TÉMA

Únos

Slovenská policie obvinila v kauze únosu Vietnamce osm lidí včetně exporadce Fica, píše Denník N

Slovenská policie obvinila osm lidí v sedm let staré kauze únosu vietnamského podnikatele z Německa přes Česko, Slovensko a Moskvu do Vietnamu. Mezi stíhanými jsou příslušníci vietnamské tajné služby a někdejší poradce slovenského premiéra Roberta Fica Quang Le Hong. Napsal to list Denník N.
6. 4. 2024|

Vyhrožovali mi, chci žít v míru, říká sirotek, kterého Kreml zneužil k propagandě

Osmnáctiletý unesený Ukrajinec Denys Kostev, jehož ruské úřady přiměly k natáčení propagandistických videí, tvrdí, že s Rusy spolupracoval kvůli obavám o svůj život. Okupanti ho na území kontrolované Moskvou zavlekli krátce po začátku plnohodnotné invaze z Chersonu, podobně jako čtyři tisíce dalších sirotků. Před měsícem se Kostev dostal do Polska, kde sdílel svůj příběh.
21. 3. 2024|

Posun v případu utýraného muže na Svitavsku. Státní zástupce obžaloval dva lidi

Státní zastupitelství podalo obžalobu na dva lidi, kteří podle policie předloni na Svitavsku týrali a zavraždili uneseného muže z Břeclavska. České televizi to řekl mluvčí královéhradeckých krajských žalobců Pavel Bužga. Policisté o případu informovali loni s tím, že tělo muže se zatím nenašlo. V prosinci stíhání za zbavení osobní svobody překvalifikovali na vraždu, za kterou dvojici hrozí až výjimečný trest. Kauzu bude řešit pardubická pobočka Krajského soudu v Hradci Králové.
19. 3. 2024|

„Možnosti existují, ale jsou nebezpečné.“ Ukrajinské děti pomáhají z Ruska navracet dobrovolníci

Natalia Galičová z obavy před ruskou invazí poslala obě své děti na ukrajinský venkov k příbuzným. Do vesnice se ale dostaly okupační jednotky, děti se kvůli sporům v rodině matce vrátit nemohly. Dceři Valerii pomohla až síť dobrovolníků, její syn se však po dovršení osmnácti let rozhodl pro život v Rusku. Obdobné případy nejsou ojedinělé, Moskva ukrajinské děti mnohdy posílá do Ruska na převýchovu či k adopci. Na Ukrajině natáčel zpravodaj ČT David Miřejovský.
24. 2. 2024|

Nezletilého Bohdana unesli do Ruska. Zachráněný sirotek teď pomáhá dalším ukrajinským dětem

Od začátku války bylo z Ukrajiny do Ruska odvlečeno více než devatenáct tisíc dětí, uvádí ukrajinský Národní informační úřad. Zpět do vlasti se podařilo vrátit jen necelé čtyři stovky z nich. Jedním z nich je i sirotek Bohdan Jermochin, se kterým natáčela zpravodajka ČT Ilona Zasidkovyčová. Jermochin, který v Rusku musel do nové rodiny, se nyní snaží pomáhat dětem s podobným osudem.
6. 1. 2024|

Členové rodiny byli od sebe odloučeni a fyzicky a psychicky týráni, říká příbuzná unesených Hamásem

Příbuzná jednoho z rukojmí drženého Hamásem Hadar Kadarová stále nemá žádné informace o svém bratranci Yairovi, jehož i s rodinou unesli palestinští teroristé. Zatímco jeho rodina už byla Hamásem propuštěna, on v zajetí zůstává. V rozhovoru pro ČT24 Izraelka uvedla, že její rodina byla v zajetí Hamásu fyzicky a psychicky týrána. Čas na vysvobození dalších rukojmí ze zajetí se podle ní krátí.
12. 12. 2023|

Na pomoc farmářům blízko Pásma Gazy se sjíždějí lidé z celého Izraele

Na pomoc klíčovému odvětví se na jih země sjíždějí dobrovolníci z celého Izraele. Mezi izraelskými farmáři a jejich pomocníky natáčel zpravodaj ČT Václav Černohorský.
12. 11. 2023|

Soud nepravomocně zprostil tři muže obžaloby z únosu ženy z Kroměříže

Krajský soud ve Zlíně zprostil Tomáše Salveta, Iva Lorence a Jakuba Steidla obžaloby z únosu dcery kroměřížského podnikatele z roku 2014. V minulosti jim za něj uložil podmínky, po rozhodnutí odvolacího soudu však svůj verdikt změnil. Podle obžaloby chtěli muži po mladé ženě sto milionů korun. Rozsudek není pravomocný. Žalobkyně Renata Bártková, která u rozsudku zastoupila svého kolegu Martina Malůše, si ponechala lhůtu pro podání případného odvolání. Z obžalovaných si jej přišel vyslechnout jen Lorenc, práva na odvolání se vzdal. Pro média se k rozsudku odmítl vyjádřit.
1. 11. 2023Aktualizováno1. 11. 2023, 14:35|

