Hanácká kasárna v aukci získal developer Redstone

Události v regionech: Hanácká kasárna mají majitele (zdroj: ČT24)

Vítězem elektronické aukce na prodej Hanáckých kasáren v Olomouci se příhozem 89,1 milionu korun stala skupina Redstone, kterou spoluvlastní podnikatel Richard Morávek. Minimální kupní cena Hanáckých kasáren v devátém kole aukce byla 89 milionů. Do dražby se přihlásili dva zájemci, učiněn byl jeden příhoz. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových ještě nabídne městu Olomouc, kraji a Univerzitě Palackého možnost dorovnat vítěznou částku a kasárna tak získat. Stát se je snažil prodat od září 2021.

„Potvrzujeme, že jsme účastníkem aukce budovy Hanáckých kasáren, který učinil nejvyšší příhoz. Jsme si vědomi významu budovy Hanáckých kasáren, její velikosti a strategické polohy v centru Olomouce. Zároveň považujeme za důležité, aby vlastníkem budovy byl olomoucký subjekt se znalostí místního prostředí a vztahem k městu,“ řekl mluvčí skupiny Petr Hlávka, podle kterého Redstone hodlá najít optimální využití čtyřkřídlé budovy a spolupracovat chce s předními architekty. „Zároveň jsme otevřeni jednání například s městem, krajem a univerzitou o možné spolupráci na tomto záměru,“ dodal.

Skupina Redstone svoje developerské aktivity soustředí hlavně na Olomouc, Prahu a Pardubice. V Olomouci stojí za projekty nákupního centra Galerie Šantovka a stejnojmenné městské čtvrti, skladovacího areálu East Park či sanatoria zaměřeného na dlouhodobou ošetřovatelskou péči. Na pozemcích po bývalých vojenských skladech plánuje Redstone postavit novou městskou čtvrť a multifunkční halu.

Univerzita a úřady vyčkávají

Deváté kolo elektronické aukce mohlo být ve středu zahájeno díky tomu, že stejně jako v předchozích pokusech nejméně jeden zájemce složil patnáctimilionovou kauci. Aby dražba byla úspěšná a přinesla vítěze, musel v ní padnout alespoň jeden příhoz nejméně ve výši minimální vyhlašované ceny, tedy 89 milionů. Další příhozy musely částku zvýšit aspoň o sto tisíc.

O nemovitost před časem projevil zájem Olomoucký kraj společně s radnicí regionální metropole a Univerzitou Palackého. Odborníci ale upozornili na špatný technický stav Hanáckých kasáren a vysoké náklady na rekonstrukci. Krajské zastupitelstvo proto na začátku letošního roku zrušilo své předchozí usnesení, které samosprávám a univerzitě otevřelo cestu k bezúplatnému nabytí objektu.

Majetkový úřad se rozhodl v aukci areálu Hanáckých kasáren pokračovat poté, co v jeho prostorách skončil provoz Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině a kraj nemovitost odmítl bezúplatně převzít.

Tesařová řekla, že ÚZSVM po společných jednáních vyhověl žádosti olomoucké radnice, Olomouckého kraje a Univerzity Palackého o takzvané dorovnání nejvyšší nabídky vzešlé z aukce. „Proto nyní ÚZSVM osloví město, kraj i univerzitu k dorovnání nejvyšší nabídky z výběrového řízení, která činí 89,1 milionu korun. V případě, že tak nikdo z nich do 30 dnů od doručení výzvy neučiní, uzavře ÚZSVM smlouvu s vítězem elektronické aukce,“ uvedla.

Mluvčí Univerzity Palackého Egon Havrlant řekl, že vedení univerzity sleduje aktuální vývoj a čeká na sdělení ÚZSVM. „Poté situaci vyhodnotíme,“ uvedl. Krajský úřad zatím podle mluvčí Aleny Minxové neobdržel od ÚZSVM oficiální informaci. „Až ji budeme mít, tak se vyjádříme,“ řekla. Komentář radnice v Olomouci ČTK zjišťuje.

Z 262 milionů na necelých devadesát

Památkově chráněný objekt, který tvoří čtyřkřídlá budova, převzal ÚZSVM na základě usnesení vlády v roce 2017 od ministerstva obrany. Kabinet v roce 2020 schválil jeho prodej. Minimální cena areálu postupně klesá. Loni byla snížena z 262 na 249 milionů korun, letos v dubnu na 248 milionů, v květnu na 199 milionů, v červnu na 149 milionů a v červenci na 111 milionů korun.

Hanácká kasárna využívala armáda 170 let, od roku 2013 jsou prázdná. Budova má kancelářskou plochu přes dva tisíce metrů čtverečních. Uvažovalo se o tom, že se do ní přestěhují stovky pracovníků státních úřadů, z plánu ale nakonec sešlo. O budovu Hanáckých kasáren projevil Olomoucký kraj zájem už před deseti lety, chtěl tam depozitáře muzea a knihovny či právě kanceláře. Hejtmanství od záměru nakonec upustilo.

Oprava památkově chráněné budovy bude nákladná. Podle odhadu z roku 2020 by stála zhruba 815 milionů, ceny stavebních prací a materiálů ale od té doby výrazně vzrostly.