TÉMA

Náboženství

Experimentální religionisté z Brna zkoumali, proč v temnotě tušíme jiné bytosti

Kde se v lidech berou zážitky spojené s nadpřirozenem? Proč je napříč světem tak rozšířená víra v neviditelné a nehmotné bytosti, které se kolem nás pohybují? Zkoumali to vědci ze specializované laboratoře na Moravě.
20. 4. 2024|

Francouzští učitelé i žáci dostávají výhrůžky smrtí a bojí se o svou bezpečnost

Francouzští učitelé se bouří kvůli obavám o vlastní bezpečnost. Tamní školy se stále častěji stávají terčem kybernetických útoků. Na desítkách z nich přišly žákům přílohy s uřezanými hlavami i výhrůžkami smrtí.
5. 4. 2024|

Květnou nedělí začal pašijový týden. Papež na mši odsoudil teroristický útok v Moskvě, vynechal ale kázání

Květnou nedělí začal pašijový týden, křesťané si připomínají konec života Ježíše Krista. Také končí čtyřicetidenní postní období, jehož smyslem je duchovní očista před Velikonocemi. Papež František při mši odsoudil teroristický útok v koncertním sále v Moskvě, který označil za urážku Boha. Boží hod velikonoční letos vychází na 31. března.
24. 3. 2024|

Závišův kříž, jednu z nejcennějších zlatnických památek v Česku, doplní haptický model

Závišův kříž, který bude v létě opět vystavený ve vyšebrodském klášteře, doplní jeho haptický model. Vytvořil jej výtvarník Jaroslav Svoboda. Model bude sloužit nevidomým nebo návštěvníkům s poruchou zraku. Kříž je po korunovačních klenotech a relikviáři svatého Maura třetí nejcennější zlatnickou památkou v Česku.
5. 3. 2024|

„Svatý národ proti ďábelskému Západu.“ Ruská církev hájí invazi na Ukrajinu i za cenu ztráty vlivu ve světě

Ruská pravoslavná církev (RPC) patří od počátku k hlasitým zastáncům plnohodnotné invaze na Ukrajinu a pomáhá ji morálně a ideologicky ospravedlňovat. Stojí za tím nejen silné vazby na stát, ale také koncept „ruského světa“, ve kterém pravoslaví hraje značnou roli. Z úst patriarchy Kirilla a dalších duchovních církve tak znějí slova o „metafyzické bitvě“, jež staví Rusko do pozice svatého národa a degraduje Ukrajinu na nástroj Západu, ale i slova o sebeobětování se, která kněží na frontové linii vštěpují ruským vojákům. A to vše i za cenu toho, že ztrácí svůj status největší a nejvlivnější pravoslavné církve na světě.
23. 2. 2024|

Ani smrt nás nerozdělí. Starověcí Italové se nechávali běžně pohřbívat se svými zvířaty

V dnešní severní Itálii se lidé před více než dvěma tisíci lety nechávali pohřbívat společně se psy, prasaty a jinými zvířaty. Výzkum švýcarských a italských vědců na místě antické osady, který byl publikován v odborném časopise PLOS ONE, má pro společné pohřbívání se zvířaty více vysvětlení.
19. 2. 2024|

Módí otevřel na místě stržené mešity hinduistický chrám. Jeho strana to slibovala přes 30 let

V severoindickém městě Ajódhja otevřel své brány věřícím hinduistický chrám zasvěcený Rámovi. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnil premiér Naréndra Módí, bollywoodští herci i slavní sportovci. Svatyně stojí na místě mešity, jejíž stržení vyvolalo v devadesátých letech ve městě nepokoje, při nichž zemřelo na dva tisíce lidí. I proto se otevření kontroverzní stavby neúčastnila většina zástupců opozice.
22. 1. 2024|

Církevní fond v Polsku skončí. Nová vláda chce i omezení náboženství ve školách

Nová polská vláda chce přísnější odluku církve od státu. Zlikvidovat hodlá církevní fond, který nahradí daňovými odpisy. Duchovní se obávají, že přijdou o část peněz na provoz. Zemi, v níž rychle ubývá věřících, čeká i omezení výuky náboženství na základních školách.
20. 1. 2024|

