TÉMA

Hasičský záchranný sbor

Silný vítr lámal stromy. Ty zastavily vlaky z Prahy mezi Čerčany a Benešovem

Provoz vlaků na železniční trati Praha–Benešov v úseku mezi Čerčany a Benešovem zastavily popadané stromy, poničily i trakční vedení. České dráhy (ČD) zavedly náhradní autobusovou dopravu, provoz se podařilo obnovit před 12:30, oznámil mluvčí dopravce Filip Medelský. Silný vítr lámal stromy také v Královéhradeckém kraji, na Náchodsku najel do stromu vlak. Hasiči ve středních Čechách vyjížděli kvůli větru ke stovce případů.
16. 4. 2024Aktualizováno16. 4. 2024, 13:32|

Problémy s plánováním dovolené i při nemoci. V Ústeckém kraji chybí profesionální hasiči

V Ústeckém kraji chybí profesionální hasiči. Na některých stanicích už slouží v minimálním počtu, který určují předpisy. Mají pak problém plánovat směny nebo dovolené. Nejhorší situace je podle krajského vedení na Děčínsku, kde začali hlavně starší hasiči odcházet po požáru v Českém Švýcarsku.
7. 3. 2024|

Poslanci podpořili novelu, která má přispět ke zvýšení počtu pěstounů

Poslanci podpořili novelu, která má přispět ke zvýšení počtu pěstounů. Souvisí s tím, že kojenecké ústavy by měly od roku 2025 přestat přijímat děti. Opozice část navržených změn kritizovala, podle Aleše Juchelky (ANO) jsou odtržené od reality a ministerstvo práce je ve vleku některých neziskových organizací. Snahy opozičních hnutí ANO a SPD na zamítnutí novely nebo na její vrácení vládě k přepracování dolní komora s ohledem na koaliční většinu odmítla. Předlohu posoudí sociální výbor v prodloužené tříměsíční lhůtě. Dolní komora také mimo jiné kývla na zpřesnění přestupkové části zákona o ochraně spotřebitele či rozšíření práv podezřelých mladších patnácti let.
13. 12. 2023Aktualizováno13. 12. 2023, 12:03|

Weby ministerstva vnitra a policie čelily kybernetickému útoku

Webové stránky ministerstva vnitra a policie čelily v úterý ráno zhruba dvouhodinovému kybernetickému útoku. Mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška uvedl, že stránky nefungovaly kvůli takzvanému DDoS útoku. Stejný druh útoku zaznamenalo Letiště Praha, událost však podle prohlášení neměla vliv na jeho provoz. Pod útokem se ocitly rovněž weby české vlády, sněmovny či Senátu. Za činem stojí údajně proruská skupina NoName057, jak sdělila společnost GenDigital, která vznikla spojením výrobců antivirových programů Avast a NortonLifeLock. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) už předtím řekl serveru Deník N, že jednou z vyšetřovacích verzí je útok ruských hackerů.
24. 10. 2023Aktualizováno24. 10. 2023, 14:58|

Hladík o Bečvě: Soud rozhodl jako chytrá horákyně, moudrý z toho nejsem

Za ekologickou havárii desetiletí, otravu čtyřiceti tun ryb v hodnotě desítek milionů korun v řece Bečvě, trest nepadl. Soud ve Vsetíně zprostil viny Oldřicha Havelku, ředitele společnosti Energoaqua, nepotrestal ani samotnou firmu, přestože ji označil za viníka havárie. „Jsem z toho absolutně nešťastný,“ okomentoval rozhodnutí soudu ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) v pořadu Události, komentáře. Podobným haváriím by podle něj měla zabránit novela vodního zákona, kterou projednává Poslanecká sněmovna.
24. 10. 2023|

Pavel ocenil Zlatými záchranářskými kříži hasiče i muže, který v nouzi řidiče zastavil autobus

