TÉMA

Slezsko

Tuskův kabinet chce uznat slezštinu coby regionální jazyk, mohla by se objevit ve školách či na úřadech

Nová polská vláda premiéra Donalda Tuska plánuje uznat slezštinu za regionální jazyk. Už příští rok by se tak mohla objevit ve školních osnovách či na úřadech. Po kašubštině, jíž se hovoří převážně na severu Polska, by tak mohla být druhou řečí s podobným statusem. Podobné snahy už země v minulosti zažila, Varšava se však po konci druhé světové války obávala možného separatismu.
4. 3. 2024|

Části Česka může v noci opět pokrýt ledovka, během středy bude hodně foukat

Na severovýchodě Čech a ve východní polovině Česka se může při mrznoucích srážkách opět tvořit v noci a ve středu ráno ledovka. Během dne pak na většině území začne hodně foukat, v nárazech může vítr dosahovat rychlosti až 70 kilometrů v hodině. Na česko-moravském pomezí a v západní části Moravy a Slezska vítr zeslábne ve čtvrtek, informoval v úterní výstraze Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
23. 1. 2024|

V Česku bylo místy 24 stupňů. Nové teplotní rekordy má třetina stanic

Sobota byla stejně jako pátek v Česku nadprůměrně teplá, nové rekordy má třetina ze 160 stanic, kde se měří aspoň třicet let. Nejtepleji bylo ještě v noci v Karviné, kde teploměr ukázal 24,3 stupně Celsia. Odpoledne bylo 24 stupňů v Opavě a Pohořelicích na Brněnsku. Teplotní rekord velmi pravděpodobně padl v pražském Klementinu, kde se údaje zaznamenávají od roku 1775. Dosavadní maxima, která se v sobotu přepisovala, byla často z roku 2019, řekla Jana Hujslová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
21. 10. 2023Aktualizováno21. 10. 2023, 18:40|

V části Čech bude odpoledne a v noci velmi vydatně pršet, Moravou projdou silné bouřky

Až 40 litrů na metr čtvereční může napršet v části Čech v pondělí odpoledne a v noci na úterý. Podobné úhrny očekávají meteorologové i na Moravě a ve Slezsku, kde ale déšť navíc doprovodí silné nebo velmi silné bouřky. Po vydatných deštích hrozí také rozvodnění řek v jižní části Čech a také v oblasti Jeseníků a Beskyd.
28. 8. 2023|

V části země hrozí až do večera velmi silné bouřky

Česko by mohly až do pozdních večerních hodin opět zasáhnout bouřky provázené nárazy větru, přívalovými srážkami, nebo i menšími kroupami. Na Šumavě a severovýchodě země podle meteorologů mohou být velmi silné. Výstraha před bouřkami platí od poledne do desáté hodiny večer.
18. 8. 2023Aktualizováno18. 8. 2023, 20:45|

Meteorologové rozšířili výstrahu před velmi vydatnými srážkami, hladiny řek mohou stoupnout

Velmi vydatný déšť může v sobotu a v neděli zasáhnout kromě Jeseníků také Krkonoše, Beskydy, Zlínský kraj a většinu Českomoravské vrchoviny, varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který tak rozšířil územní platnost dřívější výstrahy. V těchto oblastech může napršet 40 až 70 litrů vody na metr čtvereční, na východě v kombinaci s bouřkami až 100 litrů. Toky odvodňující Beskydy, Jeseníky, Orlické hory, Krkonoše a Českomoravskou vrchovinu proto mohou v sobotu v noci a v neděli dosáhnout povodňového stupně.
5. 8. 2023|

Na Moravě a ve Slezsku letos bude málo medu. Může za to počasí i úhyny včel

Včelaři na Moravě a ve Slezsku vytočili výrazně méně medu než v předchozích letech, koupit domácí produkt tak v těchto oblastech bude těžší. Na vině je nejen mírný a nestabilní průběh zimy a následné střídání teplot na jaře, ale také velký zimní úhyn včelstev. České televizi to řekl předseda Včelařského spolku Moravy a Slezska.
1. 7. 2023|

Moravu zasáhly silné bouřky. Bahno se vylilo na dálnici i do sklepů

Velmi silné bouřky v úterý zasáhly jihovýchod Česka. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dříve během dne zvýšil stupeň nebezpečí výstrahy, kterou v pondělí kvůli hrozícím bouřím vydal pro východní část Čech, Moravu a Slezsko. Silný déšť působil komplikace na dálnici D55 ve Zlínském kraji, na jižní Moravě zaplavil sklepy i silnice.
23. 5. 2023Aktualizováno23. 5. 2023, 23:03|

