TÉMA

Nemovitosti

„Už stačilo.“ Přes padesát tisíc lidí demonstrovalo v sobotu na Kanárských ostrovech proti masové turistice

Desítky tisíc lidí demonstrovaly v sobotu na Kanárských ostrovech proti masové turistice v tomto španělském autonomním regionu v Atlantském oceánu. Do ulic a na promenády u pláží vyšlo manifestovat podle deníku El País přes 57 tisíc lidí, některá média uvádějí i více než sto tisíc účastníků, kteří požadují mimo jiné limit pro počet turistů a dostupné bydlení pro místní obyvatele. V solidaritě s nimi v sobotu demonstrovaly také skupiny lidí v Madridu či Barceloně.
21. 4. 2024|

V Číně stávkují dělníci, protože jim firmy nevyplácí mzdy. Příčinou je krachující realitní sektor

Čína se snaží zachránit krachující realitní sektor, který je pilířem ekonomiky. Centrální banka rekordně snížila sazbu pro hypotéky ze 4,20 na 3,95 procenta, ale důvěra zákazníků v trh s nemovitostmi je nízká. Prodeje váznou, hromadí se dluhy a nedokončené projekty. Dělníci stávkují, protože jim podniky neplatí.
21. 2. 2024|

Trh s nemovitostmi v Česku nabírá na síle. Prodeje starších i nových bytů vzrostly během loňska o desítky procent

Realitní trh v Česku zažívá od loňského jara z pohledu počtu transakcí značný růst u všech typů nemovitostí. Prodeje u novostaveb v posledním čtvrtletí roku 2023 meziročně vzrostly téměř dvojnásobně, u starších bytů to bylo o 49 procent a u rodinných domů o 45 procent. Podle dat České bankovní asociace a společnosti Dataligence nicméně trh předtím ve druhé polovině roku 2022 skokově propadl.
21. 2. 2024|

Rusové se v Česku dál zbavují majetku. Bojí se přitvrzení sankcí

Obavy zámožných Rusů z dalších sankcí, které Česko přijalo vůči Rusku po útoku této země na Ukrajinu, pokračují. ČT zjistila, že exmanažer významné ruské zbrojařské firmy Genadij Ljachov například prodává historickou karlovarskou vilu za víc než sto milionů korun. Nemovitostí se snaží zbavit i někteří ruští politici.
20. 1. 2024|

Církev se chystá na konec příspěvků od státu. Pronajímá byty a zbavuje se nepotřebného majetku

Katolická církev se připravuje na rok 2030, kdy jí přestane na provoz přispívat stát. Arcibiskupství pražské si chce finance zajistit rovněž pronajímáním bytů, které pořizuje už teď. Nové kapacity nyní nabízí i mimo hlavní město. Zároveň se dál zbavuje majetku, který není hospodářsky výhodný.
18. 1. 2024|

Státní podpora bydlení stojí miliardy, na trh má ale zanedbatelný vliv, tvrdí NKÚ

Stát vynakládá na podporu bydlení miliardy, na trh s bydlením to má ale jen okrajový vliv, vyplývá z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Podle něj hlavní problémy bytové politiky, zejména dostupnost a kvalita bytového fondu, dlouhodobě přetrvávají. NKÚ kontroloval peníze vynakládané ministerstvem pro místní rozvoj a Státním fondem podpory investic. Obě instituce vydaly na podporu bydlení v letech 2016 až 2021 dohromady 13,9 miliardy korun a podpořily více než 4500 projektů.
15. 1. 2024Aktualizováno15. 1. 2024, 14:57|

Banky loni poskytly hypotéky za 150 miliard korun, o čtvrtinu méně než o rok dříve

Banky a stavební spořitelny poskytly loni hypoteční úvěry za 150 miliard korun, což je meziroční pokles téměř o čtvrtinu. Nové úvěry bez refinancování činily 124 miliard korun. Úrokové sazby v prosinci pokračovaly v poklesu a snížily se z listopadových 5,67 na 5,65 procenta, nejnižší hodnotu od poloviny roku 2022. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor, kam dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.
15. 1. 2024|

Zeť ruského zbrojaře podal žalobu kvůli zařazení na český sankční seznam

Česká justice řeší první žalobu na vyškrtnutí ze sankčního seznamu, který přijala Česká republika vůči Rusku po útoku této země na Ukrajinu. U Městského soudu v Praze o to usiluje Rostislav Zorikov, zeť ruského zbrojaře Borise Obnosova. Finanční analytický úřadu obstavil Zorikovovi nemovitosti za zhruba sto milionů korun.
8. 1. 2024|

