TÉMA

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Státu připadly desítky tisíc pozemků a staveb

Státu s novým rokem připadly desítky tisíc pozemků a staveb. Jedná se o ty nemovitosti, které neměly správně zapsaného vlastníka. Skončila totiž desetiletá lhůta, během které stát hledal jejich majitele. Většinou jde o zemědělskou půdu nebo lesy.
3. 1. 2024|

Stát převezme nemovitosti s neznámým vlastníkem. Přihlásit se lze do konce roku

Stát by mohl na počátku ledna získat 138 tisíc pozemků a dva tisíce staveb. Jsou to nemovitosti, u nichž není známý majitel. Na stát přejde majetek, ke kterému se nikdo do konce roku nepřihlásí. V některých případech doufají obce, že vzápětí majetek získají od státu ony.
4. 12. 2023|

Stát už nebude chtít tržní nájemné od obyvatel dvou domů na Klondajku v Harrachově

Nájemníkům dvou domů v krkonošském Harrachově, které patří státu, už nehrozí násobné navýšení nájmů na úroveň tržního. Stoupne jim od listopadu o dvacet procent. Město se zároveň zavázalo, že stáhne žalobu na stát, aby zbouralo oba domy, které stojí na jeho pozemcích. O výsledku dohody s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových informoval starosta Harrachova Tomáš Vašíček (SNK – Změna pro Harrachov).
23. 10. 2023|

O půlnoci končí lhůta pro zájemce z řad státních institucí o zámek Štiřín

O půlnoci skončí lhůta pro případné zájemce o zámek Štiřín z řad státních institucí. Zatím se nikdo nepřihlásil, a tak se začne připravovat jeho prodej. Nemovitost od ministerstva zahraničí převzal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). O historické vybavení mají zájem památkáři.
2. 10. 2023|

Novela o funkčním období státních zástupců jde do výborů, ve sněmovně prošla prvním čtením

První čtení v Poslanecké sněmovně má za sebou novela zákona o státním zastupitelství, která mimo jiné zavede funkční období pro vedoucí státní zástupce. Míří nyní do sněmovních výborů. Úvodní čtení dokončili poslanci také u zákona, který zavádí hromadné žaloby. Druhé čtení již má za sebou novela o hlubinných úložištích jaderného odpadu. Část poslanců by do ní chtěla ukotvit podmínku, aby byla příprava úložiště podmíněna souhlasem obcí.
15. 9. 2023Aktualizováno15. 9. 2023, 13:56|

Lidé budou nejspíš moci o důchody žádat i on-line, sněmovna to schválila

Žádosti o přiznání důchodu budou moci lidé podávat od prosince zřejmě také on-line. Možnost elektronického podání schválila ve středu sněmovna. Zákonodárci také podpořili úpravy v rozhodování o investičních pobídkách, v pořizování státních hmotných rezerv či začlenění rejstříku trestů pod ministerstvo spravedlnosti. Sněmovna měla po poledni na programu i volbu člena širšího vedení Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Skupina poslanců také navrhla v rámci pozměňovacího návrhu zvýšení některých matričních poplatků či zavedení poplatků nových.
13. 9. 2023Aktualizováno13. 9. 2023, 14:59|

Zastupitelé Olomouce schválili memorandum o převodu Hanáckých kasáren na kraj

Olomoucké zastupitelstvo v pondělí schválilo memorandum o spolupráci s hejtmanstvím a Univerzitou Palackého při žádosti o převod Hanáckých kasáren ze státu na kraj. Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových se pro rozsáhlou budovu v historickém jádru města ani ve čtyřech elektronických aukcích nepodařilo najít kupce. Olomoucký kraj nedávno vyčlenil milion korun na průzkumy i studii ohledně rekonstrukce a možného využití Hanáckých kasáren.
4. 9. 2023|

Stát převzal halu s nebezpečnými látkami pod Jeseníky. Místní se roky obávají ekologické katastrofy

Obyvatelé podjesenických Vikantic doufají, že stát, který převzal halu s nebezpečnými látkami, zajistí jejich likvidaci. Léta mají obavy, že by mohly uniknout do okolí. Ústav pro zastupování státu ve věcech majetkových se však zatím k ničemu takovému nechystá, v prvé řadě plánuje zjistit, komu kadmium a další potenciálně škodlivé látky vlastně patří. Chce, aby likvidaci zajistil někdo jiný, protože vyjde na desítky milionů korun.
14. 7. 2023|

Stejnopohlavní páry možná budou moci uzavřít registrované partnerství na všech matrikách