Manilou prošla socha Černého Krista. Doprovodily ji statisíce věřících

Masy katolických věřících v barvách žluté a bordó zaplnily ulice filipínské Manily, když se připojily k procesí na počest Černého Nazaréna, starobylé dřevěné sochy Ježíše Krista. Tradiční událost byla kvůli pandemii covid-19 v posledních letech zrušena, teď přilákala více než 830 tisíc lidí. Kvůli průvodu v centru města, kde se socha nachází, byly nasazeny tisíce policistů. Socha vznikla v Mexiku a na Filipíny se dostala počátkem 17. století. Přibližně osmdesát procent ze 110 milionů obyvatel země se hlásí k římskokatolické církvi, což je dědictvím stovek let španělské koloniální správy.
9. 1. 2024|

Bití, sexuální násilí, nucené potraty i podvodné zázraky. Svědci popsali BBC praktiky Synagogální církve všech národů

Server britské televize BBC uvedl, že odhalil svědectví o rozsáhlém sexuálním zneužívání a mučení lidí, kterého se v Nigérii dopouštěl zakladatel Synagogální církve všech národů a kazatel TB Joshua. Desítky někdejších členů církve webu řekly, že je Joshua fyzicky týral, znásilňoval a podroboval nuceným potratům. Některé z obětí tvrdí, že byly uvnitř Joshuova komplexu v Lagosu svlékány a bity elektrickými kabely nebo biči.
8. 1. 2024|

Jedno z papežových přelomových rozhodnutí, hodnotí historik možnost žehnat homosexuálním párům

Katoličtí kněží budou smět žehnat homosexuálním párům, obřad se ale nesmí podobat sňatku ani mít jeho prvky, uvádí dokument schválený papežem Františkem, který v pondělí zveřejnil Vatikán. Duchovní udělit požehnání nemohou během bohoslužby a homosexuální partneři při něm nesmí být oblečeni jako na svatbě. Akt nelze uskutečnit ani v souvislosti s civilním obřadem. Historik a publicista Jaroslav Šebek uvedl, že se přesto jedná o jedno z přelomových rozhodnutí papeže Františka.
20. 12. 2023|

Dánsko bude trestat pálení posvátných textů na veřejnosti. Opozice mluví o omezení svobody projevu

Dánský parlament přijal zákon, který zakazuje nevhodné zacházení s náboženskými texty na veřejnosti. I když má vládou navržená norma chránit všechna oficiálně uznávaná vyznání, zkráceně se jí obvykle říká jen „zákon o koránu“. Právě jeho demonstrativní pálení totiž vyvolalo v uplynulých měsících značné kontroverze nejen v Dánsku, ale i v sousedním Švédsku. Opozice mluví o nepřijatelném omezení svobody projevu.
8. 12. 2023|

V Lyonu pobodal maskovaný útočník třicetiletou ženu židovského vyznání

Ve francouzském městě Lyon odpoledne pobodal maskovaný útočník třicetiletou ženu židovského vyznání v jejím domově. Rodina napadené na místě nalezla na dveřích nastříkaný hákový kříž. Podle prokuratury mohl být motiv útoku antisemitský. Čin úřady vyšetřují jako pokus o vraždu. Informovala o tom agentura AFP. Zatím nebyl nikdo zatčen.
4. 11. 2023|

Pálí Asadovy fotografie a ničí jeho sochy. Syřany rozzuřilo skokové zdražení paliv i jídla

Čtvrtým týdnem pokračují napříč Sýrií protivládní demonstrace. V jihovýchodní provincii Dará jsou dokonce největší od arabského jara. Hlavním důvodem je hyperinflace a vysoká nezaměstnanost. Podle OSN žije 90 procent obyvatel pod hranicí bídy. Hnacím motorem protestů je náboženská menšina drúzů, která je obvykle vůči vládě loajální.
13. 9. 2023|

Irácký uprchlík opět spálil ve Švédsku výtisk koránu. Policie zasáhla po násilnostech

Švédská policie v neděli zadržela více než deset lidí po násilnostech v Malmö na jihu země, které následovaly po shromáždění, na němž byl opět spálen výtisk koránu. Informovala o tom agentura AFP.
3. 9. 2023|

Papež navštívil Mongolsko. Oslovil odtud hlavně Čínu

Papež František navštívil Mongolsko a ocenil jeho odhodlání zastavit šíření jaderných zbraní. Podle agentury lze papežova slova, vzhledem ke geografii, chápat i jako vzkazy pro Rusko a Čínu. V kostele v mongolské metropoli pak papež prohlásil, že vlády se nemusí od katolické církve ničeho obávat, protože církev nemá žádnou politickou agendu. To byl podle agentury Reuters zřejmě další vzkaz určený Pekingu, jehož komunistickou vládu křesťané viní z porušování svobody vyznání.
2. 9. 2023Aktualizováno2. 9. 2023, 20:02|

