TÉMA

Bouře

Doporučujeme

Atlantik je rekordně přehřátý, naznačuje výjimečnou hurikánovou sezonu

Hurikány získávají svou energii z oceánu. Odebírají z něj teplo a tím pohánějí svůj ničivý pohyb. A protože letos mají oceány nejvyšší teplotu v dějinách měření, přibývá obav z toho, jak silná bude hurikánová sezona.
12. 4. 2024|

Jižní Ameriku zasáhla výjimečná bouře. V dějinách byly podobné jenom dvě

O hurikánech a tropických bouřích jsme zvyklí slýchat z oblastí kolem severní a střední Ameriky, případně z Karibiku. Zato nad regionem jižního Atlantiku, východně od Brazílie, znamená výskyt tropické bouře mimořádnou událost. Tedy až doposud tomu tak bylo.
22. 2. 2024|

Hurikány sílí. Zaveďme pro ně šestou kategorii, navrhují vědci

Nebezpečnost hurikánů se měří na Saffirově-Simpsonově stupnici, která má pět bodů. Jenže v posledních letech přibývá bouří, které jsou tak silné, že si podle vědců zaslouží kategorii novou – šestý stupeň.
12. 2. 2024|

Kalifornii zasáhla druhá bouře, kterou má na svědomí atmosférická řeka. Zemřeli tři lidé

Druhá bouře, kterou má na svědomí takzvaná atmosférická řeka, zasáhla v pondělí jižní část Kalifornie. Zanechala za sebou statisíce lidí bez elektřiny a nejméně tři mrtvé. Atmosférická řeka Pineapple Express prozrazuje svým názvem, že vzniká v okolí Havajských ostrovů v tropické oblasti Pacifiku. Někdy může představovat až několik tisíc kilometrů dlouhý a několik set kilometrů široký pás s vysokým obsahem vlhkosti. Bouře se dotkla desítek milionů obyvatel. V neděli vyhlásil guvernér Kalifornie nouzový stav v osmi okresech. V Los Angeles hasiči vyjížděli k desítkám sesuvů a zaplavených míst, hrozba v oblasti stále nepominula.
6. 2. 2024Aktualizováno6. 2. 2024, 09:05|

Norsko zasáhla bouře století. Ingunn přišla s extrémními nárazy větru

Nejsilnější bouře minimálně za třicet let – tak hovoří o hluboké tlakové níži pojmenované Ingunn norští meteorologové. Ingunn zasáhla nejvíc centrální části Norska v širším okolí města Trondheim, a dále region ostrovů Lofoty v pobřežních oblastech za polárním kruhem.
1. 2. 2024Aktualizováno1. 2. 2024, 13:23|

Bouře Isha v Británii narušila dopravu, desítky tisíc domácností jsou bez proudu

Bouře Isha v Británii v noci na pondělí silně narušila dopravu, kvůli popadaným stromům přišli o život dva lidé. Na mnoha místech země zaznamenali nejsilnější poryvy větru za posledních dvacet let. V Northumberlandu na severoanglickém pobřeží vál vítr rychlostí 159 kilometrů za hodinu. Ráno bylo bez proudu zhruba sedmdesát tisíc domácností, většina z nich v Severním Irsku, píše zpravodajský server BBC News.
22. 1. 2024Aktualizováno22. 1. 2024, 17:05|

Tornáda a bouře zabily v Tennessee šest lidí a další desítky zranily

Nejméně šest mrtvých a více než dvacet zraněných si v sobotu vyžádaly silné bouře a tornáda v americkém státě Tennessee. Mezi mrtvými je i nejméně jedno dítě, informuje agentura AP. Více než osmdesát tisíc lidí je podle agentury Reuters bez elektřiny.
10. 12. 2023|

V důsledku nepříznivého počasí zemřelo na Ukrajině nejméně deset lidí

Nepřízeň počasí si na Ukrajině vyžádala už deset obětí, oznámil ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko. Zemi od neděle sužují prudké poryvy větru a velmi silné sněžení. V pondělí média psala o třech mrtvých v Oděse na jihu země, lidé nejspíše umrzli na ulici.
28. 11. 2023|

Mohutná bouře zasáhla Krym. Podle ukrajinských představitelů spláchla část ruské obranné linie

Bouře v oblasti Černého moře zasáhla okupovaný Krymský poloostrov a jih Ruska. Kvůli nepříznivému počasí zemřel jeden člověk, téměř půl milionu obyvatel se ocitlo bez elektrického proudu. Podle poradce ukrajinského ministra vnitra Antona Heraščenka bouře poškodila ruské obranné linie, které okupanti na Krymu vybudovali v obavě před hrozbou ukrajinského vylodění. Bouře zasáhla i území Ukrajiny pod kontrolou Kyjeva, tam způsobily komplikace také sněhové vánice.
27. 11. 2023Aktualizováno27. 11. 2023, 15:37|

