TÉMA

Vrchní soud

Vrchní soud potrestal starostu Vápenné za dotační podvod tříletou podmínkou

Vrchní soud v Olomouci potrestal starostu Vápenné na Jesenicku Leoše Hanniga (TOP 09) za dotační podvod a poškození finančních zájmů Evropské unie tříletým podmíněným trestem a pokutou tři sta tisíc korun. Zmírnil tak rozsudek olomouckého krajského soudu, který Hanniga loni poslal na pět let do vězení a uložil mu pokutu šedesát tisíc korun. Případ se týká využití dotace, s jejíž pomocí Vápenná financovala rekonstrukci Latzelovy vily. Obec ale nedokázala dodržet podmínky dotace a zajistit tříleté působení sociální služby, důvodem bylo zpoždění rekonstrukce. Hannig už dříve odmítl, že by se úmyslně dopouštěl podvodu.
26. 3. 2024Aktualizováno26. 3. 2024, 12:18|

Vrchní soud vrátil na začátek daňovou kauzu kolem podnikatele Zadeha

Vrchní soud v Olomouci zrušil rozsudek v daňové kauze kolem podnikatele Shahrama Zadeha. Případ pěti obžalovaných, kteří nepravomocně dostali několikaleté tresty vězení, vrátil na začátek. Nařídil i výměnu soudního senátu. Obvinění se údajně podíleli na miliardových daňových únicích při dovozu pohonných hmot, vinu odmítají.
23. 1. 2024|

Ústavní soud zrušil otci pěti dětí nepodmíněný trest za jejich napadání

Ústavní soud v úterý vyhověl stížnosti muže, otce pěti dětí, který v letech 2012 až 2018 fyzicky i psychicky napadal své děti. Vrchní soud mu původní podmíněný trest změnil na pět let nepodmíněně ve věznici s ostrahou. Ústavní soud konstatoval, že nepodmíněný trest je nepřiměřený, rozsudek vrchního soudu nebyl dostatečně odůvodněný, a tudíž nepřezkoumatelný.
11. 7. 2023|

Vrchní soud potvrdil tresty v kauze stamilionových podvodů s dotacemi, jeden zpřísnil

Vrchní soud v Praze ve středu potvrdil tresty v kauze podvodů s dotacemi na zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Zpřísnil trest pro jednoho odsouzeného na nepodmíněný trest v délce pěti let. Zbylým čtyřem odsouzeným soud potvrdil tresty od 9,5 do 12 let vězení. Rozsudek soudu je pravomocný. Podle obžaloby způsobili státu škodu téměř 600 milionů korun.
24. 5. 2023|

Vrchní soud zrušil verdikt ve sporu kolem měření emisí ve společnosti Dekra

Vrchní soud zrušil původní verdikt ve sporu kolem praktik společnosti Dekra při měření emisí. Za výroky o firmě potrestal předchozí rozsudek Libora Fleischhanse z Asociace emisních techniků a opravářů. Fleischhans řekl, že Dekra zneužívá monopolní postavení a řada jejích mechaniků ovlivňuje výsledky kontrol. To zmíněná společnost odmítá.
10. 4. 2023|

Vrchní soud potvrdil mladíkovi podmínku za přípravu bombových útoků. Změnil mu ale formu léčby

Olomoucký vrchní soud v úterý potvrdil mladíkovi podmíněný trest za přípravu bombových útoků u tří velvyslanectví v Praze. Vyhověl však jeho odvolání a zmírnil mu ochrannou psychiatrickou léčbu z ústavní na ambulantní. Rozhodl tak poté, co vyslechl znalce z oboru psychologie a psychiatrie, podle kterých obžalovaný změnil pohled na své jednání. Mladík byl souzen za přípravu teroristického útoku. Muž je již plnoletý, v době činu mu bylo 17 let, souzen tak byl jako mladistvý, kdy mu hrozil maximálně pětiletý trest vězení.
21. 3. 2023Aktualizováno21. 3. 2023, 13:32|

Další Češi neuspěli ve sporu s Volkswagenem, musí uhradit soudní náklady, píší Seznam Zprávy

