TÉMA

Veřejná zakázka

Reportéři ČT: Za zakázku na opravu silnic auto nebo dovolená. Policie rozkryla korupční kauzu ze sklípku

Policie v průběhu několika let detailně sledovala skupinu politiků, úředníků a podnikatelů v Olomouckém kraji. Kompletně prý ovládli tamní silniční zakázky, a tak mohli při opravách cest podvádět a nelegálně získat desítky milionů korun. Na Hané se podle detektivů neopravovaly ty nejvíc rozbité silnice, ale ty, při jejichž opravách se dalo nejlépe krást. O tématu natáčeli pro Reportéry ČT Jana Neumannová a Ondřej Golis.
9. 4. 2024|

Soud poslal do vazby exředitele Krajské zdravotní a další čtyři z deseti obviněných v kauze nemocnic

Obvodní soud pro Prahu 9 poslal do vazby bývalého ředitele ústecké Krajské zdravotní Petra Malého i podnikatele Tomáše Buriana, který měl řídit skupinu, jež ovlivňovala veřejné zakázky v Krajské zdravotní a v jihlavské nemocnici. Následně do vazebních cel zamířili i podnikatelé Miroslav Hůserek a Jan Mára a nakonec i ředitel Nemocnice Jihlava Lukáš Velev. Policie v kauze začala stíhat deset lidí kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu. V pondělí kvůli tomu ve zdravotnických zařízeních zasahovala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ).
21. 2. 2024Aktualizováno21. 2. 2024, 15:23|

Kandidovat už znovu nechtěl, přesto Babiš zahajuje další období v čele ANO. Nejdéle sloužícím předsedou byl Filip z KSČM

Bývalý premiér Andrej Babiš nadále zůstává šéfem hnutí ANO. Zvolen byl na sobotním sněmu, a to i přesto, že před dvěma lety tvrdil, že už kandidovat nebude. Ve funkci šéfa hnutí je už téměř dvanáct a půl roku, tedy od jeho založení v roce 2011. Ovšem nejdéle sloužícím předsedou v rámci české politické scény zatím není, tento post si drží Vojtěch Filip, jenž byl v čele KSČM šestnáct let. I Ivan Bartoš kormidluje pirátskou loď už čtrnáct let a osm měsíců.
10. 2. 2024|

Pražský dopravní podnik vypíše tendr za 86 miliard. Pokrýt má automatizaci, nové vozy i servis

Pražský dopravní podnik (DPP) vypíše zakázku za 86 miliard korun na automatizaci provozu na lince metra C a nákup vlaků pro linky C a D. Tendr zahrnuje nákup 52 automatických souprav na linku C, šestnáct souprav pro budovanou linku D a nutné úpravy stanic v celkové hodnotě 35,9 miliardy korun. Zbytek hodnoty zakázky tvoří provozní náklady na zajištění údržby po dobu 35 let. Vypsání zakázky ve čtvrtek schválili zastupitelé hlavního města.
25. 1. 2024|

Obvinění v kauze manipulace veřejných zakázek v Pardubicích skončí ve funkcích

Šest obviněných lidí v kauze údajné manipulace veřejných zakázek na pardubickém magistrátu a v městských firmách skončí ve svých funkcích. Město rovněž zpřísní zadávání veřejných zakázek. Vedoucí odborů například budou moci rozhodovat o nižším finančním limitu. Novinářům to řekli zástupci vedení města. Policisté vyčíslili škodu na desítky milionů korun. Mezi stíhanými je bývalý primátor Martin Charvát (dříve ANO), je ve vazbě, aby nemohl ovlivňovat svědky. Minulý týden se všech svých funkcí vzdal.
27. 11. 2023|

Soud v kauze pardubických zakázek poslal do vazby exprimátora Charváta i další dva obviněné

Soud poslal do vazby bývalého primátora Pardubic za ANO Martina Charváta (ve středu ho ANO vyloučilo z hnutí). Spolu s dalšími byl obviněn z manipulace s veřejnými zakázkami Pardubic a městských firem. Státní zástupkyně podala návrhy na vazbu celkem u tří osob, soud kromě Charváta rozhodl o vazbě i v dalších dvou případech. Celkem bylo obviněno devatenáct lidí, šestnáct z nich policie propustila na svobodu. Podle žalobkyně Adély Rosůlek u nich vazební důvody pominuly.
23. 11. 2023Aktualizováno23. 11. 2023, 19:47|

