Rusko už ví, jak vznikl záhadný otvor na vesmírné stanici. Ale nikomu to neřekne

Ruské tiskové agentury oznámily, že Rusko už ví, kde se vzal záhadný otvor v plášti Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Odvolávají se na informace ruské kosmické agentury Roskosmos.

Šéf této státní společnosti Dmitrij Rogozin uvedl, že Roskosmos zjistil, jak díra vznikla – ale tuto informaci ponechá v tajnosti.

„Bylo to v prostoru pro lodi Sojuz MS-09, který už dávno shořel. Posbírali jsme všechny vzorky,“ řekl podle agentury TASS Rogozin na otázku studentů univerzity v Petrohradu. „Musí být nějaká tajemství,“ vysvětlila hlava Roskosmosu podle agentury Ria Novosti.

Záhadný otvor

Naposledy se k záhadě vyjádřila zvláštní komise ruské vesmírné agentury Roskosmos letos v červenci. Po jedenáctiměsíčním pátrání tehdy oznámila, že nedokázala najít viníka záhadného provrtání pláště ruské kosmické lodi Sojuz MS-09.

Koncem loňského srpna poklesl v Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) tlak, zavinil to otvor vyvrtaný zevnitř. Trhlinu, kterou unikal vzduch, kosmonauti záhy utěsnili a dopravní loď se později bez problémů vrátila na Zemi.

Původně se uvažovalo o tom, že otvor v plášti lodě mohl způsobit náraz mikrometeoritu. Později šéf ruské vesmírné agentury Rogozin řekl, že za problémem je technická chyba způsobená lidskou rukou. Dodal, že šlo o poškození zvnitřku lodi, které mohlo být i úmyslné.

Na ruských sociálních sítích se v této souvislosti objevily spekulace, že otvor možná vyvrtali američtí členové posádky orbitálního komplexu, aby si vynutili dřívější návrat na Zemi kvůli nemoci jednoho z nich. To ale Rogozin odmítl.