TÉMA

Atlanta

Pandí diplomacie mezi Čínou a USA končí. Šelmy odletěly první třídou ve výběhu

Éra čínské pandí diplomacie se Spojenými státy končí. Trojice šelem z washingtonské zoo se přestěhovala zpět do Číny. O měsíc dříve, než se očekávalo, a jen pár dnů před setkáním prezidentů obou zemí. Skončila desetiletá nájemní smlouva s čínskou vládou, která byla už jednou prodloužená. Spojené státy a Čína spolupracují na chovu a ochraně ohroženého druhu od 70. let.
11. 11. 2023|

Další Trumpův poradce přiznal vinu v kauze zásahů do voleb v Georgii. Možná bude svědčit proti ostatním

U soudu v americké Georgii v pátek přiznal vinu další z lidí obžalovaných po boku amerického exprezidenta Donalda Trumpa z nelegálních zásahů do posledních prezidentských voleb v jihovýchodním státě USA. Někdejší poradce Trumpova volebního štábu Kenneth Chesebro podle dohody s prokurátory dostane pětiletou podmínku a mohl by být nucen svědčit v procesech s dalšími obžalovanými, informují americká média.
20. 10. 2023|

Virus HIV vědci popsali před 40 lety. Díky nim ho lidstvo zkrotilo

O tom, komu patří prvenství v objevu viru HIV, se dlouho vedly spory, jisté ale je, že 20. května 1983 zveřejnil francouzský virolog Luc Montagnier z Pasteurova ústavu v americkém časopise Science článek o objevu viru, který způsobuje nemoc AIDS. Virus objevili o čtyři měsíce dříve vědci Montagnier, François Barréová-Sinoussiová a Jean-Claude Chermann z pařížského ústavu, nebyli ale nejspíš úplně první, kdo na nemoc přišli.
20. 5. 2023|

Právník rodiny amerického vězně tvrdí, že muž zemřel kvůli štěnicím v cele

Právník zastupující rodinu vězně, který zemřel loni v září ve věznici v americké Atlantě, tvrdí, že se tak stalo kvůli přemnoženým štěnicím v cele. Úřady uvedly, že okolnosti smrti pětatřicetiletého Lashawna Thompsona vyšetří.
16. 4. 2023|

Covid ubližuje neočkovaným rodičkám. Poškozuje placentu, děti se mohou narodit mrtvé

Nová studie upozorňuje na závažné důsledky, které může mít onemocnění covidem-19 u těhotných žen bez očkování proti koronaviru. Virus útočí na placentu a likviduje ji tak, že vážně ohrožuje život dítěte.
28. 3. 2023|

Spojené státy sevřely mrazy, teploty klesají i třicet stupňů pod nulu. Tisíce letadel zůstaly na zemi

Milionům Američanů komplikuje vánoční cestovní plány špatné počasí. Na většině území Spojených států panují tuhé mrazy, místy je i 38 stupňů Celsia pod nulou. Na středozápadě navíc vzniká masivní zimní bouře, píše agentura Reuters. Kvůli počasí byly zrušeny tisíce letů, úřady varují občany, aby situaci nepodcenili. Zlepšení by mohlo přijít už o víkendu.
23. 12. 2022|

V americkém Senátu usedne pastor, nebo fotbalista. Demokraté i republikáni zápolí v Georgii

K Georgii se mohly první prosincové úterý upřít zraky celých Spojených států. Druhé kolo senátních voleb mělo potenciál razantně promluvit do druhé poloviny prezidentství Joea Bidena. Na tuto variantu nakonec nedojde, protože demokratům se podařilo obhájit senátorské křeslo v Nevadě a na jejich většině v horní komoře Kongresu už se nic nezmění. I přesto se vyplatí georgijské klání mezi demokratem Raphaelem Warnockem a republikánem Herschelem Walkerem sledovat.
6. 12. 2022|

Ameriku čeká volební superúterý, Georgii klíčový souboj o Senát

Spojené státy čeká velmi důležité volební úterý. Stovky milionů Američanů během něj mají možnost ovlivnit podobu třetiny Senátu a celé Sněmovny reprezentantů. Voliči budou vybírat i guvernéry, starosty, státní úředníky a hlasovat v referendech o zákazu potratů nebo legalizaci marihuany. Demokraté hrají o to, jestli si udrží, nebo naopak ztratí většinu v Senátu. Jeden z klíčových soubojů se odehrává ve státě Georgie.
7. 11. 2022Aktualizováno7. 11. 2022, 22:05|

Americký nejvyšší soud odmítl Trumpovu žádost, aby tajné dokumenty z jeho sídla prověřil zmocněnec. Zůstanou tedy FBI