Stejnopohlavní páry možná budou moci vstoupit do registrovaného partnerství na jakémkoli matričním úřadu, nejen na čtrnácti z nich jako nyní. Změnu předpokládá vládní novela zákona o matrikách, kterou v úvodním kole schválila sněmovna. Poslanci také podpořili novelu liniového zákona. Nejvýznamnější stavby dálniční, železniční a vodní dopravní infrastruktury by měly díky ní získat povolení ve lhůtě čtyř let. Změna má zajistit rychlejší povolování staveb, v účinnost by měla vstoupit letos 10. srpna.
31. 5. 2023Aktualizováno31. 5. 2023, 14:17|

Obnova věznice v Hradišti by měla stát půl miliardy. Mrazivé místo, které je třeba zachovat, řekl Stanjura

Odhadované náklady na obnovu bývalé věznice v Uherském Hradišti jsou zhruba 520 milionů korun. Je to místo mrazivé, které je potřeba zachovat jako připomenutí toho, co všechno se tady dělo, řekl po prohlídce věznice ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Spolu s muzeem totality, které připomene historii věznice, by v areálu měly sídlit okresní soud, okresní státní zastupitelství a probační a mediační služba.
26. 5. 2023|

Za užívání Kliniky aktivisté Správě železnic nic nedluží, potvrdil to Městský soud v Praze

Správa železnic nemá nárok na půl milionu korun za užívání budovy bývalé plicní kliniky na Žižkově, kterou v letech 2014 až 2019 obsadili aktivisté a vybudovali v ní Autonomní sociální centrum Klinika. Správa železnic s žalobou proti aktivistům neuspěla ani u odvolacího soudu. České televizi to potvrdil mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig.
19. 5. 2023|

Bývalý lichtenštejnský majetek na Kolínsku zůstane státu. Ústavní soud šlechtické nároky odmítl

Ústavní soud zamítl stížnost Lichtenštejnů ve sporu o nemovitý majetek na Kolínsku. Rod Lichtenštejnů přišel o nemovitosti v Českých zemích v roce 1945 na základě Benešových dekretů. Před pěti lety Nadace knížete z Lichtenštejna spolu s vládnoucím knížetem Hansem Adamem II. podala k českým soudům sérii žalob o určení vlastnického práva a vyklizení nemovitostí. Jednu žalobu obdržel také soud v Kolíně, který jí nevyhověl.
9. 5. 2023Aktualizováno9. 5. 2023, 17:18|

O zámek Štiřín nejeví nikdo zájem, jeho osud je zatím nejasný

Příspěvková organizace ministerstva zahraničí, která spravuje zámek Štiřín, skončí k červnu. Do prázdnin by měl resort památku převést na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Žádná jiná instituce o ni zatím zájem neprojevila.
1. 5. 2023|

Park kolem Schwarzenberské hrobky nechce Třeboň ani zadarmo. Péče o něj je drahá

Stát se zbavuje parku kolem hrobky Schwarzenbergů v Třeboni. Sousední obce ani státní instituce o něj nemají zájem ani zadarmo. Úřad začal jednat i s Karlem Schwarzenbergem, potomkem rodu, který pozemky vlastnil. Zatím je může získat jen na přechodnou dobu, než stát najde definitivního vlastníka.
28. 4. 2023|

Restituční kauzu Walderode přezkoumá Ústavní soud. Dědička podala stížnost

Restituční kauzu Walderode bude ještě řešit Ústavní soud. Vdova po Karlovi Des Fours Walderode Johanna Kammerlanderová, která se marně domáhala navrácení majetku, podala stížnost. Vyplývá to z justičních databází. Ve sporu jde o zámek Hrubý Rohozec v Turnově i okolní pozemky.
25. 4. 2023|

Vysočina nechce památkově chráněný most u Petrávče. Nemá peníze na rekonstrukci

Kraj Vysočina nepřevezme starý silniční most u Petrávče na Žďársku. Památkově chráněnou stavbu kraji nabídl Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Zastupitelé kraje bez debaty schválili usnesení, že kraj nabídku nevyužije. Nepřevzít most zastupitelům doporučila také krajská rada. Most, jemuž se přezdívá Vysoký nebo Loupežnický, byl součástí císařské silnice, dnes už po něm žádná cesta nevede, je u něj skládka odpadu.
14. 3. 2023|

Praha zatím nemusí platit za licence k Opencard. Soud zamítl žalobu firmy eMoneyServices

Městský soud v Praze zamítl žalobu společnosti eMoneyServices (EMS) ve sporu kolem Opencard. Firma žalovala hlavní město, aby jí zaplatilo dluh přibližně čtyřicet milionů korun za neoprávněné užívání licencí ke kartě. ČT to řekl mluvčí soudu Adam Wenig. Rozsudek není pravomocný, strany se ještě mohou odvolat. Obvodní soud pro Prahu 2 aktuálně řeší náhradu pro bývalého primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) za sedm let nezákonného stíhání v kauze Opencard. Po státu požaduje 7,6 milionu korun.
3. 2. 2023Aktualizováno3. 2. 2023, 20:31|

