TÉMA

Stavební úřad

Ostrava ruší stavební úřady v menších městských obvodech

Ostrava bude mít od 1. července méně stavebních úřadů než teď. Zastupitelé se rozhodli zrušit úřady v malých obvodech, jako je například Stará a Nová Bělá nebo Proskovice. Centralizace úřadů by měla stavební řízení urychlit. Ostravský magistrát se ke kroku rozhodl i kvůli novému stavebnímu zákonu. Celkem bude mít krajské město šest stavebních úřadů – pět ve velkých městských obvodech a jeden na magistrátu.
11. 4. 2024|

V srdci Lužických hor měl vyrůst rodinný dům, stavba je ale větší, než úřady povolily

V osadě Naděje v srdci Lužických hor roste nový dům. Podle stavebního povolení to měl být běžný rodinný dům, ale rozestavěný objekt je proti schválené dokumentaci výrazně větší. Místní proto pochybují o skutečných záměrech investora. Tomu hrozí sankce od správy lužickohorské chráněné krajinné oblasti, na stavebním úřadu ale požádal o dodatečnou změnu stavebního povolení. Klíčový souhlas od ochránců přírody už obdržel. Kvůli sporu s těmi lužickohorskými ho ale vydala Správa CHKO Jizerské hory.
12. 1. 2024|

V Sokolnicích končí stavební úřad kvůli nedostatku pracovníků. Blízká obec pomoct nechce

Stavební úřady na jižní Moravě se potýkají s nedostatkem pracovníků. Ten v Sokolnicích nedaleko Brna kvůli tomu dokonce od pátku přestal fungovat úplně. Jeho agendu si teď mají rozdělit dva stavební úřady v okolních městech. Starosta jednoho z nich se ale brání, tvrdí, že na provoz většího úřadu nemá dost peněz.
4. 9. 2023|

Královéhradecký stadion získal částečnou kolaudaci. Fotbalisté mohou v sobotu na utkání

Stavební úřad vydal kolaudaci větší části fotbalového stadionu v Hradci Králové. Prvnímu soutěžnímu utkání domácího fotbalového klubu, které se bude konat v sobotu, tak nic nebrání. Zápas byl v ohrožení kvůli zpoždění stavebních prací. Stavbu jako celek by mělo město převzít do konce srpna.
2. 8. 2023Aktualizováno2. 8. 2023, 14:09|

Za nepovolenou demolici v centru Špindlerova Mlýna dostal vlastník pokutu, už ji i zaplatil

Za zásadní proměnu podoby centra krkonošského Špindlerova Mlýna udělil stavební úřad pokutu. Firmě, která nechala loni na podzim zbourat historickou, ale chátrající budovu, se podle informací České televize prodraží projekt na její náhradu řádově o statisíce. Oficiálně ale výši pokuty nekomentoval úřad ani sama společnost.
27. 7. 2023|

V nabídkách nemovitostí jsou i černé stavby. Zájemci o koupi by měli být obezřetní

Koupě starší nemovitosti je pro řadu lidí lákavou možností. Může se ale za ní skrývat mnoho nástrah. V nabídkách se objevují domy nebo byty se skrytými vadami, někdy dokonce bez kolaudace. Odborníci proto radí, aby byli zájemci mimořádně obezřetní.
18. 7. 2023|

Roklanská chata může jít k zemi, národní park má demoliční výměr. Zní i hlasy proti bourání

Správě Národního parku Šumava se otevřela cesta k demolici zchátralé Roklanské chaty nedaleko Modravy v centrální Šumavě. Park, kterému chata postavená v 30. letech minulého století od roku 1993 patří a který kvůli jejímu havarijnímu stavu usiluje o její zbourání, dostal od stavebního úřadu v Kašperských Horách demoliční výměr. Informoval o tom mluvčí parku Jan Dvořák. Proti demolici jsou ale například turisté i někteří politici.
12. 7. 2023|

Přehrada v Nových Heřminovech má územní rozhodnutí. Místní s ní nesouhlasí

Stavební úřad v Bruntále vydal územní rozhodnutí na výstavbu protipovodňové přehrady v Nových Heřminovech na Bruntálsku. Zahájení stavebních prací na přehradní hrázi se předpokládá v roce 2027. Náklady jsou odhadovány na 4,26 miliardy korun včetně opatření v obci Nové Heřminovy, řekla v pondělí Šárka Vlčková, mluvčí státního podniku Povodí Odry, který výstavbu přehrady připravuje.
26. 6. 2023Aktualizováno26. 6. 2023, 08:48|

Senát schválil zrušení samostatných stavebních úřadů

Senát schválil novelu stavebního zákona, která ruší zamýšlenou soustavu samostatných stavebních úřadů v čele s Nejvyšším stavebním úřadem. Členové horní parlamentní komory ji podpořili beze změn, půjde tedy již k prezidentovi. Senátoři odsouhlasili i další novelu, která má usnadnit přípravu staveb zavedením jednotného environmentálního stanoviska.
10. 5. 2023Aktualizováno10. 5. 2023, 20:34|

