TÉMA

Lamanšský průliv

Britský parlament odsouhlasil kontroverzní deportace migrantů do Rwandy

Britský parlament schválil sporný zákon, který umožňuje deportaci nelegálních migrantů ze Spojeného království do Rwandy. Schvalování legislativy zdržovala Sněmovna lordů, nakonec však ustoupila. Nejvyšší soud loni zarazil chystané deportace s odůvodněním, že Rwanda není bezpečnou zemí. Zákon kritizuje britská opozice i obhájci lidských práv. Africká země s plánem Londýna souhlasí, požaduje ale peníze. V roce 2022 doplulo do Británie přes Lamanšský průliv rekordních téměř 46 tisíc běženců.
23. 4. 2024Aktualizovánovčera v 11:21|

„Rwanda je bezpečnou zemí.“ Sunak naléhá na poslance, aby schválili zákon umožňující deportace

Britští poslanci schvalují speciální zákon, který má umožnit deportaci nelegálních migrantů ze Spojeného království do Rwandy. Opozice s ním nesouhlasí. Premiér Rishi Sunak ale prohlásil, že se zákonodárci ze sálu nehnou, dokud norma neprojde. První letadla by měla podle něj odstartovat nejpozději v červenci.
22. 4. 2024|

Vládní plán deportací do Rwandy pohořel. Britský soud ho zamítl

Britský nejvyšší soud ve středu rozhodl, že vládní plán deportací žadatelů o azyl do Rwandy není v souladu se zákonem. Soudci v jednomyslně schváleném verdiktu došli k závěru, že africkou zemi nelze považovat za bezpečnou a že migrantům tam hrozí špatné zacházení. Rozsudek je porážkou pro konzervativní kabinet premiéra Rishiho Sunaka, jenž deportace prosazoval ve snaze snížit počet migrantů, kteří do Británie nelegálně připlouvají přes Lamanšský průliv. Sunak se ale plánu nevzdává a chce lety do Afriky zahájit na jaře 2024.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 14:16|

Poryvy větru až 207 kilometrů za hodinu a sedm mrtvých. V západní Evropě udeřila bouře Ciarán

V Německu, Nizozemsku a Belgii si bouře Ciarán vyžádala dohromady sedm obětí, ve většině případů zabíjely vyvrácené stromy. Tlakovou níži doprovází silný nárazový vítr, ve Francii místy zaznamenali rychlost větru až 207 kilometrů v hodině. Jenom v Nizozemsku byly kvůli počasí zrušeny stovky letů.
2. 11. 2023Aktualizováno2. 11. 2023, 19:14|

Británie investuje do ochrany pobřeží, chce tak odradit migranty

Británie se dál snaží odradit migranty, aby se na její území dostávali přes Lamanšský průliv. Londýn investuje miliony liber do technologií, které mají odhalovat malé lodě mířící k ostrovním břehům. Podle americké CNN jimi vláda disponovala už na konci loňského roku, kdy se v průlivu po ztroskotání lodi utopili čtyři lidé.
6. 8. 2023|

Británie dá Francii půl miliardy liber na potlačení migrace přes Lamanšský průliv

Velká Británie poskytne v příštích třech letech Francii 480 milionů liber (asi 12,8 miliardy korun) za pomoc v potlačení nelegální migrace skrze Lamanšský průliv. V Paříži se na tom domluvili britský premiér Rishi Sunak a francouzský prezident Emmanuel Macron, kteří uzavřeli i dohody o partnerství v energetice. Obě země usilují o prohloubení vzájemných vztahů po diplomatických neshodách, které vznikly odchodem Británie z Evropské unie.
10. 3. 2023Aktualizováno10. 3. 2023, 18:07|

Loni přešlo nelegálně hranici do EU nejvíc lidí od roku 2016, oznámil Frontex

Evropská pohraniční agentura Frontex loni zaznamenala 330 tisíc případů nelegálních přechodů vnějších hranic Evropské unie, což je nejvyšší počet od roku 2016 a o skoro dvě třetiny více oproti roku 2021. Frontex to uvedl v tiskové zprávě. Skoro polovina těchto případů byla na západním Balkánu.
13. 1. 2023|

Británie a Francie posílí hlídky v Lamanšském průlivu, dají víc peněz na boj proti nelegální migraci

Velká Británie a Francie uzavřely dohodu o boji proti nelegální migraci přes Lamanšský průliv. Londýn podle dohody poskytne 72,2 milionu eur (1,75 miliardy korun) na období let 2022 až 2023. Paříž na oplátku zvýší o čtyřicet procent počet hlídek u francouzských břehů, jejich činnost uhradí z britských prostředků. Obě země se touto cestou snaží zamezit prudkému náporu migrantů, kteří se pokoušejí vodní plochu mezi těmito státy překonat nejčastěji na malých lodích, které mnohdy ztroskotávají. Dohoda není spásným řešením, uvedl britský premiér Rishi Sunak.
14. 11. 2022Aktualizováno14. 11. 2022, 14:20|