Prožila jsem peklo, popsala svůj únos Hamásem propuštěná žena

Nic nepomohlo, ani plot za 2,5 miliardy šekelů (14,3 miliardy korun), vypověděla o svém únosu Hamásem propuštěná zajatkyně Jocheved Lifšicová. Teroristé podle ní nedělali rozdíl mezi mladými a starými, při útoku na kibuc ubíjeli i ženy a některé unesli. Pětaosmdesátiletá žena skončila v rozsáhlé síti tunelů, kde se jí dostalo i lékařské péče, protože bojovníci Hamásu se báli, aby neonemocněla. Prožila jsem peklo, řekla médiím zajatkyně.
24. 10. 2023Aktualizováno24. 10. 2023, 18:00|

Hamás propustil dvě unesené Američanky. Teroristy zřejmě přemluvil Katar

Teroristické hnutí Hamás propustilo z Pásma Gazy dvě americká rukojmí – matku s dcerou, které drželo od útoku na Izrael 7. října. Podle agentury Reuters to oznámilo ozbrojené křídlo palestinského Hamásu. Informaci následně potvrdila izraelská veřejnoprávní stanice Kan. Podle Reuters jde o výsledek katarského vyjednávání s Hamásem.
20. 10. 2023Aktualizováno20. 10. 2023, 23:04|

Izraelská armáda zahájila „nultou fázi“ invaze do Gazy. Likviduje teroristy a hledá rukojmí

Izraelská armáda oznámila, že její pozemní jednotky s tanky v posledních 24 hodinách provádí místní operace za hranicí Pásma Gazy. Informoval o tom server The Times of Israel. Cílem je vyčistit pohraniční oblast od teroristů z palestinského hnutí Hamás, uvedla izraelská média. Podle deníku Ha’arec vojáci také hledají lidi, které Hamás o víkendu unesl.
13. 10. 2023Aktualizováno13. 10. 2023, 23:47|

Teroristé Hamásu do Gazy unesli nemocnou seniorku, novorozence i cizince

Teroristé z Hámasu od víkendu dál zadržují na 150 rukojmích. Svět obletěl třeba emotivní snímek hrdě napřímené staré ženy na golfovém vozíku v Gaze. Palestinští ozbrojenci si při výběru nebrali žádné servítky, z Izraele odvlekli také malé děti nebo cizince. Řada rodin si stěžuje, že stále nemá o svých příbuzných žádné zprávy.
10. 10. 2023|

Vrchní soud zrušil tresty za únos ženy z Kroměříže, případ se vrací do Zlína

Případ únosu dcery kroměřížského podnikatele bude muset znovu řešit Krajský soud ve Zlíně. Vrátil mu ho Vrchní soud v Olomouci, který zrušil Tomáši Salvetovi, Ivu Lorencovi a Jakubu Steidlovi podmínky. Krajský soud bude o případu rozhodovat potřetí, poprvé se dopustil justičního omylu. Podle státního zástupce byly původní podmínky příliš mírné.
28. 8. 2023|

„Říkali, že mě matka nepotřebuje.“ Rusko ukrajinské děti „evakuuje“ či unáší z domovů, posílá je na převýchovu a k adopci

Rusko systematicky deportuje ukrajinské děti z okupovaných území, za což čelí mezinárodnímu zatykači vůdce Vladimir Putin a zmocněnkyně Kremlu pro práva dětí Marija Lvovová-Bělovová. Ukrajinská prokuratura identifikovala zatím přes devatenáct tisíc odvlečených dětí, vrátit se podařilo zhruba tři sta šedesát z nich. Ukrajinska pravda (UP) na základě výpovědí desítek dětí, jejich rodičů a lidí, kteří po odvlečených pátrají, popsala několik způsobů, jakými Rusové, i za pomoci místních kolaborantů, ukrajinské děti unášejí.
10. 5. 2023|

Vietnam se stále potýká s obchodem s lidmi. Situaci se snaží řešit organizace Blue Dragon

Navzdory pokrokům v posledních letech se Vietnam stále potýká s problémem obchodu s lidmi. Jeho oběťmi jsou často ti nejbezbrannější, tedy děti. O to, aby nekončily na ulici, se už přes dvacet let snaží australská organizace Blue Dragon – i za pomoci Česka.
25. 4. 2023|

EU chce bránit únosům ukrajinských dětí do Ruska. U odvlečených hodlá usilovat o navrácení