Vláda zmírní kontroly na hranicích se Slovenskem

Vláda rozhodla o prodloužení kontrol na česko-slovenské hranici, budou ale mírnější. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) oznámil, že dalších deset dnů kontroly kvůli migraci budou vykonávat jen policisté a ze služby budou staženi vojáci a celníci. Na středeční schůzi ministři schválili také zavedení obdoby takzvaného milostivého léta. Díky zákonné úpravě podle premiéra Petra Fialy (ODS) lidé na podzim dostanou šanci zbavit se úroků a penále na daních a clech, pokud splatí původní dlužnou částku. Mělo by se to týkat až 380 tisíc lidí, uvedl.
25. 1. 2023Aktualizováno25. 1. 2023, 21:16|

Znalec Smejkal nemá nárok na další zadostiučinění za stíhání, rozhodl soud

Znalec Vladimír Smejkal nedostane další zadostiučinění za nezákonné trestní stíhání v kauze miliardové zakázky ministerstva práce. Pravomocně o tom rozhodl soud. Profesor ekonomiky a managementu žádá po státu celkem přes 70 milionů korun, ministerstvo spravedlnosti mu vyplatilo 260 tisíc korun. Odvolací senát ve středu ale zároveň obvodnímu soudu nakázal, aby se znovu zabýval Smejkalovým požadavkem na dvacetimilionové odškodnění za způsobené zdravotní následky.
18. 1. 2023|

Squatteři opustili prázdný dům v pražských Strašnicích, který na několik hodin obsadili

Squatteři organizovaní skupinou Opravdu Dobré Squaty v sobotu obsadili prázdný bytový dům v Malínské ulici v pražských Strašnicích s cílem vytvořit tam kulturní a sociální centrum. Na místo přišli kolem poledne, následně dorazili i policisté a zástupci Prahy 10, která má budovu ve správě. Po několikahodinovém vyjednávání nakonec squatteři souhlasili, že budovu opustí výměnou za to, že se s jejich zástupci starosta Prahy 10 Martin Valovič (ODS) sejde a budou jednat o poskytnutí vhodných prostor pro zamýšlené aktivity. Odešli po 18:00.
26. 11. 2022Aktualizováno26. 11. 2022, 18:34|

Stát letos získal z prodeje majetku nejvíc za poslední roky

Stát prodává nejvíc majetku za poslední roky; letos už tímto způsobem získal víc než půl druhé miliardy korun, přičemž většinu z toho vynesly nemovitosti. Další realitní aukce za desítky milionů jsou v plánu tento měsíc.
14. 11. 2022|

Přibývá soudních sporů se státem, lidé mají kvůli vleklým tahanicím existenční problémy

Nezákonné trestní stíhání, průtahy v řízeních nebo rozhodnutí vydaná v rozporu se zákonem jsou nejčastější příčiny, kvůli kterým se lidé nebo firmy soudí se státem. Za posledních pět let takových sporů přibylo až šestinásobně. Většinu z nich vyhrává stát. Pro řadu lidí ale vleklé spory a případný neúspěch znamenají existenční problémy.
27. 6. 2022|

Kramolín nesouhlasí s umístěním romských uprchlíků z Ukrajiny v tamní armádní ubytovně

Kramolín na Třebíčsku je proti umístění romských uprchlíků z Ukrajiny do tamní armádní ubytovny, kde je místo pro 45 lidí. Po jednání zástupců kraje a policie s tamními zastupiteli a občany zaslala obec Národnímu asistenčnímu centru pro pomoc Ukrajině nesouhlasné stanovisko k využití ubytovny pro zvláště zranitelné skupiny osob.
29. 4. 2022|

Vláda schválila příspěvek 5 tisíc korun na dítě pro domácnosti s příjmem do 1 milionu korun ročně

Kabinet Petra Fialy (ODS) navrhuje ukončení stavu pandemické pohotovosti k 3. květnu, návrh ještě budou muset schválit poslanci. Vláda také schválila jednorázový příspěvek na dítě ve výši pěti tisíc korun na každé dítě pro domácnosti s příjmem do jednoho milionu korun ročně. Plánuje rovněž úpravu pravidel rodičovské – měsíční příspěvek by se mohl zvednout až na třináct tisíc korun. Vláda chce podpořit zkrácené úvazky a vyhlásit mimořádné dotace pro dětské skupiny.
27. 4. 2022Aktualizováno27. 4. 2022, 23:24|