TÉMA

Správa železniční dopravní cesty

Pražský „Sherwood" čeká proměna, s hlavním nádražím ho propojí dřevěná střecha i schodiště

Před pražským hlavním nádražím v budoucnu vznikne dřevěná střešní konstrukce, která propojí odbavovací halu, Vrchlického sady a plánovanou novou tramvajovou zastávku. Počítá s tím návrh architektů z kodaňského studia Henning Larsen Architects, kteří uspěli v soutěži na podobu úprav nádraží a jeho okolí. Vítězný návrh v pondělí v pražském Centru architektury a městského plánování představili zástupci Prahy a Správy železnic (SŽ). Přeměna nádraží a přilehlého parku by měla začít v roce 2028. Podle odhadu vyjde asi na dvě miliardy korun.
27. 11. 2023|

Tramvajová trať v Olomouci, kterou v říjnu poškodil požár, je opět v provozu

Tramvajová trať v úseku mezi olomouckým hlavním nádražím a Pavlovičkami, kterou v říjnu poškodil rozsáhlý požár, je opět v provozu. Tramvaje se na trasu vrátily v sobotu brzy ráno, uvedla mluvčí Dopravního podniku města Olomouce (DPMO) Anna Sýkorová. Provoz stál po srážce nákladního auta s osobním vlakem na železničním přejezdu v části města Bělidla.
11. 11. 2023|

Přes dva měsíce nebudou jezdit vlaky mezi Pardubicemi a Hradcem Králové. Cestující vozí autobusy

Na železniční trati mezi Pardubicemi, Hradcem Králové a Chrudimí začala dvouměsíční výluka. Všechny vlakové spoje nahradily autobusy. Důvodem je dokončení stavby dvoukolejného mostu přes Labe v pardubických Rosicích. Vlaky mají znovu vyjet před Vánocemi, 19. prosince.
9. 10. 2023|

Vláda schválila novelu zákona o soudních exekutorech a ustanovila dva nové vládní zmocněnce

Vláda na středečním zasedání schválila novelu o náhradách nákladů exekutorů na zastavení takzvaných bezvýsledných exekucí. Kabinet se také dohodl na ustanovení dvou nových vládních zmocněnců – Jana Dusíka a Ladislava Mika. Okolnosti úsporného konsolidačního balíčku v oblasti národních dotací vláda dojednala, ale veřejnosti představí až ve čtvrtek, jak uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).
10. 5. 2023Aktualizováno10. 5. 2023, 17:39|

Policie navrhla obžalovat strojvedoucího kvůli srážce vlaků na Přerovsku

Vyšetřování střetu dvou nákladních vlaků v Prosenicích na Přerovsku z ledna loňského roku uzavřela policie s návrhem obžalovat jednoho ze strojvedoucích z obecného ohrožení z nedbalosti. Potvrdila to přerovská policejní mluvčí Miluše Zajícová.
4. 5. 2023Aktualizováno4. 5. 2023, 15:10|

Dlouhé kolony, objížďky i zdržení. Po celém Česku začaly opravy silnic

Silničáři se po zimě pustili do oprav silnic i nových staveb. Řidiči tak na některých místech musí počítat se zdržením a objížďkami. Část krajů zároveň hlásí, že údržba a výstavba komunikací je kvůli inflaci nákladnější. Navíc teď na projekty dostávají míň peněz z Integrovaného regionálního operačního programu, a víc tak musí dávat ze svého rozpočtu.
16. 4. 2023|

Státní úřady i soukromé firmy ruší účty na TikToku, některé budou zákaz užívání aplikace kontrolovat

Státní úřady a podniky i soukromé firmy v zemi zakazují svým pracovníkům z bezpečnostních důvodů používání čínské aplikace TikTok na služebních počítačích a telefonech. Zákaz často platí i pro osobní zařízení, pokud je zaměstnanci používají k práci. Vlastní účet na sociální síti TikTok měly jen některé státní instituce, třeba Úřad vlády ČR, který jej už ale zrušil. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal minulý týden varování před používáním TikToku na zařízeních s přístupem do významných informačních systémů. Aplikace podle NÚKIB představuje bezpečnostní hrozbu.
17. 3. 2023Aktualizováno17. 3. 2023, 18:38|

Na osoblažskou úzkokolejku se vrátily vlaky. Jediná lokomotiva se ale po pár jízdách porouchala

Po půlroční výluce se vrátily vlaky na úzkokolejnou trať v Osoblažském výběžku na Bruntálsku. Obnovení provozu ale netrvalo dlouho. Jediná lokomotiva, která společně s repasovaným vagonem spoje zajišťuje, se po několika jízdách porouchala. Vlak tak opět nahradily autobusy. Závadu se na místě pokoušejí odstranit technici.
26. 1. 2023Aktualizováno26. 1. 2023, 16:27|

