Stát převezme nemovitosti s neznámým vlastníkem. Přihlásit se lze do konce roku

UDÁLOSTI: Zbývá poslední měsíc na to, aby se vyjasnilo vlastnictví u 140 tisíc nemovitostí (zdroj: ČT24)

Stát by mohl na počátku ledna získat 138 tisíc pozemků a dva tisíce staveb. Jsou to nemovitosti, u nichž není známý majitel. Na stát přejde majetek, ke kterému se nikdo do konce roku nepřihlásí. V některých případech doufají obce, že vzápětí majetek získají od státu ony.

K počátku roku 2024 převezme stát nemovitosti, jejichž vlastníka nelze dohledat, pokud ten se do té doby nepřihlásí. Všechen takový majetek je sepsán v seznamu nedostatečně identifikovaných vlastníků.

Množství případů, kdy není majitel znám, je důsledkem komunistické éry, kdy byla evidence v katastru nedostatečná nebo dokonce žádná. Stalo se ale také, že Husův sbor v Litovli oficiálně nepatřil husitské církvi kvůli přesmyčce v názvu. Je také možné, že po úmrtí původního vlastníka nebyly nemovitosti řádně přepsány na dědice. Ti mají nyní poslední příležitost přihlásit se k majetku, než připadne státu.

„Pokud někdo najde v seznamu svého předka, tak je potřeba podat podnět na dodatečné projednání dědického řízení. Tento krok je nezbytné učinit do konce letošního roku,“ shrnula mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Michaela Tesařová, co je třeba. 

Na některých místech ale doufají, že se o „pohřešovaný“ majetek nikdo nepřihlásí. Například Tovačovská radnice už dlouho usiluje o koupi pozemků pod silnicí, jejichž majitele ale nelze dohledat. Podle místostarosty Jaroslava Vrány (STAN) by na nich měla stát přeložka nízkého napětí a veřejného osvětlení. Pokud přejdou dotyčné pozemky v lednu na stát, mohlo by je město dostat v polovině příštího roku, a to bezplatně.

Tovačovská radnice stojí i o další podobné pozemky, na nichž by mohla vzniknout příjezdová cesta k místním jezerům anebo protipovodňová opatření.