Rychle přibývá prachových a písečných bouří. Postižené země hledají účinnou ochranu

Písečné a prachové bouře způsobují v některých částech Asie a Afriky v současné době velké škody. Jsou totiž stále častější; podle nové zprávy OSN jich přibývá dokonce dramaticky.
24. 11. 2023|

Klimatické změny otřásají Zemí. Potvrdily to desítky let seismologických záznamů

Mořské vlny jsou jako kladiva, která neustále buší do mořského dna. Jak stoupají a klesají, vyvolávají tyto opakované údery mořské vody seismické vlny. Ty jsou pravidelné, rozsáhlé a zachycují je seismografy, přístroje využíváné pro sledování zemětřesení. Vědci teď porovnali data za uplynulé desítky let a sledovali, jestli se v nich něco nemění. Ukázalo se, že ano – a velmi výrazně.
9. 11. 2023|

Bouře Ciarán zasáhla Toskánsko. Příval vody odnášel auta, zemřelo nejméně šest lidí

Prudká bouře Ciarán si v Evropě vyžádala nejméně 17 mrtvých. V italském Toskánsku, které postihly silné deště a vítr, zemřelo šest lidí, oznámily tamní úřady. Několik dalších lidí se stále pohřešuje. Čtyři lidé zahynuli při ztroskotání plachetnice v Portugalsku, které způsobily špatné povětrnostní podmínky, píše agentura AFP. Již dříve dva mrtvé hlásily Francie a Belgie a po jednom mrtvém pak Španělsko, Nizozemsko a Německo.
3. 11. 2023Aktualizováno3. 11. 2023, 21:01|

Anglie a Francie se chystají na silnou bouři Ciarán, trajektová doprava je omezena

Obyvatelé na jihu Anglie a také v Bretani a Normandii na severozápadě Francie se chystají na příchod silné bouře Ciarán, kterou podle meteorologů budou doprovázet intenzivní srážky a silný vítr s nárazy o rychlosti až 170 kilometrů v hodině. Živel podle stanice Sky News podstatně naruší trajektovou dopravu přes Lamanšský průliv a v plné síle zasáhne rovněž Normanské ostrovy.
1. 11. 2023|

Třináctimetrové vlny, sting jet, silné srážky. Británii zasáhne bouře Ciarán

Velká Británie se připravuje na příchod jedné z možná nejsilnějších bouří v moderních dějinách. Může přinést nejen silný a ničivý vítr, ale také další jevy spojené s ohrožením lidských životů i majetku.
31. 10. 2023|

Hurikán Otis má už 39 obětí, informovala vláda. V zasažených oblastech chybí voda i základní zboží

Hurikán Otis, který tento týden s rekordní silou zasáhl letovisko Acapulco na mexickém tichomořském pobřeží, za sebou zanechal 39 obětí, sdělila podle agentury Reuters mexická vláda. Dřívější zprávy uváděly nejméně 27 mrtvých. Podle mexického ministra bezpečnosti se aktuálně pohřešuje deset lidí. Pojišťovací společnost Gallagher Re podle agentury Reuters už odhadla, že ekonomické škody přesáhnou deset miliard dolarů (233 miliard korun). Pro mexický průmysl to může znamenat jednu z největších ztrát v historii. Se zasaženými oblastmi je stále těžké se spojit, na místě podle agentury AP trvá nedostatek vody, elektřiny, benzinu i základního zboží.
28. 10. 2023Aktualizováno28. 10. 2023, 20:31|

Hurikán Otis dorazil k pobřeží Mexika, může způsobit katastrofální škody

Hurikán Otis zasáhl pobřeží Mexika blízko letoviska Acapulco na jihozápadě země. Ráno zesílil na pátý, tedy nejvyšší stupeň, napsala agentura AP s odvoláním na americké Národní centrum pro hurikány (NHC). Později NHC ale stupeň zase snížilo na čtvrtý.
25. 10. 2023Aktualizováno25. 10. 2023, 14:53|

Silná bouřka zalila střední a východní Čechy, hasiči hlásí desítky výjezdů

Desítky výjezdů kvůli následkům bouřek a silného větru měli v úterý večer hasiči ve Středočeském a Královéhradeckém kraji. Odstraňovali hlavně spadlé stromy. V Ovčárech na Mělnicku spadlo veřejné osvětlení, událost se obešla bez zranění. Vyplývá to z vyjádření hasičů. Stromy spadlé na trať zastavily na několika místech provoz vlaků, vyplývá z webu Českých drah.
3. 10. 2023|