Správa železnic vypsala tendr na modernizaci trati mezi Karlštejnem a Berounem

Správa železnic vypsala tendr na modernizaci trati mezi Karlštejnem a Berounem, hodnota zakázky je zhruba 1,6 miliardy korun. Stavba má začít příští rok a trvat přibližně tři roky. Součástí prací bude též rekonstrukce stanice Srbsko, úprava skal u obce Tetín a stavba odbočky Lom, zhruba v polovině mezistaničního úseku. Pracovat se bude za jednokolejného provozu s omezením výluk na nutné minimum, uvedl ve čtvrtek mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.
29. 12. 2022|

Na železniční trať mezi Plasy a Kaznějovem se ráno sesunul svah, vlaky už jezdí

Na železniční trať mezi Plasy a Kaznějovem na severním Plzeňsku se v úterý ráno sesunul svah a vlakový provoz se tam zastavil. Správci železnice již trať zprovoznili. Vyplývá to z internetových stránek Českých drah.
28. 12. 2022Aktualizováno28. 12. 2022, 07:57|

Zima ovládla Česko, sníh zkomplikoval dopravu na dálnicích, ve městech i na železnici

Sníh zkomplikoval zejména v pondělí dopoledne silniční dopravu. Stalo se mnoho nehod, na příjezdech do velkých měst se dopoledne tvořily kolony a potíže byly i v městské hromadné dopravě a na železnici. Odpoledne ochromila železniční dopravu porucha trolejí na pražském hlavním nádraží. Silničářům práci komplikoval mráz a místy i silný nárazový vítr. Na silnicích se již situace zlepšila. Český hydrometeorologický ústav vydal také výstrahu na sněhové jazyky, které mohou zkomplikovat cestování i na Vysočině a západně od ní.
12. 12. 2022Aktualizováno12. 12. 2022, 20:49|

Mezi Havlíčkovým Brodem a Veselím nad Lužnicí opět jezdí vlaky. Železničáři opravili trakční vedení

České dráhy (ČD) po opravě trakčního vedení u Jihlavy obnovily provoz vlaků na železnici mezi Havlíčkovým Brodem a Veselím nad Lužnicí, společnost to uvedla na Twitteru. Opravy trvaly od nedělního dopoledne, kdy v úseku mezi Jihlavou a Kostelcem u Jihlavy lokomotiva nákladního vlaku narazila do spadlého stromu. V uvedeném úseku jezdily náhradní autobusy. Škodu na infrastruktuře zatím Správa železnic odhadla na milion korun.
6. 12. 2022|

Na hlavní trati u Jihlavy bude až do pondělí zastavený provoz kvůli poškozenému trakčnímu vedení

Na trati Havlíčkův Brod – Veselí nad Lužnicí je u Jihlavy zastavený provoz. Lokomotiva narazila před devátou hodinou do spadlého stromu, na místě je poškozené trakční vedení. Strojvedoucí se lehce zranil. České dráhy zajistí náhradní autobusovou dopravu v úseku z Rantířova do Jihlavy. První odhad škody na lokomotivě je 250 tisíc korun.
4. 12. 2022Aktualizováno4. 12. 2022, 16:13|

Železnici čeká nový jízdní řád. Díky opraveným úsekům některé vlaky zrychlí

V neděli 11. prosince se bude měnit jízdní řád na železnici, na několika hlavních trasách přinese výrazné zrychlení. Je to hlavně díky tomu, že Správa železnic momentálně dokončuje několik velkých stavebních projektů. Dopravci ale upozorňují, že problémů se spolehlivostí vlaků neubude, právě kvůli dalším velkým výlukám.
1. 12. 2022|

Ústavní soud zrušil odměnu za vyklizení squatu Klinika. Poprvé byla vysoká, podruhé nízká

Odměna 24 200 korun pro exekutora Iva Luhana za vyklízení někdejšího Autonomního sociálního centra Klinika na pražském Žižkově je příliš nízká a neodpovídá specifickým okolnostem. Usnesl se na tom Ústavní soud (ÚS) a zrušil rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 3. Jde o druhý jeho zásah, napoprvé označil odměnu za nespravedlivou z opačných důvodů – byla nespravedlivě vypočítaná, tím pádem příliš vysoká. Tehdy měla činit 290 400 korun. Obvodní soud musí rozhodovat znovu a hledat správnou rovnováhu.
12. 10. 2022|

Ještě letos zprovozníme 25 kilometrů nových dálnic, řekl Fiala po jednání s Kupkou

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) zahájil na ministerstvu dopravy sérii bilančních rozhovorů. S šéfem resortu Martinem Kupkou (ODS) diskutoval zejména o zlepšení infrastruktury v Česku, o dostavbě klíčových komunikací a situaci v železniční dopravě. Stát podle něj letos otevře téměř pětadvacet kilometrů nových dálnic a v příštím roce dokončí dalších 40 kilometrů.
23. 8. 2022Aktualizováno23. 8. 2022, 11:53|

Odměny podle spolehlivosti provozu. Ministerstvo chystá změny ve Správě železnic

Ministerstvo dopravy chystá systémové změny ve Správě železnic. Upravit se má především fungování organizace včetně odměňování jejího vedení, nově má odrážet skutečnou spolehlivost železniční sítě v provozu. Resort tím reaguje na problémy při výlukách na tratích včetně hlavního koridoru mezi Prahou a Ostravou, kde vlaky nabírají v některých případech i hodinová zpoždění. Informoval o tom ministr dopravy Martin Kupka (ODS). O změnách by měla v příštím týdnu jednat správní rada Správy železnic.
18. 8. 2022Aktualizováno18. 8. 2022, 12:09|

