TÉMA

Mýtné

Růst mýtného zhruba o patnáct procent vláda podpořila
Vláda ve středu schválila zvýšení mýtného zhruba o patnáct procent od 1. března i s chybou, kterou ve výpočtu udělali úředníci ministerstva dopravy. Opravené sazby začnou platit od 25. března, lišit se budou o haléře, uvedl po jednání kabinetu ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Pro většinu nákladních vozidel podle něj bude mýtné i po 25. březnu stejné jako od začátku měsíce, dopad chyby na rozpočet také očekává minimální. Dopravci kvůli změnám očekávají bezprostřední zdražení dopravy.
14. 2. 2024Aktualizováno14. 2. 2024, 15:30|ČT24, ČTK
U Braniborské brány v Berlíně vyvrcholil protest dopravců, nespokojenost vyjádřili i farmáři
Centrum Berlína na protest proti zvyšování mýta zablokovali nákladní dopravci s více než stovkou kamionů. Do ulic německé metropole opět vyrazili také nespokojení farmáři, kteří odmítají škrtání dotací na diesel pro zemědělství. Farmáři k protestu využili potravinářský veletrh Grüne Woche, který je považován za největší svého druhu na světě.
19. 1. 2024|Magdaléna Kohoutová, ČTK
Policie odložila kauzu výběru poradce na mýtný tendr. Manipulaci nezjistila
Pražští policisté odložili kauzu výběru poradce na soutěž o nový mýtný systém. Nenašli žádné důkazy, že by se zakázkou někdo manipuloval. ČT to zjistila z policejního usnesení o odložení případu. V tendru vyhrála nejdražší ze čtyř nabídek, podezření vzbuzovaly i pochybné studie a údajný střet zájmů jednoho ze členů hodnoticí komise. Kriminalisté ale trestný čin nezjistili. Ministerstvo dopravy soutěž loni v létě po zásahu antimonopolního úřadu zrušilo.
12. 1. 2024|Šimon Rogner
Plzeňský kraj tlačí na zpoplatnění dalších silnic. Nechce, aby se kamiony vyhýbaly mýtu
Plzeňský kraj spolu s několika obcemi usiluje o zavedení mýta na dalších silnicích. Chtějí tím udržet mezinárodní kamionovou dopravu na dálnicích. Řidiči nákladních aut si podle vedení kraje často zkracují cestu po silnicích první třídy a zároveň se vyhýbají zpoplatněným úsekům. Prioritou kraje i starostů je zavedení mýta mezi Klatovy a Domažlicemi.
10. 1. 2024|ČT24
Chorvatsko plánuje do dvou let zavést elektronické mýtné
Chorvatsko plánuje změnu placení mýtného, píše chorvatský deník Jutarnji list. Země, která je oblíbenou destinací českých turistů, se chce zbavit mýtných bran, zrychlit dopravu a v sezoně se vyhnout dopravním zácpám. Systém platby za ujetý kilometr zůstane, o dálničních známkách se podle ministra pro moře, dopravu a infrastrukturu Olega Butkoviče neuvažuje. Postupně do roku 2025 se ale zprovozní nový model elektronického mýtného, což má být projekt zhruba za 100 milionů eur (2,4 miliardy Kč).
27. 8. 2023|
Praha dokáže podle Hřiba dostavět vnitřní okruh jen s přispěním státu. Rozhodne ale až budoucí vláda
Chybějící část vnitřního Městského okruhu v Praze se podle náměstka pro dopravu Zdeňka Hřiba (Piráti) začne stavět koncem desetiletí, ale dokončit ji bude možné pouze za přispění státu. Hřib řekl v Interview ČT24, že nynější ministr dopravy Martin Kupka (ODS) je státnímu spolufinancování nakloněn, rozhodovat bude ale až jiná vláda, která bude u moci na konci dekády. Do té doby se v pražské dopravě zřejmě mnoho nezlepší, rovněž až koncem desetiletí se bude upravovat Průmyslová a dokončení vnějšího dálničního okruhu, které je plně v režii státu, je zatím docela nejasné.
29. 7. 2023|
Od zdražení mýtného si ministerstvo slibuje dodatečné dvě miliardy
Od ohlášeného zvýšení mýtného pro nákladní auta si ministerstvo dopravy slibuje, že získá dodatečné dvě miliardy korun na dopravní stavby. Navýšení má být podle ministra Martina Kupky (ODS) o deset až patnáct procent – což je podstatně méně než například v Německu, které se chystá zdražit sazbu téměř na dvojnásobek. Čeští autodopravci tak sice nejsou ambicemi ministerstva nadšeni, za větší komplikaci ale považují chystaný návrat spotřební daně na naftu.