Na Bystřičce pod stejnojmennou nádrží platil i odpoledne druhý povodňový stupeň

Na říčce Bystřičce pod stejnojmennou přehradou na Vsetínsku platil i ve středu odpoledne druhý stupeň povodňové aktivity značící pohotovost. Nad nádrží klesla její hladina od rána na úroveň prvního stupně povodňové aktivity znamenající bdělost. První povodňový stupeň zůstával odpoledne ve Zlínském kraji i na Velké Stanovnici pod nádrží v Karolince na Vsetínsku. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podle vodohospodářů hladiny většiny toků v regionu klesají. Situace se postupně uklidňuje i v Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji.
17. 5. 2023Aktualizováno17. 5. 2023, 17:48|

Noční mráz zřejmě poškodil květy meruněk. Někde teplota klesla i pod minus sedm stupňů

Mrazivá noc, při které na některých místech v moravských a slezských nížinách klesla teplota podle meteorologů i pod minus sedm stupňů, patrně už teď opět zmařila úsilí pěstitelů meruněk. Podle výzkumníků kritická teplota, při které je poškozeno ve fázi plného kvetení devadesát procent květů, činí minus 4,4 stupně.
29. 3. 2023Aktualizováno29. 3. 2023, 20:26|

Je to symbol, řekl Vondráček k návrhu o hranicích Čech, Moravy a Slezska. Podle Kuby by se neměly zbytečně tvořit rozdíly

Je to symbolická připomínka tradic našich předků, řekl v pořadu Události, komentáře místopředseda hnutí ANO a člen ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO) k předkládanému návrhu zákona, který by měl uzákonit podobu a užívání znaků a vlajek Čech, Moravy a Slezska. Dodal, že nejde o separatistické či federalistické tendence. Hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) návrh označil za milý, zároveň ale podotkl, že v tuto chvíli nemá žádný faktický význam tyto symboly obnovovat. Poukázal rovněž na to, že by se měl spíš řešit stát jako celek než hledat rozdíly.
29. 3. 2023|

Na začátku týdne dosáhnou teploty až 15 stupňů, meteorologové varují před silným větrem

Česko čekají dva teplé dny s teplotami kolem patnácti stupňů Celsia. Zároveň má během pondělí a znovu od úterního odpoledne foukat silný vítr, varoval Český hydrometeorologický ústav. Ve středu se pak citelně ochladí, noční teploty opět spadnou pod bod mrazu. Vyplývá to z týdenní předpovědi, kterou zveřejnil ČHMÚ.
13. 3. 2023Aktualizováno13. 3. 2023, 11:08|

Začíná se oteplovat, v pondělí bude až 15 stupňů. Na severu ale bude silně foukat

Výstrahu na silný vítr, který bude vát v pondělí, vydal Český hydrometeorologický ústav pro Moravskoslezský kraj, část Olomouckého kraje a pro Frýdlantský výběžek. Vítr ztlumí prudké oteplování – z mrazivého nedělního rána vyšplhají teploty v pondělí až k 15 stupňům Celsia.
12. 3. 2023Aktualizováno12. 3. 2023, 10:43|

ANALÝZA: Babiš jde v Zemanově stopě. Mapa volebních zisků se podobá té z roku 2018

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) se před prezidentskými volbami mohl opřít o podporu dosluhujícího prezidenta Miloše Zemana. Nechal si od něj i poradit, takže například po jeho vzoru vynechával předvolební debaty a přednost dával setkávání s voliči. Není to však jediné, co Zemana a Babiše spojuje. Jak ukazuje srovnání výsledků 1. kola volby v roce 2018 a 2023, může se Babiš spolehnout na podporu voličů velmi podobnou právě té, jako měl Zeman.
14. 1. 2023|

Nejmrazivěji bude v noci na východě Česka, v pondělí hrozí ledovka a bude větrno

Nejvíc mrznout bude v neděli večer a v noci na pondělí na východní a severní Moravě a ve Slezsku, teploty tam mohou klesat pod minus 12 stupňů Celsia. V pondělí pak během dne hrozí v Čechách a na Českomoravské vrchovině mrznoucí srážky s tvorbou ledovky, přičemž na severozápadě Česka může být led silný až dva milimetry. Na začátku příštího týdne bude také foukat silný vítr, místy se tak budou tvořit sněhové jazyky a silná námraza. Vyplývá to z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
18. 12. 2022|

