TÉMA

Univerzita Palackého Olomouc

20 let v EU

Do evropské rodiny chce dvě dekády po českém vstupu dalších deset států

Zájem o vstup do Evropské unie (EU) má dalších deset států. Některé se o to snaží desítky let, jiné zase přístupová jednání teprve zahajují. Politický geograf z katedry geografie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci Miloš Fňukal řekl, že například z balkánských zemí je v současné době nejlépe připraveno Kosovo, i když má jiné problémy, například neutichající spory se Srbskem. Naopak vstup Turecka do EU je podle něj stále v nedohlednu. Míra demokracie v této zemi je nadále na velmi nízké úrovni.
26. 4. 2024|

Vysoké školy bojují proti sexuálnímu obtěžování. Zavedly ombudsmany, na které se mohou oběti obracet

Většina univerzit považuje prevenci sexuálního obtěžování nebo násilí na akademické půdě za zásadní. Zřizují proto pozici ombudsmana nebo důvěrníka, kterým mohou dotčení hlásit nevhodné chování. O sexuálním obtěžování na univerzitách i jinde se více hovoří například v souvislosti s kampaní MeToo, která začala před pěti lety. Na obtěžování a nevhodné chování ale v minulosti poukazovaly i studentské iniciativy.
13. 10. 2022|
Paměťová stopa

Bral jsem šíření angličtiny jako misionářskou činnost, říká profesor anglistiky o období totality

Jaroslav Peprník v období normalizace nesměl přednášet. Dnes čtyřiadevadesátiletý profesor anglistiky mohl jen publikovat a vést cvičení, jeho činnost sledovala Státní bezpečnost. Ke své práci se mohl vrátit až po pádu komunismu. Uznávaný odborník získal prestižní Fulbrightovo stipendium a napsal řadu publikací.
24. 3. 2021|

Reportéři ČT: Víc než měsíc od katastrofy na Bečvě je viník neznámý. Rybáři naznačují, že kyanid unikl jinde

Ani po měsíci a půl od rozsáhlé ekologické katastrofy na řece Bečvě, kde uhynulo více než 40 tun ryb, není znám viník. Zato přibývá pochybností o postupu úřadů. Z okruhu podezřelých inspekce životního prostředí krátce po havárii vyloučila jako možného viníka chemičku Dezu, patřící do majetku ve svěřenském fondu premiéra Andreje Babiše (ANO). Rybáři jsou přesvědčeni, že jedovatý kyanid unikl do řeky jinde, než úřady tvrdí. Problému se v pořadu Reportéři ČT věnovala Silvie Kleková.
3. 11. 2020|