Vykácený úsek lesa na Klínovci není sjezdovka, tvrdí skiareál poté, co soud zrušil kolaudaci

Vykácením části lesa u Klínovce nevznikla podle středečního vyjádření Skiareálu Klínovec sjezdovka, ale úsek slouží jak pro hospodářské, tak pro rekreační účely. Kolaudační rozhodnutí na úpravy v úterý zrušil Krajský soud v Plzni. Podle nejvyššího státního zástupce Igora Stříže, který podal na kolaudační rozhodnutí vydané stavebním úřadem v Jáchymově správní žalobu, bylo skutečným účelem stavby propojení lyžařského areálu. Městský úřad v Jáchymově, jehož rozhodnutí soud zrušil, počká na zdůvodnění rozhodnutí, pak se rozhodne, jak bude reagovat, avizoval.
10. 5. 2023|

Plánovaný Nejvyšší stavební úřad nevznikne, rozhodli poslanci

Plánovaný Nejvyšší stavební úřad ani jemu podřízená soustava krajských úřadů nevzniknou. Jejich zrušení schválila v novele sněmovna. Stavební úřady tak zůstanou dál při obcích. Vznikne pouze Dopravní a energetický stavební úřad podřízený ministerstvu dopravy, který bude mít na starosti hlavně dopravní a energetické stavby. Úprava nového stavebního zákona má také ve schválené podobě zrychlit a zjednodušit stavební řízení. Poslanci rovněž schválili, že firmy odsouzené za pojistný podvod zřejmě nebudou smět k veřejným zakázkám.
24. 3. 2023Aktualizováno24. 3. 2023, 22:44|

Za pochybení autorizovaného inspektora odpovídá stát, rozhodl ÚS v kauze marketu

Za pochybení autorizovaného inspektora, které nedokázal napravit stavební úřad, nese odpovědnost stát. Rozhodl o tom Ústavní soud (ÚS) v průlomovém nálezu. Vyhověl tak stížnosti dvou lidí z Brna, kteří žádali od státu odškodnění v souvislosti se stavbou hobbymarketu Bauhaus v Brně-Ivanovicích. O jejich nároku, neúspěšně uplatněném vůči ministerstvu pro místní rozvoj, musí znovu rozhodovat Obvodní soud pro Prahu 1.
21. 3. 2023|

Poslanci schválili novelu, která usnadní výstavbu horkovodu z Dukovan do Brna

Poslanci v úterý zrychleně schválili novelu, která usnadní výstavbu horkovodu z Dukovan do Brna. Sněmovna také kývla na návrh zákona ohledně dozorových úřadů. Jejich pravomoci nad trhem s harmonizovanými výrobky se tak zřejmě sjednotí, předlohu nyní dostane k podpisu prezident. Dolní komora rovněž jednala ve druhém čtení o novele stavebního zákona.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 19:46|

Obnova Velkého náměstí v Písku je blízko územnímu rozhodnutí. Spory o počet parkovacích míst však neutichají

Obnova Velkého náměstí v Písku by mohla po šesti letech dohadů a odvolání konečně začít. Dosud ji brzdily námitky některých obyvatel. Vadí jim plánované snížení počtu parkovacích míst zhruba o třetinu. Část lidí si naopak přeje v historickém centru zklidnění dopravy.
6. 3. 2023|

Roklanská chata na Šumavě zůstane, rozhodl úřad. Správa parku ji chtěla zbourat

Roklanská chata, která leží nedaleko šumavské Modravy, k zemi nepůjde. Rozhodl o tom stavební úřad v Kašperských Horách. Správa parku požadovala demolici kvůli špatnému stavu celého objektu. Chata se navíc nachází v oblasti, kam je kvůli výskytu chráněného tetřeva zakázaný vstup. Podle úředníků ale park nedoložil, že chata patří do jeho majetku.
25. 1. 2023|

Postavit malou solární elektrárnu bude snazší. Poslanci v prvním kole také podpořili novelu stavebního zákona

Sněmovna schválila změny v řízení Národní sportovní agentury, která rozděluje sportovní dotace. Poslanci také podpořili změnu, díky které by stavby malých elektráren z obnovitelných zdrojů s výkonem do 50 kilowattů už nemusely potřebovat povolení stavebního úřadu. Podle novely nebudou potřebovat ani licenci Energetického regulačního úřadu. Dosud nebylo povolení potřeba jen u elektráren do deseti kilowattů. Sněmovna v úvodním kole také podpořila vládní návrh, který ruší Nejvyšší stavební úřad a čistě státní stavební správu. Zachovává stavební úřady na obcích.
14. 12. 2022Aktualizováno14. 12. 2022, 18:15|

Stavební výroba se v říjnu vrátila k růstu. Výsledky průmyslu jsou pro analytiky zklamáním