Donald Trump neuspěl s žádostí, aby nezávislý zmocněnec prozkoumal dokumenty zabavené Federálním úřadem pro vyšetřování (FBI) v jeho floridském sídle Mar-a-lago. Nejvyšší soud, na který se bývalý americký prezident obrátil, jeho žádost zamítl.
13. 10. 2022|

Giuliani čelí v Atlantě kvůli volbám trestnímu řízení, píší The New York Times

Bývalý osobní advokát exprezidenta Donalda Trumpa Rudy Giuliani čelí trestnímu řízení v Atlantě, podle listu The New York Times to v pondělí uvedli jeho právní zástupci. Předmětem vyšetřování je údajné zasahování do voleb Trumpem a jeho poradci. V případu bude svědčit i republikánský senátor Lindsey Graham.
15. 8. 2022|

Prokuratura vyšetřuje Trumpovo zacházení s tajnými dokumenty, píše list The New York Times

Americká federální prokuratura začala vyšetřovat, zda bývalý prezident USA Donald Trump při svém působení v úřadu nakládal správně s utajovanými spisy. S odvoláním na dvě informované osoby o tom píše list The New York Times (NYT). Některé materiály Trump z Bílého domu údajně odvezl do své rezidence na Floridě.
12. 5. 2022|

V Číně mi hrozilo jen vyhoštění, teď můžou kritické novináře i zavřít, varuje před olympiádou reportér Tomáš Etzler

Z Ameriky přes válečné zóny do Číny. Tak by se dala popsat novinářská cesta Tomáš Etzlera. Z českých reportérů je jediný, kdo první novinářské zkušenosti začal sbírat rovnou v CNN. K reportérské práci se tam ale nedostal hned. Začínal jako řidič, který vozil pizzu a štáby na natáčení. Do Pekingu a Hongkongu odjel už jako zkušený reportér.
25. 1. 2022|

Východ USA bičuje zimní bouře, výstrahy se týkají desítek milionů lidí

Východ Spojených států se potýká se silnou zimní bouří. Poté, co způsobila problémy v některých jižních státech, se přesunula na sever a přinesla vydatné sněžení, silný vítr a také riziko pobřežních záplav do pásu od Severní Karolíny až po Maine. Na některých místech států New York, Ohio a Pensylvánie napadlo do pondělního rána více než třicet centimetrů sněhu. Výstrahy před různými extrémy počasí se týkají oblastí s osmdesáti miliony obyvatel. Desetitisíce odběratelů přišly o dodávky elektřiny, na Floridě řádilo tornádo. Aerolinky zrušily víc než tisíc letů.
17. 1. 2022Aktualizováno17. 1. 2022, 20:26|

Porota v americké Georgii uznala trojici bělochů vinnou z vraždy Afroameričana Arberyho

Porota soudu v americkém státě Georgie uznala tři bílé muže vinnými z vraždy pětadvacetiletého Afroameričana Ahmauda Arberyho. Porotci k verdiktu nad Gregem McMichaelem, jeho synem Travisem McMichaelem a sousedem Williamem Bryanem dospěli po zhruba desetihodinovém rozhodování. Trojici hrozí doživotní vězení. Muži obvinění odmítli a tvrdí, že jednali v sebeobraně.
24. 11. 2021|

Guvernérem Virginie je republikán Youngkin. Demokraty patrně čekají potíže, píše CNN

Guvernérské volby v americkém státu Virginia vyhrál republikán Glenn Youngkin, demokraté ovšem ve velmi těsném klání obhájili post guvernéra ve státu New Jersey. Oba státy se v loňských prezidentských volbách klonily přesvědčivě k demokratům. Podle agentury AP výsledek ve Virginii prohloubil obavy v řadách Demokratické strany, kterou poškozuje klesající podpora prezidenta Joea Bidena. Tyto volby byly prvním testem voličských nálad po Bidenovu lednovém nástupu do Bílého domu.
3. 11. 2021Aktualizováno4. 11. 2021, 06:04|

Na Borneu testují orangutany na covid. Malajsie se potýká s nejsilnější vlnou pandemie

Přírodovědci a ochránci zvířat otestovali desítky kriticky ohrožených orangutanů v Malajsii. Cílem bylo zjistit, jestli se mezi tato vzácná a zranitelná zvířata nedostal covid-19. Primáti se totiž nemocí mohou snadno nakazit. Vědci provedli asi třicítku antigenních testů na ostrově Borneo. Výsledky výzkumu jsou podle biologů pozitivní: všechny testy byly negativní.
14. 9. 2021|

Muž se přiznal k vraždám čtyř žen v salonech v Georgii, dostal čtyřikrát doživotí

