TÉMA

Dluhy

Zákonodárci by mohli v prezidentských volbách podpořit podpisem jen jednoho uchazeče, schválila sněmovna

Poslanci v úvodním kole podpořili novelu, podle které by zákonodárci mohli ve volbách hlavy státu podpořit podpisem jen jednoho uchazeče. Vládní novela o volbě prezidenta také předpokládá, že v případě občanských adeptů budou lidé moci podepisovat petice na jejich podporu také on-line. Sněmovna zrychleně schválila návrh zákona poslanců opozičního ANO a vládních KDU-ČSL, STAN a Pirátů, podle kterého někteří dlužníci zdravotních odvodů zřejmě dostanou šanci je snáz vyrovnat. Debatu o vyšší ochraně vody poslanci nedokončili.
6. 3. 2024Aktualizováno6. 3. 2024, 13:03|

Zaměstnanci Liberty a odboráři demonstrovali před branami podniku, chtějí zpátky do práce

Před hutním podnikem Liberty Ostrava se ve čtvrtek sešli lidé na odborový protestní mítink za zachování výroby oceli. Někteří přinesli transparenty s hesly jako „Nejsme v huti pro legraci, chceme dělat svoji práci“, „Kupme zpátky elektrárnu, zachráníme svou továrnu“ nebo „Ocelárnu zestátnit, práci lidem navrátit“. Protest začal čtvrt hodiny po poledni a trval asi hodinu. Generální ředitel pro hutní výrobu v Evropě společnosti Liberty Theuns Victor tvrdí, že bez dohody mezi Liberty a firmou Tameh Czech se výroba nerozjede. Předseda OS KOVO Roman Ďurčo pokládá situaci za kritickou. Není podle něj vůbec jisté, že zaměstnanci dostanou následující mzdy.
22. 2. 2024Aktualizováno22. 2. 2024, 23:06|

Obří čínský developer s bilionovými dluhy míří do likvidace

Soud v Hongkongu poslal do likvidace čínskou realitní společnost China Evergrande, která je se závazky v objemu 328 miliard dolarů (7,5 bilionu korun) nejzadluženějším developerem na světě. Podle agentury Reuters bude mít rozhodnutí pravděpodobně výrazné dopady na čínské finanční trhy. Evergrande se stala nejvýznamnějším symbolem krize na čínském trhu s nemovitostmi, která vedla ke zpomalení hospodářského růstu a k mnoha bankrotům.
29. 1. 2024Aktualizováno29. 1. 2024, 22:27|

Ostravská Liberty přijde o dodavatele energií, koksovna půjde do útlumu. Tameh ukončí provoz do středy

Společnost Tameh Czech řízeně ukončí provoz do středy. Do té doby využije uhlí, které jí dodá OKD, uvedl mluvčí Tamehu Patrik Schober. Znamená to, že Tameh přestane dodávat energie hutní společnosti Liberty Ostrava. Předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina řekl, že koksovna huti půjde do teplého útlumu. Liberty zatím na zaslané dotazy nereagovala. Se zástupci hutní firmy se ve středu setká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).
18. 12. 2023Aktualizováno18. 12. 2023, 18:26|

Ukrajinské uprchlíky zřejmě čeká další omezení státní podpory. Mnozí se stěhují do levnějšího

Uprchlíci z Ukrajiny zřejmě přijdou příští rok o další část státní podpory. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) by se to mělo týkat třeba nouzového ubytování. Po poslední úpravě z letošního července už přišla podle resortu práce o možnost bydlení zdarma asi tisícovka takzvaných zranitelných běženců, ke kterým patří matky s dětmi nebo senioři.
3. 11. 2023|

Věřitelé zadlužené fotovoltaické firmy Malina povolili její reorganizaci

Insolvenční soud začal řešit krach jednoho z největších dodavatelů fotovoltaických zařízení v Česku, Energetického holdingu Malina. O peníze přišlo téměř tři tisíce lidí a firem. Věřitelé rozhodli, že dají podniku šanci a schválili možnost reorganizace. Její podrobný plán v příštích měsících zpracuje vedení podniku, následně ho budou znovu schvalovat věřitelé. Hlavním bodem reorganizace by podle dřívějších informací měl být nejspíše vstup nového investora z Číny.
24. 10. 2023|

168 hodin: Neexistující kryptoměna i podivný fén. Zítko zkouší, jak navzdory exekucím prožít „americký sen“

Když policie minulé úterý u Postoloprt zastavila černé BMW za rychlou jízdu, netušila, že za volantem sedí známý konspirátor Pavel Zítko, který je v hledáčku vyšetřovatelů kvůli kryptoměnám. Skončil v poutech. Zítko je rovněž v hledáčku exekutorů, v celkem třech exekucích na něm vymáhají přes šest milionů. Konspirátor se jim vyhýbá a za každou cenu zkouší, jak prožít svůj „americký sen“. Pro pořad 168 hodin natáčel David Sebíň.
16. 10. 2023|

