TÉMA

Vánoce

Ukrajina slaví Vánoce. Válka mění tradice, ale i život rozbitých rodin

V rámci odklonu od tradic ruského agresora řada ortodoxních Ukrajinců slaví Vánoce v pondělí, tedy 25. prosince. Země si přitom dosud stejně jako Rusko svátky připomínala podle juliánského kalendáře. V něm Vánoce připadají až na 7. ledna. I tuto tradici válka změnila, stejně jako život v mnoha rodinách. K oslavám se na snímcích během štědrovečerní bohoslužby připojili i vojáci poblíž frontové linie u Kupjansku.
25. 12. 2023|

Papež ve vánočním poselství vyzval k míru na Blízkém východě

Papež František v pondělí ve svém tradičním poselství Městu a světu (Urbi et orbi) vyjádřil bolest nad oběťmi útoku palestinského teroristického hnutí Hamás na Izrael ze 7. října a vyzval k ukončení izraelské vojenské operace a k řešení humanitární krize v Pásmu Gazy. Apeloval i na propuštění zbývajících rukojmí zadržovaných Hamásem. V poselství žádal také ukončení rusko-ukrajinské války i konfliktů a na dalších místech světa.
25. 12. 2023Aktualizováno25. 12. 2023, 18:25|

V Betlémě letos chybí vánoční výzdoba i zahraniční turisté

Město Betlém letos slaví Vánoce bez stromu a vánoční výzdoby. Vedení města, které se nachází na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu, již dříve oznámilo, že oslavy Vánoc ruší kvůli válce v Pásmu Gazy. V místě, kde se podle víry řady křesťanských církví narodil Ježíš Kristus, letos chybí i návštěvníci z ciziny, napsala agentura AP. Podle ní tak atmosféra v Betlémě letos připomíná město duchů, i obvyklý pochod skautů se uskutečnil v tichu a bez hudebního doprovodu.
25. 12. 2023|

Lidé věřili, že má magickou moc. Dnes je cukroví oblíbenou vánoční pochoutkou

Tvary, různé suroviny a nespočet druhů jsou nejčastěji dochovanými tradicemi při pečení cukroví. Dospělí i děti si Vánoce bez něj neumí představit. Dříve lidé věřili, že má magickou moc, která ochrání rodinu i obydlí před temnými silami. Na stůl pokládali všechno, co si přáli mít v úrodě následující rok, ať už to bylo pečivo z bílé a žitné mouky, sušené ovoce, houby a ořechy, které měly zajistit plodnost a hojnost. Dnes jsou to vanilkové rohlíčky, linecké, perníčky nebo třeba vosí hnízda, která na vánočním stole nesmí chybět.
24. 12. 2023|

Kvíz: Česká televize vysílá pohádky na Štědrý večer už třicet let. Znáte je dobře?

Na Štědrý večer letos Česká televize připravila pro diváky v premiéře pohádku Klíč svatého Petra. Vysílání pohádky 24. prosince vpodvečer je už vnímáno jako tradice, letošní výpravný příběh je už jednatřicátým takovým pohádkovým vyprávěním. Následující kvíz prověří, jak pozornými diváky štědrovečerních pohádek jste.
24. 12. 2023|

Tradice zdobení vánočního stromku sahá až do pozdního středověku. Prohlédněte si ty nejzajímavější z letošního roku

Ve městech po celém světě navozují vánoční atmosféru nazdobené stromy. První byly zdobeny zřejmě na území Baltu a Německa a lidé jako dekoraci využívali jablka, ořechy či jiné potraviny. Tradice sahá pravděpodobně až do patnáctého století, nicméně do domovů začala pronikat až v sedmnáctém století. V osmnáctém století se ke zdobení potravinami přidaly hořící svíčky, které byly postupně nahrazeny elektrickým osvětlením. V Česku tento zvyk do běžných domácností pronikal pomaleji, přičemž šlo o výsadu bohatých měšťanských rodin. Po první světové válce se tradice rozšířila do ostatních domácností. V současnosti zdobí vánoční strom mnoho českých náměstí, prohlédněte si ty v krajských městech v interaktivní grafice.
24. 12. 2023|

Štědrého večera 1953 se v Šakvicích nedožilo přes sto lidí. Zabil je opilý strojvedoucí

Štědrý den je obvykle považován za období klidu po předvánočním nákupním shonu, je dnem, na který se těší děti celý rok, a v žádném případě to není moment, kdy by musela truchlit celá tisícihlavá vesnice i široké okolí. V roce 1953 se to ale stalo. Na Štědrý den toho roku se stala druhá nejtragičtější železniční nehoda v české historii. Byla navíc mimořádně bizarní – hlavní roli hrál alkohol a značně prodloužená předvánoční směna posádky parní lokomotivy.
23. 12. 2023|