Porucha v tunelu uvěznila cestující na pět hodin pod Lamanšským průlivem

Nepříjemné dobrodružství zažili cestující mezi Francií a Velkou Británií, když se v tunelu pod Lamanšským průlivem v úterý odpoledne porouchal autovlak. Na povrch se dostali až po pěti hodinách. V Calais se mezitím tvořily fronty aut čekajících na další spoje. Provoz se podařilo obnovit až ve středu ráno.
24. 8. 2022|

Prázdniny jsou na vrcholu. Řidiče po Evropě čekají kolony a několikahodinová zpoždění

Silniční zácpy ochromily některé silniční tahy v Evropě. Se začátkem prázdninové sezony v Británii je situace nejhorší na přístupových cestách do přístavů, které zajišťují transfer do Evropy, zejména v Doveru. Ani na druhé straně Lamanšského průlivu neproudí doprava hladce, hlavně kolem velkých francouzských měst. Potíže jsou také na hlavních alpských nebo jadranských tazích.
23. 7. 2022|

Část západní Evropy dál sužuje horké počasí, na pobřeží Atlantiku zahynul surfař

Vedra ve Francii mírně polevila. Francouzská meteorologická služba označila dopoledne v předpovědi vysokých teplot 52 departementů oranžovou barvou a zrušila červené značení s nejvyšší výstrahou, které v sobotu platilo pro více než deset departementů. S extrémním horkem se v neděli ale potýkal východ Německa, v dolnolužické Chotěbuzi a v Drážďanech naměřili více než 39 stupňů Celsia.
19. 6. 2022Aktualizováno19. 6. 2022, 22:44|

První deportační let z Británie do Rwandy po verdiktu evropského soudu neodletěl

Let, jímž chtěla Británie deportovat do Rwandy první migranty, kteří přišli do Spojeného království nelegálně, byl zrušen. Stalo se tak poté, co se běženců zastal Evropský soud pro lidská práva. „Poslední letenky byly zrušeny. Do Rwandy nikdo neodcestuje,“ napsala na Twitteru charitativní organizace Care4Calais, která za práva migrantů bojuje.
14. 6. 2022Aktualizováno15. 6. 2022, 00:19|

Kodaň plánuje posílat uprchlíky do Rwandy. Následovala by Británii, která takové přemisťování už dojednala

Kodaň vyjednává s vládou Rwandy o přebírání uprchlíků. Přestože je Dánsko členem EU, v oblasti vnitřních záležitostí má výjimku, a severské království tak následuje Velkou Británii, která se na přemisťování migrantů s africkou zemí už domluvila zkušebně na pět let. Jen letos přeplulo přes vody Lamanšského průlivu z Francie do Anglie na šest a půl tisíce běženců.
22. 4. 2022|

Britská vláda hodlá posílat některé migranty do Rwandy, opozice plán ostře zkritizovala

Britská vláda oznámila dohodu se Rwandou, na jejímž základě má africká země za desítky milionů liber přijímat migranty z různých zemí zadržené po příchodu do Spojeného království. Plán pomůže podle kabinetu premiéra Borise Johnsona zasáhnout proti převaděčům. Opozice i organizace hájící práva uprchlíků mechanismus odsuzují jako pomýlený a krutý, vzhledem k historii porušování lidských práv v malé africké zemi.
14. 4. 2022Aktualizováno14. 4. 2022, 15:52|

Hladká cesta Ukrajinců do Británie dráždí neevropské běžence uvázlé v Calais

Část uprchlíků z Ukrajiny jede přes Česko či Polsko i dále na západ. Ve Francii většinou míří na jih do Nice. Přes sever země cestují do Velké Británie. Ta po nich nepožaduje víza, a nečeká je tak osud tisíců lidí z Blízkého východu a Afriky, kteří kempují v Calais a sen o cestě přes La Manche se jim rozplývá.
16. 3. 2022|
Doporučujeme

Doba bronzová byla plná obchodu, kulturních výměn a cestování. Lidé migrovali i přes La Manche

Lidé intenzivně cestovali přes Lamanšský průliv už v době bronzové. Vyplývá to ze studie, na které spolupracovali i vědci z Česka. Analýza DNA téměř osmi set pravěkých lidí ukázala, že příchozí na jih Británie mezi lety 1300 až 800 před naším letopočtem tvořili zhruba polovinu genetického původu pozdějších populací. Studii vydal odborný časopis Nature.
27. 1. 2022|