Někteří Poláci kvůli růstu cen přecházejí na hnědé uhlí. To ale víc znečišťuje ovzduší

Kvůli nárůstu cen přechází mnoho polských domácností z černého na levnější hnědé uhlí. Odborníci varují, že to bude mít vážný dopad na ovzduší. Právě kvůli vysoké popularitě uhlí patří Polsko už teď mezi státy s nejhorším znečištěním. Každý rok tam kvůli tomu předčasně umírá na padesát tisíc lidí.
11. 12. 2022|

Včelaři jsou spokojení, medu je letos dostatek. Jeho cena ale přesto poroste

Včelaři v Česku mají za sebou mimořádně dobrou sezonu, medu vytočili víc než v minulých letech. Podle nich je to díky ideálnímu počasí a tím pádem i většímu množství vyprodukovaného nektaru. I přesto však ceny medu porostou, a to kvůli zdražení cukru a energií. Zájem o med nicméně sílí i navzdory tomu.
14. 11. 2022|

Reportéři ČT: Do Československa přicházeli Ukrajinci i Řekové. Z jejich zemí je vyhnala válka

V současné době se v České republice nachází víc než tři sta tisíc ukrajinských uprchlíků a v zimě možná budou přicházet další. Za posledních sto let se Češi museli vyrovnávat i s jinými migračními vlnami. V průběhu 20. století přicházeli Židé, Bosňané nebo Řekové a další etnické skupiny z různých koutů Evropy. Tématu se v pořadu Reportéři ČT věnoval David Vondráček.
8. 11. 2022|

Do Česka dorazily bouřky, hrozí kroupy a silné deště

Bouřky, před kterými varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), se ze západu Čech přesouvají na Moravu a do Slezska, navečer mohou sílit. Teploty o víkendu se budou pohybovat do dvaceti stupňů Celsia, oteplení pak dorazí opět na začátku příštího týdne, kdy teploměry postupně ukážou až 26 stupňů.
8. 9. 2022Aktualizováno8. 9. 2022, 17:17|

Vytvořil vždy nové řešení a tím i identitu místa. Architekt Bauer proměňoval Slezsko

Stopadesáté výročí narození slavného architekta Leopolda Bauera si v těchto dnech připomínají hned na několika místech. Krnovský rodák za sebou nejen ve Slezsku nechal výjimečné a na svou dobu velmi moderní dílo. Jednu z jeho nejslavnějších staveb, bývalý obchodní dům Breda, se teď Opavané snaží zachránit.
6. 9. 2022|

Začátek týdne bude slunečný, ve středu se ochladí

Začátek týdne bude v Česku převážně slunečný, jen s ojedinělými přeháňkami. Ve středu deště přibude a mírně se ochladí. Na víkend by ale teploty měly opět stoupnout k 25 stupňům Celsia, vyplývá z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
29. 8. 2022|

Ostravští a polští muzejníci srovnávají, jak se proměnila slezská města za téměř tři sta let

Ostravské muzeum má ve sbírkách vzácný soubor zachycující podobu slezských měst v osmnáctém století. Na jedenácti listech jsou veduty namalované a vytištěné kolem roku 1730. Muzeum teď ve spolupráci s polskou Ratiboří chystá projekt, ve kterém srovná historickou podobu měst s tou současnou.
23. 8. 2022|

Bouřky dorazily do Česka. Hasiči vyjeli ke stovce zásahů

Část republiky zasáhly v pátek odpoledne silné bouřky, objevily se v jižních Čechách i na Hané, poté postoupily do oblasti středních Čech a Prahy. V souvislosti se silným deštěm a bouřkami vyjížděli hasiči do 22:00 k více než stovce zásahů. Nejvíc jich bylo v Jihočeském kraji a středních Čechách. Většinou čerpali vodu a odstraňovali spadlé stromy, uvedli hasiči na Twitteru.
19. 8. 2022Aktualizováno19. 8. 2022, 23:59|

Kostel v Dolním Benešově ukrýval vzácné renesanční štuky a barokní malby

V kostele v Dolním Benešově na Hlučínsku odkryli restaurátoři vzácné štuky ze 17. století. Podobná renesanční výzdoba je v kostelích na severní Moravě a ve Slezsku naprosto ojedinělá. Kromě toho objevili i malby a nápisy z období baroka.
3. 8. 2022|