TÉMA

Dopravní podnik

Dopravní podniky lákají studenty i matky na rodičovské, chtějí tak vyřešit nedostatek řidičů

Řízení tramvaje jako studentská brigáda nebo přivýdělek na rodičovské dovolené. Dopravní podniky napříč Českem řeší nedostatek řidičů a hledají nové způsoby, jak přilákat zájemce. Studenty se snaží oslovit například Dopravní podnik města Brna. Do jeho letního kurzu na řízení tramvaje se jich zatím přihlásilo jedenáct. V Ostravě zase cílí na maminky a na všechny, kteří chtějí práci na částečný úvazek. Nejtěžší je podle dopravních podniků sehnat řidiče trolejbusů. Nové posily proto lákají i na různé benefity, nejčastěji náborové příspěvky.
21. 4. 2024|

Liberecká koalice bude kvůli obvinění Židka bez ODS

Petr Židek, který je obviněný v korupční kauze, rezignoval na funkce náměstka primátora Liberce, radního města a předsedy dozorčí rady libereckého dopravního podniku. V prohlášení to zdůvodnil tím, že nechce narušovat práci radniční koalice. Do vedení pátého největšího města v zemi byl Židek zvolený za ODS, členství ve straně mu výkonná rada ODS zrušila v pátek. V reakci na kauzu vypověděly ostatní strany liberecké koalice koaliční smlouvu a pokračovat budou bez ODS. Nadále mají většinu.
15. 4. 2024Aktualizováno15. 4. 2024, 21:13|

V Praze možná zdraží jízdné. Teď je MHD v největším českém městě jedna z nejlevnějších

Praha se ještě letos bude muset zřejmě zabývat změnami jízdného – bude zvažovat zdražení městské hromadné dopravy. Konkrétní návrhy už mají radní. V tuto chvíli platí Pražané za MHD deset korun za den, a to v případě, že mají roční kupon. Jenže to je ve srovnání s jinými evropskými metropolemi, ale i velkou většinou krajských měst v Česku mnohem méně. Náklady se navíc výrazně zvýšily.
15. 2. 2024|

Ostravská MHD podraží. Podnik reaguje na ceny energií i růst mezd

Ceny krátkodobých nezlevněných jízdenek v Ostravě vzrostou od 10. prosince z 25 na 30 korun. Nově ale budou platit pro přestup 60 minut místo 45. Dlouhodobé jízdenky zdraží v průměru o deset procent. Informovali o tom zástupci Dopravního podniku Ostrava (DPO) a města, které je jeho zřizovatelem. Městem navržený tarif schválila valná hromada společnosti Koordinátor ODIS, která řídí systém hromadné dopravy v kraji.
23. 11. 2023|

V terminálu MHD v Liberci panují zmatky. Začala druhá etapa jeho rekonstrukce

Cestující městskou hromadnou dopravou v Liberci se musejí obrnit trpělivostí. V dolním centru totiž začala další etapa rekonstrukce dopravního terminálu, který je nejfrekventovanějším místem v krajském městě. Po zkušenostech z první etapy prací jsou v terminálu také informátoři, kteří by měli cestující nasměrovat ke správným nástupištím.
20. 11. 2023|

Do olomouckých Pavloviček opět pojedou tramvaje. Podnik teď zvažuje i velkou opravu trati

Dopravní podnik města Olomouce (DPMO) plánuje, že v sobotu obnoví provoz na tramvajové trati z hlavního nádraží do Pavloviček. Zastaven byl v polovině října po srážce nákladního auta s osobním vlakem a následném požáru na železničním přejezdu v městské části Bělidla. Požár poškodil křížení tramvajové trati s železničními kolejemi i trolejové vedení. Náhradní přepravu cestujících do Pavloviček od té doby zajišťují autobusy. Oprava tramvajových kolejí míří do závěrečné fáze, řekl na konferenci Olomoucké dopravní fórum předseda představenstva DPMO Jaroslav Michalík.
7. 11. 2023|

Na většině zastávek v Ústí nad Labem se bude kvůli bezpečnosti nastupovat jen předními dveřmi

Dopravní podnik města Ústí nad Labem (DPMUL) zavede od 1. ledna 2024 celodenní nástup předními dveřmi na většině zastávek. Dosud se předem nastupovalo jen do autobusů a trolejbusů od 20:00. Podnik reaguje na naléhání veřejnosti, které zesílilo po změnách na lince 57. Od léta kvůli problémovým jedincům jezdí pouze na trase Mojžíř – OD Květ – Mojžíř. Problémy se ale podle některých místních pouze přesunuly. Dopravní podnik tak zdůvodnil plošné opatření zvýšením bezpečnosti.
7. 11. 2023|

Praha nechá udělat projekt tramvajové trati z Dvorců přes Budějovickou do Michle

Hlavní město si nechá od dopravního podniku (DPP) vypracovat projekt na výstavbu tramvajové trati z Dvorců přes Budějovickou do ulice U Plynárny v Michli, kde by se napojila na současnou trať. Projekt vyjde na 50 milionů korun a náklady na výstavbu trati jsou předběžně odhadovány na 1,7 miliardy korun. Vyplývá to z dokumentu, který schválili pražští radní. Kdy se přesně začne stavět, není jasné, stejně tak konečná cena bude záviset na podobě projektu a na výběru dodavatele.
11. 9. 2023Aktualizováno11. 9. 2023, 13:32|