Na Božím daru letos odbaví přes tři sta kilo dopisů Ježíškovi

Sobota 23. prosince je posledním možným dnem, kdy mohou zájemci zaslat na poštu na Božím daru dopis určený Ježíškovi. Ty pošta označí speciálním razítkem a vrací odesílateli zpět. Část dopisů pošta ukládá do speciálního archivu. Podle odhadů tamní pobočky jich během aktuální sezony odbaví přes tři sta kilogramů.
23. 12. 2023|

Vystrčil vyzval v adventním projevu k respektu a smířlivosti. Varoval před populisty

„Politici z koalice a politici z opozice postupně ztrácí schopnost spolu mluvit. Trvání na svých názorech a neochota hledat kompromisní řešení či vzájemně osočování a neslušné chování jsou častější," posteskl si předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) ve svém adventním projevu. Podle něj je trend eskalace politiky velmi nebezpečný, a je proto potřeba respektovat názory druhých a být smířlivý. Varoval rovněž před oslabováním demokracie kvůli podléhání populistům.
18. 12. 2023Aktualizováno18. 12. 2023, 21:00|

Kreativní drahokam. Brno je Evropským hlavním městem Vánoc

Brno získalo hlavní cenu v soutěži o Evropské hlavní město Vánoc, která vznikla v roce 2017. Mezinárodní porota oceňuje v kategorii nad 100 tisíc obyvatel města, která propagují křesťanské hodnoty. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí TIC (Turistického informačního centra) Brno Hana Bánovská.
15. 12. 2023|

Dárky pod stromeček objednejte do neděle, radí dopravci

Už jen pár dní zbývá lidem na objednání dárků tak, aby je dopravci zvládli doručit pod stromeček. Ti doporučují odeslat poslední objednávky ideálně do konce víkendu, aby e-shopy zkraje příštího týdne zvládly zboží předat do přepravy. Lidé podle doručovacích firem i přes horší ekonomickou situaci objednávají stejný počet balíků jako loni, někde i víc. Díky rekordním covidovým rokům navíc zásilkové služby hlásí lepší připravenost.
14. 12. 2023|

Před víkendem se ochladí, v noci se může tvořit náledí

Třetí adventní víkend přinese nejprve náznak návratu zimy, ale vzápětí též oteplení. Noc na pátek bude leckde mrazivá a po předchozím dešti hrozí, že se vytvoří náledí. V pátek přes den bude jen mírně nad nulou, ale do konce víkendu vystoupají teploty až k devíti stupňům, na počátku posledního předvánočního týdne se ukazatele teploměrů dostanou i k deseti stupňům. Počasí ale přes teplotní výkyvy nebude příliš divoké, vát má jen mírný vítr, deštivá by měla být hlavně sobota, ne však příliš.
14. 12. 2023Aktualizováno14. 12. 2023, 10:35|

Předvánoční vlakové spoje jsou téměř vyprodané. Dopravci je plánují posílit, ale radí rezervovat si místa včas

Vlakové spoje z Prahy do většiny velkých měst v republice jsou v posledním týdnu před Vánocemi téměř obsazené. Zbývá posledních pár míst. České televizi to potvrdila trojice oslovených dopravců. Podle nich jsou nejvíce vytížené vlaky směřující na Slovensko. RegioJet a České dráhy proto soupravy posílí. Leo Express radí využít spoje v méně poptávaných časech.
14. 12. 2023|

Vynechání vánočního večírku nemá vážné důsledky, ukázala studie

Řada lidí tráví vánoční dobu raději doma, než aby šli na vánoční večírek do kanceláře. Podle vědců to není zdaleka takový společenský problém, hostitelé totiž mají pro odmítnutí pozvání větší pochopení, než se předpokládalo. Lidé se sice často obávají, že zrušená účast hostitele rozruší a povede k tomu, že v budoucnu budou dostávat méně pozvánek, ale jejich obavy bývají přehnané.
13. 12. 2023|

Nejvíce dárců se objeví před Vánoci. Peníze neposílejte naslepo, radí odborníci

V předvánočním čase jsou lidé nejvíce štědří. Podle Fóra dárců podporují hlavně zavedené charitativní sbírky. Loni na veřejně prospěšné účely darovali přes patnáct miliard korun. Menší zájem teď evidují organizace v regionech.
11. 12. 2023|

Prodejci na vánočních trzích v Chrudimi mají stánky zdarma, dodržet ale musí otvírací dobu

