TÉMA

Rybolov

Lidé zabijí ročně nejméně sto milionů žraloků, starší údaje byly podhodnocené

Žraloci jsou klíčovým hráčem v mořských ekosystémech. Přesto je lidstvo loví stále rychlejším tempem. Nový výzkum popisuje, že ani některá dobře míněná opatření nepomohla, ale možná dokonce žralokům ještě uškodila.
17. 1. 2024|

Portugalsko hledá nástroje proti kosatkám, které čím dál častěji útočí na lodě

Incidenty s kosatkami, které útočí na lodě při evropském pobřeží, jsou už tak časté, že portugalské úřady začaly plánovat, jak proti nim zakročit. Testování této technologie v provozu by mělo začít ještě letos.
29. 6. 2023|

Reportéři ČT: Podnikatel zabral městský pozemek, radnice mu vyšla vstříc. Místní se bojí mluvit

Načerno postavený areál pro sportovní rybolov, neoprávněně zabraný pozemek města, konflikty s úředníky a sousedy i vyhrožování – to vše je spojeno se jménem tachovského podnikatele Miroslava Janečka. Místo toho, aby mu město nařídilo pozemek vrátit a zbourat černé stavby, jdou mu místní úřady už devět let na ruku. Uzavřely s ním nevýhodné smlouvy na pronájem a následný prodej. Ve vedení města se mezitím vystřídali už tři starostové. Místní lidé se o soužití s Janečkem většinou bojí mluvit. Pro Reportéry ČT natáčel Karel Vrána.
20. 6. 2023|

Atlantik ve Francii vyplavil stovky mrtvých delfínů. Je to raritní úkaz

Atlantský oceán od Vánoc do poloviny ledna na francouzské pobřeží vyplavil téměř tři sta mrtvých delfínů, výrazně více, než je v tomto období obvyklé. Některé dny se našlo i dvacet těl. Deník Le Monde poznamenává, že mnohá ze zvířat mají zranění od rybářských lodí a jejich vybavení.
25. 1. 2023|

Za 92 procent plastů v Severní tichomořské odpadkové skvrně může pouhých šest států

Vědci z projektu Ocean Cleanup a nizozemské univerzity ve Wageningenu odebrali množství vzorků z obří Severní tichomořské odpadkové skvrny. Zjistili, že více než devadesát procent odpadu, který se jim povedlo identifikovat, pochází z pouhých šesti zemí – a všechny patří mezi hlavní průmyslové rybářské státy. Výzkum zveřejnil časopis Scientific Reports.
6. 9. 2022Aktualizováno10. 9. 2022, 18:43|

Island hodlá skončit s lovem velryb. Je ekonomicky nevýhodný, o maso není zájem

Island plánuje od roku 2024 ukončit lov velryb, oznámilo tamní ministerstvo rybolovu. Ostrovní stát je jednou z mála zemí, které tento komerční lov stále povolují. Od doby, kdy se k němu v roce 2019 vrátilo Japonsko, ale poptávka po velrybím masu z Islandu klesla a s ní i počet velryb zabitých tamními rybáři.
6. 2. 2022|

Čína navzdory kritice posiluje své pozice v Jihočínském moři. Podle USA porušuje mezinárodní právo

Spojené státy striktně odmítají teritoriální nároky Číny v Jihočínském moři. Podle Washingtonu jsou nezákonné a Peking se jimi podvodně pokouší získat kontrolu nad mimořádně důležitými námořními cestami. Podle nejnovější americké analýzy tím Peking hrubě porušuje mezinárodní právo. Čína tento výklad námořních zákonů odmítá a naopak obviňuje Ameriku, že jí právoplatné vlastnictví upírá.
29. 1. 2022|

Britsko-francouzský spor o rybolov se zmírňuje. Londýn rybářům vydal třiadvacet licencí

Británie vydala francouzským rybářům třiadvacet dodatečných licencí pro rybolov v britských vodách. Podle agentury AFP to sdělila mluvčí britského kabinetu. Práva na lov ryb jsou po odchodu Spojeného království z Evropské unie dlouhodobě zdrojem sporu. Konflikt v posledních měsících kazil vztahy mezi oběma zeměmi.
11. 12. 2021|

Spory o rybolov pokračují. Francouzští rybáři blokovali tunel pod Lamanšským průlivem