Druhý úsek metra D bude stát 30 miliard. V tendru uspělo sdružení firmy Subterra

Představenstvo pražského dopravního podniku (DPP) schválilo vítěze tendru na druhý úsek metra D z Olbrachtovy na Nové Dvory. V soutěži uspělo sdružení vedené firmou Subterra s nabídnutou cenou zhruba třicet miliard korun bez DPH, v tiskové zprávě o tom informoval vedoucí odboru komunikace DPP Daniel Šabík. Vedení DPP zároveň pro zásadní nedostatky v nabídce vyloučilo z tendru sdružení firem vedené společností PORR. Stavba metra D začala loni v úseku mezi Pankrácí a Olbrachtovou.
5. 9. 2023Aktualizováno5. 9. 2023, 13:23|

V Plzni začalo fungovat sedm chytrých křižovatek. Pomůžou hlavně záchranářům a MHD

Na sedmi křižovatkách v Plzni na Borech začala fungovat nová technologie, která má umožnit rychlejší a bezpečnější průjezd městem. Semafory doplněné kamerami napojenými na centrální servery dokáží efektivně řídit dopravu, reagovat na změnu provozu a upřednostnit průjezd vozů hasičů, záchranky a MHD. Chytré řízení dopravy v úterý představilo vedení města.
15. 8. 2023|

Tendr na stavbu druhého úseku metra D stále nemá vítěze. Hrozí, že se projekt nestihne

Vyhlášení vítěze největší stavební zakázky v Česku posledních let nabírá zpoždění. Druhému úseku metra D podle některých pražských zastupitelů hrozí, že se nestihne plánované otevření nové linky v roce 2029. Pochybnosti o celé soutěži na tendr za 25 miliard korun má i organizace Transparency International.
17. 6. 2023|

Státní zástupce obžaloval v souvislosti s kauzou Dozimetr policistu a dalšího člověka

Státní zástupce Pavel Prygl ve čtvrtek podal obžalobu na policistu a dalšího člověka v souvislosti s kauzou Dozimetr. V tiskové zprávě uvedl, že policistu viní ze zneužití pravomoci úřední osoby a neoprávněného přístupu k počítačovému systému, druhého člověka pak z toho, že policistu k trestným činům navedl. Případem se bude zabývat Obvodní soud pro Prahu 8. Podle serveru Novinky.cz se obžaloba týká bratrů Zakaríi a Karíma Nemrahových.
9. 6. 2023Aktualizováno9. 6. 2023, 10:46|

Ostravané si na městské „metro“ ještě počkají, dopravní podnik čeká hloubkový audit

Projekt takzvaného ostravského metra – konceptu páteřních tramvajových linek – se odkládá na příští rok. Rozhodlo o tom nové vedení města. Podle radního Lukáše Semeráka (Ostravak) není zeštíhlení tramvajové koncepce dostatečně připravené, a je potřeba ho dopracovat. Po kritice části veřejnosti se má vrátit i desetiminutová jízdenka, která z tarifu vypadla na začátku roku. Dopravní podnik navíc čeká forenzní audit. Ten má zjistit, jestli společnost správně hospodaří s dotacemi města.
10. 5. 2023|

V Olomouci od září zdraží MHD, cena základní jízdenky vzroste z osmnácti na dvacet korun

V Olomouci od 1. září zdraží jízdné v městské hromadné dopravě. Základní jízdenku si cestující v předprodeji nebo mobilní aplikaci pořídí za 20 korun namísto současných osmnácti. Zlevněná jízdenka podraží o korunu na deset korun a cena SMS jízdenky bude činit 22 korun. Podle mluvčí Dopravního podniku města Olomouce (DPMO) Anny Sýkorové se změna dotkne především krátkodobých jízdních dokladů, méně dopadne na měsíční, čtvrtletní a ostatní dlouhodobé kupony.
10. 5. 2023|

Pražský dopravní podnik koupí 140 hybridních autobusů za jeden a půl miliardy

Pražský dopravní podnik (DPP) nakoupí 140 kloubových autobusů na hybridní pohon za zhruba 1,55 miliardy korun. Vozy typu Iveco Urbanway Hybrid 18M dodá podniku společnost Iveco Group, sdělila mluvčí DPP Aneta Řehková. S vítězem tendru uzavřel DPP takzvanou rámcovou smlouvu, což znamená, že nebude muset nakoupit všechny vozy, ale v případě potřeby pouze část z nich. První autobusy se v metropoli objeví v příštím roce.
12. 4. 2023|

České Budějovice chtějí pořídit trolejbusy za stamiliony, mohou na ně ale dlouho čekat