V církvích se odehrává zápas, fakulta nesmí být místem jednoho názoru, varuje Petráček

Děkan Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy Vojtěch Novotný dlouho čelil tlaku, aby mě odvolal, řekl v Událostech, komentářích historik Tomáš Petráček. Jeho konec na fakultě vyvolal výraznou odezvu. Petráček si jej vysvětluje několika faktory, o oficiálním důvodu, tedy úsporách, má pochybnosti. Upozorňuje na zápas, který se odehrává uvnitř církevních společenství, a varuje, aby se z univerzitní půdy nestával prostor jediného názoru. Zástupci fakulty pozvání do pořadu odmítli.
29. 8. 2023|

Děti se musely modlit a vyrazit bosé na pouť, popsala Markíza praktiky v trnavském sirotčinci

Slovenská prokuratura kvůli pochybným praktikám zrušila program v trnavském Centru pro děti a rodiny. Děti se zde pod hrozbou trestu musely několikrát denně modlit, chodit do kostela nebo podniknout náročnou pouť v Bosně a chodit bez bot po skalách. Jednoho z nich centrum dokonce poslalo k vymítači ďábla. Personál měl denně kropit chodby svěcenou vodou.
3. 8. 2023|

Antisemitismus je dle výzkumu častý u zastánců konspiračních teorií a lidí, kteří chtějí pád společnosti

V odborném časopise Humanities and Social Sciences Communications vyšla rozsáhlá analýza antisemitismu v současné společnosti. Ukázala, že nenávist k Židům je méně spojená s pravicovou nebo levicovou politickou orientací, ale spíše s jinými postoji, zejména pak vůči konspiračním teoriím.
12. 7. 2023|

Desítky Iráčanů vtrhly na švédské velvyslanectví, protestovaly kvůli spálení koránu

Desítky Iráčanů vtrhly ve čtvrtek krátce na švédské velvyslanectví v Bagdádu na protest proti spálení koránu před mešitou ve Stockholmu. Irácký bezpečnostní představitel podle agentury AP uvedl, že ambasáda byla po průniku demonstrantů do budovy evakuována. Středeční spálení koránu kritizovala řada muslimských zemí a znepokojení vyjádřily i Spojené státy. Washington ale zároveň uvedl, že povolení demonstrace ze strany švédských úřadů podporuje svobodu slova a neznamená souhlas s tímto činem.
30. 6. 2023|

Rijád očekává rekordní pouť do Mekky. Poutníci se potýkají s vysokými cenami

V neděli začala každoroční pouť do Mekky a očekává se, že se jí letos zúčastní rekordní počet věřících. Jedním z důvodů je uvolnění opatření, která v uplynulých letech platila v souvislosti s pandemií koronaviru, napsal server al-Džazíra. Situaci jim však mohou zkomplikovat vysoké teploty a vysoké ceny ubytování.
26. 6. 2023|

Evoluce ani periodická tabulka prvků. Indie škrtá z učebnic látku, zřejmě kvůli tlaku věřících

Až se indické děti vrátí po prázdninách do školy, většina z nich tam už nenajde mnoho témat, která se věnují vědeckému poznání. A to přes odpor řady expertů, kterým se už dříve nelíbila snaha indické vlády omezovat tento druh znalostí.
2. 6. 2023|

REPORTÁŽ: V ateistickém Estonsku na jeptišku nenarazíte. Přesto jsou mezi bažinami na jihu země hned tři, a ještě z Česka

Tartu je stotisícové město na jihu Estonska. Všude okolo se rozprostírají lesy a bažiny, padesát kilometrů na východ už se line ruská hranice. Tady, na konci demokratického světa, žijí také tři české řádové sestry, Františkánky Marie Immaculaty – Milada, Františka a Benedikta. Jejich kongregace sem původně přišla v roce 1936, za totality v nemocnici tajně křtily děti, dnes pracují ve škole a školce.
17. 5. 2023|

Počet obětí keňské hladovějící sekty stoupl na 109, většina jsou děti

Počet potvrzených obětí keňské sekty, jejíž členové hladověli, protože věřili, že se tak dostanou do nebe, vystoupil na sto devět. Většina obětí jsou děti a zemřelo také mnoho žen, mužů je minimum, uvedl v pátek podle agentury Reuters keňský ministr vnitra Kithure Kindiki. Někteří stoupenci sekty neumřeli hladem, dodal.
28. 4. 2023|