Dinosauří hřiště v Pardubicích opět prověřuje antimonopolní úřad. Radnici hrozí pokuta

Události v regionech: Vyšetřování zakázky na dětské hřiště pokračuje (zdroj: ČT24)

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) vyšetřuje zakázku na dětské hřiště v Pardubicích, které stálo téměř deset milionů korun. Výběrové řízení na hřiště vypsal pátý městský obvod. Ten za pochybení už dostal pokutu sto tisíc korun, podal však proti ní odpor, a správní řízení se tak opakuje. Na zakázku upozornili opoziční zastupitelé, kteří o ní měli pochybnosti.

Takzvanému dinosauřímu hřišti dominuje stegosaurus. Kritikům se sice výsledný projekt líbí, ale vadí jim zakázka, který prý nebyla udělaná správně. Opoziční zastupitelé o ní hovoří jako o zakázce šité na míru. „Absence konkurence. Součástí zadávací dokumentace byly položky z katalogu firmy, která nakreslila úvodní projekt, tu vizualizaci,“ kritizuje zastupitel městského obvodu Pardubice V Filip Vařecha (Piráti).

Cena sedm milionů za dinosauří herní soustavu je podle starosty opodstatněná. Obsahuje totiž více než deset herních prvků a může na ní být zároveň až 24 dětí.

Úřad prověřuje, zda radnice zamezila střetu zájmů

Do výběrového řízení se přihlásila jediná firma, která také vyhrála. Fakt, že se také podílela na přípravě projektu, podle antimonopolního úřadu protizákonný není. „Soutěž byla napsána tak a byla vyhlášena tak dlouho, že se do ní mohl přihlásit kdokoliv. Vždyť to bylo vyhlášeno i na evropském portálu,“ argumentoval starosta pátého obvodu Jiří Rejda (ANO).

ÚOHS ale ještě musí prověřit, zda radnice zamezila střetu zájmů. Proti stotisícové pokutě se městský obvod už jednou odvolal. „Ty skutečnosti o porušení zákona musí úřad plně prokázat v rámci správního řízení. Pokud úřad dojde k názoru, že došlo k přestupku, pak může uložit pokutu až do výše deseti procent z ceny zakázky,“ vysvětlil mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Pokud radnice pardubické městské části Dukla s odvoláním neuspěje, hrozí jí pokuta ve výši skoro jednoho milionu korun.