Krize čínského trhu s nemovitostmi se projevila i v Hongkongu. Developeři nabízejí slevy

Po víc než deseti letech mohutné výstavby a nadměrného zadlužování nastal pro čínský trh s nemovitostmi okamžik zúčtování. Prodeje klesají, výstavba vázne a realitní společnosti neplní závazky. Krize se projevuje i v Hongkongu. Vláda pod tlakem nabízí úlevy a developeři lákají na slevy, aby podpořili poptávku.
6. 12. 2023|

Finanční analytický úřad prověřuje další hotel napojený na Rusko

České úřady se zabývají dalším majetkem Ruska, který by mohl být obstavený v rámci národních sankcí. Podle informací ČT Finanční analytický úřad (FAÚ) prověřuje hotely ovládané ruskými státními organizacemi. Už před dvěma týdny vláda uvalila sankce na společnost ovládající v Česku desítky nemovitostí Ruské federace.
28. 11. 2023|

Sankce zablokovaly Ruské kulturní centrum i konzuláty v Brně a Karlových Varech. Uvažuje se o jejich konfiskaci

Mezi ruskými nemovitostmi, které v České republice zablokoval katastrální úřad, je i pražské sídlo Ruského kulturního centra. To bylo už dříve prověřováno kvůli protiukrajinské propagandě. Kromě toho se národní sankce vztahují i na budovy konzulátů v Brně a Karlových Varech.
20. 11. 2023|

Tržby ve službách ve třetím čtvrtletí meziročně klesly o 5,2 procenta

Tržby ve službách ve třetím čtvrtletí letošního roku meziročně klesly o 5,2 procenta. Největší pokles zaznamenala doprava a skladování. Naopak rostly tržby v ubytování a stravování a také ve vědeckých a technických činnostech. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Tržby se snížily třetí čtvrtletí v řadě a zrychlily pokles. V letošním druhém čtvrtletí vykázaly tržby ve službách meziroční snížení podle revidovaných údajů o 3,3 procenta.
8. 11. 2023Aktualizováno8. 11. 2023, 20:23|

Ceny německých nemovitostí padají, jejich nedostatku navzdory

Ceny bytů a domů v Německu klesají, ve srovnání s loňským rokem téměř o deset procent. Jde o největší propad ve spolkové republice od roku 2000. Přestože vlastní bydlení zlevňuje, kupců zatím nepřibývá, hlavně kvůli drahým hypotékám a inflaci.
30. 10. 2023|

Trump se při budování realitního impéria dopouštěl podvodu, rozhodl soud

Bývalý americký prezident Donald Trump se při budování svého realitního impéria léta dopouštěl podvodu, rozhodl v úterý soud v New Yorku. Informovala o tom agentura AP, podle níž soudce vynesl verdikt v občanskoprávní žalobě, kterou podala newyorská generální prokurátorka Letitia Jamesová. Trump a jeho společnost podle soudu podváděli mimo jiné banky či pojišťovny tím, že masivně nadhodnocovali svůj majetek a zveličovali jeho čistou hodnotu v dokumentech používaných při uzavírání obchodů a zajišťování financování. Trump rozhodnutí soudu kritizoval, hodlá se odvolat.
26. 9. 2023|

Po zásahu policie ztrácejí akcie čínského developera Evergrande, momentálně o čtvrtinu

Akcie problémového čínského developera China Evergrande Group ztrácejí k pondělku 25 procent. Reagují tím na zprávu, že policie zadržela některé zaměstnance firemní jednotky pro správu majetku. To by podle agentury Reuters mohlo znamenat nové vyšetřování, které by mohlo prohloubit potíže této realitní společnosti. Evergrande je nejzadluženější developerská firma na světě, nachází se navíc v centru krize čínského realitního sektoru.
18. 9. 2023|

Čínský realitní gigant Evergrande má obří dluhy i ztrátu, akcie se propadly o 87 procent

Akcie čínského developera China Evergrande Group, který se potýká s problémy, se v pondělí na burze v Hongkongu propadly až o 87 procent. Burza obchodování s akciemi silně zadlužené realitní společnosti pozastavila loni v březnu a nyní ho obnovila.
28. 8. 2023Aktualizováno28. 8. 2023, 14:40|

