TÉMA

Sicílie

Polsko kvůli migraci zavede kontroly na hranicích se Slovenskem

Polsko kvůli nárůstu nelegální migrace zavede kontroly vozidel na hraničních přechodech se Slovenskem, uvedl podle polských médií premiér Mateusz Morawiecki. Podobná opatření může Varšava zavést do budoucna také na hranicích s Německem, uvedla stanice Polsat News s odkazem na mluvčího polské vlády. Varšava a Berlín už dříve uvedly, že hodlají ohledně situace na hranicích brzy jednat. Kvůli migraci jedná Německo o opatřeních na hranicích i s Českem.
25. 9. 2023|

Zemřel Messina Denaro, vězněný šéf italské mafie Cosa Nostra

V Italské nemocnici zemřel vězněný mafiánský boss Matteo Messina Denaro, informovala agentura ANSA. Jednašedesátiletý šéf sicilské mafie Cosa Nostra trpěl rakovinou.
25. 9. 2023|

Italský mafiánský boss Matteo Messina Denaro je v kómatu, uvedla italská agentura ANSA

Italský mafiánský boss Matteo Messina Denaro je v kómatu, uvedla agentura ANSA. Jedenašedesátiletý Messina Denaro je šéfem sicilské mafie Cosa Nostra a třicet let se mu dařilo unikat před spravedlností. Nakonec byl dopaden letos v lednu.
23. 9. 2023|

Obnovení kontrol slovenských hranic by připadalo v úvahu, kdyby je denně přecházely stovky migrantů, řekl Rakušan

Požadavky, aby se každý migrant, který se pokusí nelegálním způsobem proniknout do Evropské unie, vracel do země původu, považuje ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) za nereálné. Často podle něj nelze zjistit, odkud dotyční lidé přišli, a navíc považuje na neuskutečnitelné vracet je například až do oblasti Sahelu. Opoziční poslanec Radek Koten (SPD) by ale považoval důsledné vracení nelegálních migrantů za vhodné řešení krize, se kterou se Evropa již léta potýká. Rakušan považuje za správné řešení celounijní sjednocení pravidel prostřednictvím evropského migračního paktu. O migraci diskutovali Vít Rakušan a Radek Koten v Událostech, komentářích.
20. 9. 2023|

Do Evropy pronikli invazivní ohniví mravenci. Kvůli oteplování by mohli ovládnout čtvrtinu kontinentu

Jižní část Evropy zažívá invazi nebezpečných mravenců, varují vědci. Tento druh nemá potíže s překonáváním řek, vytlačuje původní druhy a působí obrovské škody na majetku, a dokonce i lidském zdraví. Jejich šíření je navíc nesmírně složité zastavit, ukazují zkušenosti ze zahraničí.
18. 9. 2023|

Unie pomůže Itálii s migranty na ostrově Lampedusa, ujistila von der Leyenová

Itálie může počítat s pomocí Evropské unie při řešení situace na ostrově Lampedusa, který se v posledních dnech potýká s přílivem tisíců migrantů. V neděli to prohlásila předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová, která tento malý středomořský ostrov nedaleko afrického pobřeží navštívila společně s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou.
17. 9. 2023|

Vědci objevili v moři u Sicílie tři sopky. Mohou být aktivní

Po několikatýdenní hlubinné expedici objevili vědci z celého světa u jihozápadního pobřeží Sicílie tři podvodní sopky. Nově nalezené vulkány jsou nejméně šest kilometrů široké a tyčí se více než 150 metrů nad okolním mořským dnem. Badatelé si nejsou zcela jistí, zda jsou aktivní.
10. 8. 2023|

Muži kradli motory z lodí migrantů a nechali je na moři napospas osudu. Zatkla je italská policie

Italská policie zadržela čtyři Tunisany, kteří podle ní z lodí přepravujících migranty kradli motory, a ponechávali tato plavidla na moři napospas osudu, informoval o tom deník The Guardian. Podle policie je možné, že se jednalo o pašeráky lidí. Muži migranty obírali také o cennosti a peníze.
1. 8. 2023|

Středozemní moře je nejteplejší v historii, ukazují měření

Středozemní moře dosáhlo tento týden nejvyšší zaznamenané denní teploty. S odvoláním na výzkum španělského Institutu mořských věd (ICM) o tom  informovala agentura AFP. Podle ní se tak děje v době mimořádně silné vlny veder ve velké části Středozemního moře, které je zároveň jedním z epicenter globálního oteplování.
27. 7. 2023|