Británie chce zkrotit nelegální migraci. Pašerákům má hrozit doživotí, běžencům deportace

Britský parlament projednává nový zákon, jenž má omezit ilegální migraci. Jen letos se na člunech z Francie přes Lamanšský průliv dostalo do země na třicet tisíc lidí. Desítky, včetně dětí, zahynuly při pokusu kanál přeplout. Vláda premiéra Borise Johnsona by ráda posílala běžence do center v bezpečných zemích po vzoru Austrálie.
28. 12. 2021|

Britsko-francouzský spor o rybolov se zmírňuje. Londýn rybářům vydal třiadvacet licencí

Británie vydala francouzským rybářům třiadvacet dodatečných licencí pro rybolov v britských vodách. Podle agentury AFP to sdělila mluvčí britského kabinetu. Práva na lov ryb jsou po odchodu Spojeného království z Evropské unie dlouhodobě zdrojem sporu. Konflikt v posledních měsících kazil vztahy mezi oběma zeměmi.
11. 12. 2021|

Francie přijímá přistěhovalce legální cestou. Učí se jazyk a hledají příležitosti na trhu práce

Zatímco na severu Francie táboří tisíce migrantů, kteří se navzdory nedávné tragédii chtějí dostat přes kanál La Manche do Británie, Francie přijímá přistěhovalce legální cestou. Jejich integraci sledoval zpravodaj ČT v Paříži Jan Šmíd.
9. 12. 2021|

Na cestu do Británie čekají tisíce migrantů. Nedávná nehoda je neodradila od pokusů zdolat průliv

Paříž a Londýn si dál předhazují zodpovědnost za tragédii z minulého týdne, při které se v kanálu La Manche utopilo 27 uprchlíků. Obě strany navrhují jiný způsob, jak dalším úmrtím zabránit. Na severu Francie dál čekají tisíce lidí na příležitost, jak se přes kanál přeplavit. Ani 27 mrtvých je neodrazuje od vyhledávání pomoci u pašeráků.
2. 12. 2021|

Frontex nasadí v Lamanšském průlivu letadlo. V Calais se dohodlo posílení boje s nelegální migrací

Evropská pohraniční agentura Frontex nasadí od středy v oblasti Lamanšského průlivu letadlo, které bude pomáhat v boji proti nelegální migraci. Na schůzce o migraci ve francouzském přístavu Calais to řekl francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin. Účastníci setkání, na které byli pozváni zástupci vlád zodpovědní za migraci z Belgie, Německa a Nizozemska, se rovněž dohodli na užší spolupráci v boji proti pašerákům osob a proti obchodu s nafukovacími čluny, na kterých se lidé na cestu přes moře vydávají. Při středečním neštěstí v průlivu zemřelo 27 migrantů, s nimiž se přeplněný člun převrátil.
28. 11. 2021|

Spory o rybolov pokračují. Francouzští rybáři blokovali tunel pod Lamanšským průlivem

Francouzští rybáři v Calais v pátek několik hodin blokovali příjezd k tunelu pod Lamanšským průlivem, který spojuje Francii s Británií. Dopoledne zabránili britskému nákladnímu plavidlu zakotvit v jednom z bretaňských přístavů. Poté na svých lodích bránili v cestě trajektům u Calais a Ouistrehamu. Protestovali tak proti úřadům v Londýně a na ostrově Jersey, které podle nich nespravedlivě rozdělují rybolovné licence k lovení v britských vodách, uvedla agentura Reuters.
26. 11. 2021Aktualizováno26. 11. 2021, 19:05|

Francie zrušila pozvání britské ministryně na schůzku o migraci. Urazil ji Johnsonův návrh

Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin zrušil pozvání britské ministryně vnitra Priti Patelové na nedělní schůzku v Calais, uvedla v pátek agentura AFP. Reagoval tak na dopis, v němž britský premiér Boris Johnson vyzval Francii, aby přijímala nazpět migranty, kteří se přes Lamanšský průliv dostanou do Spojeného království. Schůzka se bude zabývat ilegální migrací po středečním neštěstí, při kterém v průlivu zemřelo 27 migrantů, s nimiž se převrátila loď.
26. 11. 2021Aktualizováno26. 11. 2021, 14:01|

U francouzského přístavu Calais utonuly desítky migrantů. Převrátil se s nimi člun

Na převráceném člunu v Lamanšském průlivu bylo 33 migrantů, 31 jich nehodu nepřežilo, uvedl francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin. Dva zachránění jsou nadále v ohrožení života. Migranti se pokoušeli dostat z Francie do Británie. Policie už zatkla čtyři osoby. Podezírá je z přímého zapojení do této převaděčské operace, která skončila smrtí většiny zúčastněných.
24. 11. 2021Aktualizováno24. 11. 2021, 21:15|