Poryvy větru až 207 kilometrů za hodinu a sedm mrtvých. V západní Evropě udeřila bouře Ciarán

V Německu, Nizozemsku a Belgii si bouře Ciarán vyžádala dohromady sedm obětí, ve většině případů zabíjely vyvrácené stromy. Tlakovou níži doprovází silný nárazový vítr, ve Francii místy zaznamenali rychlost větru až 207 kilometrů v hodině. Jenom v Nizozemsku byly kvůli počasí zrušeny stovky letů.

Vyvrácený strom v důsledku bouře zabil na kopci Rammelsberg v severní části Německa mladou ženu. Informovala o tom agentura DPA, která se odvolává na hasičský sbor v dolnosaském Goslaru.

Žena byla na Rammelsbergu v doprovodu svých dvou dětí a manžela, když jí padající strom způsobil smrtelná zranění. Záchranáři už ji nedokázali oživit.

Podle německých hasičů je bouře, označovaná v Německu jako Emir, výrazně silnější, než se čekalo. Německá meteorologická služba vydala varování před bouří zejména pro části pobřeží Severního moře. Také u Baltského moře fouká silný vítr.

Vyvrácený strom zabil jednoho člověka ve městě Venray na jihovýchodě Nizozemska, uvedla na síti X místní policie. Na několika dalších místech padající stromy lidi zranily, mimo jiné jednu ženu v Haagu. Jinde zasáhly padající větve a stromy cyklisty.

V Belgii se odehrálo podobné neštěstí, když strom v parku ve městě Gand spadl na dva lidi a jednoho z nich zabil. Druhému zlomil nohu, uvedla místní policie podle deníku Le Soir, podle něhož byl dotyčný mrtvý už při příjezdu záchranářů. Místní pořádkové síly vyzvaly obyvatele, aby se vyhýbali parkům a hřbitovům. Další člověk byl těžce zraněn u Antverp, když se na něj zřítila opěrná zídka.

Silný vítr ve Francii

Poryvy větru v Bretani na severozápadě Francie v noci na čtvrtek místy dosáhly rychlosti až 207 kilometrů v hodině, informují meteorologové. Ciarán má zatím jednu oběť ve francouzském departementu Aisne, na kamion tam spadl strom a řidič nehodu nepřežil, informovala agentura AFP s odvoláním na hasiče.

Mezi šestnácti zraněnými je sedm hasičů a ministr vnitra Gérald Darmanin varoval, že bouře ještě neskončila. Hasiči zatím vyrazili k více než 3500 zásahů, vláda povolala na pomoc i tisíc policistů a četníků, dodal Darmanin podle stanice BFM TV. 

Ve Francii meteorologové dopoledne snížili výstrahu před silným větrem, třetí stupeň ze čtyř zůstane v platnosti na severozápadním a jihovýchodním pobřeží země a také na Korsice nejméně do čtvrtečních 20 hodin

Nejsilněji Ciarán ve Francii zasáhl přímořský departement Finistère, kde podle stanice BFMTV u pobřeží zaznamenali vlnu vysokou jednadvacet metrů. V oblasti bylo předem evakuováno 43 rodin. Tamní administrativa načas vydala zákaz používat silnice kvůli popadaným stromům a elektrickému a telefonnímu vedení v důsledku silných poryvů větru. V Brestu vítr v noci na čtvrtek porazil jeřáb a s rychlostí 156 kilometrů v hodině překonal 36 let starý rekord. Na sociálních sítích se objevuje řada videí z noci, na kterých jsou vidět spadané stromy ve městě.

Situace ve Spojeném království

Bouře na ostrovech v Lamanšském průlivu spadajících pod Spojené království bude podle očekávání nejhorší za posledních 36 let, píše stanice BBC. Na Jersey jsou zavřené přímořské silnice, letiště a neotevřou ani školy. Bouře rozbila okna a utrhla střechu z domu, což donutilo zasažené rodiny přestěhovat se do nedalekých hotelů. Podél jižního pobřeží ostrova je rozmístěno na 200 tunových pytlů s pískem. Úřady na ostrově, i na sousedním Guernsey, žádaly lidi, aby nehromadili potraviny ze supermarketů.

Meteorologové naměřili na Jersey poryvy větru o rychlosti až 167 kilometrů za hodinu a 124 kilometrů za hodinu na Guernesey. Podobně silný vítr vane i v okolí Doveru.

V Británii zavřelo nejméně tři sta škol, z toho nejvíce v hrabstvích Devon a Cornwall na jihozápadním cípu Anglie, kde je také značně omezená železniční doprava a sedm tisíc domácností jen v Cornwallu je bez proudu. Společnosti Southern, Gatwick Express a Thameslink, které zajišťují vlakovou dopravu jižně od Londýna, cestující požádaly, aby pokud možno pracovali z domova.

Rychlost větru v Lamanšském průlivu ve čtvrtek 2. listopadu v 11:45
Zdroj: Windy.cz

Mimořádně teplé vody Atlantského oceánu napomáhají prohlubování tlakových níží, které pak rychleji a snadněji zesilují a vedou k potenciálně nebezpečnému počasí, především silnému větru a vydatným srážkám. V tomto týdnu je vrcholem tohoto vývoje hluboká tlaková níže, respektive právě bouře Ciarán.  

Nizozemská letecká společnost ruší lety

Nizozemská letecká společnost KLM ve čtvrtek zrušila desítky letů směřujících a odlétajících z amsterdamského letiště Schiphol, které je základnou společnosti. Očekává se totiž, že přesun bouře Ciarán do Nizozemska, kde udeří s nárazy větru o rychlosti až 110 kilometrů za hodinu, napsala agentura Reuters.

„Rozhodli jsme se zrušit všechny lety KLM na Schiphol a z něj od časného odpoledne až do konce dne,“ uvedla společnost KLM.

Kvůli očekávaným prudkým nárazům větru byla zastavena také lodní doprava mezi Severním mořem a řekou Westerschelde na jihozápadě Nizozemska. Nevyplouvají ani některé trajekty na ostrovy v pobřežním Waddenském moři. Od půlnoci byla zastavena doprava v přístavu města Gent. Naproti tomu přístav v anglickém Doveru po několika hodinách obnovil provoz trajektů, u vjezdu ale nadále zůstávají dlouhé fronty a očekávají se zpoždění.

Silný vítr hlavně na pobřeží vane kvůli bouři také ve španělské Galicii. Sever Španělska se potýká s výpadky proudu, popadané stromy narušily železniční dopravu, píše AFP. V centru Madridu zemřela třiadvacetiletá žena, když na ni u přechodu pro chodce spadl strom, informuje list El País. Agentura ANSA varuje, že večer by mohla bouře dorazit do severní Itálie.