuloval zakázky a přijímal úplatky za jejich rozdělování. Zbývající lidé včetně karlovarského radního Petra Bursíka (ODS) čelí obvinění z podplacení. Policie kvůli zakázkám prověřovala i exministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (ANO), její případ ale odložila.
14. 6. 2023|

Žalobce zaslal k vrchnímu soudu doplnění odvolání v kauze Čapí hnízdo

Státní zástupce Jaroslav Šaroch zaslal k Vrchnímu soudu v Praze doplnění svého odvolání v kauze Čapí hnízdo. Navrhuje zrušení rozsudku, kterým pražský městský soud v lednu zprostil obžaloby bývalého premiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou. Městský soud by měl podle Šarocha případ znovu projednat.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 11:25|

Žalobci se zabývají možnými křivými výpověďmi v kauze Čapí hnízdo

Městské státní zastupitelství v Praze se zabývá podezřením na křivé výpovědi, které mohly zaznít při projednávání kauzy Čapí hnízdo u Městského soudu v Praze. Uvedl to mluvčí žalobců Aleš Cimbala. Soudce Jan Šott v nepravomocném rozsudku, kterým zprostil obžalované Andreje Babiše (ANO) a Janu Nagyovou obžaloby, označil za nepravdivé výpovědi někdejšího manažera Čapího hnízda Františka Šlingra a finanční ředitelky Agrofertu Petry Procházkové.
24. 4. 2023|

Dvě ženy čelí obžalobě z vraždy muže v Praze. Smrt si přál, hájí se

Státní zástupkyně obžalovala dvě ženy z vraždy padesátiletého muže v Praze. Obhajoba tvrdí, že si přál být usmrcen. Ženy i nadále zůstávají ve vazbě, informoval v úterý mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Podle dřívějších informací médií je jednou z obviněných žen středočeská zubařka, některá média v souvislosti s činem spekulovala o sektě a exorcismu.
28. 3. 2023|

Využití veřejných peněz na Zemanův spor se Šarapatkou nebylo podle žalobců trestným činem, píše iRozhlas

Využívání veřejných peněz na soukromý spor Miloše Zemana ve funkci prezidenta se Zdeňkem Šarapatkou nebylo trestným činem. Rozhodnutí Městského státního zastupitelství v Praze sdělil v úterý serveru iRozhlas.cz jeho mluvčí Aleš Cimbala. Žalobci tak potvrdili dřívější konstatování policie a Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1.
14. 3. 2023|

Boss ruské mafie čeká v Česku na vydání do USA, žalobci chystají podklady

Jeden z šéfů ruské mafie Polad Omarov, kterého v lednu zatkla česká policie, měl plánovat vraždu íránské disidentky Masíh Alínežádové. Vyplývá to ze žaloby Spojených států, které žádají o jeho vydání. Alínežádová dostala už v minulosti od Američanů politický azyl. Čeští žalobci teď chystají podklady pro vydávací proces.
7. 3. 2023|

O případném odvolání proti rozsudku v kauze Čapí hnízdo budou rozhodovat Šarochovi nadřízení

O případném podání odvolání proti osvobozujícímu rozsudku v kauze Čapí hnízdo nebude rozhodovat pouze žalobce Jaroslav Šaroch, který případ vedl u soudu, ale také šéf celého městského státního zastupitelství. České televizi to řekl mluvčí pražských žalobců. Ti se také v nejbližší době začnou zabývat podnětem soudu, že někteří svědci v procesu křivě svědčili.
10. 1. 2023|

Muž dostal za schvalování ruské agrese na Ukrajině obecně prospěšné práce

Obvodní soud pro Prahu 9 potrestal muže, který na sociální síti schvaloval ruskou agresi na Ukrajině. Odsoudil ho k trestu obecně prospěšných prací. České televizi informaci potvrdila mluvčí soudu Barbora Chlostová. Muž v několika příspěvcích vyzýval k podpoře Rusů v souvislosti s válkou na Ukrajině. Rozhodnutí je již pravomocné.
30. 12. 2022|

Dvě znásilnění a pokus o třetí. Státní zástupkyně obžalovala Dominika Feriho

Bývalého poslance Dominika Feriho obžalovala státní zástupkyně ze dvou znásilnění a jednoho pokusu o znásilnění. Jako první na to upozornil web Seznam Zprávy, informaci potvrdil mluvčí pražských žalobců Aleš Cimbala. Podle dřívějších informací stíhala policie Feriho mimo jiné kvůli podezření z trestného činu spáchaného na dítěti, konkrétně sedmnáctileté dívce. Exposlanec obvinění odmítá, od začátku ujišťuje, že se před soudem dokáže očistit.
13. 12. 2022Aktualizováno13. 12. 2022, 13:54|

Státní zastupitelství obžalovalo jedenáct lidí včetně Savova z krácení daní

V daňové kauze se škodou vyčíslenou na zhruba 653 milionů korun obžalovalo státní zastupitelství jedenáct lidí. Z dřívějších informací vyplývá, že jedním z obžalovaných je také podnikatel František Savov, kterého policie stíhá jako uprchlého. Savov ve čtvrtek zopakoval, že obžalobu odmítá.
27. 10. 2022Aktualizováno27. 10. 2022, 20:06|

Na případ psychiatra Cimického bude dohlížet také Městské státní zastupitelství

Městské státní zastupitelství v Praze bude dohlížet na případ psychiatra Jana Cimického. Policie navrhla obžalovat ho z 28 znásilnění a vydírání. Výkon dohledu České televizi potvrdil mluvčí státního zastupitelství Aleš Cimbala. O tom, že se věcí bude zabývat i nadřazené státní zastupitelství, mluvil už dříve sám Cimický s ČTK. Podle jeho slov jsou v případu nedostatky ze strany policie.
13. 10. 2022|

Státní zástupkyně obžalovala žáka stíhaného za vraždu učitele mačetou

Státní zástupkyně podala obžalobu v případu vraždy učitele středního odborného učiliště v pražské Michli. Obviněný mladík, kterému bylo v době útoku devatenáct let, zůstává ve vazbě. Oznámil to mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Pedagog zemřel letos 31. března ve svém kabinetu v budově školy v Ohradní ulici po útoku mačetou.
26. 9. 2022|

Státní zástupkyně potvrdila odložení kauzy exministryně Dostálové

Státní zástupkyně akceptovala odložení vedlejší části kauzy dotací v agentuře CzechTourism, ve které policie prověřovala bývalou ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (ANO). Na dotaz České televize to uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Kauza se původně týkala jen dotací ve zmíněné agentuře, při jejich prověřování však policisté narazili i na údajný nákup auta pro manžela Dostálové z peněz Poslanecké sněmovny. I tento případ ale odložili, nemohli totiž použít klíčový důkaz.
29. 8. 2022|