TÉMA

Dmitrij Olegovič Rogozin

Ruští kosmonauti zrušili výstup do vesmíru, ze Sojuzu unikala kapalina

Čtvrteční plánovaný výstup ruských kosmonautů z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) do otevřeného vesmíru byl zrušen. Podle americké vesmírné agentury NASA se tak stalo kvůli úniku chladicí kapaliny z lodi Sojuz. Rusko hlásí „technickou závadu“, informovala o tom ruská státní agentura TASS. Únik mohlo zapříčinit poškození pláště Sojuzu po nárazu mikrometeoritu, sdělil později výkonný ředitel ruské vesmírné agentury Roskosmos Sergej Krikaljov.
15. 12. 2022Aktualizováno15. 12. 2022, 22:54|

Ruští kosmonauti se vrátili z ISS, velení se poprvé ujala Evropanka

Návratový modul vesmírné lodi Sojuz MS-21 s ruskými kosmonauty Olegem Artěmjevem, Denisem Matvejevem a Sergejem Korsakovem přistál v kazachstánské stepi. Na místě přistání záchranáři pomohli posádce vystoupit z návratového modulu, informovala agentura TASS.
29. 9. 2022|

Putin odvolal šéfa Roskosmosu. Nahradí ho místopředseda vlády Borisov

Ruská kosmická agentura v pátek oznámila, že prezident Vladimir Putin se rozhodl jmenovat do jejího vedení nového ředitele. Kontroverzního Dmitrije Rogozina s okamžitou platností nahrazuje Jurij Ivanovič Borisov, dosavadní místopředseda vlády.
15. 7. 2022Aktualizováno15. 7. 2022, 15:58|

Rusko se stáhne z Mezinárodní vesmírné stanice. Podle státních médií tak učiní kvůli sankcím

Šéf ruského vesmírného programu oznámil, že Moskva se stáhne z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Podle státních médií je to důsledek sankcí uvalených na zemi kvůli invazi na Ukrajinu, napsala agentura Bloomberg.
1. 5. 2022|

Hackeři pouští Rusům záběry z Ukrajiny a varují je před útokem NATO

Hackerské útoky na ruskou infrastrukturu nabírají na intenzitě. Cílí hlavně na oficiální internetové stránky úřadů nebo prokremelských médií. Před pár dny například falešná zpráva na webu ministerstva Rusy varovala před útokem NATO. Hnutí Anonymous dokonce vyhlásilo Rusku kybernetickou válku.
24. 4. 2022|

Rusko nebude dodávat do USA raketové motory. „Ať si létají třeba na koštěti,“ napsal šéf Roskosmosu

Rusko přestane dodávat do Spojených států raketové motory v odplatě za sankce, které Washington uvalil na Moskvu kvůli útoku na Ukrajinu. Ve čtvrtek to oznámil šéf ruské vesmírné agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin. Rusko se také nebude starat o servis raketových motorů, které už dříve Američanům prodalo.
3. 3. 2022|

Co kdyby ISS spadla do Evropy? Ředitel ruské kosmické agentury se ohradil proti sankcím

Generální ředitel ruské vesmírné agentury Dmitrij Rogozin na sociálních sítích varoval Spojené státy a Evropskou unii před nebezpečným dopadem zaváděných protiruských sankcí na správu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Pro manévrování s ISS jsou podle něj nezbytně nutné ruské motory, jinak by se prý mohla zřítit na povrch planety.
25. 2. 2022|

Rusko chce vozit turisty k Měsíci. Elon Musk by to měl stihnout o řadu let dřív

Ruská vesmírná agentura Roskosmos hodlá v budoucnu nabízet kosmické turistické výpravy s obletem Měsíce, podobně jak se na to chystá americká společnost SpaceX podnikatele Elona Muska. Řekl to šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin, podle nějž to ale připadá v úvahu až po roce 2030. Musk věří, že začne už za dva roky.
11. 12. 2021|

Ruský filmařský tým se vrátil z Mezinárodní vesmírné stanice

V Kazachstánu bezpečně přistála loď Sojuz MS-18 s ruským filmařským týmem, který ve vesmíru natáčel záběry pro nový film s pracovním názvem Výzva. Herečka Julija Peresildová a režisér Klimov Šipenko dorazili na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) s kosmonautem Antonem Škaplerovem 5. října s odhodláním natáčet poprvé filmové scény ve skutečném vesmíru. Oba na oběžné dráze strávili dvanáct dní. Z pobytu se budou filmaři asi týden zotavovat.
17. 10. 2021Aktualizováno17. 10. 2021, 17:29|

Za rok poletíme na Měsíc i na Mars, oznámilo Rusko

Rusko vyšle v červenci příštího roku automatickou stanici Luna-25 na Měsíc a v září bude následovat rusko-evropská mise s robotickým vozítkem na Mars, oznámil v ruské televizi šéf státní korporace Roskosmos Dmitrij Rogozin.
6. 10. 2021|

Na Mezinárodní vesmírnou stanici přiletěli Rusové natočit první film ve vesmíru

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) přistála loď Sojuz MS-19 s profesionálním kosmonautem Antonem Škaplerovem a ruským filmařským týmem, který tvoří herečka Julija Peresildová a režisér Klim Šipenko. Dopolední odlet z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu prakticky znamenal start natáčení prvního hraného filmu ve vesmíru. Pracovat se sice bude hlavně na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), Šipenko ale nevyloučil, že první kosmické záběry filmu Výzva pořídí už při letu na ISS.
5. 10. 2021Aktualizováno5. 10. 2021, 22:10|

U vesmírné stanice zakotvil ruský modul Nauka. Umožní i návštěvu kosmických turistů