Jak zjistím, kolik dlužím? Pomohou rejstříky, může být ale nutné kontaktovat i jednotlivé úřady či instituce

Pokuta od revizora nebo nezaplacené sociální pojištění bývají často závazky, na které dlužník zapomněl. Dohledat částky ale může být složité. Lidé mají možnost využít celé řady evidencí, díky kterým zjistí, kolik například dluží dohromady.
18. 9. 2023|

Vrchní soud zrušil konkurz zadlužené Jindřichohradecké místní dráhy

Vrchní soud v Praze zrušil konkurz na zadluženou firmu Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD). Krajský soud v Českých Budějovicích se musí vypořádat s návrhem reorganizace firmy, uvedl vrchní soud. Vyhověl odvolání firmy JHMD a konkurz zrušil. Případ bude ale dál posuzovat soudce Zdeněk Strnad, což společnost JHMD napadala. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Proti rozhodnutí vrchního soudu není možné dovolání. Firma JHMD je od loňského podzimu v úpadku a provoz vlaků na úzkokolejce v říjnu zastavila.
5. 9. 2023|

Čínský realitní trh churaví stále víc. Analytici čekají, zda Peking nasadí stimulanty

Potíže čínského realitního trhu stále přitahují pozornost investorů i finančních trhů. Společnost Country Garden nedávno vykázala za první pololetí rekordní ztrátu a varovala, že by mohla mít problémy se splácením dluhů. Vysoké dluhy má i další přední firma China Evergrande Group.
4. 9. 2023Aktualizováno4. 9. 2023, 19:44|

Milostivého léta u dluhů na odvodech využily zatím čtyři tisíce dlužníků, informoval resort práce

Do třetího kola milostivého léta, které se týká dluhů na sociálních odvodech, se zatím zapojilo na čtyři tisíce dlužníků. Doplatit mají pojistné za 381,8 milionu korun. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) jim odpustí penále 341,3 milionu korun, informovalo ministerstvo práce. Snadnější srovnání dluhů s odpuštěním penále a poplatků je možné od začátku července do konce listopadu.
19. 8. 2023|

Plány na opravu zámku v Protivíně se neuskutečnily. Úřady investici prověřují

České úřady vyšetřují okolnosti investice do zámku v Protivíně. Podle původních informací zástupců města měl zámek i přilehlé budovy koupit a opravit malajský sultán. Ukázalo se ale, že jde o skupinu IC Group s nejasnou vlastnickou strukturou a vazbami na ruské podnikatele. Firma je navíc propojena s investiční společností Diversity Capital, která investorům dluží stamiliony korun. Případu se věnovali redaktoři ČT Nikol Coufalová a Jiří Hynek.
2. 7. 2023|

Večírky, tučné provize a hotely v Dubaji. Reportéři ČT popsali rozmařilost fotovoltaické firmy Malina

Energetický holding Malina (EHM), kterému lidé na zálohách na fotovoltaiku poslali miliardu korun, v květnu vyhlásil insolvenci a zákazníci dodnes nemají ani své peníze, ani objednané zařízení. Bývalí vysoce postavení manažeři holdingu a také interní dokumenty svědčí o vysokých provizích, přemrštěných reklamách, večírcích, nákupech značkového zboží nebo výjezdech do luxusních destinací. A stamiliony pak zřejmě skončily i v čínské firmě jednoho ze spolumajitelů holdingu Malina. Tématu se pro pořad Reportéři ČT věnovali Dalibor Bártek a Zuzana Černá.
27. 6. 2023|

Češi loni zvedli své úspory. Rostl ale také dluh domácností

České domácnosti loni navýšily své úspory o sedm procent na skoro šest bilionů korun. Více ukládají zejména do termínovaných produktů a také do investic. Zároveň se domácnosti loni rekordně zadlužovaly u bank i nebankovních subjektů, podle dat resortu financí dluh stoupl téměř o pět procent.
23. 6. 2023|

168 hodin: Exekutor sepsal dětskému dlužníkovi hračky, pak ale léta čekal a začal strhávat mzdu

Sepsané, ale neprodané hračky – a srážky ze mzdy. Tak přistoupil přerovský exekutor Lukáš Jícha k dluhu z dětství, který měl vymoci na mladém muži. Podle mužovy advokátky postupoval v rozporu s platným zákonem, Exekutorská komora ovšem označila postižení účtu a srážky ze mzdy za nejměkčí způsob provedení exekuce. Pravda je, že exekutor tímto způsobem nakonec dluh vymohl. O přístupu exekutorů k dluhům z dětství natáčela pro 168 hodin Darina Vlková.
19. 6. 2023|

Další milostivé léto pomůže hlavně malým firmám a živnostníkům

Blíží se další možnost pro lidi s exekucí, jak snížit dluhy. Od prvního července do konce listopadu se budou moct zbavit úroků a penále z neuhrazených daní nebo sociálního pojištění. Jen v případě, že splatí původní dlužnou částku. Návrhy zákonů tento týden podepsal prezident.
9. 6. 2023|

