Stavební výroba se v říjnu vrátila k růstu. Výsledky průmyslu jsou pro analytiky zklamáním

Stavební výroba v Česku se v říjnu vrátila k růstu, meziročně reálně vzrostla o jedno procento a meziměsíčně byla vyšší o 1,8 procenta. V září stavební produkce zaznamenala po revizi meziroční pokles 2,9 procenta. V říjnu se dařilo především pozemnímu stavitelství, meziročně stouplo o 1,2 procenta. Průmyslová výroba v říjnu meziročně stoupla o 3,1 procenta, růst však zpomalil ze zářijových 8,3 procenta. Vliv na výsledky měla výroba aut, která stála také za meziměsíčním poklesem produkce o 3,7 procenta. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 18,1 procenta, oznámil Český statistický úřad.

„Stavební produkce v říjnu meziročně i meziměsíčně vzrostla a tahounem růstu bylo pozemní stavitelství. Inženýrské stavby nepatrně překonaly úroveň října minulého roku a ve srovnání se zářím zaznamenaly mírný meziměsíční růst,“ uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky Radek Matějka. Produkce inženýrského stavitelství, kam spadá budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, vzrostla o 0,4 procenta.

Stavební úřady v říjnu vydaly 7178 stavebních povolení, což je meziročně o 6,5 procenta méně. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 38,2 miliardy korun a ve srovnání se stejným obdobím loňského roku vzrostla o 11,1 procenta.

Zahajování bytové výstavby je podle vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby Petry Cuřínové dále v útlumu. Počet zahájených bytů meziročně klesl o 27,7 procenta na 2598 bytů. „Klesá zejména počet zahájených bytů v bytových domech, ale ani rodinné domy se aktuálně příliš nepovolují, a to napříč všemi kraji,“ podotkla Cuřínová. Počet dokončených bytů v říjnu meziročně klesl o 0,6 procenta na 3341.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebnictví se meziročně zvýšil o jedno procento, jejich průměrná hrubá měsíční mzda meziročně stoupla o 11,3 procenta.

Mírný růst stavebnictví dle analytiků neznamená pozitivní trend

„Stále platí, že z těchto výsledků opět žádný závěr neplyne. Situaci je potřeba sledovat dlouhodobě. Výkyvy, ať už nahoru, nebo dolů, vidíme, ale nejde o nic dramatického. Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet do konce roku,“ uvedl Jiří Nouza, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví. Dodal, že vzhledem k růstu cen je obdivuhodné, že se stavebnictví pořád drží. 

Hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek sdělil, že poslední měsíce jsou ve stavebnictví tak rozkolísané, že o nějakém pozitivním trendu nemůže být „snad ani řeč.“ Šanci má podle jeho slov stavebnictví zejména ve veřejném sektoru, který by mohl začít více využívat evropské zdroje z fondů obnovy.

Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek upozornil, že v součtu posledních pěti měsíců výkony stavebních firem za loňským rokem mírně zaostávají. Řekl, že se až dosud zdálo, že větší brzdou pro stavebnictví je inženýrská činnost, za říjen se ale dynamiky pozemní a inženýrské činnosti téměř srovnaly. Důvodem je podle něj patrně váhání investorů se zahajováním nových projektů bytové výstavby v situaci, kdy stoupá počet neprodaných bytových jednotek.

„I přes všechny tyto negativní vlivy letos stavebnictví prokázalo svou sílu. A i díky setrvačnosti typické pro stavební trh se odhaduje jeho mírný růst v řádech jednotek procent proti silnému roku 2021,“ míní Peter Markovič, generální ředitel Xella (výrobce Ytongu) pro ČR a Slovensko. Největší překážkou podle jeho slov zůstává financování staveb a s tím spojené odkládání začátku výstavby. 

Průmyslová výroba meziročně stoupla o 3,1 procenta

Za říjnovým meziročním růstem průmyslu byl výhradně vývoj ve výrobě motorových vozidel, u které se stejně jako v předchozích dvou měsících projevilo srovnání s nízkými čísly před rokem, uvedl Matějka. „Tak, jak produkce automobilek zásadně pomohla udržet meziroční růst průmyslu, ovlivnila i meziměsíční pokles. V říjnu se totiž opět začaly v tomto odvětví objevovat dílčí problémy se zásobováním některými komponenty,“ dodala vedoucí oddělení statistiky průmyslu Českého statistického úřadu (ČSÚ) Veronika Doležalová. 

V návaznosti na meziroční růst výroby aut se podle ČSÚ v říjnu zvýšila poptávka po elektrotechnické produkci, zejména po osvětlovacích zařízeních. Dařilo se také výrobě chladicích a klimatizačních zařízení, sdělili statistici. „Za pětinovým poklesem v odvětví výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu stály odstávky v jaderných elektrárnách a dále výrazně nižší spotřeba plynu způsobená především mimořádně teplým počasím v kombinaci se šetřením,“ dodali.

Nové zakázky ze zahraničí se v říjnu meziročně zvýšily o 15,1 procenta, z tuzemska vzrostly o 24,6 procenta. Nové zakázky v meziročním srovnání ubyly v říjnu jen v hutnictví a slévárenství, kde se podle ČSÚ v poslední době projevuje vysoká energetická náročnost tohoto odvětví.

Meziměsíčně se hodnota nových zakázek naopak mírně snížila, pokles zaznamenala většina sledovaných odvětví. Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se v říjnu meziročně snížil o 0,3 procenta. Jejich průměrná hrubá měsíční mzda vzrostla o 8,6 procenta. 

Říjnové výsledky průmyslu byly zklamáním, myslí si analytici

„Tuzemský průmysl v říjnu na rozdíl od minulého měsíce zklamal. Zároveň dnešní čísla ukazují, že tahounem tuzemské ekonomiky ve třetím čtvrtletí byly export a zejména automobilový sektor, což nemusí mít dlouhodobého trvání,“ řekl analytik České bankovní asociace Jakub Seidler. Za celý letošní rok roste průmysl o téměř dvě procenta, do konce roku však podle něj dynamika ještě mírně zpomalí k jednomu procentu a příští rok zřejmě mírně klesne.

„Průmyslová výroba za letošní říjen hlásí slabší výsledky, než se čekalo, a v meziměsíčním vyjádření výroba dokonce výrazně klesla,“ doplnil analytik Generali Investments Radomír Jáč. Průzkumy z průmyslu naznačují, že aktivita v tomto důležitém sektoru české ekonomiky bude klesat i v dalších měsících, dodal.

„Aktuální data potvrzují předpoklady o pokračujícím ochlazování českého průmyslového sektoru,“ souhlasil analytik Cyrrusu Vít Hradil. Jeho jediným tahounem je dle něj v tuto chvíli automobilový sektor, který těží z nahromaděných postpandemických zakázek a uvolnění v dodavatelských řetězcích. Vlivem nízké srovnávací základny z loňského roku pak právě tento sektor podle Hradila vytváří dojem, že český průmysl vykazuje růst.

„Pro tuzemský průmysl bude zlomový přelom roku, kdy se objeví nejenom nové ceníky, ale bude zřejmé, s jak silnou poptávkou může průmysl počítat v následujících měsících,“ upozornil analytik Banky Creditas Petr Dufek. Velká část firem se podle něj bude muset vypořádávat s novými cenami energií a s odkladem objednávek doma i v zahraničí.