Francouzští rybáři v Calais v pátek několik hodin blokovali příjezd k tunelu pod Lamanšským průlivem, který spojuje Francii s Británií. Dopoledne zabránili britskému nákladnímu plavidlu zakotvit v jednom z bretaňských přístavů. Poté na svých lodích bránili v cestě trajektům u Calais a Ouistrehamu. Protestovali tak proti úřadům v Londýně a na ostrově Jersey, které podle nich nespravedlivě rozdělují rybolovné licence k lovení v britských vodách, uvedla agentura Reuters.
26. 11. 2021Aktualizováno26. 11. 2021, 19:05|

Francie propustila zadržovanou britskou rybářskou loď

Francouzský soud nařídil propustit britskou rybářskou loď, kterou úřady zadržely minulý týden poblíž přístavního města Le Havre. Plavidlo již podle majitele opustilo francouzský přístav. Zadržování lodi, zdůvodněné administrativními pochybeními, bylo součástí širšího sporu mezi Paříží a Londýnem o rybolovná práva po odchodu Británie z Evropské unie.
3. 11. 2021|

Spory o rybolov trvají. Majitel zadržené britské lodě popřel, že ji Francie propustila

Majitel britské rybářské lodě, kterou francouzské úřady zadržely minulý týden poblíž přístavního města Le Havre, popřel předchozí informace, že plavidlo už bylo propuštěno. Británie zároveň uvítala poslední snahy Francie dále nevyhrocovat širší spor kolem rybolovu, který zadržení plavidla ještě vystupňovalo. Do řešení sporu se zapojuje i Evropská komise.
2. 11. 2021|

Londýn dal Paříži ultimátum dvou dní na ukončení sporu o rybolov

Londýn v pondělí postavil Paříž před ultimátum ohledně ukončení sporu o rybolov. Pokud nebude vyřešen do 48 hodin, spustí Británie mechanismus na urovnávání sporů v dohodě o brexitu a bude požadovat kompenzace. Zpravodajské televizi Sky News to řekla britská ministryně zahraničí Liz Trussová. Francie naopak předtím pohrozila, že pokud se spor nepodaří vyřešit, zavede od úterka cílená opatření, jako jsou přísnější kontroly britského zboží přicházejícího do Francie nebo uzavření francouzských přístavů pro britské rybářské lodě.
1. 11. 2021|

Kvůli sporu o rybolov Johnson nevylučuje právní kroky. Macron zpochybnil důvěryhodnost Británie

Britský premiér Boris Johnson nevyloučil případné právní kroky vůči Francii v pobrexitovém sporu ohledně práva na rybolov v britských vodách. Řekl to stanici Sky News. Podle BBC Johnson přiznal, že vztahy mezi oběma zeměmi jsou neklidné. Francouzský prezident Emmanuel Macron v sobotu v souvislosti se sporem zpochybnil důvěryhodnost Británie.
30. 10. 2021|

Spor ohledně rybolovu graduje. Francouzi obvinili kapitána zadržené lodi, Britové hrozí odvetou

Británie v pátek pohrozila odvetou v případě, že Francie začne uplatňovat ohlášené sankce kvůli sporu o rybolovná práva. Paříž tento týden varovala, že od příštího týdne může uzavřít své přístavy pro britské rybáře, a ve čtvrtek zadržela britskou rybářskou loď. Jejího kapitána v pátek francouzské úřady obvinily z toho, že vyjel na moře bez potřebné licence.
29. 10. 2021|

Francie zadržela loď britských rybářů. Londýn slibuje odvetu

Francie zadržela britskou rybářskou loď, která podle místní vlády lovila u ústí řeky Seiny bez patřičného povolení. Londýn slíbil odvetu, hovořil o porušení mezinárodního práva a oznámil, že si chce předvolat francouzskou velvyslankyni. Média incident spojují s eskalujícím sporem o právo na rybolov v britských vodách v návaznosti na brexit. Paříž vyhrožuje sankcemi za to, že prý nedostala dostatečný počet licencí.
28. 10. 2021Aktualizováno28. 10. 2021, 22:58|

Francouzští rybáři čekají na britské licence. Premiér Castex pohrozil přehodnocením dohod

Spor mezi Francií a Velkou Británií se opět vyhrocuje kvůli rybolovu. Francouzský premiér Jean Castex pohrozil, že jeho země přehodnotí bilaterální spolupráci, pokud Londýn nebude plnit přijaté dohody. Britské úřady totiž mnoha francouzským rybářům stále nevydaly potřebná povolení.
9. 10. 2021|

