TÉMA

Satelit

Nová síť satelitů firmy SpaceX rychle poskytne USA unikátní informace, říká šéf české kosmické kanceláře

Společnost SpaceX miliardáře Elona Muska připravuje pro jednu z amerických tajných služeb síť stovek špionážních satelitů za v přepočtu čtyřicet miliard korun. Satelity by měly obíhat Zemi na nízké oběžné dráze a umožnit USA zpozorovat cíle kdekoliv na planetě. Posun oproti předešlým systémům bude podle ředitele České kosmické kanceláře Jana Koláře jednak v technologii a kvalitě získaných informací, ale také v rychlosti a zaměření, řekl ve vysílání ČT24.
17. 3. 2024|

Brněnští vědci pracují na plazmovém pohonu pro družice. Jeho funkčnost ale bude nutné otestovat

Odborníci z Vysokého učení technického v Brně pracují na generátoru plazmatu, který by měl pohánět satelity na velmi nízké oběžné dráze kolem Země. Ty pohon nutně potřebují, bez něj by je přitáhla zemská gravitace.
12. 3. 2024|

Dvacet metrů od srážky. Na oběžné dráze málem došlo ke kolizi mezi ruským a americkým satelitem

Kalifornská společnost LeoLabs, která se věnuje sledování těles na nízké oběžné dráze Země, oznámila, že se tam tento týden téměř střetly dvě družice. Mělo jít o satelit TIMED agentury NASA a nefunkční ruskou družici Cosmos 2221.
29. 2. 2024|

Rusové používají na frontě Muskův Starlink, tvrdí Ukrajinci. Miliardář to dementuje

Ukrajinská vojenská rozvědka GUR prostřednictvím svého mluvčího Andrije Jusova oznámila, že má důkaz o tom, že ruská armáda používá na východní Ukrajině terminály satelitní internetové služby Starlink amerického miliardáře Elona Muska. Ten se proti nařčení GUR ohradil a jakékoli propojení Starlinku s Ruskem kategoricky odmítl.
12. 2. 2024|

NASA vypustila družici, která bude zkoumat oceán a atmosféru. Mise vznikla přes odpor Trumpovy vlády

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) vyslal na oběžnou dráhu nový satelit, který má detailně zkoumat oceány a zemskou atmosféru. Satelit jménem Pace za 948 milionů dolarů (zhruba 22 miliard korun) vynesla raketa Falcon společnosti SpaceX. Z Floridy odstartovala jižně přes Atlantský oceán.
9. 2. 2024|

Írán vypustil na oběžnou dráhu tři satelity pomocí nosné rakety Símorgh

Írán vypustil na oběžnou dráhu tři satelity pomocí nosné rakety Símorgh, kterou vyvinulo ministerstvo obrany. S odvoláním na Klub mladých novinářů, zpravodajský portál napojený na státní televizi IRIB, o tom informovala agentura Reuters.
28. 1. 2024|

Božský drak snesl šest vajec: Čínský robot vypustil na orbitu neznámé objekty

Na oběžné dráze se od poloviny prosince pohybuje čínský robotický letoun s neznámou misí. Podle amatérských astronomů vypouští menší objekty.
20. 12. 2023|

Kdyby zavolala čínská armáda, zavěsil bych, říká představitel firmy analyzující satelitní snímky s pomocí AI

Až na některé polární oblasti jsme schopni vidět jakékoliv místo na planetě, řekl v Interview ČT24 viceprezident české firmy SpaceKnow Jonáš Vlk. Společnost totiž dokáže z vesmíru pomocí satelitů sledovat téměř každé místo na Zemi a pomocí umělé inteligence (AI) zanalyzovat, co se na pořízených snímcích odehrává. Její služby v minulosti využila například Ukrajina na začátku plnohodnotné ruské invaze. Pokud by však podnik kontaktovali například zástupci čínské nebo íránské armády, Vlk by podle svých slov „zavěsil“.
10. 11. 2023|

V USA padla první pokuta v souvislosti s vesmírným odpadem. Firma zaplatí přes tři miliony korun