ANO vyloučilo bývalého pardubického primátora Charváta a šéfa rozvojového fondu Drenka

Předsednictvo hnutí ANO rozhodlo o vyloučení bývalého pardubického primátora Martina Charváta a šéfa Rozvojového fondu Pardubice Michala Drenka kvůli kauze na pardubickém magistrátu. Oznámil to předseda hnutí Andrej Babiš. Hnutí také provede audit ve své pardubické organizaci a svolá mimořádný sněm krajské organizace. Její rozpuštění neočekává.
22. 11. 2023Aktualizováno22. 11. 2023, 18:38|

Kvůli zakázkám pro pardubický magistrát policie obvinila devatenáct lidí a dvě firmy

Policie obvinila devatenáct lidí a dvě firmy podezřelé z manipulace s veřejnými zakázkami, které vyhlašoval pardubický magistrát a společnosti, jejichž zřizovatelem je město. Podezřívá je z porušení povinnosti při správě cizího majetku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, přijetí úplatku, podplacení a zneužití pravomoci úřední osoby. Obvinění jsou stále zadrženi, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.
21. 11. 2023Aktualizováno21. 11. 2023, 20:15|

Obviněný Zácha po postu krajského náměstka rezignoval i na funkci radního v Přerově

Bývalý krajský šéf ODS Michal Zácha obviněný z ovlivňování dopravních zakázek v Olomouckém kraji ve čtvrtek rezignoval na funkci uvolněného přerovského radního. Rezignaci na radnici přinesl osobně. Kvůli kauze ve čtvrtek v Přerově zasedala koaliční rada, její členové se rozhodli, že budou pokračovat ve stejné sestavě, uvolněné místo personálně zatím neobsadili. Michal Zácha je v případu obviněn společně s dalšími dvanácti lidmi, kvůli obvinění ve středu rezignoval i na post náměstka hejtmana a také na členství v ODS.
16. 11. 2023Aktualizováno20. 11. 2023, 08:49|

Knobloch z olomoucké kauzy dopravních zakázek jde do vazby, se Záchou rezignovali na funkci i členství v ODS

Městský soud v Brně poslal do vazby podnikatele a člena regionální rady ODS v Olomouckém kraji Roberta Knoblocha v kauze nezákonného ovlivňování veřejných zakázek pro dopravní stavby v Olomouckém kraji. Po vazebním zasedání to řekl státní zástupce Robert Henzel. Žalobci navrhli vazbu kvůli obavě z útěku, Knobloch ale může složit kauci jeden milion korun. Náměstek olomouckého hejtmana Michal Zácha, který je jedním z třinácti obviněných, rezignoval na svoji funkci i členství v ODS. Ke stejnému kroku přistoupil ve středu večer i Knobloch.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 21:48|

V kauze olomouckých dopravních zakázek policie obvinila třináct lidí. Pod náměstkem Záchou se kýve křeslo

K rezignaci vyzvali náměstka olomouckého primátora Michala Záchu (ODS) nejen koaliční Piráti, ale i olomoucká organizace jeho mateřské strany. Záchy se týká aktuální kauza zakázek na dopravní stavby, i když není zcela jasné, jak úzce. Jeho advokát v úterý popřel předchozí informace, že by byl náměstek mezi zadrženými po policejním zásahu na hejtmanství. Státní zastupitelství oznámilo, že je obviněno třináct lidí, neupřesnilo však, koho policie stíhá. Zásah se ovšem týkal dopravních zakázek a Zácha má v gesci dopravu. O důsledcích policejního zásahu by měly ve středu jednat špičky krajské koalice.
14. 11. 2023Aktualizováno14. 11. 2023, 22:01|

Brněnský soud zastavil stíhání Švachuly a dalších v kauze úniku informací z policejních spisů

