Británie investuje do ochrany pobřeží, chce tak odradit migranty

Události: Britové kontrolují migraci i pomocí dronů (zdroj: ČT24)

Británie se dál snaží odradit migranty, aby se na její území dostávali přes Lamanšský průliv. Londýn investuje miliony liber do technologií, které mají odhalovat malé lodě mířící k ostrovním břehům. Podle americké CNN jimi vláda disponovala už na konci loňského roku, kdy se v průlivu po ztroskotání lodi utopili čtyři lidé.

Britové mohli podle zjištění CNN vyslat specializované drony, které dokážou lokalizovat i malá plavidla, už v polovině loňského prosince. V chladné noci se tehdy uprostřed Lamanšského průlivu potápěla loď s migranty, zachránit se ji snažili okolo plující rybáři.

Britská pobřežní stráž na místo dorazila až o hodinu později, i když podle CNN o plavidle věděla o desítky minut dříve od Francouzů, kteří jí předali záznam z tísňové linky. Downing Street se k prosincovému incidentu vyjádřit odmítla.

Kromě dronů ale vláda investovala i do dalších zařízení, která dění na moři sledují. Na pobřeží vyrostly věže s radary a kamerami, které provozuje soukromá firma. „Naše přístroje ukazují jakoukoli loď, která je v britských teritoriálních vodách, její polohu a směr. A pokud se dostane do potíží, záchranáři mohou zamířit na přesné místo, protože loď sledujeme,“ říká ředitel Sirius Insight AI Malcolm Glaister.

Nejde o životy, ale ostrý režim, říká právnička

Lidskoprávní aktivisté tvrdí, že technologie slouží k záchraně životů až na druhém místě – navzdory tomu, jak jejich nasazení vysvětluje vláda. „Pomáhají mocným hráčům, aby zostřili režim na hranici a ztížili lidem přicházet,“ je přesvědčena právnička se specializací na migraci a lidská práva Petra Molnarová.

Premiér Rishi Sunak kritiku odmítá. Statistikami dokazuje, že zavedená opatření migraci omezila. „Naše politika funguje. Počet příchozích (přes průliv) poprvé klesl, a to o dvacet procent,“ prohlašoval v červnu tohoto roku.

Další pokles migrace si Londýn slibuje od nedávno schváleného zákona, podle nějž ti, kteří do Británie vkročí nelegálně, ztratí možnost žádat o azyl a bude je čekat deportace.