Ve čtvrtek kolem 15.30 se úspěšně připojil k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) ruský modul Nauka, který se během svého vývoje i letu potýkal s řadou problémů.
29. 7. 2021|

Do vesmíru odstartoval ruský modul Nauka. Se čtrnáctiletým zpožděním a technickými problémy

Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu ve středu v podvečer úspěšně odstartovala raketa Proton-M s ruským modulem Nauka pro Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Umožní rozšíření výzkumu a poskytne další spojovací uzel pro přistávající lodě, další toaletu, kajutu pro jednoho člena posádky i robotické rameno. Na oběžnou dráhu se modul vydal se čtrnáctiletým zpožděním.
22. 7. 2021|

Rusko oznámilo, že začalo stavět vlastní kosmickou stanici

Rusko zahájilo budování vlastní orbitální stanice. Oznámil to šéf ruské kosmické agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin, který informoval, že první modul tohoto budoucího vesmírného komplexu by měl být připraven k vypuštění na oběžnou dráhu v roce 2025.
21. 4. 2021|

Rusko a Čína se dohodly na společném projektu, plánují stanici na Měsíci

Rusko a Čína plánují společně vytvořit vědeckou stanici na Měsíci. Oznámila to ruská média s odvoláním na memorandum, které v úterý podepsali šéf ruské vesmírné korporace Roskosmos Dmitrij Rogozin a jeho čínský protějšek Čang Kche-ťien.
10. 3. 2021|

Mezinárodní vesmírná stanice skončí za sedm let, oznámilo Rusko

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) bude v provozu do roku 2028. Televizní stanici Rossija-24 to podle agentury TASS řekl představitel střediska letového využívaní kosmických aparátů ruské raketové korporace RKK Eněrgija Jurij Gidzenko.
5. 3. 2021|

Mezinárodní vesmírná stanice dosluhuje, varuje Rusko. Její opuštění do roku 2025 ale nehrozí

Šéf ruské vesmírné agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin odmítá jako předčasné úvahy o konci využívání Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) po roce 2025. Dal to najevo na Facebooku poté, co se v ruských médiích rozvinuly spekulace o blížícím se konci orbitálního komplexu vyvolané výroky vysokého představitele ruské kosmické korporace RKK Eněrgija Vladimira Solovjova.
30. 11. 2020|

Android Fjodor obvinil ruské kosmonauty z alkoholismu. Skandál naznačuje rozpory v Roskosmosu

Člověku podobný ruský robot Fjodor, který loni na týden navštívil Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), rozpoutal skandál, když ruské kosmonauty nařkl z opilství na palubě ISS. Uražení dobyvatelé vesmíru, kteří mezitím přestoupili do ruské politiky, se chtějí soudit, informoval zpravodajský server Newsru.com.
13. 10. 2020|

Venuše se stala přes noc lákavým cílem. Rusko ji chce nyní zkoumat samo, bez spolupráce s USA

Ruská kosmická agentura Roskosmos ustoupila od spolupráce s USA na meziplanetární stanici Veněra-D, která by měla koncem nynějšího desetiletí zamířit k Venuši, tedy k sousední planetě Země. Napsala to ruská tisková agentura RIA Novosti s odvoláním na vysokého představitele Roskosmosu Alexandra Blošenka.
16. 9. 2020|

V Rusku zadrželi pracovníka Roskosmosu. Údajně dal informace české tajné službě

V Rusku kvůli podezření ze špionáže zadrželi poradce generálního ředitele vesmírné agentury Roskosmos Ivana Safronova. Zatčení ale podle agentury nesouvisí s jeho současným zaměstnáním. Safronov v minulosti pracoval jako redaktor listů Kommersant a Vedomosti. Podle agentury Ria Novosti ruská tajná služba FSB tvrdí, že Safronov předával informace jedné ze zemí NATO. Jeho obhájce Jevgenij Smirnov v úterý večer uvedl, že je podezřelý, že dodával informace českým tajným službám, data se přitom měla týkat ruských dodávek zbraní na Blízkém východě a v Africe.
7. 7. 2020Aktualizováno7. 7. 2020, 23:08|

Crew Dragon se propojil s vesmírnou stanicí. Přestoupila první soukromě dovezená posádka

První soukromá vesmírná loď schopná nést lidi Crew Dragon se spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Sobotní úspěšný start ukončil devítiletou závislost Američanů na ruské dopravní lodi Sojuz. Majitel firmy SpaceX Elon Musk to komentoval slovy „trampolína funguje“, čímž narážel na ruskou poznámku z roku 2014 o amerických dopravních možnostech a sankcích.
31. 5. 2020Aktualizováno31. 5. 2020, 21:13|

Rusko opět odkládá start modulu Nauka. K ISS poletí až v roce 2021

Rusko znovu posunulo dlouho připravované vyslání víceúčelového laboratorního modulu Nauka k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). V projevu na kosmodromu Vostočnyj to oznámil šéf agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin. Modul, který je ve výrobě od roku 1995, by měl podle něj odstartovat možná až počátkem roku 2021.
16. 12. 2019|

Rusko už ví, jak vznikl záhadný otvor na vesmírné stanici. Ale nikomu to neřekne

Ruské tiskové agentury oznámily, že Rusko už ví, kde se vzal záhadný otvor v plášti Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Odvolávají se na informace ruské kosmické agentury Roskosmos.
18. 9. 2019|
Hyde Park Civilizace

„Mezinárodní vesmírná stanice by měla být vzorem pro politiky,“ navrhuje astronaut Feustel

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) je podle amerického astronauta Andrewa Feustela fungujícím odrazem světa, který dokazuje, že spolupráce mezi národy i komerčními firmami může fungovat. Díky tomu se například nedávno podařilo vyřešit i situaci, kdy se na stanici objevila díra v plášti.
8. 4. 2019|