TÉMA

Cchaj Jing-wen

Čínský vůdce řekl tchajwanskému exprezidentovi, že nic nezabrání sjednocení

Bývalý tchajwanský prezident Ma Jing-ťiou se ve středu v Pekingu setkal s čínským vůdcem Si Ťin-pchingem. Ten na schůzce prohlásil, že žádné cizí zásahy nemohou zabránit sjednocení ostrova s pevninskou Čínou. Peking tak upevňuje kontakty s tchajwanskou opozicí, exprezident Ma je na návštěvě Číny již podruhé.
10. 4. 2024|

Prezidentem Tchaj-wanu bude William Laj. Podle Pekingu je nebezpečným separatistou

Sobotní prezidentské volby na Tchaj-wanu vyhrál vládní kandidát a současný viceprezident William Laj, vyplývá z výsledků po sečtení více než 90 procent okrsků. Druhý v pořadí, kandidát opozice Chou Jou-i, který prosazuje zlepšení vztahů s Pekingem, uznal porážku. Tchajwanci volili i nový parlament.
13. 1. 2024Aktualizováno13. 1. 2024, 18:05|

Na severu Číny zemřelo při zemětřesení nejméně 127 lidí. Záchranné práce komplikuje mráz

Nejméně 127 lidí zahynulo při pondělním zemětřesení na severozápadě Číny, kde záchranáři v mrazivých podmínkách dál pátrají po možných přeživších. Na základě nové bilance o tom v úterý informovala agentura Reuters. Živel o síle 6,2 stupně udeřil v provinciích Kan-su a Čching-chaj, kde zničil mnoho domů, některé silnice a zranil více než sedm set lidí.
19. 12. 2023Aktualizováno19. 12. 2023, 11:57|

Jestřáb, který se nezalekl Ruska ani Číny. Web Politico dal Petra Pavla na seznam nejvlivnějších lidí

Český prezident Petr Pavel se dostal na seznam 28 nejvlivnějších osobností, které budou podle bruselského webu Politico spoluurčovat charakter Evropy v roce 2024. Redakce serveru jej označila za výrazného „jestřába“ ve vztahu k Rusku a Číně, který jednoznačně podporuje Ukrajinu a volá po rozšíření NATO. Vůbec nejvlivnější osobností bude podle webu příští rok pravděpodobný nový polský premiér Donald Tusk, který chce napravit pošramocené vztahy své země s Evropskou unií.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 22:32|

Peking zahájil cvičné manévry u Tchaj-wanu. Tchaj-pej hlásí narušení své zóny protivzdušné obrany

Tchaj-wan v sobotu zaznamenal desítky případů narušení své zóny protivzdušné obrany čínskými letadly, jež se účastní čínských manévrů v okolí ostrova. Oznámilo to podle agentury AFP tchajwanské ministerstvo obrany. Cvičení se podle něj kromě letadel účastní rovněž osm lodí.
19. 8. 2023Aktualizováno19. 8. 2023, 11:08|

Čína utahuje smyčku kolem Tchaj-wanu. Podle expertů možná chystá blokádu

Vojenská rovnováha mezi Čínou a Tchaj-wanem se rychle vychyluje ve prospěch Pekingu, varovala japonská vláda. Čína usilovně zbrojí a v poslední době stále častěji narušuje tchajwanský prostor. Napětí ještě vzrostlo poté, co navštívil Spojené státy hlavní favorit na tchajwanského prezidenta Lai Ching-te. Do Tchaj-peje zase dorazil bývalý japonský premiér Taro Aso jako nejvýše postavený host z této země za posledních padesát let. Podle expertů se Čína připravuje na blokádu Tchaj-wanu.
12. 8. 2023|

Tchajwanský ministr zahraničí se sešel s Vystrčilem, jednali o Ukrajině či závislosti na Číně a Rusku

Tchajwanský ministr zahraničí Joseph Wu se odpoledne sešel s předsedou českého Senátu Milošem Vystrčilem (ODS). V pražském Valdštejnském paláci je čekalo asi půlhodinové soukromé jednání, následovala schůzka delegací. Podle tiskové tajemnice Senátu Lady Faldynové mluvili například o strategické závislosti na Rusku a Číně a jejích dopadech, věnovali se i situaci na Ukrajině, otázce zapojení Pekingu do tohoto konfliktu a další tchajwanské pomoci napadené zemi.
13. 6. 2023|

Evropské námořnictvo by mělo hlídkovat v Tchajwanském průlivu, uvedl Borrell

Evropské námořnictvo by mělo hlídkovat ve sporné oblasti Tchajwanského průlivu, uvedl v komentáři pro deník Le Journal Du Dimanche šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell. Znovu zdůraznil, jak zásadní význam podle něj má Tchaj-wan pro Evropu.
23. 4. 2023|