Teploty v úterý atakovaly tropickou třicítku. Letní počasí v noci ukončí studená fronta

Česko v úterý zažilo jeden z nejteplejších říjnových dnů v historii. Čtvrtina ze 164 stanic, které fungují alespoň třicet let, zaznamenala nejvyšší říjnovou teplotu od začátku měření. Rekord pro 3. říjen pak padl na 96 stanicích. Nejvyšší teplota byla v Dobřichovicích a Doksanech, kde meteorologové odpoledne naměřili 29,8 stupně Celsia. Také letošní září se v pražském Klementinu zapsalo jako nejteplejší od počátku měření na této stanici, tedy od roku 1775. Po nynějších mimořádně teplých dnech však dorazí do Česka v úterý večer a v noci studená fronta, kterou doprovodí silný vítr.
3. 10. 2023Aktualizováno3. 10. 2023, 18:01|

Řekové se stále vzpamatovávají ze záplav, úřady už varují před další bouří

V ulicích řeckého regionu Thesálie i týdny po záplavách zůstávají vysoké, bahnem nasáklé hromady odpadků plné nábytku a osobních věcí. Zatímco se lidé vzpamatovávají z bouře Daniel, při které zemřelo nejméně 16 lidí, úřady varují před příchodem další smrště. Ta by měla za dva dny přinést opět silné deště.
27. 9. 2023|

Kanadu zasáhla bouře Lee, podle meteorologů mohou nastat podmínky jako při hurikánu

Bouře Lee se dostala k americké pevnině. Naplno zasáhla kanadské Nové Skotsko, kde kvůli ní zůstalo přes sto tisíc domácností bez proudu. V sousedním americkém státě Maine zahynul kvůli špatnému počasí člověk.
17. 9. 2023|

Do Libye přinesl zkázu medikán. Středomořské obdoby hurikánů budou nejspíš stále častější

Nevídané vydatné srážky a následné extrémní přívalové povodně, které si v Libyi vyžádaly tisíce obětí. To jsou důsledky řádění bouře Daniel, jejíž dopady z ní činí historicky nejtragičtější medikán z hlediska počtu obětí i výše materiálních škod. A jde současně o tlakovou níži s největším počtem obětí od cyklonu Nargis v roce 2008, který tehdy hlavně v Myanmaru zabil přes 130 tisíc lidí. Před Danielem byl nejtragičtějším medikán v roce 1969, který v Alžírsku a Tunisku zabil kolem šesti set lidí.
15. 9. 2023|

Východ země zasáhly silné bouřky. Hasiči čerpali vodu ze sklepů a vyklízeli silnice

V souvislosti se silnými bouřkami, které se ve středu pozdě večer a v noci na čtvrtek objevily v Moravskoslezském kraji, museli hasiči řešit mnoho událostí. Problémy byly hlavně na Opavsku. Hasiči čerpali vodu ze sklepů nebo uklízeli silnice od bahna, sdělil mluvčí hasičů Jakub Kozák. Výjezdy ale měly i jednotky v Jihomoravském a Olomouckém kraji.
14. 9. 2023Aktualizováno14. 9. 2023, 20:26|

Olomouckým krajem prošly silné bouřky, voda zaplavila sklepy nebo garáže

Přes Olomoucký kraj prošel pás silných bouřek. Hasiči vyjeli do obce Dzbel na Prostějovsku, kde voda zaplavila několik sklepů a garáží. Voda se po vydatném dešti vlila i do nedaleké osady Ladín a obce Ponikev. Za obcí Dzbel byla uzavřena část komunikace, která byla poškozena přívalovým deštěm, řekla mluvčí hasičů Lucie Balážová. Předtím bouřky zasáhly i jih Moravy, kde museli hasiči na řadě míst odčerpávat vodu. Později večer s následky bouřek bojovali i hasiči v Moravskoslezském kraji.
13. 9. 2023Aktualizováno13. 9. 2023, 23:13|

Záplavy v Libyi mají přes pět tisíc obětí. Moře vyplavuje další těla

Po ničivých záplavách v Libyi bylo v severovýchodním městě Derna napočítáno přes 5300 těl, píše agentura Reuters s odkazem na východolibyjské úřady. Očekávají, že bilance dále poroste. Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) v Derna v důsledku záplav přišlo o střechu nad hlavou nejméně třicet tisíc lidí. Počet mrtvých IOM označila za zatím nepotvrzený.
13. 9. 2023Aktualizováno13. 9. 2023, 19:40|