2. 7. 2023|
Mýto pro nákladní auta zdraží o 10 až 15 procent, oznámil ministr dopravy
Mýtné pro vozidla nad 3,5 tuny se zvýší. V Otázkách Václava Moravce to řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Nárůst ceny by mohl být o deset až patnáct procent. Umožňuje to podle něj změna evropských pravidel. Bývalý ministr dopravy a nynější opoziční poslanec Karel Havlíček (ANO) řekl, že se zvýšením mýtného souhlasí, vládu ale kritizuje za to, že chce zároveň v rámci konsolidačního balíčku také zvyšovat cenu dálničních známek pro osobní auta, a to navíc podstatně výrazněji než o deset procent.
18. 6. 2023|
Reportéři ČT: Nový tendr na mýto je ohrožen. Stát vybral podezřelého poradce
Stát díky mýtu získává miliardy na stavbu a opravu silnic. Jeho výběr má zajištěný už jen na šest let, a tak musí řešit, co bude dál. V minulosti stát nového provozovatele nestihl vybrat včas a jednu z největších státních zakázek opakovaně provázely závažné pochybnosti. A nejinak je tomu i tentokrát. Stát vybral poradce, který mu měl pomoct připravit nový tendr. Ten je teď ale podezřelý, že podváděl. Pro Reportéry ČT natáčeli Zuzana Černá a Michael Fiala.
23. 5. 2023|
Ministerstvo plánuje zvýšit mýtné pro kamiony, dopravci volají po předvídatelnosti
Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v rozhovoru pro Českou televizi připustil zvýšení sazby mýtného pro kamiony. Do teď přitom změny odmítal. S tím, že poplatky porostou, počítají i dopravci. Apelují ale na předvídatelnost.
12. 11. 2022|
Mýto se rozšířilo, kamiony musí platit na dalších úsecích silnic v Česku
Nákladní auta musí od července platit mýtné na dalších silnicích první třídy. Dohromady jde asi o 373 kilometrů komunikací. Zpoplatněná je tak přibližně čtvrtina délky tohoto typu silnic v zemi. Ministerstvo chce v rozšiřování placených úseků pokračovat i v budoucnu.
2. 7. 2022|
Spotřební daň u pohonných hmot se od středy sníží, zda se to promítne do cen, není jasné
Vláda od středy sníží spotřební daň u pohonných hmot o korunu padesát. Kvůli pokračujícímu zdražování by tak lidé mohli tankovat zhruba za stejné peníze jako před dvěma týdny. Na to, zda ceny benzinu a nafty skutečně klesnou a jak se to promítne do cen v dopravě, ale mají vliv i další okolnosti.
30. 5. 2022|daz
Slovenští dopravci přerušují protest, který zkomplikoval provoz i na hranicích s Českem
Slovenští dopravci ohlásili přerušení protestů, při nichž v uplynulých dnech částečně blokovali dopravu i na dálničním hraničním přechodu s Českou republikou Brodské/Břeclav. Chtějí jednat s ministry financí a dopravy.
17. 2. 2022|
Na silnici mezi Hradcem a Semonicemi se vrátily kamiony. Resort dopravy zrušil mýtné
Dálnice prakticky bez kamionů a v obcích znovu hluk a kolony. Tak s nadsázkou mluví starostové obcí mezi Hradcem Králové a Jaroměří o dálnici D11. Stát její dva nové úseky, které vedou z krajského města, otevřel v polovině prosince a řidiči nákladních aut ji díky pohodlnějšímu cestování hned začali využívat. Jenže ministerstvo dopravy od února zrušilo mýtné na původní cestě po silnicích první třídy. Kvůli úspoře peněz se na ně tak opět nákladní auta vrátila.
11. 2. 2022|
Policie může zajistit auto řidičům, kteří nezaplatili pokuty za přestupky
Až dvě třetiny řidičů, kteří dostanou od dopravních policistů pokutu, ji nezaplatí. Pokuty pak končí u celníků, kteří se je snaží vymáhat. Donutit řidiče pokuty uhradit má nová pravomoc policistů – těm, kteří pokuty nezaplatí, budou moci od 1. ledna odebrat registrační značku nebo zamezit v jízdě nasazením botičky.
