V Alžírsku se podařilo dostat pod kontrolu požáry, které si vyžádaly přes třicet obětí

Horizont ČT24: Tragické následky požárů v Alžírsku (zdroj: ČT24)

S ničivými požáry nebojuje ve Středomoří jen Řecko. Tragičtější následky hlásí chudší Alžírsko, kde zemřelo nejméně 34 lidí včetně desítky vojáků. Hořet tam začalo v několika regionech naráz, a to v pondělí. V noci na středu pak agentura Reuters informovala, že lesní požáry jsou pod kontrolou. Na Sicílii pak kvůli šířícímu se ohni uzavřely úřady na několik hodin letiště v Palermu. Na východě ostrova dosahují teploty přes 47 stupňů Celsia.

Ve vyschlých horských oblastech severního Alžírska rozdmýchal několik metrů vysoké plameny silný vítr. Na strmých kopcích ve vnitrozemí se proti ohni postavily pozemní jednotky, podpora ze vzduchu chybí. Rychlost, se kterou se požár rozšířil, místní překvapila. Do půlhodiny přišli téměř o vše.

Někteří se zoufale snaží ochránit i to málo, co jim zbylo. Vítr může plameny zase stočit zpět. „Oheň spálil vše, co mu stálo v cestě,“ řekl k tomu obyvatel obce Zbarbar Ali Saibi.

Nejhorší situace panovala v alžírských vilajetech Bidžája a Búíra. Do boje proti požárům bylo v celé severoafrické zemi nasazeno asi osm tisíc hasičů, evakuovat se muselo na 1500 lidí.

Spálená zem

I na pobřeží necelých dvě stě kilometrů východně od Alžíru připomíná spálená zem měsíční krajinu. Před plameny tu nestačily utéct posádky dvou aut. Jednou z nich byla sedmičlenná rodina.

„Sedm lidí bylo v tomto autě a pět v tom druhém. Dvanáct lidí zemřelo,“ uvedl obyvatel zasažené obce Messoudi Jucef. 

Požáry v Alžírsku
Zdroj: ČT24

Tunisko i Sicílie

Požáry propukly i kvůli teplotám dosahujícím 49 stupňů také v sousedním Tunisku. I tam se rozšířily z horských oblastí až k hranicím měst. Své domovy muselo narychlo opustit na 150 lidí. 

Na Sicílii se plameny dostaly hned z několik stran až do samé blízkosti letiště v Palermu. Úřady ho na několik hodin uzavřely. Záběry pořízené nad ránem z okolí hlavního města na ostrově bez nadsázky připomínaly scény z apokalyptických filmů. Při výjezdu ze silničního tunelu čekal na řidiče zcela jiný svět.