Ruští podnikatelé se zbavují hotelů v Karlových Varech. Sankce obchází majetkovými převody

Finanční analytický úřad zaznamenal vyšší počty převodů nemovitostí a firem ovládaných podnikateli z Ruska. Majetku se zbavují kvůli obavám ze sankcí. Třeba v Karlových Varech teď realitní kanceláře nabízejí kromě bytů i hotely a domy za stovky milionů korun.
31. 7. 2023|

Index finanční situace domácností mírně vzrostl, ukázal průzkum. Mnoho lidí ale má stále problém vyjít se svými přijmy

Ekonomická nálada Čechů se postupně uklidňuje – index finanční situace domácností po loňském výrazném propadu mírně vzrostl. Stále je ale horší než v předchozích letech, vyplývá z průzkumu společností STEM a KPMG. Řada lidí má problém vyjít se svými příjmy a víc než polovina Čechů si zároveň v posledních třech měsících nebyla schopná ušetřit žádné peníze.
27. 6. 2023|

Podnikatel s vazbami na sankcionované oligarchy ovládá komplex v Karlových Varech

Rusky hovořící podnikatelé napojení na kremelské politiky a oligarchy stále kontrolují majetek v miliardách korun. Podle analytiků ze společnosti Datlab jde zejména o nemovitosti a historické budovy. ČT zjistila, že rusky hovořící podnikatel s vazbami na sankcionované oligarchy, který vlastní zámek Hrubá Skála, ovládá i rozsáhlý komplex v centru Karlových Varů.
6. 5. 2023|

Objem hypoték v březnu stoupl o šedesát procent. Sazby potřetí v řadě mírně klesly

Banky a stavební spořitelny poskytly v březnu hypoteční úvěry za 12,6 miliardy korun, což je proti únoru nárůst o šedesát procent. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování třetí měsíc za sebou klesla, a to z únorových 5,9 na 5,86 procenta. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu. Oživení zájmu o hypotéky pozorují také developeři.
14. 4. 2023Aktualizováno14. 4. 2023, 18:50|

Za pochybení autorizovaného inspektora odpovídá stát, rozhodl ÚS v kauze marketu

Za pochybení autorizovaného inspektora, které nedokázal napravit stavební úřad, nese odpovědnost stát. Rozhodl o tom Ústavní soud (ÚS) v průlomovém nálezu. Vyhověl tak stížnosti dvou lidí z Brna, kteří žádali od státu odškodnění v souvislosti se stavbou hobbymarketu Bauhaus v Brně-Ivanovicích. O jejich nároku, neúspěšně uplatněném vůči ministerstvu pro místní rozvoj, musí znovu rozhodovat Obvodní soud pro Prahu 1.
21. 3. 2023|

Byty a domy stály v prosinci více než o rok dříve, i když se prodávaly mnohem hůře

Ceny bytů loni příliš neklesaly. Koncem roku byly naopak stále vyšší než na konci roku 2021, i když alespoň ceny starších bytů již klesly oproti vrcholu, který nastal loni v létě. Jen malé změny v cenách kontrastují s výrazným propadem poptávky – aktivita na realitním trhu se loni snížila o polovinu. Nových bytů se prodalo o 57 procent méně než v předchozím roce, starých bytů o 51 procent méně a rodinných domů o 49 procent méně, uvedla Česká bankovní asociace.
22. 2. 2023|

Rodina ruského ministra potvrdila, že vlastní byty v Karlových Varech. TASS mluví o fake news

Rusko se prostřednictvím své agentury TASS snaží zpochybnit informace České televize, že rodina ministra Sergeje Kravcova vlastní majetek v Karlových Varech. Potvrzují to i aktuální data z katastru nemovitostí, Moskva však mluví o fake news. Reportér ČT Jiří Hynek navíc mluvil s matkou ruského ministra, která stejně jako jeho otec žije v Česku. Informace o vlastnictví nemovitostí ministrova matka sama potvrdila.
11. 2. 2023|

Spekulanti v Krkonoších rozesílají nevýhodné nabídky na odkup pozemků

Ve schránkách vlastníků půdy přibývá dopisů s nabídkami na odkup parcel. Kontaktují je spekulanti, kteří postupují podle osvědčeného pravidla: levně nakoupit – draze nabídnout. Nepozorný prodávající, který by si neověřil tržní cenu své nemovitosti, pak může tratit. Děje se to mimo jiné i v Krkonoších.
18. 12. 2022|