I my čelili počasí a modraly nám rty, popisují tvůrci filmu o první pokořitelce La Manche

Rozhovor s Daisy Ridleyovou a Joachimem Ronningem (zdroj: ČT24)

V roce 2026 uplyne rovné století od okamžiku, kdy Gertrude Ederleová přeplavala kanál La Manche. Výzvu pro řadu vrcholových plavců zdolala tato Američanka jako první žena. Překonat přitom musela i překážky nastavené ve sportu ženám. O plavecké rekordmance vznikl životopisný film Dívka a moře. „Chceme odvyprávět její příběh současnému publiku a dostat Trudy zpátky do obecného povědomí,“ uvedli v rozhovoru pro ČT režisér Joachim Rønning a představitelka hlavní role Daisy Ridleyová.

Jako první Čechoslovák přeplaval kanál La Manche v roce 1971 František Venclovský. Téměř století po Matthewu Webbovi, jenž se do pokoření Lamanšského průlivu pustil jako vůbec první člověk, jemuž takový výkon může někdo dosvědčit. A o půl století Venclovského „předběhla“ Američanka Gertrude Ederleová.

Výkon, jaký předvedla při zdolávání spousty vody mezi Francií a Anglií, vzbudil pozornost celého světa a změnil pohled na ženský sport. „Snažíme se pro Trudy vytvořit připomínku, které se měla dočkat už dávno,“ říká herečka Daisy Ridleyová, která plaveckou rekordmanku hraje.

Náročné natáčení na moři

Do Gertrud Ederleové se snažila „převtělit“ co nejautentičtěji. Plavecké scény natáčela v chladných vodách Černého moře pod dohledem olympijské plavkyně. Fyzicky náročnou roli si Daisy Ridleyová ostatně vyzkoušela, když ztvárnila postavu Rey v sáze Hvězdné války.

„Tohle bylo něco úplně jiného. Do té míry, že se proměnilo celé moje tělo. Vybavuji si poslední plavání, kdy jsem si opakovala: Už jen jedno tempo, už jen jedno tempo,“ přiznává.

Filmaři strávili na otevřeném moři mnoho týdnů. „Museli jsme čelit přírodním živlům, počasí a mořským proudům. A k tomu přidejte Daisy Ridleyovou ve vodě, která má tak patnáct nebo šestnáct stupňů. Měla úplně modré rty,“ popisuje Joachim Rønning.

„Dalo nám to představu o tom, čím si Trudy Ederleová musela projít před sto lety. My samozřejmě neriskujeme holý život jako ona, ale doufám, že i tak diváci pocítí, že jsme se snažili to udělat tak realistické, jak jsme jenom mohli,“ dodal.

Překonat musela i předsudky o ženách

Skutečná Gertrude musela ve dvacátých letech minulého století zápasit nejen se svou vůlí a rozbouřenými vlnami, ale také sexismem. „Většina mužů tehdy doopravdy věřila, že ženy nemohou sportovat, protože by se třeba mohly zranit,“ připomíná režisér.

„Dokonce ani dnes jsme podobné předsudky ještě zcela nepřekonali, i když za těch sto let jsme udělali obrovský pokrok. Nicméně další cestu máme před sebou,“ podotýká, jak příběh Gertrude Ederleové může rezonovat se současným světem. „Je důležité znát vlastní dějiny a doufám, že tenhle film může osvítit cesty, které jsme ušli, i ty, na kterých jsme teď,“ shrnul režisér.

Gertrude Ederleová
Zdroj: Wikimedia Commons

Trudy Ederleová nakonec mantinely nastavené okolím prolomila. „Lidé říkali, že to ženy nedokážou. Ukázala jsem jim, že jsou na omylu,“ konstatovala později v jednom z rozhovorů. Nejen že byla první ženou, která kanál zdolala, ale zároveň překonala tehdejší mužský časový rekord o dvě hodiny.

„V první řadě je to skvělý film o sportu. Mám ráda sportovní dramata, přijdou mi nadčasová. Zároveň je úžasné vzít příběh, který byl sto let zapomenutý, a znovu ho vynést na světlo. Je to taky příběh o rodině, vytrvalosti a podpoře,“ zve Daisy Ridleyová ke sledování příběhu „Královny vln“, jak se plavecké rekordmance přezdívalo.