Od roku 2009 zmizelo čtrnáct procent korálových útesů. Příčinou je změna klimatu

V letech 2009 až 2018 se plocha korálových útesů snížila o čtrnáct procent. Uvedla to ve své studii mezinárodní organizace GCRMN, která stav korálových útesů monitoruje. Za negativní vývoj podle badatelů mohou v první řadě vyšší teploty vod světových oceánů, uvedla agentura AFP.
5. 10. 2021|

Hilsa zaplavila trhy. O bangladéšskou národní rybu není zájem

Hilsa nebo také iliša je ryba příbuzná sledi, která v Bangladéši platí za vyhlášenou pochoutku. Stala se tu národní rybou a místní obyvatelstvo ji upravuje na nespočet způsobů – a to i přesto, že je dosti kostnatá. V posledních dnech ale obchodníci hlásí o rybu jen velmi nízký zájem. Důvodem je vysoká cena, kterou už Bangladéšané nechtějí zaplatit. V ulicích dvoumilionového města se tak v posledních dnech začaly hromadit ryby, které trhovci nemají komu nabídnout.
8. 9. 2021|

V japonském Taidži začíná sezona lovu delfínů. Stovky z nich čeká krutá smrt, další život v zajetí

V japonské vesnici Taidži ve středu rybáři zahájili každoroční lov delfínů. Část mořských savců prodávají do delfinárií, zbytek krutým způsobem zabíjejí na maso. Sezona lovu trvá do března. Japonsko omezuje výlov kvótami, ochranáři ale upozorňují, že jsou nastavené tak vysoko, že nefungují.
1. 9. 2021|

Ledové kry odhalily nejsevernější pevninu planety: malý ostrov u Grónska

Pohyb ledových ker obnažil u Grónska malý ostrov, který je podle vědců v současnosti nejsevernější výspou zemské pevniny. Suvernén nad Grónském - Dánsko - si jej zřejmě nárokovat nebude, uvedla agentura Reuters. Objev přichází v době, kdy Spojené státy, Rusko, Kanada, Dánsko a Norsko vedou zápas o nadvládu nad Arktidou, kde tající led vytváří nové rybolovné oblasti i námořní trasy a odhaluje nerostné bohatství.
29. 8. 2021|

Hasiči po dvou dnech uhasili požár uhříněvské haly. Řeší se možná kontaminace vody

Hasiči po téměř dvou dnech uhasili požár haly v Uhříněvsi. Dopoledne byla na místě ještě jedna jednotka, která vyhledávala a dohašovala skrytá ohniska. Hala s drogistickým zbožím začala hořet v neděli večer, plameny se hasičům podařilo dostat pod kontrolu zhruba po dvou hodinách. V Lítožnickém rybníce v pražské Dubči a v Říčanském potoce byl také kvůli možné kontaminaci vody vyhlášen zákaz koupání a rybolovu. Příčinu požáru, při kterém se lehce zranilo pět hasičů, zjišťují vyšetřovatelé. Odhadovaná škoda je 120 milionů korun.
27. 7. 2021Aktualizováno27. 7. 2021, 21:07|

Mexiko vzdalo snahu o záchranu posledních sviňuch. Ruší zónu, kde měly mít klid

Mexická vláda oficiálně upustila od politiky udržování zóny bez rybolovu v místech, kde žije poslední asi desítka kriticky ohrožených sviňuch kalifornských. Podle ochránců přírody to znamená, že vzdala snahu o jejich záchranu.
15. 7. 2021|

Francie míří za ekologickou energií, rybářům se ale turbíny na moři nelíbí

Rybáři v Bretani protestují proti stavbě větrných elektráren v tamních vodách. Bojí se ztráty úlovků a dopadu na životní prostředí. Společnost, která za projektem stojí, argumentuje čistotou energie a potřebou hledat nové, ekologičtější zdroje.
30. 5. 2021|

Počet běženců připlouvajících na Lampedusu roste, někteří na ostrov přišli legálně

Migrace se opět stává jedním z hlavních témat italské politiky. Může za to zvyšující se počet běženců, kteří připlouvají na malý ostrov Lampedusa z Afriky. Letos už jde o více než třináct tisíc lidí, což je třikrát víc než za stejné období loňského roku. Většina se k italským břehům dostává nelegálně. Existují ale i výjimky.
18. 5. 2021|