Američan obviněný z březnového zastřelení osmi lidí v masážních a kosmetických salonech v okolí Atlanty ve státě Georgia se přiznal ke čtyřem vraždám. Soud mu za ně následně vyměřil čtyři doživotní tresty bez nároku na podmínečné propuštění. Březnový útok otřásl zejména komunitou amerických Asiatů, neboť šest z osmi obětí byly ženy asijského původu.
27. 7. 2021Aktualizováno27. 7. 2021, 20:33|

Spojené státy si připomínají konec otroctví. Poprvé jako státní svátek

Spojené státy v sobotu slaví svátek Juneteenth. Pochody, koncerty a demonstrace připomínají osvobození otroků v Texasu v roce 1865. Prezident Abraham Lincoln sice otroctví zrušil o tři roky dříve, mnohé jižanské sáty ale rozhodnutí neuznaly. Afroameričané svátek často vnímají i jako možnost poukázat na rasismus a sociální nespravedlnost, které podle nich neskončily.
19. 6. 2021|

Newyorská prokuratura vyšetřuje Trumpovu firmu. Zkorumpované kroky, reagoval exprezident

Firma bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa je předmětem trestního vyšetřování. Podle agentury Reuters to oznámila kancelář generální prokurátorky státu New York Letitie Jamesové. Úřad uvedl, že se tak zapojuje do vyšetřování Trump Organization, které vede manhattanský prokurátor Cyrus Vance. Trump označil kroky newyorských činitelů za zkorumpované.
19. 5. 2021Aktualizováno19. 5. 2021, 19:45|

Střelec v Indianapolis zabil několik lidí u depa kurýrní služby, pak spáchal sebevraždu

V logistickém centru kurýrní služby FedEx v americkém městě Indianapolis v noci na pátek útočník zastřelil osm lidí a několik dalších zranil. Oznámil to mluvčí místní policie, podle něhož pak podezřelý zřejmě spáchal sebevraždu krátce předtím, než na místo dorazila police. Motiv útoku je nejasný, policie dosud nezveřejnila ani identitu podezřelého. Společnost FedEx zatím nekomentovala, zda byl jejím zaměstnancem.
16. 4. 2021Aktualizováno16. 4. 2021, 19:48|

V USA přibylo útoků proti lidem asijského původu. Bílý dům slíbil speciální útvar

Ve Spojených státech jsou stále častější útoky proti lidem asijského původu. Jejich počet se podle odborníků zvýšil od počátku pandemie covidu-19 až téměř o 150 procent. Americký prezident Joe Biden chce proti podobným incidentům zakročit: vznikne nový útvar na ministerstvu spravedlnosti.
2. 4. 2021|

Střelec zabil v coloradském supermarketu deset lidí. Policie ho identifikovala a obvinila

Nejméně deset lidí, včetně prvního policisty na místě, zabil střelec v pondělí v supermarketu ve městě Boulder v americkém státě Colorado. Policie zadržela podezřelého, který skončil se zraněním v nemocnici a nyní čelí obvinění z desetinásobné vraždy prvního stupně. Úřady jej identifikovaly jako jednadvacetiletého muže jménem Ahmad Al Aliwi Alissa. Motiv útoku zatím neobjasnily. Americký prezident Joe Biden v reakci vyzval Kongres ke schválení opatření o kontrolách spojených s nákupem zbraní a zákazu útočných pušek.
22. 3. 2021Aktualizováno23. 3. 2021, 19:44|

Útok na salony v Georgii otřásl asijskou komunitou v USA, policie posiluje hlídky

Šok, strach a pobouření podle médií vyvolaly v komunitě asijských Američanů úterní střelecké útoky na tři masážní a kosmetické salony v oblasti města Atlanta, při kterých zemřelo osm lidí včetně šesti žen asijského původu. Zmíněná menšina čelí v USA od začátku pandemie covidu-19 vlně nenávistných činů, podle nové zprávy jich byly nahlášeny téměř čtyři tisíce. Po úterním krveprolití policie v některých městech posiluje hlídky v převážně asijských čtvrtích.
18. 3. 2021|

Při třech útocích na masážní salony u Atlanty zemřelo osm lidí

Po úterní střelbě ve třech masážních a kosmetických salonech v Atlantě a okolí zemřelo nejméně osm lidí, převážně žen asijského původu. Vyšetřovatelé po hodinách pátrání a honičce zatkli jednadvacetiletého podezřelého na jihozápadě státu Georgia, toho následně obvinili z osmi případů vraždy. Policii sdělil, že útok nebyl rasově motivovaný.
17. 3. 2021Aktualizováno17. 3. 2021, 22:21|