Americká Federální komise pro spoje (FCC) tento týden poprvé oznámila pokutu udělenou za incident spojený s vesmírným odpadem. Dostal ji poskytovatel satelitní televize a internetu DISH, který nesprávně vyřadil z provozu svou družici EchoStar-7. Zaplatit má 150 tisíc dolarů, což je v přepočtu asi 3,5 milionu korun.
6. 10. 2023|

K Zemi spadne satelit. ESA se pokusí zařídit, aby se zřítil do oceánu

Vyřazená družice o velikosti osobního automobilu se v následujících týdnech zřítí na Zemi, upozornila Evropská kosmická agentura (ESA). Satelitu Aeolus, který na orbitě měřil rychlost a směr větru a pomáhal tak s předpovědí počasí, pomalu dochází palivo a jeho klesání k Zemi se zrychluje.
17. 7. 2023|

Nosná raketa Ariane 5 naposledy vzlétla do vesmíru, nahradí ji nový model

Naposledy do vesmíru odstartovala v noci na čtvrtek nosná raketa Ariane 5 evropské společnosti Arianespace. Rakety této generace po 27 letech nahradí nová verze, Ariane 6, která ale podle agentury Reuters vzlétne nejdříve příští rok. Nasazení této rakety do provozu je přitom pro Evropu důležité mimo jiné kvůli přerušení spolupráce s Ruskem po jeho obnovené invazi na Ukrajinu.
6. 7. 2023|

Evropský program Copernicus díky datům z orbity pomáhá zemědělcům i meteorologům

Program Copernicus sleduje, co se děje na naší planetě. A to i v Česku – jeho očí vidí nejen Prahu, Brno či Ostravu. Z orbity často přicházejí klíčová data. Ta využívají například zemědělci, kteří díky nim mohou optimalizovat množství používané vody, hnojiv nebo postřiků a přesto mít stejné či vyšší výnosy. Pohledy z družic pomáhají i při přírodních katastrofách. Využívali je například němečtí hasiči při zásahu u požáru v Českém Švýcarsku. Program Copernicus (dříve jako iniciativa GMES) má 25 let.
3. 6. 2023|

V Kyjevě vyhlásili poplach kvůli záblesku nad městem, mohlo jít o meteor

Obyvatelé Kyjeva i jiných míst na Ukrajině pozorovali ve středu večer záblesk, kvůli kterému tamní úřady vyhlásily protiletecký poplach. Později uvedly, že nešlo o další ruský útok, ale zřejmě o důsledek meteoru či satelitu amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Americká vesmírná agentura ale popřela, že by záblesk souvisel s její družicí. Podle odborníků ho způsobil jasný meteor.
20. 4. 2023Aktualizováno20. 4. 2023, 11:18|

Japonsko přepočítalo své ostrovy. Má jich o sedm tisíc víc, než se dosud myslelo

Japonsko za pomoci digitálních map přepočítalo své ostrovy a zjistilo, že jich má dvakrát více, než se doposud předpokládalo. Objeveno bylo na sedm tisíc nových ostrůvků, uvedl list The Guardian s odvoláním na zprávy japonských médií.
16. 2. 2023|

Severní Korea údajně dokončuje vývoj špionážního satelitu

Severní Korea provedla důležitý test pro vývoj špionážního satelitu, tvrdí státní agentura KCNA. Podle ní šlo o test ve finální fázi vývoje. Satelit má být dokončen v dubnu příštího roku.
19. 12. 2022|

Severní polokouli letos zasáhlo mnoho požárů, hořelo i za polárním kruhem

Severní polokouli naší planety na jaře a na počátku léta zasáhlo mnoho intenzivních požárů. Hořelo i za polárním kruhem na Aljašce, na jihozápadě Spojených států a začátkem léta také v Evropě – ve Španělsku, ve Francii a v Německu. Upozornila na to evropská agentura pro sledování atmosféry Copernicus Atmosphere Monitoring Service neboli CAMS.
7. 7. 2022|

Brazilské pralesy v květnu shořely nejvíc za posledních 18 let. Může za to kombinace úmyslu a sucha