NKÚ: Rekonstrukce tratí se zpožďují o roky a výrazně se prodražují

Rekonstrukce některých železničních tratí se zpožďují o roky, a proto se výrazně prodražují. Náklady na některé projekty vzrostly téměř dvojnásobně. Vyplývá to ze závěrů Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), které zveřejnil v pondělí. Podle ministerstva dopravy ale přípravu oprav prodlužuje mnoho vnějších faktorů, například správní řízení a následné změny projektů. Náklady podle ministerstva nelze jednoduše porovnávat. Proti závěrům kontroly se ohradila i Správa železnic.
8. 8. 2022Aktualizováno8. 8. 2022, 20:34|

Vlaky vyjíždějí na modernizovanou trať Praha–Tábor. I po desetiletích prací jsou však na mapě koridorů bílá místa

Končí jedna z největších akcí poslední doby na železničních koridorech. Vlaky se vracejí na trať mezi Sudoměřicemi a Voticemi. Vznikla vlastně zcela nová trať dlouhá dvacet kilometrů. Zároveň je to takový předčasný dárek k třicetinám koridorů. Letos se završí třicátá sezona jejich modernizace, aniž by bylo vše hotovo (a to přesto, že některé úseky se předělávají již podruhé). Za uvedené tři dekády ani zdaleka nebylo vše tak ukázkové jako nyní zprovozněný úsek severně od Tábora, který je dvoukolejný a s rychlostí až 160 kilometrů za hodinu a výhledově i dvoustovkou. Jsou i „koridory“ jednokolejné, kde se jezdí sotva osmdesátkou.
1. 7. 2022|

Cestující se postupně vrací do vlaků, některé lokální tratě ale kvůli úsporám zřejmě čeká omezení

Dva a čtvrt roku po začátku covidové pandemie se počty cestujících ve vlacích přibližují původním počtům. Ani jedna vláda přitom nedala železničním dopravcům žádné kompenzace, takže řada z nich se potýká s finančními obtížemi. Lidé si už nyní proto za cestu vlakem připlatí, ceny jízdenek rostou. Počty cestujících jsou klíčové i pro krajské objednatele. Minimálně jeden z nich, Středočeský kraj, už chystá další omezení dopravy na lokálních tratích.
14. 6. 2022|

V Troji už stojí stanové městečko. Uprchlíci z nádraží by se tam měli přesunout během víkendu

Hasiči dokončili stavbu stanového městečka v pražské Troji. První uprchlíci z Ukrajiny by se tam mohli začít přesouvat v sobotu. Stany mají odlehčit přetíženému hlavnímu nádraží, kde podle občanských iniciativ v nedůstojných podmínkách přebývají stovky běženců. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že tam budou lidé moci být ubytováni maximálně třicet dní. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) po jednání krizového štábu magistrátu vyzval vládu, aby urychleně připravila celostátní mechanismus přerozdělování válečných uprchlíků mezi jednotlivé kraje, jinak kvůli přetíženosti pražské centrum pro uprchlíky uzavře.
12. 5. 2022Aktualizováno12. 5. 2022, 20:07|

Na trati Mezi Pardubicemi a Hradcem Králové začala další výluka kvůli stavbě nových kolejí

Na trati Pardubice – Rosice nad Labem a Stéblová začala další větší výluka. Kvůli stavbě nových kolejí je plně zastavený mezi stanicemi provoz vlaků, lidé budou jezdit výlukovými autobusy. Omezení potrvá do konce června. Rychlostí 160 kilometrů v hodině budou vlaky mezi Pardubicemi a Hradcem Králové jezdit nejdřív v roce 2024. České dráhy je musí vybavit evropským zabezpečovacím systémem řízení (ETCS).
24. 3. 2022|

Konec ředitele drah připomněl, že ani po dvou desítkách let není dořešena transformace železnice

Když končící generální ředitel Českých drah Ivan Bednárik oznamoval svoji rezignaci, zmínil se v souvislosti s tím o transakci, která se zřejmě odkládá a od níž si dráhy slibovaly asi tříapůlmiliardový zisk: prodej pozemků pod kolejemi. Měla by to být poslední „kapitola“ transformace české železnice, která začala bezmála před dvaceti lety a která byla tak podivná, že se z ní železnice úplně nevzpamatovala dodnes.
28. 2. 2022|

Kvůli výpadku elektřiny nejezdily ve stanici Česká Třebová vlaky, provoz už je obnovený

Zpoždění desítek vlaků si vynutila ranní porucha v železniční stanici v České Třebové na Orlickoústecku. Regionální i dálková doprava stála necelé tři hodiny. Provoz ve stanici už se podařilo zcela obnovit, uvedla Správa železnic na Twitteru.
13. 2. 2022Aktualizováno13. 2. 2022, 10:50|