Země Evropské unie jsou připraveny podílet se na krocích, které by bránily únosům ukrajinských dětí do Ruska a povedou k potrestání jejich strůjců. Před jednáním unijních lídrů v Bruselu to řekl český premiér Petr Fiala (ODS), který označil únosy praktikované Moskvou za „mimořádně odporné“. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová po čtvrtečním prvním dni summitu prohlásila, že spolu s polským premiérem Mateuszem Morawieckým uspořádá mezinárodní konferenci s cílem získat podporu pro vyhledávání tisíců unesených dětí a jejich navracení na Ukrajinu.
24. 3. 2023|

Policie zadržela dva muže, viní je z únosu a následné smrti mladého muže

Policie zadržela dva muže, které obvinila z únosu mladého muže na Břeclavsku. Po několika dnech napadání a týrání zemřel v domě na Svitavsku, tělo se ale zatím nenašlo. Oba muži jsou ve vazbě, řekl v pondělí novinářům vedoucí odboru obecné kriminality Milan Šimek z pardubického krajského policejního ředitelství. Pokud oba muže soud uzná vinnými, hrozí jim osm až šestnáct let vězení. Právní kvalifikace by se ještě mohla změnit, stejně jako počet poškozených.
20. 2. 2023Aktualizováno20. 2. 2023, 12:38|

Německý soud vynesl pětiletý rozsudek za únos vietnamského funkcionáře slovenským vládním letadlem

K pěti letům odnětí svobody byl v pondělí v Berlíně odsouzen Vietnamec za to, že v roce 2017 tajným službám své země pomohl z německé metropole unést podnikatele a bývalého komunistického funkcionáře Trinh Xuan Thanha. Dvaatřicetiletý Vietnamec, jehož trest je zatím nepravomocný, byl loni v dubnu zatčen v Praze, a v červnu pak předán do Německa, připomíná agentura DPA.
30. 1. 2023|

Čapímu hnízdu nekonkurovaly žádné další podniky Agrofertu, řekl znalec

Areálu Čapí hnízdo v letech 2008 až 2010 nekonkurovaly žádné další společnosti patřící pod Agrofert, řekl ve středu u hlavního líčení v případu kolem dotace na jeho stavbu znalec z oboru ekonomie Jakub Kovář. Tytéž služby ve stejné oblasti neposkytovaly podle něj penzion Labská ani restaurace Sokolovna Průhonice, které spadají pod Agrofert. V kauze je obžalován bývalý premiér a prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO). Podle mluvčího pražského městského státního zastupitelství Aleše Cimbaly je toto však pouze jedním z podkladů pro určení, zda společnosti působily na společném trhu.
4. 1. 2023Aktualizováno4. 1. 2023, 20:04|

Při útoku na věznici v mexickém Ciudad Juárez zemřelo devatenáct lidí, z toho deset dozorců

Při nedělním útoku na věznici v mexickém městě Ciudad Juárez, které leží na hranici se Spojenými státy, zemřelo 19 lidí, z toho deset dozorců, informovala agentura AFP s odvoláním na místní úřady. Během útoku se dostalo na svobodu 25 lidí, včetně známého narkobarona odsouzeného k 200 letům vězení.
2. 1. 2023Aktualizováno2. 1. 2023, 22:03|

Druhý z vůdců skupiny, která chtěla unést guvernérku Michiganu, dostal 19 let vězení

Druhého z vůdců ozbrojené skupiny, která plánovala únos michiganské guvernérky Gretchen Whitmerové a odpálení mostu v roce 2020, poslal soud na devatenáct let do vězení. Žalobci požadovali doživotní odnětí svobody. O trestu pro Barryho Crofta informovala agentura AP. První vůdce a Croftův spolupachatel Adam Fox byl odsouzen k šestnácti letům vězení.
28. 12. 2022|

Vůdce skupiny, která chtěla unést michiganskou guvernérku, dostal 16 let vězení

Vůdce skupiny, která v roce 2020 plánovala únos michiganské demokratické guvernérky Gretchen Whitmerové a odpálení mostu, byl odsouzen k 16 letům odnětí svobody, hrozilo mu až doživotí. O rozsudku nad Adamem Foxem informovala agentura AP. Druhý vůdce skupiny Barry Croft vyslechne rozsudek ve středu.
27. 12. 2022|

Matka se v Kyjevě po roce setkala s dcerou, kterou odvezli do Ruska

Nekonečné čekání a nejistota uprostřed mlhavého Kyjeva provázela vyhlížení jedenáctileté dcery paní Oksany. Dívku bez jejího vědomí okupanti odvezli do Ruska. Nyní se opět setkaly. Jejich příběh sledovala v hlavním městě Ukrajiny zpravodajka ČT Barbora Maxová.
20. 12. 2022|

Podezřelého z útoku na manžela Pelosiové obvinili, hrozí mu padesát let vězení

Dvaačtyřicetiletého muže podezřelého z útoku na manžela šéfky americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové v pondělí federální prokurátoři obvinili z napadení a z pokusu o únos. S odvoláním na americké ministerstvo spravedlnosti o tom informuje agentura Reuters.
31. 10. 2022|