Hrobka i zastávka autobusu s točnou. Obce usilují o nemovitosti, které připadly státu

Události: Stát začíná s převodem desítek tisíc nemovitostí, které získal na začátku roku (zdroj: ČT24)

Stát začíná s převodem desítek tisíc nemovitostí, které získal na začátku roku. Buď se o ně nikdo nepřihlásil, nebo vlastnictví přesvědčivě neprokázal. Šanci získat tyto nemovitosti teď mají přednostně města, obce a státní podniky.

O zchátralou hrobku v Horním Maršově už desítky let mimo obce nikdo nestojí. „Je důležité to ošetřit, aby tam nezatékalo, a doufáme, že se nám to povede získat a časem opravit,“ popsal starosta Pavel Mrázek (nestr.).

Nejsou jedinou radnicí usilující o získání majetků, které na začátku roku připadly státu. Hnátnice na Svitavsku například chtějí autobusovou zastávku i s točnou.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) získal po celém Česku 107 tisíc podobných pozemků. „Jsou tam lesy, louky, orná, ostatní plochy, komunikace, opuštěné stavby,“ vyjmenoval ředitel úřadu Michal Votřel.

Druhá taková šance nebude, starostové proto posílají tisíce žádostí. Mírová pod Kozákovem na Semilsku tak získá třeba pozemky i se silnicí. „Všichni si mysleli, že je obecní a ona není obecní. Připadá nám naprosto normální se o ni starat, protože odjakživa sloužila občanům,“ přiblížil starosta Vlastimil Kůtek (nestr.).

Vlastníka se podařilo najít v 60 tisících případech

Stát už převedl některé lesy, například 26 tisíc metrů čtverečních u Dvora Králové připadlo státnímu podniku. „Pozemky musíme nejdříve evidovat, potom se rozhodneme, jestli na nich budeme hospodařit, nebo je prodáme či směníme,“ sdělila mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Na to, aby lidé prokázali vlastnictví, měli deset let – lhůta skončila loni v prosinci. Někteří to nestihli, jiným pomáhal úřad prokázat majetek dokonce ještě na Silvestra. „V 60 tisících případech se nám podařilo najít vlastníka, kterému nemovitost patří,“ uvedl ředitel ÚZSVM Votřel.

Převody nemovitostí na obce a města skončí letos v září, zbylé pozemky stát vydraží.