Podpořili jsme sjednocení Německa, podpořte sjednocení Číny a Tchaj-wanu, slyšela Baerbocková v Pekingu

Nejvyšší čínský diplomat Wang I řekl, že doufá a věří, že Německo podpoří „mírové sjednocení Číny s Tchaj-wanem.“ Během setkání s německou ministryní zahraničí Annalenou Baerbockovou dodal, že Čína před lety podpořila znovusjednocení Německa. Informuje o tom agentura Reuters.
15. 4. 2023|

Vojenská letadla Pekingu překročila linii, která odděluje Tchaj-wan od Číny

Za posledních 24 hodin překročilo čtrnáct čínských vojenských letadel středovou linii v Tchajwanské úžině, která odděluje Tchaj-wan od Číny a slouží jako neoficiální bariéra mezi oběma stranami. S odvoláním na tchajwanské ministerstvo obrany to ve středu ráno napsala agentura Reuters.
12. 4. 2023Aktualizováno12. 4. 2023, 07:01|

Desítky čínských lodí překročily neoficiální hranici s Tchaj-wanem, cvičily obklíčení

Tchajwanské ministerstvo obrany uvedlo, že do pondělní desáté hodiny místního času (4:00 SELČ) zaregistrovalo v blízkosti ostrova jedenáct čínských válečných plavidel a 59 čínských vojenských letadel. Třicet devět plavidel přitom překročilo střední linii Tchajwanského průlivu, která slouží jako neoficiální hranice mezi oběma stranami. Informovaly o tom agentury Reuters a AFP. Čínské manévry skončily v pondělí odpoledne SELČ.
10. 4. 2023Aktualizováno10. 4. 2023, 14:52|

Tchajwanské letectvo je v pohotovosti. Čína cvičí přesné útoky na klíčové cíle

Tchajwanské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho letectvo je ve stavu pohotovosti a Tchaj-pej také monitoruje čínské raketové síly. Čínská armáda zahájila v sobotu v okolí Tchaj-wanu třídenní vojenské manévry, které mají za cíl nacvičit „úplné obklíčení“ Pekingem nárokovaného ostrova. Nejmenovaný zdroj agentury Reuters uvedl, že Čína ve vodách u jihozápadního pobřeží Tchaj-wanu simuluje také útoky „na zahraniční vojenské cíle“.
9. 4. 2023Aktualizováno9. 4. 2023, 14:30|

Čína zahájila manévry u Tchaj-wanu. Podle státní televize nacvičuje obklíčení ostrova

Den po návratu tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen z cesty po Americe zahájila Čína námořní manévry nedaleko ostrova. Jejich cílem je podle státní televize CCTV nacvičit jeho obklíčení. Peking označil cvičení za varování tchajwanským separatistům. Cvičení začalo těsně poté, co skončila návštěva francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a dalších evropských politiků. Čína uvedla, že považuje manévry za nezbytné pro „ochranu národní suverenity a územní celistvosti“. Washington vyzval Peking k zdrženlivosti.
8. 4. 2023Aktualizováno8. 4. 2023, 23:15|

Tchajwanská prezidentka se vrátila z Ameriky. Čína kvůli setkáním s ní uvalila sankce

Peking ohlásil sankce na dvě americké organizace. Jednou z nich je knihovna Ronalda Reagana, v jejíchž prostorách se ve středu setkal předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Ta se v pátek vrátila z cesty po Spojených státech a Jižní Americe domů. Podle Cchaj cesta ukázala, že Tchaj-wan se nenechá zastavit v mezinárodních vztazích a nepodlehne nátlaku.
7. 4. 2023Aktualizováno7. 4. 2023, 14:59|

Čínská armáda bude vždy v pohotovosti, uvedl Peking na návštěvu prezidentky Tchaj-wanu v USA

Čína přijme „rozhodná a efektivní“ opatření na ochranu národní suverenity a územní celistvosti, uvedl ve čtvrtek Peking v reakci na středeční setkání tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen se šéfem americké Sněmovny reprezentantů Kevinem McCarthym v Kalifornii. O prohlášení čínského ministerstva zahraničí informovala agentura Reuters. Tchaj-wan nedlouho poté uvedl, že se k ostrovu na dvě stě námořních mil (370 kilometrů) přiblížila čínská letadlová loď.
6. 4. 2023Aktualizováno6. 4. 2023, 19:59|

Nejvyšší schůzka za téměř půl století. McCarthy přivítal v USA prezidentku Tchaj-wanu

Předseda americké Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy se v Kalifornii setkal s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Stal se tak nejvyšším americkým představitelem, který se od roku 1979 setkal na americké půdě s tchajwanským vůdcem. Čína hrozí odvetou.
5. 4. 2023Aktualizováno5. 4. 2023, 23:33|