Za záchranu škrcené ženy, zdravotní pomoc při dopravní nehodě nebo pomoc bezvládnému řidiči autobusu předal v úterý prezident Petr Pavel na Pražském hradě ocenění Zlatý záchranářský kříž. Celkem bylo uděleno sedm Zlatých záchranářských křížů, čtyři čestná uznání a dvě další ceny ve spolupráci s partnery časopisu Rescue Report, který je vyhlašovatelem soutěže. Hodnotitelé vybírali ze zhruba sedmi desítek návrhů.
10. 10. 2023Aktualizováno10. 10. 2023, 20:42|

V Českém Švýcarsku vzplál les, hasiči vyhlásili druhý stupeň poplachu

U Jetřichovic v Národním parku České Švýcarsko zasahují desítky hasičů u požáru lesa druhého stupně požárního poplachu. Hoří lesní porost na vrcholu skály. Hasit pomáhal policejní vrtulník s bambi vakem, který přestal létat před setměním. V noci hasiči uvedli, že se oheň nešíří, počítají ale s tím, že se zásah protáhne až do rána.
27. 9. 2023Aktualizováno27. 9. 2023, 23:16|

Státním zaměstnancům se zmrazí platy. Přilepšit si mají jen učitelé

Statisícům lidí neporostou příští rok platy. Vláda plánuje zmrazit výdělky většině státních zaměstnanců – policistům, hasičům, vojákům i úředníkům. Dostat přidáno mají od ledna jen učitelé, zhruba o tři tisíce. Platí totiž záměr dorovnat jejich platy na 130 procent průměrné mzdy. Ministr financí naplánoval v návrhu státního rozpočtu na příští rok výdaje na platy nižší o osm a půl miliardy korun, tedy o více než tři procenta. Zároveň navrhl snížit počet státních zaměstnanců o jedenadvacet tisíc.
17. 9. 2023|

V Tanvaldu hořel rekonstruovaný bývalý penzion, zranění jsou tři dělníci a hasič

V Tanvaldu na Jablonecku od rána hořela rekonstruovaná budova bývalého penzionu, vyhlášen byl třetí stupeň poplachu. Hasičům se požár podařilo zlikvidovat v odpoledních hodinách. Zranění utrpěli čtyři lidé. Jde o tři dělníky, kteří uvnitř pracovali, a jednoho hasiče, pod nímž se při hašení propadla konstrukce. Hasiči odhadli škodu na deset milionů korun.
15. 9. 2023Aktualizováno15. 9. 2023, 17:53|

Skládka pražců u elektrárny na Sokolovsku už nehoří. Hasičům pomohl déšť

Skládka pražců poblíž hnědouhelné elektrárny Tisová na Sokolovsku už nehoří. Místo ale dál kontrolují hasiči. V úterý budou rozhodovat o dalším postupu a době hlídání požářiště, informoval mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. Jejich zásah začal v pátek večer a počtem nasazených jednotek šlo o jeden z nejzávažnějších požárů v Karlovarském kraji za poslední dobu. Příčiny požáru se dál vyšetřují, předběžná škoda byla vyčíslena na 45 milionů korun.
29. 8. 2023|

Rozsáhlé požáry v Řecku pokračují. Ve dvou regionech pomáhají i čeští hasiči

V Řecku pokračují rozsáhlé lesní požáry u Athén, v Bojótii a na severovýchodě země u hranic s Tureckem. V posledních dvou zmíněných regionech už druhý den zasahují i čeští hasiči. Situaci ztěžují vysoké teploty i silný vítr, hasiči stále nalézají v nejpostiženějších oblasech nová ohniska.
25. 8. 2023Aktualizováno25. 8. 2023, 20:53|

Požár v Brně, při němž se zranilo šest lidí, podle hasičů někdo založil úmyslně

Červencový požár v Brně v bývalém průmyslovém areálu v ulici Rumiště podle vyšetřovatele hasičů někdo založil úmyslně. Sdělil to mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Policie bude o případu informovat v nejbližších dnech, uvedl její mluvčí Pavel Šváb. Při požáru se zranilo šest lidí, z nich dva policisté a jeden hasič. Hořel odpad v jednom z domů, požár poškodil i střechu objektu. Škoda je podle Mikošky nulová.
11. 8. 2023|