Další čeští řidiči neuspěli ve sporu s koncernem Volkswagen (VW) o odškodnění v aféře dieselgate. Navíc musí VW a Škodě Auto zaplatit 1,6 milionu korun za náklady soudního řízení. Podobně jako už dříve jiní Češi narazili u soudů kvůli tomu, že se nechali hromadně zastoupit firmou, přitom v Česku neplatí zákon o hromadných žalobách. Asi dva a půl tisíce vlastníků aut v aktuálním případu u soudu zastupovala firma Dieselgate. Píše o tom portál Seznam Zprávy.
10. 3. 2023|

Havlová chce vyšší odškodné za nepravdivý článek, podala ústavní stížnost

Herečka Dagmar Havlová podala ústavní stížnost ve sporu s vydavatelským domem Bauer Media. České televizi to potvrdila mluvčí Ústavního soudu Kamila Abbasi. Havlová se tak brání proti rozhodnutí Nejvyššího soudu, podle kterého nemá nárok na dalších 2,8 milionu korun jako odškodnění za tvrzení, že měla milenecký poměr v době, kdy umíral její manžel, bývalý prezident Václav Havel. Vrchní soud jí za nepravdivý článek už v minulosti pravomocně přiznal nárok na 1,2 milionu korun.
7. 3. 2023|

Vrchní soud zrušil rozsudek v kauze Vidkun, vrátil ji nižší instanci

Olomoucký vrchní soud v neveřejném jednání zrušil rozsudek v olomoucké korupční kauze Vidkun. Případ vrátil olomouckému krajskému soudu, vyplývá z údajů v justiční databázi. Soud původně v případu, který podle obžaloby odkrýval korupční vztahy mezi podnikateli, policisty a veřejnými činiteli, uložil podmínečné i peněžité tresty bývalému olomouckému policejnímu náměstkovi Karlu Kadlecovi, vlivnému podnikateli Ivanu Kyselému a bývalému hejtmanovi Jiřímu Rozbořilovi (ČSSD). Odvolaly se obě strany. Šéf tamního odboru hospodářské kriminality Radek Petrůj je již pravomocně zproštěn.
13. 2. 2023Aktualizováno13. 2. 2023, 11:17|

Kauza sportovních dotací se vrátila na začátek. Kratochvílová zkritizovala obžalobu, Pelta nepřišel

Pražský městský soud v pondělí znovu začal projednávat kauzu rozdělování sportovních dotací na ministerstvu školství. Obžalobě z manipulací čelí dvě organizace a pět lidí včetně bývalé ministerské náměstkyně Simony Kratochvílové a někdejšího předsedy Fotbalové asociace Miroslava Pelty. Dle Kratochvílové byl v rozdělování dotací chaos, který „kreativně vylepšovala“ tehdejší ministryně Kateřina Valachová (ČSSD), jak uvedla u soudu.
30. 1. 2023|

Vrchní soud bude znovu rozhodovat o Benešové v kauze Bečvářova statku

Případ restituce takzvaného Bečvářova statku se kvůli dovolání nejvyššího státního zástupce Igora Stříže vrací k vrchnímu soudu. Bude se znovu zabývat verdiktem pro bývalou ředitelku pražského pozemkového úřadu Evu Benešovou, která dostala podmíněný trest. Podle Stříže soud chybně posoudil otázku zavinění.
6. 1. 2023|

Za zabití mladíka na faře udělil soud devítiletý trest. Rozsudek vynášel už počtvrté

Za smrt mladíka, jehož tělo bylo nalezeno na faře v Chudobíně na Olomoucku, uložil ve středu olomoucký krajský soud Miroslavu Vepřekovi devět let vězení. Odsouzen byl za zabití. Je to jeho v pořadí čtvrtý rozsudek, naposledy krajský soud muže potrestal v srpnu 2021 za vraždu a uložil mu 17 let vězení. Šestadvacetiletý dosud netrestaný muž se k činu doznal, soudy se ale nemohly dosud shodnout na právní kvalifikaci, od které se odvíjí výše trestu – zda šlo o vraždu nebo zabití. Objasnění případu komplikoval i fakt, že se incident odehrál bez svědků.
4. 1. 2023Aktualizováno4. 1. 2023, 15:02|