Tchaj-wan nepodléhá tlaku, řekla prezidentka Cchaj Jing-wen v New Yorku

Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen dorazila do New Yorku. Před svou návštěvou Spojených států a zemí střední Ameriky uvedla, že země nepodléhá vnějšímu tlaku. Peking její cestu kritizuje a hrozí zhoršením americko-čínských vztahů. Bezpečnostní mluvčí Bílého domu už dříve uvedl, že není důvod, aby Čína na cestu tchajwanské prezidentky reagovala přehnaně. Jde o neoficiální návštěvu, dodal.
30. 3. 2023|

Jsme s vámi a budeme s vámi i nadále, řekla Pekarová Adamová tchajwanskému parlamentu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) se v úterý zúčastnila jednání tchajwanského parlamentu. V projevu mluvila mimo jiné o paralelách v tuzemských a tamních dějinách. Šéf tamní komory jí pak předal nejvyšší parlamentní vyznamenání. Pekarová Adamová má za sebou už schůzku s prezidentkou i premiérem ostrovní země. Na oficiální návštěvě ji doprovází víc než stopadesátičlenná podnikatelská delegace.
28. 3. 2023Aktualizováno28. 3. 2023, 19:34|

Šéfka Poslanecké sněmovny Pekarová Adamová jednala s tchajwanskou prezidentkou

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová se v pondělí v Tchaj-peji setkala s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Ta podle agentury Reuters ocenila, že Pekarová Adamová na Tchaj-wan přicestovala navzdory „velkému tlaku“. Poukázala tak na kritiku návštěvy ze strany Číny, která Tchaj-wan považuje za své území. Pekarová Adamová uvedla, že nikdo nemůže Českou republiku a Tchaj-wan odradit od toho, aby ctily svobodu, demokracii a ochranu lidských práv.
27. 3. 2023Aktualizováno27. 3. 2023, 23:10|

Česko je jedním z největších přátel Tchaj-wanu, řekla Pekarová Adamová na návštěvě ostrova

Podpora demokratické vlády proti stále agresivnější politice Pekingu je hlavním cílem cesty předsedkyně české Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) na Tchaj-wan. Jen během neděle narušily tchajwanský prostor čtyři čínské válečné lodě a jeden vrtulník. Vyostřená je také diplomatická fronta.
26. 3. 2023|

Honduras ukončil diplomatické vztahy s Tchaj-wanem a obrátil se k Číně

Honduras po mnoha desítkách let ukončil diplomatické styky s Tchaj-wanem, a otevírá si tím cestu k navázání vztahů s Čínou, uvedla v neděli agentura AP. Tchaj-wan na krok reagoval oznámením o ukončení diplomatických vztahů s Hondurasem. Asijskému ostrovnímu státu, který Čína považuje za jednu ze svých provincií, nově zůstává pouze třináct zemí, které uznávají jeho samostatnost.
26. 3. 2023Aktualizováno26. 3. 2023, 10:26|

ANO by podle únorového volebního modelu Kantaru bylo první

Hnutí ANO si i v únorovém volebním modelu agentury Kantar CZ udrželo první pozici, ve srovnání s posledním průzkumem z října si polepšilo. Na druhém místě by zůstala ODS, u níž oproti minulému modelu nedošlo ke změně. Hranici pěti procent nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny by v tomto měření překročilo šest politických subjektů. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi. Také zkoumala, jak jsou lidé spokojeni s dosavadními kroky nového prezidenta Petra Pavla.
12. 3. 2023Aktualizováno12. 3. 2023, 14:51|

Si Ťin-pching ostře kritizoval USA, podle něj brání rozvoji Číny. Tchaj-wan je podle Pekingu červená linie

Čínský prezident Si Ťin-pching nezvykle přímými slovy obvinil Spojené státy a další západní země, že se snaží zpomalit vzestup Číny ve světě. Informoval o tom zpravodajský server CNN, podle něhož se tak Si vyjádřil v projevu k delegátům poradního shromáždění, které se v těchto dnech koná souběžně s plenárním zasedáním parlamentu. Ministr zahraničí Čchin Kang v souvislosti se zasedáním prohlásil, že Tchaj-wan je červenou linií, kterou Washington nesmí překročit.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 14:19|

Pavel a Zeman se sejdou 13. února. Kontroly hospodaření Hradu zjistily řadu pochybení

Prezident Miloš Zeman a jeho nástupce Petr Pavel se sejdou v pondělí 13. února dopoledne na zámku v Lánech. Pavel to řekl na tiskové konferenci. Uvedl, že stávající hlavě státu nabídl termín, který Zeman akceptoval. Zmínil také, že kontroly  hospodaření Hradu zjistily řadu pochybení. Nově zvolený prezident také na brífinku obhajoval telefonát na Tchaj-wan. Jeho obsah prý dopředu konzultoval s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti).
3. 2. 2023Aktualizováno3. 2. 2023, 20:41|