Čínská armáda bude vždy v pohotovosti, uvedl Peking na návštěvu prezidentky Tchaj-wanu v USA

Čína přijme „rozhodná a efektivní“ opatření na ochranu národní suverenity a územní celistvosti, uvedl ve čtvrtek Peking v reakci na středeční setkání tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen se šéfem americké Sněmovny reprezentantů Kevinem McCarthym v Kalifornii. O prohlášení čínského ministerstva zahraničí informovala agentura Reuters. Tchaj-wan nedlouho poté uvedl, že se k ostrovu na dvě stě námořních mil (370 kilometrů) přiblížila čínská letadlová loď.

Peking, který setkání opakovaně tvrdě kritizoval ještě předtím, než se uskutečnilo, McCarthyho obvinil z toho, že vážně porušil americké závazky vůči Číně v otázce Tchaj-wanu. Čínské ministerstvo obrany také doplnilo, že jeho armáda bude vždy v pohotovosti.

Na vývoj o několik hodin později reagoval Washington, který Pekingu adresoval výzvu, aby upustil od „vojenského, diplomatického a ekonomického nátlaku“ vůči Tchaj-wanu. „Zůstaneme odhodlaní udržovat otevřené komunikační kanály ve snaze předejít riziku jakéhokoli špatného posouzení situace,“ dodal podle agentury AFP mluvčí americké diplomacie Vedant Patel.

Tchaj-pej uvedla, že asi 370 kilometrů východně od jižní části ostrova se pohybuje čínská letadlová loď Šan-tung. „Je na cvičení, ale načasování je poměrně citlivé,“ uvedl tchajwanský ministr obrany Čchiou Kchuo-čcheng. Z plavidla podle něj zatím nevystartovala žádná stíhačka a tchajwanské válečné lodě ho sledují ze vzdálenosti pěti až šesti námořních mil (zhruba deseti kilometrů).

Tchajwanský ministr obrany také informoval o tom, že asi čtyři sta námořních mil (740 kilometrů) východně od ostrova se pohybuje i americká letadlová loď USS Nimitz.

McCarthy se ve středu stal nejvyšším americkým představitelem, který se od roku 1979 setkal na americké půdě s tchajwanským vůdcem. Po jednání uvedl, že vztahy USA s Tchaj-wanem jsou silnější, než tomu kdy za jeho života bylo. Podle tchajwanské prezidentky podpora, které se její zemi dostává, ukazuje, že ostrov není izolovaný.

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Ostrov přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje vláda jedné strany.

USA jako většina států světa považují Tchaj-wan za součást Číny a formální diplomatické vztahy s ostrovem nemají, jsou ale jeho nejvýznamnějším mezinárodním spojencem a dodavatelem zbraní.