Finanční správa chce vybudovat nový informační systém, má bránit daňovým únikům

Finanční správa chce vybudovat nový informační systém, který by měl mimo jiné pomoct k efektivnějšímu výběru daní a zjišťování daňových úniků. V neděli to v pořadu Otázky Václava Moravce řekla nová generální ředitelka Finanční správy Simona Hornochová. Systém by měl být uveden do provozu na přelomu let 2025 a 2026.
21. 5. 2023|

Dlužníkům na daních a sociálním pojištění se zřejmě odpustí penále, sněmovna to schválila

Poslanci ve středu kývli na vládní návrh zákona, na základě kterého živnostníci, drobní zaměstnavatelé a firmy s dluhy na sociálních odvodech zřejmě dostanou šanci na jejich snazší vyrovnání. Pokud se od července do konce listopadu přihlásí k úhradě dlužného pojistného, sociální správa jim odpustí penále. Sněmovna také schválila změny ve výběru radních České televize a Českého rozhlasu.
17. 5. 2023Aktualizováno17. 5. 2023, 18:04|

Holding Malina nadělal obří dluhy, na účtu zbyly drobné. O pád firmy už se zajímá policie

Před pár dny insolvenční soud poslal Energetický holding Malina (EHM) do úpadku. Firma, která v době energetické krize lákala tisíce zákazníků na budování fotovoltaiky a velké úspory za energie, stihla za rok a půl působení nakumulovat dluhy skoro 1,5 miliardy korun. Na účtech jí ale podle zjištění Zuzany Černé a Dalibora Bártka z týmu Reportéři ČT zbylo asi jen jedenáct milionů, tedy zlomek částky.
15. 5. 2023|

Opozice zablokovala projednání školské novely. Podle Balaše hrozí, že nakonec nedostane přidáno nikdo

Třetím čtením měla v Poslanecké sněmovně projít novela, která zavede kariérní řád učitelů a také zakotví jejich platy na úrovni 130 procent průměrné mzdy. Nakonec na ni ale vůbec nedošlo. Opozice má k návrhu výhrady, chce o něm ještě jednat, a tak sérií požadavků na změnu pořadu schůze projednání znemožnila – vzhledem k časově omezenému oknu na třetí čtení. Ve sněmovně prošla pouze novela o bezpečnosti dodávané pitné vody, u níž poslanci kývli i na řadu pozměňovacích návrhů. Díky nim by měly mimo jiné zaniknout potravinářské průkazy. Několik dalších předpisů má za sebou první čtení.
5. 4. 2023Aktualizováno5. 4. 2023, 18:14|

Bývalý šéf komunistů Filip se omluvil někdejšímu řediteli Národní galerie Fajtovi za výrok o dluzích

Spor bývalého předsedy KSČM Vojtěcha Filipa a někdejšího ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta po téměř čtyřech letech končí. Filip se v únoru omluvil Fajtovi za výrok, že v institucích, ve kterých působil, vytvořil nekryté dluhy za desítky milionů korun. Smír pravomocně schválil Městský soud v Praze. Muži se soudili i kvůli Filipově výroku, že Fajt jako šéf galerie uzavřel smlouvu sám se sebou. Soud dal ale bývalému poslanci za pravdu.
7. 3. 2023|

Lidí v exekuci ubylo, často jich ale mají několik naráz. Některé příběhy mapuje nový seriál

Počet lidí v exekuci v tuzemsku klesl na 672 tisíc. Většina z nich ale čelí hned několika řízením najednou. Dluhové poradny znovu varují před krátkodobými úvěry, kterými se někteří Češi snaží uhradit splátky z půjček dlouhodobých. Právě takový přístup dostává lidi do pasti. Několik příběhů teď zmapoval i nový seriál České televize, který se začne vysílat příští týden.
26. 2. 2023|

Věřitelé poslali firmu RAF STAVBY do konkurzu. Má pohledávky za 791 milionů korun

Věřitelé ve čtvrtek rozhodli o prohlášení konkurzu na ústeckou stavební společnost RAF STAVBY s. r. o. (dříve Raeder & Falge s. r. o.). Přihlásili 416 pohledávek v celkové hodnotě 791 milionů korun. O řešení úpadku konkurzem hlasovali přítomní věřitelé jednomyslně. Bez mzdových nároků bývalých zaměstnanců činí celková částka přihlášených pohledávek téměř 789 milionů korun, uvedla insolvenční soudkyně ústeckého krajského soudu Iva Černá.
16. 2. 2023|

Drahé Česko: Kdy mají půjčky smysl?

Půjčky na vánoční dárky nebo dovolenou jsou považovány za jedny z nejzbytečnějších. Naopak smysl dávají půjčky na nákup nových domácích spotřebičů nebo na kauci na nájem. Kdy je dobré se půjčování peněz vyhnout a na co si dát při vyřizování půjček pozor, vysvětlila v pořadu Drahé Česko Simona Břusková z Poradny při finanční tísni.
21. 12. 2022|