1. 1. 2022|
Starosta Benátek plánuje zpoplatnit vstup do města
Italské Benátky se oficiálně pyšní zrestaurovaným mostem Rialto. Práce na jedné z tamních nejslavnějších památek trvaly několik let a stály zhruba pět milionů eur. Během slavnostního ceremoniálu převzal most benátský starosta. Ten mimo jiné prosazuje, aby v budoucnu turisté za vstup do Benátek platili.
8. 9. 2021|
Stát chce zdražit mýtné. Proti jsou dopravci i Svaz průmyslu a obchodu
Dopravci si zřejmě v příštím roce za mýto připlatí. Stát plánuje zavedení nových sazeb mýtného, což by mělo zvýšit příjmy z něho zhruba o 1,5 miliardy korun. Vyplývá to z návrhu ministerstva dopravy, který v pondělí projedná vláda. Změny se ovšem nelíbí podnikatelům. Návrh dále zavádí také změny platnosti dálničních známek, roční viněty budou místo kalendářního roku platit po dobu 365 dní.
15. 11. 2020|
Kamiony objíždějí placené úseky silnic. Obce na jihu Moravy budou měřit hustotu dopravy
Po zpoplatnění silnic prvních tříd se zvýšil provoz kamionů na objízdných trasách. Upozorňují na to někteří starostové měst a obcí na jihu Moravy. Mýtné platí řidiči kamionů na hlavním tahu I/43 mezi Brnem a Svitavami nebo na silnici I/50 směrem na Slovensko. Provoz proto začnou v obcích měřit a s výsledky se chtějí obrátit na ministerstvo dopravy.
7. 2. 2020|
Smlouva na nový mýtný systém je platná, vyplývá z rozhodnutí Nejvyššího správního soudu
Smlouva státu na nový mýtný systém s konsorciem CzechToll/Sky Toll je platná. Nejvyšší správní soud ve středu zrušil rozsudek Krajského soudu v Brně, který ji dříve prohlásil za neplatnou.
4. 12. 2019Aktualizováno4. 12. 2019, 16:11|
Mýtné
Skoro polovina výnosu z mýtného na Slovensku končí u SkyToll, kritizuje Nejvyšší kontrolní úřad
Systém výběru mýtného za používání zpoplatněných silnic na Slovensku je nastavený neefektivně, téměř polovinu z vybraných poplatků zinkasoval provozovatel systému, společnost SkyToll. V pátek to uvedl slovenský Nejvyšší kontrolní úřad (NKU).
22. 11. 2019|
Kapsch se žalobou u soudu narazil. „Mýtný tendr byl plný chyb, ale naše námitky už nikdo nepřezkoumá“
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se nemusí zabývat námitkami společnosti Kapsch proti mýtnému tendru. Krajský soud v Brně ve čtvrtek zamítl žalobu Kapsche, která projednání firemních námitek proti tendru požadovala. Verdikt se netýká přezkumu nové smlouvy na provoz mýtného systému. Kapsch trvá na tom, že tendr byl plný chyb.
7. 11. 2019|
Dopravcům bez registrace v mýtném systému hrozí stotisícová pokuta. Žádná tolerance, varuje ministr
Od prosince musí být dopravci, kteří chtějí využívat dálnice, zaregistrovaní v novém mýtném systému. Pokud se do systému nepřihlásí, hrozí jim pokuta až 100 tisíc korun. Stát peníze hodlá vymáhat hned od začátku spuštění nového mýta, dopravcům žádné toleranční období neposkytne, upozorňuje ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO).
31. 10. 2019|
Na české předsednictví EU má jít 1,24 miliardy korun, schválila bez hlasů ČSSD vláda
České předsednictví Evropské unii v druhé polovině roku 2022 by mělo stát zhruba 1,24 miliardy korun. Na pondělním zasedání to schválila vláda. Pro materiál předložený premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) ale nehlasoval žádný z ministrů nominovaných sociální demokracií. ČSSD považuje plánované výdaje za podhodnocené.
14. 10. 2019Aktualizováno14. 10. 2019, 18:15|
Mýtné
Ministerstvo se odvolá proti zákazu mýtného systému a chystá se na soudní bitvy
Ministerstvo dopravy podá v nejbližších dnech rozklad proti nepravomocnému rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), kterým úřad minulý týden zakázal plnění smlouvy na nový mýtný systém mezi resortem a vítězným konsorciem CzechToll/SkyToll.
3. 10. 2019|