Po Řecku rozsáhlé požáry trápí i další jihoevropské země, nasadily proti nim letadla

Stovky hasičů bojují s požáry v Portugalsku a Chorvatsku, kde se plameny přiblížily až na 12 kilometrů k Dubrovníku. V noci na středu o tom informovala agentura Reuters, podle níž byla v obou zemích nasazena i hasicí letadla. S lesním požárem nedaleko střediska Kemer v turisty oblíbeném regionu Antalya bojují i turečtí hasiči. Dále také hoří na Rhodosu a dalších řeckých ostrovech.
26. 7. 2023Aktualizováno26. 7. 2023, 12:30|

V Alžírsku se podařilo dostat pod kontrolu požáry, které si vyžádaly přes třicet obětí

S ničivými požáry nebojuje ve Středomoří jen Řecko. Tragičtější následky hlásí chudší Alžírsko, kde zemřelo nejméně 34 lidí včetně desítky vojáků. Hořet tam začalo v několika regionech naráz, a to v pondělí. V noci na středu pak agentura Reuters informovala, že lesní požáry jsou pod kontrolou. Na Sicílii pak kvůli šířícímu se ohni uzavřely úřady na několik hodin letiště v Palermu. Na východě ostrova dosahují teploty přes 47 stupňů Celsia.
25. 7. 2023Aktualizováno26. 7. 2023, 05:22|

Extrémní počasí trápí jih Evropy. Řecko zřejmě čeká rekordně teplý víkend

Evropu i Spojené státy dál sužuje extrémní počasí – teploty přes čtyřicet stupňů Celsia, lesní požáry i silné bouře. Meteorologové přitom varují, že vedra na řadě míst mohou přetrvávat až do srpna.
21. 7. 2023|

EU vyslala hasiče do Řecka. Ve Středomoří pokračují úmorná vedra

Hasičská letadla a pozemní posádky z dalších zemí Evropské unie ve čtvrtek zamířily do Řecka, aby pomohly při boji s požáry. Plameny v blízkosti Atén zesílily v důsledku vlny veder, jež sužují většinu jižní Evropy s teplotami přesahujícími 40 stupňů Celsia. Požáry v řeckém regionu Attika zasáhly od pondělka území o ploše téměř tři a půl tisíce hektarů, podle vyjádření řeckých hasičů se je už ale podařilo dostat pod kontrolu, uvedla agentura DPA.
20. 7. 2023Aktualizováno20. 7. 2023, 21:43|

Slovinsko a Chorvatsko zasáhly silné bouře, nejméně čtyři lidé přišli o život

Bouře se silným větrem a vydatnými srážkami si ve středu v Chorvatsku a ve Slovinsku vyžádaly životy nejméně čtyř lidí. Velmi silná bouřka zasáhla chorvatské hlavní město Záhřeb, ve kterém zahynuli dva lidé. Bouře vyvracela stromy a způsobila přerušení dodávek proudu také v Bosně a Hercegovině. Varování před špatným počasím vydaly úřady rovněž v Srbsku. Teploty v Evropě stále atakují rekordy kontinentu.
19. 7. 2023|

Mimořádná vedra sužují jih Evropy. Horko se rozšíří i na Balkán

Nebývalá vedra dál sužují zejména jih Evropy a zlepšení se podle meteorologů v nejbližších dnech nečeká. Horko se naopak rozšíří i na Balkán. V šestnácti italských městech včetně několika turistických destinací v sobotu platila výstraha před extrémními teplotami a na Sardinii s napětím očekávají, zda padne evropský teplotní rekord 48,8 stupně Celsia. Atény zavřely kvůli vedru hojně turisty navštěvovanou Akropoli a Turecko po desítkách počítá lidi hospitalizované s úpalem. Výzvy k opatrnosti už vydaly úřady mimo jiné v Polsku. S extrémními teplotami se potýkají také ve Spojených státech nebo v Číně.
15. 7. 2023Aktualizováno15. 7. 2023, 21:55|

Požár v Šibeniku mají chorvatští hasiči pod kontrolou. Vlna veder Kerberos na síle neztrácí