Stavební výroba v Česku se v říjnu vrátila k růstu, meziročně reálně vzrostla o jedno procento a meziměsíčně byla vyšší o 1,8 procenta. V září stavební produkce zaznamenala po revizi meziroční pokles 2,9 procenta. V říjnu se dařilo především pozemnímu stavitelství, meziročně stouplo o 1,2 procenta. Průmyslová výroba v říjnu meziročně stoupla o 3,1 procenta, růst však zpomalil ze zářijových 8,3 procenta. Vliv na výsledky měla výroba aut, která stála také za meziměsíčním poklesem produkce o 3,7 procenta. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 18,1 procenta, oznámil Český statistický úřad.
7. 12. 2022Aktualizováno7. 12. 2022, 12:13|

V lese v Litošicích roste plot. Firma buduje oboru bez povolení, viní úřady z obstrukcí

V Litošicích u Přelouče vzniká bez povolení v lese obora pro zvěř. Zabírá zhruba tři sta hektarů. Místní se bojí, že se pro ně kvůli tomu les uzavře. Stavební úřad už v únoru vyzval majitele pozemku, společnost Enlino, aby práce zastavil. Podle místních se tím ale neřídí. Vedení společnosti si zase stěžuje na obstrukce ze strany úředníků.
3. 12. 2022|

Místo čekání na přeložku nechal majitel domu elektrické vedení zazdít. Úpravy teď zaplatí sám

Pokuta hrozí majiteli domu, který si nechal do rekonstruované budovy penzionu na okraji Příbrami vést dráty nízkého nápětí přímo zdí. Bude také muset zaplatit přeložení elektrického vedení. Stavební úřad vydal pokyn k zastavení prací, zabudování vedení do zdi podle něj porušuje podmínky stavebního povolení. Proč tak investor jednal, není jasné.
23. 11. 2022|

Vláda schválila novelu stavebního zákona, ruší vznik Nejvyššího stavebního úřadu

Premiér Petr Fiala (ODS) po jednání kabinetu oznámil, že vláda schválila novelu stavebního zákona. Předloha ministerstva pro místní rozvoj (MMR) v ní především ruší vznik Nejvyššího stavebního úřadu a jemu podřízené soustavy a prozatím zachovává všechny stavební úřady v obcích. Novelu ještě musí projednat Poslanecká sněmovna se Senátem a podepsat prezident. Vláda schválila i návrh zákona o jednotném environmentálním stanovisku (JES), které by mělo před stavebním řízením sloučit povolení všech úřadů odpovědných za životní prostředí.
27. 10. 2022Aktualizováno27. 10. 2022, 19:20|

Stavební zákon kritizují profesní komory, obce změny vítají. Vláda o něm začala jednat

Vláda začala projednávat věcnou novelu stavebního zákona. Ještě o ní nehlasovala, vrátí se k ní později. Novela by měla podle ministerstva pro místní rozvoj urychlit a zjednodušit stavební řízení. Oproti původnímu znění, které zatím nevstoupilo cele v účinnost, ruší Nejvyšší stavební úřad a zachovává část stávajících stavebních úřadů. Proti postupu vlády se vymezuje ANO, které se domnívá, že vláda ničí jím připravený stavební zákon, ale nespokojené jsou i profesní organizace. Návrh považují za nekvalitní. Varují, že novela nepomůže ke zrychlení stavebního řízení.
20. 10. 2022|

Ve Špindlerově Mlýně šla k zemi budova, která dala obci jméno. Podle úřadu bez povolení

Špindlerův Mlýn přišel o kus svojí historie. Budovu, podle které vznikl název města, nechala zbourat společnost Projekt centrál, jíž stavba patří. Podle statika byla totiž ve špatném stavu. Místní stavební úřad ale demolici nepovolil, firmě proto hrozí pokuta.
10. 10. 2022|

Obce mají vážné výhrady k novele stavebního zákona. Ministerstvo změny hájí, prý ušetří miliardy

Ministerstvo pro místní rozvoj vyřizuje připomínky k novele stavebního zákona. Výhrady zaslaly i obce – nelíbí se jim často zmiňované snižování počtu úřadů, ale třeba také změny kolem černých staveb. Resort novinky hájí, státu mají ušetřit miliardy.
19. 6. 2022|

Za drahé byty může byrokracie, tvrdí Dostálová i Freitas Lopesová. Přely se, jak ji změnit

V Česku je pořízení vlastního bytu nejnákladnější v Evropské unii. Podle náměstkyně ministerstva práce a sociálních věcí Zuzany Freitas Lopesové za to může také komplikovaný proces stavebního řízení. Navrhuje rovněž, aby stát pomohl obcím s podporou lidí v bytové nouzi. Bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) je ale přesvědčená, že by situaci spíše pomohlo přijetí navrženého stavebního zákona. „Odkládat stavební řízení o rok je podle mě nesmysl,“ míní. Diskutovaly v pořadu Události, komentáře.
17. 6. 2022|