Požár v Šibeniku mají chorvatští hasiči pod kontrolou. Vlna veder Kerberos na síle neztrácí

Studio ČT24:Požáry v důsledku veder v Chorvatsku (zdroj: ČT24)

Požár, který vypukl ve čtvrtek u chorvatské přímořské obce Grebaštica jihovýchodně od Šibeniku, mají hasiči pod kontrolou. Průjezdné jsou i místní dálnice a jadranská magistrála, informoval v pátek chorvatský deník Jutarnji list. Ve čtvrtek plameny zachvátily budovy a ochromily dopravu. Na trase ze Šibeniku do Splitu se vytvořily velké kolony a dálnice z Primoštenu do Šibeniku byla dočasně zablokovaná. O příčinách chorvatské zdroje zatím neinformují.

Šibenik je město ležící u stejnojmenného zálivu jen na dohled od Jadranského moře. Pláže obvykle bývají plné turistů, teď je však bylo nutné evakuovat. Podle prvních odhadů požár spálil území o rozloze kolem šesti set hektarů.

Obyvatelé vesnice Grebaštica přišli o domy, auta i živobytí. „Dům jsme koupili před rokem a od té doby jsme ho rekonstruovali. Hotový je deset dní. A teď všechno shořelo. (…) Všechno bylo nové, všechno bylo zařízené,“ popsal Ivan Dolenc.

V jednu chvíli oheň ohrožoval i vesnice poblíž Primoštenu. V noci na pátek se však podařilo požár dostat pod kontrolu, potvrdil agentuře HINA velitel šibenicko-kninského hasičského sboru Darko Dukić. Do terénu vyrazilo na 150 hasičů s padesáti cisternami a pěti letadly, která pomáhají zdolat plameny.

„Dnes ráno je situace mnohem lepší,“ řekl Dukić v pátek. Na dohašování požáru hasiči pracují zejména v oblasti Šparadić.

Potvrdil to i vedoucí konzulárního úseku velvyslanectví ČR ve Splitu Tomáš Stolina. „V tuto chvíli platí, že požár je pod kontrolou, dále se nešíří. Neměly by být viděny žádné plameny, otevřený oheň, nicméně na místě ještě může být viděn dým, protože dohašovací práce stále probíhají,“ řekl v pátek odpoledne. Doplnil, že velvyslanectví mělo dobrý přehled o situaci díky českým policistům ve Vodicích a Šibeniku, kteří jsou nasazeni k letním hlídkám.

Studio ČT24: Stolina z Velvyslanectví ČR v Záhřebu k ničivému požáru (zdroj: ČT24)

Oheň způsobil dopravní komplikace

Jadranská magistrála byla pro všechna vozidla opět zprovozněna už ve čtvrtek večer. V oblasti byly rovněž obnoveny dodávky elektřiny. České velvyslanectví v zemi vydalo doporučení, aby se lidé oblasti vyhnuli, a to zejména asi kilometrovému úseku na jadranské magistrále v rekreační oblasti. Turisté z oblasti odjížděli nebo se jí vyhýbali. I proto v okolí Primoštenu kolabovala doprava.

 „Kolony byly hlavně včera, když probíhala evakuace,“ uvedl Stolina. „V tuto chvíli je hlavní tepna, jadranská magistrála, plně v provozu a nemáme informace o tom, že by docházelo k zásadním omezením v dopravě,“ doplnil.

Konzulát ve Splitu potvrdil, že žádnému z Čechů, kteří jsou zrovna v oblasti, se nic nestalo. „V oblasti požáru se nacházelo v tu dobu asi třicet českých občanů, kteří se obrátili na náš zastupitelský úřad. Platí, že všichni z nich jsou v tuto chvíli v pořádku. A dokonce žádný z nich nemusel vyhledat možnost náhradního ubytování, které zajišťovala v Šibeniku pobočka Červeného kříže,“ uvedl Stolina.

Doplnil, že se situaci podařilo dobře zvládnout i díky dobré komunikaci a „velké statečnosti a zodpovědnosti“ českých občanů. Upozornil, že se na velvyslanectví mohou obrátit i v případě poškození majetku požárem. 

Lidé, kteří se do Dalmácie chystají vyrazit, by měli pečlivě sledovat dopravní a taky výstražné informace a registrovat se do systému Drozd.

Meteorolog: V oblasti brzy pršet nebude

Současná vlna veder nazvaná Kerberos podle trojhlavého psa z řecké mytologie, který střežil vchod do podsvětí, v těchto dnech sužuje celý Balkán s teplotami přesahujícími 40 stupňů Celsia.

Podle meteorologa ČT Michala Žáka chorvatským hasičům při boji s plameny déšť nepomůže. „Pokud jde o srážky, žádné se nečekají. Žádný déšť nepřijde, žádné ochlazení nepřijde,“ řekl. Teploty se podle něj budou v příštích dnech pohybovat v rozmezí od 33 do 37 stupňů Celsia, v noci kolem 22 stupňů. „Počasí určitě práci hasičům usnadňovat nebude,“ doplnil.

V oblasti se alespoň neočekává silný vítr. „Bude mírný, ale i to může situaci lokálně zkomplikovat,“ upozornil Žák.

Kromě jižního Balkánu budou nadále vysoké teploty panovat i v Athénách, kde mohou v pátek dosáhnout až 42 stupňů. Horko na počátku příštího týdne zasáhne také Itálii, a to zejména Sicílii a Sardinii. „Teploty budou řadu dní šplhat nad čtyřicet stupňů Celsia (…), výjimečně se můžou dostat i nad 45 stupňů,“ předeslal Žák s tím, že v některých vnitrozemských oblastech tato vlna vedra může trvat sedm až deset dní. 

Podle meteorologa je možné, že bude překonán evropský rekord, který činí 48,8 stupně Celsia.

Kde zkontrolovat riziko při dovolené

Aktuální riziko vzniku požárů sleduje i evropský systém Copernicus. Jaká je aktuální situace v zemi, mohou lidé zkontrolovat také na stránkách ministerstva zahraničních věcí v takzvaném rozcestníku.

„Kliknete si na příslušný stát a tam si najdete všechny informace včetně aktuálních varování například před požáry nebo dalšími mimořádnými událostmi,“ popsal ředitel konzulárního odboru Pavel Pešek. „Dalším informačním místem můžou být i stránky místních orgánů krizového řízení. Webové stránky na místní orgány lze opět najít v rozcestníku webu ministerstva zahraničních věcí.“

V případě požáru mohou lidé ve většině evropských zemí volat na univerzální tísňovou linku 112. Ministerstvo pak všem cestujícím do zahraničí radí se zaregistrovat i do systému DROZD, „protože díky tomuto systému, když bude člověk například v Řecku a vypukne tam požár, dostane od ministerstva základní informace ať formou SMS, tak e-mailu a tyto informace mu v extrémním případě můžou zachránit život,“ vysvětluje Pešek.

Informační systém pro Čechy v zahraničí (zdroj: ČT24)