Krajský soud v Brně v kauze úniku informací z policejních spisů zastavil stíhání tří lidí včetně bývalého místostarosty části Brno-střed za ANO Jiřího Švachuly a podnikatele Samana El-Talabaniho, a to pro neúčelnost. Informovala o tom mluvčí soudu Klára Belkovová. Švachula i El-Talabani byli dosud nepravomocně potrestáni v korupční kauze Stoka, která se týkala manipulace s veřejnými zakázkami. Švachulovi soud uložil devět a půl roku vězení, vinu popřel, El-Talabanimu šest let vězení.
10. 10. 2023|

Státní zástupkyně obžalovala dvanáct lidí v kauze veřejných zakázek agentury CzechTourism

Případ údajného podplácení kvůli veřejným zakázkám agentury CzechTourism v hodnotě téměř třiceti milionů korun míří před soud. Státní zástupkyně k němu podala obžalobu na dvanáct lidí. Informoval o tom mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Hlavní postavou případu je bývalý manažer agentury Aleš Pangrác, který podle policie manipuloval zakázky a přijímal úplatky za jejich rozdělování. Zbývající lidé včetně karlovarského radního Petra Bursíka (ODS) čelí obvinění z podplácení. Policie kvůli zakázkám prověřovala i exministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (ANO), její případ ale odložila.
19. 9. 2023Aktualizováno20. 9. 2023, 20:49|

Ruská agrese změnila bezpečnost v Česku, říká zpráva NCOZ

Ruská agrese na Ukrajinu v loňském roce zásadně proměnila bezpečnostní prostředí v Česku. Z východoevropské země se přesunuly masy válečných uprchlíků, zároveň se aktivizovaly například hackerské skupiny. Proruští hackeři útočí hlavně na média, bankovní a státní instituce v demokratických zemích. Počet trestných činů v kyberprostoru se meziročně zdvojnásobil. Ve výroční zprávě za rok 2022 to uvedla Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Kriminalita se po konci pandemie koronaviru začala vracet na původní úroveň.
29. 6. 2023Aktualizováno29. 6. 2023, 10:52|

Policie stíhá tři lidi za dotační podvod v olomouckém vlastivědném muzeu

V kauze veřejných zakázek Vlastivědného muzea v Olomouci (VMO) rozšířila policie stíhání na tři lidi. Viní je z dotačního podvodu, z poškození finančních zájmů Evropské unie a dalších trestných činů. Všem třem hrozí až desetileté vězení, informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO) doplnil, že obvinění si vyslechl jeden veřejný činitel, který pracoval pro muzeum, a další dva bývalí zaměstnanci.
16. 6. 2023|

Policie navrhla obžalovat dvanáct lidí kvůli veřejným zakázkám agentury CzechTourism

Policisté navrhli obžalovat dvanáct lidí kvůli podplácení v kauze veřejných zakázek agentury CzechTourism. České televizi to řekl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Hlavní postavou případu je bývalý manažer agentury Aleš Pangrác, který podle policie manipuloval zakázky a přijímal úplatky za jejich rozdělování. Zbývající lidé včetně karlovarského radního Petra Bursíka (ODS) čelí obvinění z podplacení. Policie kvůli zakázkám prověřovala i exministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (ANO), její případ ale odložila.
14. 6. 2023|

Vězně mají doma znovu hlídat náramky. Stát vybral nového dodavatele

Ve výběrovém řízení na dodavatele elektronického monitorovacího systému pro domácí vězně uspěla firma Forsolution CZ. Informoval o tom mluvčí Probační a mediační služby (PMS) Martin Bačkovský. S předchozím dodavatelem – izraelskou firmou SuperCom, kterou stát vybíral osm let a která systém provozovala od září 2018 – přestala služba spolupracovat v listopadu 2021. Dodržování podmínek trestu domácího vězení od té doby nehlídají takzvané náramky, ale opět namátkově probační úředníci. V dubnu PMS zveřejnila, že o získání zakázky na provozování systému se uchází jeden zájemce. Tehdy ho nejmenovala.
12. 6. 2023|

Policie v případu veřejných zakázek Ředitelství silnic a dálnic obvinila 21 lidí a 11 firem