Vánoční trhy v Chrudimi jsou letos poprvé přímo v centru na náměstí. Podle radnice by se tak vánoční atmosféra měla dostat blíž k lidem. Pronájem stánků mají prodejci zdarma, z rozpočtu dala radnice na akci půl milionu korun. Stánkařům zároveň stanovila speciální pravidla, především otvírací dobu.
6. 12. 2023|

Za prodej doma vyráběného cukroví mohou hrozit vysoké pokuty. Potravinářská inspekce zahájila kontroly

Státní zemědělská a potravinářská inspekce začala kontrolovat prodej domácího vánočního cukroví. Podle hygienických norem prodej amatérsky vyrobeného pečiva není legální a hrozí za něj až desetitisícové pokuty. Většina doma zhotoveného cukroví na výdělek je navíc v inzerátech nabízená k odeslání kurýrní službou a to podle profesionálních pekařů i hygieniků může snižovat jeho trvanlivost a garanci nezávadnosti.
6. 12. 2023|

Vánoce nebudou tak štědré jako loni, ukazuje průzkum. V kurzu jsou dárky z druhé ruky

Vánoce českých domácností budou letos skromnější než loni. Lidé za dárky, výzdobu a jídlo plánují podle průzkumu České bankovní asociace utratit zhruba dvanáct tisíc korun, o 1500 méně něž minulý rok. Zároveň také stoupá obliba dárků z druhé ruky – například knih či elektroniky.
3. 12. 2023|

Začíná Vánoční kotlíková sbírka pro potřebné, seniory i děti

V Česku začíná 4. prosince Vánoční kotlíková sbírka na pomoc dětem, seniorům a potřebným. Do akce, kterou organizuje nezisková organizace Armáda spásy, mohou lidé přispět dobrovolníkům organizace s červenými kotlíky v ulicích například v Praze, v Brně, Ostravě a dalších městech, ale také on-line, informovala mluvčí Armády spásy Tereza Melišová. Sbírka potrvá do 22. prosince.
3. 12. 2023|

Stromky v květináči nemusí přežít až do Vánoc, odborníci doporučují zkontrolovat kořeny

Ne všechny vánoční stromky v květináči budou schopné vrátit se po svátcích do přírody. Šanci aklimatizovat se zpět na venkovní prostředí mají podle odborníků jen ty, které se v květináčích pěstovaly delší dobu. Víc je ale podle nich těch, které ve vytopeném bytě přežijí jen pár dní. Některé nemusejí vydržet ani do Vánoc, což může zákazníky nemile překvapit. Před koupí tak odborníci doporučují zkontrolovat stromku kořeny.
2. 12. 2023|

Velká část klientů zlínského domova Hvězda odmítá stěhování. Rodinní příslušníci předali kraji petici

Rodinní příslušníci klientů zlínského domova Hvězda předali krajskému úřadu Zlínského kraje protestní petici proti stěhování seniorů. Za měsíc musí zařízení po odebrání registrace kvůli dluhu ukončit provoz, proto Zlínský kraj jeho padesáti devíti obyvatelům intenzivně hledá nové ubytování. Zatím zajistil ve spolupráci se sociálními pracovníky obcí tři desítky míst v jiných pobytových zařízeních v kraji. První klient už se odstěhoval.
1. 12. 2023|

Má se ochladit. V noci se čeká i minus deset stupňů

V Česku se v tomto týdnu ochladí, mrznout bude i přes den, v noci budou teploty klesat až k minus deseti stupňům Celsia. Meteorologové očekávají sněžení, v nížinách bude padat mokrý sníh nebo déšť se sněhem. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Následující období do Štědrého dne bude podle dlouhodobého výhledu zřejmě celkově teplotně i srážkově průměrné, budou ale velké rozdíly mezi jednotlivými týdny. Chladnější a bohatší na sněhové srážky budou příští dva týdny.
27. 11. 2023Aktualizováno27. 11. 2023, 18:05|

Srovnávat produkty s konkurencí a kontrolovat dřívější ceny. Odborníci radí, jak poznat správnou slevu

Na Černý pátek – Black Friday – nabízí slevy většina tuzemských obchodníků. Nejčastější inzerované slevy jsou okolo třiceti procent. Cenovky mají zákazníkům napovědět, kolik ušetří, ne každý jim ale rozumí. Důležité je podle odborníků znát konkrétní podmínky dané akce či porovnávat vybrané produkty s konkurencí.
24. 11. 2023|

Češi mají problémy se splácením půjček, u hypoték zůstává platební morálka dobrá

V Česku přibývá lidí, kteří mají problémy se splácením půjček. Ve třetím čtvrtletí byla podle dluhových registrů ohrožena úhrada více než šesti procent všech krátkodobých úvěrů. Naopak u hypoték zůstává platební morálka dobrá.
23. 11. 2023|