Vrchní soud zrušil rozsudek nad mužem obžalovaným ze zapojení do bojů proti Ukrajině. Původně dostal 20 let

Pražský městský soud znovu projedná případ Alojze Poláka, který čelí obžalobě kvůli zapojení do bojů proti Ukrajině v řadách Ruskem koordinovaných sil mezi lety 2016 a 2020. Soud muže původně potrestal dvaceti lety vězení, Vrchní soud v Praze ale rozsudek zrušil a nařídil případ opět posoudit. Obžaloba viní Poláka z toho, že jako odstřelovač zabil minimálně čtyři příslušníky ukrajinských vládních jednotek. Podle městského soudu se ale neprokázalo, že by někoho usmrtil.
13. 9. 2022|

Vrchní soud napočtvrté potvrdil osvobození třech úředníků ministerstva průmyslu

Vrchní soud v Praze při čtvrtém projednání případu potvrdil osvobození trojice úředníků ministerstva průmyslu a obchodu Břetislava Grégra, Miroslava Elfmarka a Zuzany Matějíčkové. Obžaloba je vinila, že způsobili státu a EU škodu přes 4,5 miliardy korun v souvislosti s dohodou mezi ministerstvem a Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou. Zamítl tak odvolání státního zástupce proti rozhodnutí prvoinstančního soudu. Rozhodnutí je pravomocné.
29. 6. 2022|

Ženu osvobozenou za vraždu novorozeného syna poslal soud opět na 17 let do vězení

Krajský soud v Plzni poslal do vězení na 17 let čtyřiatřicetiletou ženu za vraždu jejího novorozeného syna v létě 2017. Potvrdil tak svůj verdikt i výši trestu z dubna 2018, který uznal i vrchní soud. Případ ale musel znovu projednat, protože Nejvyšší soud v Brně původní verdikt zrušil pro nedostatek přímých důkazů. Obžalovaná se na místě odvolala, státní zástupkyně si ponechala lhůtu.
22. 3. 2022Aktualizováno22. 3. 2022, 12:29|

Rath v létě podal ústavní stížnost, soud o ní rozhodne spolu s podnětem Mladého

Bývalý středočeský hejtman za ČSSD David Rath podal v létě ústavní stížnost proti verdiktu v první větvi korupční kauzy. Ústavní soud ji bude řešit společně s podnětem dalšího aktéra téže kauzy, manažera Tomáše Mladého. Vyplývá to ze spojovacího usnesení v databázi soudu. Konečné rozhodnutí o stížnostech zatím nepadlo, uvedla mluvčí soudu Miroslava Číhalíková Sedláčková.
24. 9. 2021|

Osvobození Dvořáka nebo Rittiga v kauze jízdenek je pravomocné

Osvobození bývalého šéfa pražského dopravního podniku (DPP) Martina Dvořáka, lobbisty Ivo Rittiga i ostatních deseti obžalovaných v takzvané jízdenkové kauze je pravomocné. Ve středu o tom rozhodl pražský vrchní soud, který zamítl odvolání státního zástupce. Obžaloba tvrdila, že 17 haléřů z každé jízdenky vyrobené pro DPP končilo přes zahraniční firmy právě u Rittiga a Dvořáka.
1. 9. 2021Aktualizováno1. 9. 2021, 14:50|

Soud označil výkupy pozemků pro stavbu obchvatu Jaroměře za neplatné. ŘSD nemůže pokračovat

Problémy s výkupy pozemků pro stavbu dálnic zatím stoprocentně nevyřešil ani takzvaný liniový zákon. Ten od ledna platí v upraveném znění, vláda si od něj slibovala zrychlení výstavby infrastruktury v Česku. Teď ale Krajský soud v Hradci Králové označil čtyři výkupy u Jaroměře za neplatné kvůli nepřezkoumatelnosti. Silničáři se chtějí bránit kasační stížností.
28. 8. 2021|

Soud zmírnil trest v kauze syntetických drog na Ostravsku, místo osmi let si muž odpyká tři