Počet požárů v brazilském amazonském pralese se v květnu meziročně zdvojnásobil. Brazilský Národní ústav pro výzkum vesmíru (INPE) díky záznamům ze satelitu zachytil na 2300 požárů, což byl nejvyšší květnový údaj za posledních 18 let.
3. 6. 2022|

Turecko hledá svého prvního kosmonauta. Nesmí to být čahoun

Turecko začalo vybírat svého prvního kosmonauta, kterého plánuje příští rok vyslat na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Zájem stát se prvním tureckým kosmonautem už projevilo 27 tisíc lidí, informoval v úterý turecký ministr průmyslu Mustafa Varank. V rámci svého ambiciózního vesmírného programu plánuje Ankara také už koncem příštího roku zkušební let vlastní rakety na Měsíc.
25. 5. 2022|

Moderní technologie mění válečnou strategii. Od robotických válek jsme ale daleko, říká Kraus

Mobilní telefony, drony, satelitní snímky i záběry na sociálních sítích mohou prozradit polohu nepřítele. Moderní technologie tak proměňují taktiku boje. Důkazem toho je také Ruskem rozpoutaná válka. Bránící se Ukrajinci mají ve svých řadách speciální oddíl dronů, který pomáhá dělostřelectvu navádět palbu.
24. 5. 2022|

Pálení čarodějnic v Česku zachytil satelit, „výhled“ mu částečně pokazila zatažená obloha

Letošní pálení čarodějnic si Češi po dvou letech mohli užít bez covidových restrikcí. Ohně z oběžné dráhy zachytil i satelit, ukazuje snímek, který na sociální síti v sobotu večer zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Záběr je bohužel „nekompletní“, neboť velkou část území Česka ve chvíli jeho pořízení zakrývala oblačnost, která skryla družici body označující planoucí čarodějnické hranice.
1. 5. 2022Aktualizováno1. 5. 2022, 09:29|

Ukrajinci nacházejí stovky zavražděných civilistů. Zvěrstva v Buče jsou jen špičkou ledovce, řekl Kuleba

Ruští vojáci podle ukrajinských úřadů opustili město Černihiv, v oblasti ale ještě zůstávají. Podle vedení Sumské oblasti se invazní jednotky stahují i z tohoto regionu. Ukrajinci po odchodu ruských vojáků našli už nejméně 410 zavražděných civilistů. Satelitní snímky z konce března ukazují příkop v Buče, kde se později našel masový hrob. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov tato obvinění označil za „falešný útok“ na Moskvu a prohlásil, že jsou zinscenovaná. Rakety v noci dopadaly na Oděsu a Mykolajiv. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už dříve varoval, že ruská armáda se soustředí na Donbas a jih země.
4. 4. 2022Aktualizováno4. 4. 2022, 22:59|

Íránské revoluční gardy vyslaly na oběžnou dráhu kolem Země družici Núr-2

Írán vyslal na oběžnou dráhu kolem Země satelit s názvem Núr-2. Informovala o tom tamní tisková agentura IRNA. Nosnou raketu s družicí do vesmíru poslaly jednotky elitních revolučních gard, které působí nezávisle na armádě a mají vlastní raketový program. Svou první družici gardy vyslaly v roce 2020.
9. 3. 2022|

Musk přišel o desítky družic Starlink. Zničila je silná geomagnetická bouře

Společnost SpaceX přišla o desítky satelitů Starlink, které jsou určené k přenosu internetu. Nepodařilo se jejich vypuštění – družice totiž zasáhla nečekaně silná geomagnetická bouře.
9. 2. 2022|

Starlink už posílá internet i do Česka

Společnost SpaceX amerického miliardáře Elona Muska vynese v noci další várku svých satelitů na oběžnou dráhu. Budovaná celosvětová síť vysokorychlostního internetu je dostupná i v Česku a má zde první klienty. Ambiciózní projekt celkem počítá s vypouštěním desetitisíců družic. Kvůli tomu vzbuzuje obavy z rizika srážek na orbitě.
18. 1. 2022|