Vrchní soud potvrdil tresty v kauze stamilionových podvodů s dotacemi, jeden zpřísnil

Události: Vrchní soud potvrdil tresty v kauze podvodů s dotacemi (zdroj: ČT24)

Vrchní soud v Praze ve středu potvrdil tresty v kauze podvodů s dotacemi na zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Zpřísnil trest pro jednoho odsouzeného na nepodmíněný trest v délce pěti let. Zbylým čtyřem odsouzeným soud potvrdil tresty od 9,5 do 12 let vězení. Rozsudek soudu je pravomocný. Podle obžaloby způsobili státu škodu téměř 600 milionů korun.

Odsouzeni byli Miloslav Vít, Miroslav Černý, Aleš Michl, Šárka Alijová a Magda Šáchová. Vítovi a Černému soud potvrdil dvanáctileté tresty, oběma také na deset let zakázal činnost ve statutárních orgánech společností. Alijovou a Šáchovou soud potrestal 9,5 lety vězení, Michlovi soud zpřísnil trest po odvolání státního zástupce na pětiletý nepodmíněný. Vítovi a Michlovi soud potvrdil i peněžitý trest šest milionů korun, Černý by měl uhradit 7,2 milionu korun. Oběma ženám soud nařídil zaplatit 400 tisíc.

Tresty jsou podle soudkyně Vrchního soudu Evy Rejchrtové přísné, ale přiměřené. Zdůvodnila to také tím, že skupina fungovala organizovaně a s rozmyslem. „Jednala organizovaně, soustavně páchala trestnou činnost. Členové organizované zločinecké skupiny měli rozdělené role a hierarchii,“ zdůraznila soudkyně.

Ke zpřísnění trestu pro Michla na pět let nepodmíněně řekla, že původní podmíněný trest byl mimo trestní sazbu. Michl podle ní znal hrubé rysy fungování holdingu a k nezákonné činnosti napomáhal poskytováním půjček.

Souzení s odvoláním neuspěli

Soud zamítl odvolání odsouzených na nedostatečné prozkoumání důkazních materiálů. „Nebylo nutné vyslýchat všechny osoby zdravotně postižené, které odsouzení zaměstnávali,“ konstatovala Rejchrtová. Klíčové důkazy podle ní byly v listinné podobě, šlo zejména o změny údajů v žádostech o dotace. „Pokud by byly údaje pravdivé, tak by příspěvek nebyl proplacen,“ dodala.

Stíhané firmy podle obžaloby fungovaly jen naoko a handicapovaní od nich větší část mzdy, na kterou stát přispíval, nedostávali. Společnosti podle státního zástupce dotace žádaly od úřadů práce v různých krajích. Chod firem podle dřívějších vyjádření žalobců sloužil pouze k získávání státních příspěvků na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Obžalovaní v minulosti u soudu vinu odmítli.

Víta a Černého soud potrestal za to, že jako členové organizované skupiny úmyslně v žádosti o poskytnutí dotace uvedli nepravdivé údaje. Alijová a Šáchová pak byly potrestány kvůli tomu, že podle soudu úmyslně usnadnily spáchání trestného činu. Michla soud odsoudil za to, že jeho spáchání umožnil.

Vít, Černý, Alijová a Šáchová mají také podle rozsudku nahradit České republice škodu 581,5 milionu korun, Michl se má podílet na úhradě části této škody. Černý by pak měl nahradit státu dalších 18,7 milionu korun. Odsouzení mají možnost dovolat se k Nejvyššímu soudu.

Po skončení soudního jednání Miroslav Černý řekl, že trest považuje za přísný, zejména pro dvě obžalované. „Že dostane devět let paní, co nám vyřizovala faktury, to mi přijde opravdu přísné,“ zmínil.