Olomoucký vrchní soud výrazně snížil trest Lukáši Masnému z Ostravy. Souzený je v kauze nebezpečných syntetických kanabinoidů, kvůli kterým se od září 2018 v Moravskoslezském kraji přiotrávilo 24 lidí. Dva muži po požití zemřeli. Masný, který jedné z obětí smrtící syntetickou drogu nabídl, si místo osmi let odpyká ve vězení tři roky. Případ vrátil Vrchnímu soudu v Olomouci Nejvyšší soud. Po doplnění dokazování soud dospěl k závěru, že obžalovaný nenese za smrt kamaráda zodpovědnost. Souzen byl jen za poskytnutí omamné látky – domníval se, že jde o marihuanu.
24. 6. 2021|

Okamura se musí omluvit za příspěvek na sociální síti, ve kterém nazval novináře mediální žumpou

Předseda SPD a poslanec Tomio Okamura se musí omluvit Ústavu nezávislé žurnalistiky za to, že v příspěvku na Facebooku označil web HlídacíPes.org za podvodný a novináře nazval „mediální žumpou“. Pravomocně o tom v pondělí rozhodl pražský vrchní soud. Potvrdil prvoinstanční verdikt a Okamurovo odvolání zamítl.
24. 5. 2021|

Vrchní soud zmírnil trest pro bývalého mluvčího Vítkovy CPI. Burian dostal za podvod podmínku

Vrchní soud v Praze zmírnil v odvolacím řízení trest pro bývalého mluvčího skupiny CPI Property Group, která patří miliardáři Radovanu Vítkovi. Za podvod uložil Janu Burianovi trest tři roky vězení s podmíněným odkladem na pět let. Bývalý mluvčí má navíc podle verdiktu poškozeným zaplatit téměř šest milionů korun. Původní rozsudek Městského soudu v Praze ze září loňského roku poslal Buriana na šest let do vězení nepodmíněně. Informaci ČT sdělila mluvčí Vrchního soudu Kateřina Kolářová. Proti verdiktu je možné podat dovolání.
3. 5. 2021|

Policie obvinila pět lidí kvůli korupci. Jedním z nich je soudce pražského Vrchního soudu

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili pět lidí kvůli korupci. Jedním z nich je soudce Vrchního soudu v Praze, dalším advokát, řekla v sobotu pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Podle informací Radiožurnálu a dalších médií je obviněným soudcem Zdeněk Sovák a stíhaným advokátem známý pražský právník Jiří Teryngel. Policie v sobotu zasahovala v budově Vrchního soudu. Prohledávala tam i kancelář jednoho ze soudců a udělala u něj v bytě domovní prohlídku.
5. 12. 2020Aktualizováno5. 12. 2020, 19:39|

Vrchní soud odmítl, aby úpadek Mladé fronty řešil pražský soud. Řízení bude pokračovat v Českých Budějovicích

Vrchní soud v Praze odmítl návrh Krajského soudu v Českých Budějovicích, aby insolvenční řízení s vydavatelstvím Mladá fronta převzal Městský soud v Praze. Důvody pro přechod insolvenčního řízení do Prahy považuje vrchní soud za nedostatečné. S přesunem řízení nesouhlasila ani společnost Mladá fronta, ani insolvenční správkyně. Řízení bude pokračovat v Českých Budějovicích, plyne z údajů v insolvenčním rejstříku.
30. 10. 2020Aktualizováno30. 10. 2020, 14:02|

Případ letáků o mrtvých vojácích vrátil soud k novému projednání. Žalobce chce tvrdší trest

Půlroční podmíněný trest, který dostal Jiří Kopřiva za letáky oslavující smrt českých vojáků v Afghánistánu, neplatí. Pražský vrchní soud vyhověl odvolání státního zástupce, zrušil rozsudek a vrátil věc k novému projednání. Prokuratura nesouhlasila s tím, že byl Kopřiva potrestán za schvalování trestného činu a za podněcování, nikoliv za podporu a propagaci terorismu. Pro muže žádá pětileté vězení.
22. 9. 2020|