Bouřky o víkendu komplikovaly dopravu. Na severu Čech se objevila supercela

Bouřky v sobotu a v neděli zasáhly Česko a komplikovaly dopravu na železnici. Na několika místech stromy po bouřce popadaly na koleje nebo na trolejové vedení. Středočeští hasiči v neděli odpoledne a večer nejčastěji zasahovali na Mělnicku. Většinou odstraňovali spadlé stromy nebo čerpali vodu z budov. Na Mělnicku se podle meteorologů objevila i takzvaná supercela a padaly tam kroupy o velikosti tří až čtyř centimetrů. S ohledem na deštivé počasí také už není v žádném kraji riziko vzniku a šíření požárů. Informuje o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
30. 7. 2023Aktualizováno30. 7. 2023, 22:25|

„Nechápeme, že nás tam poslali.“ Z ostrova Rhodos se vrátili do Prahy další lidé

Na pražském letišti v pondělí přistála další letadla z požárem zasaženého řeckého ostrova Rhodos. Cestující popsali zmatené dění na ostrově i nepřesné informace od cestovních kanceláří. Vládní speciály zatím do oblasti nevyrazí. Resort zahraničí má na místě čtyři lidi, kteří pomáhají s organizací návratu do vlasti. Některé cestovní kanceláře začaly nabízet bezplatnou změnu zájezdu. Situace na Rhodu je stále vážná, ale podle informací místních orgánů by měla být stabilizovaná.
24. 7. 2023Aktualizováno24. 7. 2023, 23:26|

Spáleniště v Českém Švýcarsku obsazují břízy, les se obnovuje před očima, popsal expert

Spálená místa rok od vypuknutí největšího lesního požáru v historii Česka v Národním parku České Švýcarsko pokrývají především břízy, popsal přírodovědec Jakub Hruška z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd. Oblast je podle něj k velkým požárům náchylná i proto, že se zde pohybuje vysoký počet turistů. Národní park ale podle něj od požáru, jehož uhašení trvalo bezmála tři týdny, odvedl obrovský kus práce.
24. 7. 2023|

Soutěsky Kamenice jsou i rok po požáru z velké části uzavřené. Zůstane to tak i nadále

Na chování turistů v Národním parku České Švýcarsko bude dohlížet více strážců. I v další sezoně budou mimo jiné muset vymáhat zákaz vstupu do Edmundovy soutěsky, která kvůli množství nestabilních ohořelých kmenů zůstane zavřená další rok. Krátce před ročním výročím velkého požáru, který loni v létě zasáhl přes tisíc hektarů lesa, to oznámili ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) a ředitel správy národního parku Petr Kříž.
18. 7. 2023|

Na Děčínsku chybí hasiči. Noví uchazeči často nezvládnou testy

Hasiči se potýkají s nedostatkem personálu. Se suchem a vysokými teplotami se problém prohlubuje, rostou totiž počty požárů, které musejí likvidovat. Desítky hasičů hledá například profesionální sbor na severu Čech. Pro ty, které má, to znamená často více směn nebo rušení dovolených.
13. 7. 2023|

Na řadě míst Česka padly teplotní rekordy, ve znamení veder bude i pondělí

Na řadě stanic v neděli padly teplotní rekordy, osm jich zaznamenalo hodnoty 35 stupňů a více. Vůbec nejtepleji bylo na Litoměřicku. Meteorologové už dříve během dne vyhlásili výstrahu před vysokými teplotami také na pondělí. Ve většině Česka bude odpoledne přes 31 stupňů Celsia, na jižní Moravě ale může být až 36 stupňů, varování je tam proto s vysokým stupněm nebezpečí, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Výstraha před vedrem platí v Česku od soboty. Vysoké teploty čekají meteorologové i v úterý a ve středu, výstrahy budou postupně upřesňovat.
9. 7. 2023Aktualizováno9. 7. 2023, 19:10|

