O půlnoci končí lhůta pro zájemce z řad státních institucí o zámek Štiřín

Události: Prodej zámku Štiřín (zdroj: ČT24)

O půlnoci skončí lhůta pro případné zájemce o zámek Štiřín z řad státních institucí. Zatím se nikdo nepřihlásil, a tak se začne připravovat jeho prodej. Nemovitost od ministerstva zahraničí převzal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). O historické vybavení mají zájem památkáři.

Zámek je v dojezdové vzdálenosti od Prahy, ale ministerstvu zahraničí se už nehodí. Za deset let tam pořádalo jen sedm akcí. „V době, kdy tady fungovalo konferenční centrum Štiřín ministerstva zahraničních věcí, tak se tady vedla separátní jednání,“ podotýká ředitel odboru hospodaření s majetkem státu ÚZSVM Martin Mottl.  

Památkáři chtějí některé kusy štiřínského nábytku získat a ukazovat veřejnosti ve svých objektech. Neoddělitelný mobiliář zůstane pod jejich dohledem na zámku – například vybavení kaple. 

„Jsou tady velice pěkně zachované a rekonstruované fresky. Ta kaple je zasvěcená Panně Marii. (…) Velice pěkný je také hlavní oltář s replikou staroboleslavské Marie,“ dodává Mottl. 

Drahá údržba

Údržba zámku i se čtyřicetihektarovým areálem stojí stát osm set tisíc korun měsíčně. V zimě se částka může vyšplhat až na jeden milion korun. „Tu největší položku tvoří údržba zámeckého parku, poté ostraha nebo vodné,“ podotýká mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Michaela Tesařová.

Podle jednoho z pracovních znaleckých posudků má zámek i s areálem cenu zhruba tři a půl miliardy. „I s ohledem na rozsah těch nemovitostí, na hodnotu, tak se bude jednat o historicky největší prodej nemovitosti, kterou náš úřad bude nabízet,“ podotýká Tesařová. 

Nejedná se ale o jedinou kulturní památku. V minulosti stát prodával například zámek v Načeradci nebo v Brandýse nad Orlicí. Nového majitele hledá stát už několik let pro Palác Broadway v centru Prahy. Nenašel ho ani po pěti elekronických aukcích.