Obnova vozového parku dopravních podniků vázne, města a dopravci často nemají dost peněz na nákup nových vozů, takže zatím musí sloužit ty staré i třicet let. Evropské dotace můžou dopravní společnosti získat pouze na trolejbusy. České Budějovice jich teď chtějí koupit pětatřicet za 665 milionů korun. Jenže na ně možná budou muset déle čekat.
28. 3. 2023|

Pardubický dopravní podnik nainstaluje do všech vozů kamery

Ve všech vozech městské hromadné dopravy v Pardubicích budou přibližně do konce roku kamery. Budou monitorovat případné incidenty a sloužit jako důkazní materiál. Mohou působit i preventivně, řekl provozně technický náměstek Dopravního podniku města Pardubic Petr Drápalík. Kamery mají chránit nejen cestující, ale i řidiče a revizory.
22. 3. 2023|

Rusko poslalo na Kyjev v prvních hodinách nového roku desítky dronů

V Kyjevě a okolí byly v noci slyšet výbuchy a po celé Ukrajině se opět rozezněly sirény varující před leteckým útokem. Ukrajinská armáda oznámila, že její protivzdušná obrana v noci na neděli sestřelila 45 íránských dronů Šáhed, které Rusko používá ke vzdušným útokům. Jen nad Kyjevem byly zničeny přes tři desítky vzdušných cílů.
1. 1. 2023Aktualizováno1. 1. 2023, 21:48|

30 let zpět: Problémy s nákupem tramvajenek v Praze

Pro Pražany dnes není problém zakoupit jízdenku hromadné dopravy například pomocí SMS. Avšak před 30 lety se cestující v pražské MHD museli spoléhat na kupování papírových kuponů či jízdenek v automatech. I to ale byl mnohdy problém.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992. 
21. 11. 2022|

Přípravy na pohřeb Alžběty II. vrcholí. Do Londýna přijíždějí delegace z celého světa, dorazil už i Biden

Americký prezident Joe Biden přiletěl v sobotu pozdě večer do Londýna na pondělní pohřeb královny Alžběty II. Podle britského listu The Guardian neformální jednání šéfa Bílého domu s novou britskou premiérkou Liz Trussovou, původně plánované na neděli, bylo přesunuto na středu na okraj zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku. Pondělní pohřeb budou podle médií provázet obří bezpečnostní manévry, očekává se pět stovek hlav států a do Londýna zamíří asi milion lidí. Má jít patrně o nejsledovanější akci v britských dějinách.
18. 9. 2022Aktualizováno18. 9. 2022, 22:02|

GIBS odmítá, že by vyšetřovala Mlejnka kvůli vynášení informací Redlovi. Únik dat ale prověřuje

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) odmítla, že by začala prověřovat současného ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petra Mlejnka kvůli úniku informací v kauze údajné korupce v dopravním podniku. Potvrdila ale, že v souvislosti s takzvanou Akcí Dozimetr prověřuje únik informací, se šéfem civilní rozvědky by nicméně neměl souviset. O Mlejnkovi tento týden informoval server Seznam Zprávy kvůli jeho opakovaným stykům s lobbistou Michalem Redlem, který je v korupční kauze stíhaný.
12. 8. 2022|

Autobusům a tramvajím chybí klimatizace. Ve velkých městech cestující zchladí často i méně než třetina vozů

Ochlazení během horkých letních dnů cestujícím ve velkých městech zajistí méně než třetina vozů hromadné dopravy. Dopravním podnikům totiž chybí klimatizovaná vozidla. Například v Brně má klimatizaci pouze sedm procent tramvají. A právě tramvaje jsou na tom většinou výrazně hůř než autobusy. České televizi to potvrdila mluvčí Sdružení dopravních podniků ČR Linda Hailichová i oslovené dopravní podniky.
5. 8. 2022|

Reportéři ČT: Posudky o Redlově nesvéprávnosti hovoří o chorobné touze rozdávat majetek na charitu

Podnikatel Michal Redl je podle lidí z jeho nejbližšího okolí posedlý touhou rozdávat svůj majetek na charitativní účely a prý se obviňuje z hladomoru v Africe. Vyplývá to z rozsudku plzeňského soudu o jeho nesvéprávnosti, který má Česká televize k dispozici. Podle policie je ale hlavou zločineckého gangu, který měl vybírat úplatky ze zakázek v pražském dopravním podniku. Podrobnosti o rozsudcích souvisejících s Redlovou nesvéprávností v pořadu Reportéři ČT zjišťovali Jana Neumannová a Ondřej Golis.
27. 6. 2022|

Několik jedinců pošlapalo práci tisíců lidí, říká Pecková. O kandidatuře do vedení STAN ještě není rozhodnutá

Po pražské korupční kauze kolem obviněného, nyní již bývalého náměstka za STAN Petra Hlubučka je podle středočeské hejtmanky Petry Peckové (STAN) nutná zásadní obroda celého vládního hnutí. Domnívá se ale, že odvolání předsedy Starostů Víta Rakušana z pozice ministra vnitra není v současné době na místě. O tom, zda bude Pecková kandidovat do předsednictva hnutí, se podle svých slov ještě rozhodne, protože nechce opouštět svou práci ve Středočeském kraji. Hejtmanka byla hostem Interview ČT24.
22. 6. 2022|