V pražské nemocnici Bulovka spadl výtah se třinácti lidmi. Jedna žena si zlomila nohu

V pražské Fakultní nemocnici Bulovka v neděli pozdě odpoledne spadl výtah z druhého patra do výtahové šachty. Hasiči na Twitteru uvedli, že při zásahu zachránili třináct lidí, z toho jednu zraněnou osobu předali záchranné službě. Mezi cestujícími byly i čtyři děti. Výtah má podle hasičů maximální kapacitu šest lidí. Policie případ prošetřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Budova, kde výtah spadl, patří Praze. Výtah byl po kontrole a v dobrém stavu, zřítil se zřejmě kvůli přetížení, uvedl pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS).
25. 6. 2023Aktualizováno25. 6. 2023, 20:20|

Šplhat na odstavené vagony je hazard. Správa železnic spustila osvětovou kampaň

Přecházení kolejí v úsecích, kde je to zakázané, či lezení na odstavené vagony představuje hazard, kvůli kterému ročně umírají desítky lidí. Například v pátek v Letohradě po zásahu proudem jeden mladík zemřel a druhý skončil v nemocnici. Správa železnic nyní spustila kampaň, ve které na nebezpečí upozorňuje.
20. 6. 2023|

Na pražském letišti pravidelně cvičí na možné nehody. Krizové plány jsou tajné

Co by se dělo na letišti v případě, že by na něj jedna z linek kvůli nehodě nedoletěla? Jedna ze situací, na kterou se pravidelně připravují zaměstnanci pražského ruzyňského terminálu. Krizové plány jsou z bezpečnostních důvodů tajné. České televizi se ale podařilo natáčet na místě, odkud manažeři mimořádné události řídí. Této i dalším aktuálním bezpečnostním výzvám se věnoval pořad Zóna ČT24.
12. 6. 2023|

Na Pardubicku vzplál pneuservis ve výstavbě. Oheň je pod kontrolou

Ve Starém Mateřově na Pardubicku hoří pneuservis ve výstavbě. Škoda už přesáhla jedenáct milionů korun a možná ještě vzroste. Kouř se šířil na obec Barchov, hasiči proto doporučili, aby její obyvatelé zbytečně nevycházeli ven a nevětrali. Oheň se podařilo dostat pod kontrolu ve 20:45, řekla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková. Dodala, že Barchov už není kouřem ohrožen.
5. 6. 2023Aktualizováno5. 6. 2023, 22:12|

Za výbuch domu v Koryčanech podle znalce možná mohla závada na elektroinstalaci

Tragický výbuch rodinného domu v Koryčanech na Kroměřížsku mohla způsobit technická porucha na elektroinstalaci. Na jedné přívodní fázi hlavního vypínače byla hloubková degradace materiálu, na vodiči i svorce. Poškozené místo žhnulo, a tím se mohl iniciovat výbuch, uvedl znalec u soudu. Explozi způsobil podle obžaloby jednatřicetiletý Hynek Šípek navrtáním plynového potrubí. Při předloňském výbuchu zahynuli dva zasahující dobrovolní hasiči, další čtyři lidé včetně dvou hasičů a obžalovaného utrpěli zranění.
30. 5. 2023|

Pod vodou na ně číhají překážky, výcvik trvá roky. V určitých situacích jsou hasiči-potápěči jedinou nadějí

Zatímco z běžného civilisty lze udělat hasiče za půl roku, z běžného hasiče se potápěč stane až za několik let. Při své práci se často musejí potýkat nejen se špatnou viditelností či velkou hloubkou, ale například také s různými překážkami, do nichž se můžou zamotat. Pro nešťastníky, kteří například sjedou s autem do vody a nemohou se z něj dostat, hasiči-potápěči představují jedinou naději na záchranu. Aktuální vydání pořadu Zóna ČT24 se ovšem nevěnovalo pouze těmto podvodním záchranářům, ale také nové technice, kterou si pořizuje česká armáda či tomu, proč Izrael neposílá zbraně válkou sužované Ukrajině.
28. 5. 2023|