V případu veřejných zakázek Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) bylo obviněno 21 lidí a 11 firem, sedm lidí policie zadržela, uvedl žalobce Vrchního státního zastupitelství v Praze Tomáš Minx. Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zasahovali v centrále ŘSD na pražském Kačerově a na dalších místech v Česku v úterý. Podle Minxe jsou obvinění podezřelí ze zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a pletich při zadávání zakázek. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v úterý uvedl, že se zásah netýká aktuální činnosti ŘSD ani nikoho ze současného vrcholového managementu.
17. 5. 2023|

Policie zasahovala na Ředitelství silnic a dálnic. Má podezření na pletichy

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zasahovali v centrále Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na pražském Kačerově a na dalších místech v Česku. Podle Vrchního státního zastupitelství (VSZ) zásah souvisí s podezřením na zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a na pletichy při zadávání zakázek. Informoval o tom žalobce Tomáš Minx. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová řekla, že policie zadržela sedm lidí. Podle serveru Lidovky.cz bylo v případu obviněno přes třicet fyzických a právnických osob.
16. 5. 2023Aktualizováno16. 5. 2023, 20:37|

Po roce stavby metra D zbývá k propojení stanic Pankrác a Olbrachtova 60 metrů tunelu

Přesně po roce od zahájení stavby metra D zbývá k propojení stanic metra Pankrác a Olbrachtova prokopat šedesát metrů tunelu. Nyní je už na stavbě podle Dopravního podniku (DPP) vykopána polovina tunelů, zhruba 1,6 kilometru. Ražby na prvním úseku potrvají ještě necelé tři roky, zhruba do přelomu let 2025 a 2026. DPP zároveň připravuje tendr na nákup automatizovaných vozů pro linku C a D.
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 19:15|

Zeman na závěr mandátu omilostnil firmu z kauzy ovlivnění zakázky v Lánské oboře

Končící prezident Miloš Zeman udělil milost firmě Energie - stavební a báňská (ESB), které soud na tři roky zakázal účast ve veřejných zakázkách v kauze ovlivňování zakázky v Lánské oboře. Infomoval o tom mediální zástupce ESB Karel Samec. ESB podle něj o milost nežádala, cení si jí ale, protože rozsudek v případu kolem šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka považuje za nesprávný a nespravedlivý. Prvotní informaci o milosti zveřejnil na webu Hradu prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, firmu ale nejmenoval.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 20:22|

Vysočina zrušila zakázky na dopravce, soud je nepovolil uzavřít

Vysočina zrušila veřejné zakázky na dopravce, kteří měli deset let zajišťovat linkovou dopravu v regionu. Hejtmanství vypíše tendr znovu. Zadávací řízení trvalo dva roky, smlouvy ale kraj nemůže uzavřít kvůli rozhodnutí krajského soudu. Sice podal kasační stížnost, ale její vyřízení může trvat dlouho.
7. 3. 2023|

Nejvyšší soud bude řešit druhou větev korupční kauzy kolem Ratha

Druhou větev korupční kauzy Davida Ratha bude řešit Nejvyšší soud. S rozsudkem Vrchního soudu nesouhlasí státní zástupce, ani tři další odsouzení včetně firmy Metrostav. České televizi to sdělil mluvčí Krajského soudu v Praze Jiří Wažik. Lhůta pro dovolání ale ještě běží, proto mohou přibýt další. Pravomocně poslal soud bývalého hejtmana do vězení v červnu. V kauze, kde jde o manipulace se zakázkami ve Středočeském kraji, soudy pravomocně odsoudily také manžele Kottovy, firmu Metrostav nebo její dceřinou společnost Metrostav Infrastructure.
2. 2. 2023|

Státní zástupce obžaloval pět lidí a jednu firmu kvůli zakázkám v Nemocnici Na Františku

V případu manipulace s veřejnými zakázkami Nemocnice Na Františku v Praze padla obžaloba. ČT to sdělil dozorující státní zástupce z Vrchního státního zastupitelství v Praze Zdeněk Matula. Obžalobě čelí pět lidí a jedna firma. Případ souvisí se zásahem Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v roce 2018. Kriminalisté tehdy zasahovali v Nemocnici Na Františku, na Bulovce a dalších místech. Obvinění čelil také podnikatel Tomáš Horáček, který s žalobcem už předloni uzavřel dohodu o vině a trestu.
1. 2. 2023|