Požár, který vypukl ve čtvrtek u chorvatské přímořské obce Grebaštica jihovýchodně od Šibeniku, mají hasiči pod kontrolou. Průjezdné jsou i místní dálnice a jadranská magistrála, informoval v pátek chorvatský deník Jutarnji list. Ve čtvrtek plameny zachvátily budovy a ochromily dopravu. Na trase ze Šibeniku do Splitu se vytvořily velké kolony a dálnice z Primoštenu do Šibeniku byla dočasně zablokovaná. O příčinách chorvatské zdroje zatím neinformují.
14. 7. 2023Aktualizováno14. 7. 2023, 20:17|

Itálii sežehne pes z podsvětí, v USA může padnout globální teplotní rekord. Zemi sevřelo horko

Víkend a začátek příštího týdne přinesou extrémní teploty nejen v Česku, ale také ve Středomoří, USA a Asii.
14. 7. 2023|

Italská policie objevila v moři u Sicílie balíky s kokainem za 400 milionů eur

Italská policie našla v moři u Sicílie balíky se zhruba dvěma tunami kokainu, informovala o tom v pondělí agentura ANSA. Podle ní jde o jeden z největších nálezů této drogy v Itálii.
17. 4. 2023|

Na Sicílii odsoudili 91 lidí v kauze pastvinové mafie. Podváděli s dotacemi z EU

Soud na Sicílii poslal do vězení 91 lidí dohromady na více než 600 let kvůli podvodům se zemědělskými dotacemi čerpanými z fondů Evropské unie. Podle italských médií jde o jeden z největších procesů tohoto druhu. Rozsudek soudu první instance jeho předseda četl v noci na úterý víc než hodinu, informují italská média.
1. 11. 2022|

Místo Havaje Sicílie. Nejoceňovanější minisérie současnosti Bílý lotos se stane sexuální fraškou

Luxusní hotelový resort, zazobaní hosté a personál, který musí plnit jejich přání. Tato kombinace zafungovala jako rozbuška vztahových dramat, mocenských pnutí i kulturních a generačních válek v satirické minisérii Bílý lotos, která v polovině září získala deset sošek Emmy. Na konci října dostane pokračování, které bude mít o epizodu navíc, havajský ostrov Maui vymění za Sicílii a na scénu se v něm vrátí Tanya v podání Jennifer Coolidgeové.
10. 10. 2022Aktualizováno10. 10. 2022, 15:34|

Ukrajinci poznají ruské diverzanty podle chleba. Trik jménem šibolet funguje už od biblických dob

Ukrajinské ozbrojené síly se snaží odhalovat ruské záškodníky, kteří operují hluboko za frontovými liniemi. Využívají k tomu způsob, který je známý už ze Starého zákona. Říká se mu šibolet a opírá se o výslovnostní rozdíly –⁠ v aktuálním případě jde o způsob, jakým Ukrajinci a Rusové vyslovují název chleba.
3. 3. 2022|

Nejslavnější pravěká venuše už není záhadou. Vědci zjistili, odkud pocházela

Vídenští antropologové tvrdí, že rozluštili pravěkou záhadu: původ slavné Willendorfské venuše. Důkazy jasně říkají, že z Rakouska, kde byla nalezena, pocházet nemůže.
1. 3. 2022|

V Arktidě jako na Sahaře. Meteorologové potvrdili 38 stupňů Celsia za polárním kruhem

Světová meteorologická organizace (WMO) oficiálně uznala teplotní rekord naměřený loni v oblasti Arktidy. Na Sibiři teploměry 20. června 2020 naměřily 38 stupňů Celsia, což je nejvyšší hodnota, jaká kdy byla zaznamenána severně od polárního kruhu. Je to známka klimatické změny a důvod ke znepokojení, upozornil v úterý generální tajemník WMO Petteri Taalas.
14. 12. 2021|

Sopka na ostrově Vulcano se probouzí k životu. Každou noc se okolí musí vylidnit

Spící sopka na ostrově Vulcano nedaleko Sicílie o sobě dává po více než stovce let znovu vědět. Ve velkém množství z ní začaly unikat žhavé sopečné plyny, kvůli kterým je v blízkosti kráteru ve vzduchu méně kyslíku. Místní obyvatelé proto musí každou noc oblast opustit.
2. 12. 2021|